Става въпрос за тази палачинкова торта: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=102468.0
Интересно е, че намерих рецептата едно-към-едно публикувана от друга жена тук: http://vkusnotiiki.net/recipe.php?rec=1556
Разбира се, може да е една и съща жена, с променен ник. Но тъй като рецептата е абсолютно същата, след 3г., мислех, че е безотказна.
Моята торта, обаче, НЕ ми харесва и още снощи, като се завъртях с нея, разбрах, че няма да стане. Има един тънък момент с желатина. Когато се добавя към крема. При мен сместта остана много рядка, не стегна никак, като мазах палачинките, тя си беше течна смес, въпреки прекрасно разбитата сладкарска сметана.
Моля ви, който е правил тая торта, или който има на идея къде е тънкия номер накрема, да ми господели тука.
Този желатин към крема се добавя, като преди това е набъбнал и разтворен отделно във водна баня ИЛИ набъбналия желатин направо се изсипва в крема - отместен от котлона, и охладен Ей тука е ключовия момент.
И още един момент не ме кефи - желатина, с който накрая се полива тортата. Кога точно става тоя процес, щото моя желатин беше чиста водичка и се разтече в/у крема-украса и нищо не стана - той падна отстрани на подноса. Вкарах го за час в хладилника, а като го изкарах, той вече беше на желе и едвам го пораздробих и позакрепих по тортата. С тази торта е по-трудно, тъй като тя е с куполна форма и всичко тръгва надолу, освен ако не е нещо от рода на сметана, разбита.
И друго - сега, като я ям, от крема ми остава по небцето нещо като мазно - това е заради объркания желатин, но не е казано никак добре в рецептата как точно се слага тоя желатин. А аз дори не предполагам как е!
В крема има нишесте, брашно, жълтъци, разбива се, внимава се с котлоните и аз стриктно треперех да спазя всичко, но това с добавянето на желатина ме разби просто. Беше трудно решение да измисля как да процедирам - поне за мене, де.
Ето ви снимки от неуспеха ми: