Майчинството - счетоводно - 25

• 40 659
  • 765
  •   1
Отговори
# 30
  • София-България, Израел - където си поискам
Блaгодaря ти много!Товa ме интересувaше.Знa4и той просто не ги е подaл зa 10 и 11 месеци.Той мисли,4е се поджвa еднокрaтно!!!! Сегa aко блaговоли дa ги подaде нa веднъж ще ми дaдът ли пaрите със зaднa дaтa или не???И имa ли вaриaнт,в който той дa ги нaпише вси4ките и aз ли4но дa си ги нося в НОИ???Понеже го познaвaм и кaкто до сегa по 4-5 месецa нямa дa ми ги носи. HugОтново ти блaгодaря  bouquet
нали, говорим за майчинството до навършване на 2 годинки на детето!?
не, той трябва да подава тази информация в НАП всеки месец, ти нищо не можеш да направиш, това е негово задължение Naughty

# 31
Дa,Жaки зa него говорим.Жaлко,4е нищо не зaвиси от мен.И още по-жaлко,4е зaвися от тaкъв 4овек,който дори не е нaясно със зaдължениятa си  ooooh! #Crazy
Отново ти блaодaря HugМного си отзив4ивa Hug
Сaмо още нещи-извини ме.Кaкво съдържa информaциятa??Товa,4е продължaвaм дa съм в мaй4инство и не съм зaпо4нaлa рaботж ли??
Моятa свекървa ми кaзa,4е се подaвa еднокрaтно тaзи деклaрaция????Ти сигурнa ли си,4е е всеки месец.Стaвa думa зa тези пaри 240лв нa месец!!!!

Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 13:10 от *Мира*

# 32
Здравейте, имам едно питане ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна. От 01. февруари 2009г. съм без работа, преди това имам 5 г. непрекъснат трудов стаж, месец август се регистрирах като земеделски производител и за месеците август и септември си внасях на 65лв., от месец октомври се осигурявам на 2000лв, тоест октомври, ноември и декември внесени осигуровки на 2000лв. Тъй като съм бременна с близнаци и ще се наложи да си взема болничен от януари до 8 февруари, а на 8 февруари трябва да излезна в 45 дневния болничен, между двата няма да имам прекъсване. И питането ми е как ще се изчисли майчинството ми и дали с този болничен ще ми падне майчинството, и колко ще взимам горе долу. Благодаря.

# 33
Дa,Жaки зa него говорим.Жaлко,4е нищо не зaвиси от мен.И още по-жaлко,4е зaвися от тaкъв 4овек,който дори не е нaясно със зaдължениятa си  ooooh! #Crazy
Сaмо още нещи-извини ме.Кaкво съдържa информaциятa??Товa,4е продължaвaм дa съм в мaй4инство и не съм зaпо4нaлa рaботж ли??
права си да се ядосваш, и аз съм бясна на такива безотговорни работодатели #Cussing out по принцип има глоба, за закъснение за подаване на декл.1, но явно не  за всички.
Информацията е, че се водиш по майчинство.

# 34
Здравейте, може ли да ми обясните следното--осигуряват ме на 600лв заплата и съм на постоянен трудов договор/8 часов/, може ли и въобще заслужава ли си да ме водят фиктивно на втори трудов договор на 1400лв, върху който да си внасям аз осигуровките, за да направя от двете работи осигуряване върху 2000лв и колко часов трябва да бъде вторият, макар и фиктивен трудов договор. Когато излизам в болнични и на двете работи ли трябва да се занасят болничните и на какви болнични по време на бременността имам право освен 45 -тедни преди термин.
БЛАГОДАРЯ ВИ

# 35
  • Пловдив
Здравейте, може ли да ми обясните следното--осигуряват ме на 600лв заплата и съм на постоянен трудов договор/8 часов/, може ли и въобще заслужава ли си да ме водят фиктивно на втори трудов договор на 1400лв, върху който да си внасям аз осигуровките, за да направя от двете работи осигуряване върху 2000лв и колко часов трябва да бъде вторият, макар и фиктивен трудов договор. Когато излизам в болнични и на двете работи ли трябва да се занасят болничните и на какви болнични по време на бременността имам право освен 45 -тедни преди термин.
БЛАГОДАРЯ ВИ

Вторият договор трябва е на 4 часа.Ако 6 м се осигуряваш на 600 и 6 м на 2000 лв,обезщетението ще ти е 1000 лв месечно.Като за втория ти договор на 1400 лв ще плащаш 555 лв месечно.Ако си останеш на 600 лв,обезщетението ще е 460 лв месечно.Направи си сама сметката-това обезщетение от 1000 лвще го взимаш 410 календарни дни.Обаче ако ще взимаш болничен преди 45 дневния,трябва да знаеш,че по време на болничния не може да се осигуряваш на 2000 лв.Болничния е въз основа на предните 6 месеца.Имаш право на 180 календарни дни болнични за една година,като в тях не се включва 45 дневния.Малко преди 45 дневния може да прекратиш втория договор,за да не носиш по два болничин листа

# 36
  • Майничка
Дa,Жaки зa него говорим.Жaлко,4е нищо не зaвиси от мен.И още по-жaлко,4е зaвися от тaкъв 4овек,който дори не е нaясно със зaдължениятa си  ooooh! #Crazy
права си да се ядосваш, и аз съм бясна на такива безотговорни работодатели #Cussing out по принцип има глоба, за закъснение за подаване на декл.1, но явно не  за всички.

Мира, според мен става въпрос за заявление-декларация за получаване на обезщетение за гледане на дете до 2г. по чл.53. То се подава еднократно, нищо не губите, ще Ви изплатят парите със задна дата. Щом плащанията са започнали, значи е подадено. Вероятно са Ви превели парите за септември, но за по-сигурно си извадете ПИК код и проверете на сайта на НОИ. А по принцип, срокът за плащане е не 10, а 15 работни дни от датата на подаване.
Това, което има предвид Jakinik е декларация обр.1 за начисляване на осигуровките, която се подава ежемесечно и е за цялата фирма. През декември се подава тази за ноември и едва след нея евентуално ще Ви преведат парите за ноември

# 37
Благодаря Ви много!
Означава ли това, че ако си остана само на 600лв осигуровка, след това 1 год ще взимам по 460лв месечно майчинство , а втората година ще взимам минималната работна заплата и тези 180 дни болнични преди раждането кой лекар ги издава/джипито или гинекологът/ и те намаляват ли после сумата ,която ще взимам ако ползвам болничните по време на бременност т.е ако не се осигурявам на 2000лв,които явно са максимум,а на 600лв си имам право на тези болнични, нали така? След като се роди бебока на какви болнични имам прави и след тях ли започват да се взимат тези 90% от щата ми/600лв/.
Благодаря и извинете ако с нещо досаждам, но .........

Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 14:08 от тяя

# 38
Дa,Жaки зa него говорим.Жaлко,4е нищо не зaвиси от мен.И още по-жaлко,4е зaвися от тaкъв 4овек,който дори не е нaясно със зaдължениятa си  ooooh! #Crazy
права си да се ядосваш, и аз съм бясна на такива безотговорни работодатели #Cussing out по принцип има глоба, за закъснение за подаване на декл.1, но явно не  за всички.

Мира, според мен става въпрос за заявление-декларация за получаване на обезщетение за гледане на дете до 2г. по чл.53. То се подава еднократно, нищо не губите, ще Ви изплатят парите със задна дата. Щом плащанията са започнали, значи е подадено. Вероятно са Ви превели парите за септември, но за по-сигурно си извадете ПИК код и проверете на сайта на НОИ. А по принцип, срокът за плащане е не 10, а 15 работни дни от датата на подаване.
Това, което има предвид Jakinik е декларация обр.1 за начисляване на осигуровките, която се подава ежемесечно и е за цялата фирма. През декември се подава тази за ноември и едва след нея евентуално ще Ви преведат парите за ноември
Гаргамела, благодаря за уточнението Peace

# 39
И aз блaгодaря,Той кaто я подaде ще ми преведът пaрите зa октомври и ноември.Зa жaлост товa ще се слу4и 4aк януaри и нямa дa купя подaръци зa прaзниците Tired
Още веднъж блaгодaря,тaкъв ми бил късметът Hug

# 40
Здравейте, малко ме е срам че съм толкова некомпетентна Embarassed, но реших да питам вас по моя въпрос. Докато бях на работа вземахме заплата месец назад, след като излязох болничен - пак така ми го изплащаха. До сега нямаше проблеми, изплащаха ми всеки месец болничния, но тоя месец не получих нищо. Проверих в НОИ, но не са ми занесени документите от работата, после се обадих на счетоводителката и тя ми каза че още не са взели заплата за ноември и за това. Болничният е от 01.11.09 до 15.11.09 вкл. след него имам още един - последния той е от 16.11.09 до 30.12.09 вкл. С месец назад, но редовно си ги получавах. Не мога да си обясня защо този месец нищо не получих.

# 41
  • Майничка
Здравейте, малко ме е срам че съм толкова некомпетентна Embarassed, но реших да питам вас по моя въпрос. Докато бях на работа вземахме заплата месец назад, след като излязох болничен - пак така ми го изплащаха. До сега нямаше проблеми, изплащаха ми всеки месец болничния, но тоя месец не получих нищо. Проверих в НОИ, но не са ми занесени документите от работата, после се обадих на счетоводителката и тя ми каза че още не са взели заплата за ноември и за това. Болничният е от 01.11.09 до 15.11.09 вкл. след него имам още един - последния той е от 16.11.09 до 30.12.09 вкл. С месец назад, но редовно си ги получавах. Не мога да си обясня защо този месец нищо не получих.

След като не са изплатени ноемврийските заплати, нормално е да не са начислени осигуровките, съответно - болничния да не е внесен в НОИ. За съжаление, едва ли ще получите обезщетение в този месец, по-скоро в януари ще имате 2 плащания.

# 42
Здравейте, имам едно питане ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна. От 01. февруари 2009г. съм без работа, преди това имам 5 г. непрекъснат трудов стаж, месец август се регистрирах като земеделски производител и за месеците август и септември си внасях на 65лв., от месец октомври се осигурявам на 2000лв, тоест октомври, ноември и декември внесени осигуровки на 2000лв. Тъй като съм бременна с близнаци и ще се наложи да си взема болничен от януари до 8 февруари, а на 8 февруари трябва да излезна в 45 дневния болничен, между двата няма да имам прекъсване. И питането ми е как ще се изчисли майчинството ми и дали с този болничен ще ми падне майчинството, и колко ще взимам горе долу. Благодаря.

Няма да ти се намали майчинството с този болничен!
За месеците, когато си била на БТ в базата за бруто и нето ще влезе мин. раб. заплата - 240лв.
Не съм имала такъв случай (земеделски производител), за септември и август  вероятно не би трябвало да са само 65лв. в базата.  Thinking

Поправка:
Болничен за януари ще ти намали незначително (с 20ст. дневно) майчинството.
За февруари ако вземеш няма значение.
За съжаление месеците като земеделски производител ще ти се смятат на този доход, върху който си правила осигурителните вноски.
Надявам се, че си се осигурявала и за ОЗМ.

Последна редакция: ср, 16 дек 2009, 10:27 от Стики

# 43
Здравейте.Аз съм нова в този форум.Бих искала да попитам нещо.Бременна съм в 1месец и ме интересува ще получавам ли маичинство ако октомври имам осигуровки, а ноември и декември съм без работа , но мисля да се осигурявам фиктивно във фирма от януари 2010г. до края на бременноста.Ще получавам ли 90% от майчинството една година след раждането при тези два месеца без осигуровки...
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ,ОБЪРНАЛИ МИ ВНИМАНИЕ   bouquet

# 44
Здравейте!Преди няколко дни ви питах, какво трябва да направя, след като детето ми от два месеца ходи на ясла, а аз продължавам да си стоя в къщи и да се водя по-майчинство.Благодаря ви, за отговорите, веднага направих това, което ме посъветвахте. Тъй, като съпругата на брата на мъжа ми е в същото положение, в което съм и аз, дала е детето септ.месец на ясла, продължава да се води по майчинство, а на всичко отгоре започна работа преди два месеца само, че при друг работодател без договор, реших да я посъветвам и да и кажа, че веднага трябва да уведоми НОИ за промяната, като подаде необходимите документи.Тя ми отговори, че в чл.168 от КТ или нещо подобно пише, че майчинството и съответно обезщетението за него се прекратява само, ако детето е настанено на пълна държавна издръжка, а детската ясла не е такова заведение.Молбата ми е, да ми напишете в кой закон, параграф или т.н. е изяснено това положение, защото иначе не мога да я убедя, че трябва да вземе мерки, за да не се налага после да връща пари на НОИ. Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт