Майчинството - счетоводно - 25

• 40 566
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
Момичета, нуждая се от помощ. Има ли някъде, примерна молба по чл. 224, ал. 1 от КТ ? Даже не знам, дали се води молба или покана  newsm78

# 676
  • София-Младост
Здравейте, отпуската ми за гледане на дете до 2 години  изтече октомври 2009, след което прекратих трудовия си договор. В момента съм бременна втори месец и от началото на 2010 имам нов трудов договор, но какво да направя за 3 месеца ,в които нямам осигуровки? Мога ли да се осигуря някак си? Благодаря
Ами трудно е със задна дата да те назначат фиктивно, заради осигурителния стаж. За получаване на обезщетение ти имаш необходимия, така че просто за тези месеци при изчисления на болничния ще се вземе впредвид МРЗ за страната.

# 677
Подава ли се данъчна декларация ако си в майчинство и се самоосигуряваш
Искам да ви питам и още нещо сестра ми е базработна и иска да си внася само здравните но вчера са и казали ,че трябва да подаде някаква декларация в НАП до февруари и ако не се подаде щяло да има някакви санкции ама го обясних дано някой да ме разбере  newsm78

# 678
  • София-България, Израел - където си поискам
Подава ли се данъчна декларация ако си в майчинство и се самоосигуряваш
Искам да ви питам и още нещо сестра ми е базработна и иска да си внася само здравните но вчера са и казали ,че трябва да подаде някаква декларация в НАП до февруари и ако не се подаде щяло да има някакви санкции ама го обясних дано някой да ме разбере  newsm78
сестра ти трябва да подаде декларация 7 до 01 март /ако не се лъжа/,че сама ще си внася ЗО иначе има глоба.

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 18:08 от jakinik

# 679
  • Miami
Здравейте!
Ето го и моя казус:
Имам едно дете на 1,6 месеца и съм бременна отново. Детето ми навършва две години на 18.06, а очаквания термин е 06.08.2010г, т.е. майчинствата не се застъпват с 6-7 дни.
Въпроса ми е мога ли да се върна на работа за една седмица и после да ползвам платен годишен отпуск(около два месеца) и след него и 45 дневния болничен за раждане? В този случай ще вземам ли през първата година на майчинството отново 90% от заплатата ми?
Другия вариант е да говоря с лекаря да ми измести термина с една седмица напред, така че 45-дневния болничен за раждане да започне преди навършване на две години на детето ми, т.е. към 15-16 юни. В този случай ще се застъпят майчинствата, макар и само с два дни.
Кой е по-удачния вариант за мен, така че да мога да вземам отново 90% от заплатата ми?
Дано съм го обяснила добре. Моля, помагайте, че съм в голяма чуденка  ooooh!

# 680
  • Пловдив

Въпроса ми е мога ли да се върна на работа за една седмица и после да ползвам платен годишен отпуск(около два месеца) и след него и 45 дневния болничен за раждане? В този случай ще вземам ли през първата година на майчинството отново 90% от заплатата ми?

не,няма да взимаш обезщетение за второто като за първото,защото 45 дневния за второто започва след като първото е навършило две години.Говори с лекаря да ти измести термина така че 45 дневния да ти започне по време на майчинството.Но до 45 дневния не трябва да се връщаш на работа/друг болничен/отпуск/ясла за детето.Така ще се възползваш от застъпеното майчинство

# 681
  • Miami
Благодаря Elfita   bouquet
И още един въпрос - не пречи ли, че само с един- два дни ще се застъпят майчинствата?

# 682
  • Пловдив
Благодаря Elfita   bouquet
И още един въпрос - не пречи ли, че само с един- два дни ще се застъпят майчинствата?

не пречи,няма изискване за определен брой дни-важното е 45 дневния да ти се издаде преди детето да навърши 2 години

# 683
  • Miami
Много благодаря за информацията   bouquet

# 684
В момента съм безработна. Въпросът ми е, при евентуална бремнност, колко трябва да плащам като осигуровки, за да получавам после майчински 700 лв? newsm78

# 685
Здравейте. Аз се включвам с едно питане. По майчинство съм, но фирмата ми се закрива. Какво трябва да направя за да си получавам майчинството. Детето ми е на 1г и 3м. Получавала съм майчинство до навършване на 1г.
Благодаря ви предварително.

# 686
Здравейте, може и въпросът ми да не е точно за тук, но може да ме насочите поне, интересува ме какъв е минималният осигурителен праг за длъжността Спедитор, интересувам се тъй като при втора бременност ще имам поне половината месеци ниска предходна сума и за това да не ме лъже нещо работодателят. Много ви благодаря       bouquet

# 687
  • Варна
Здравейте. Аз се включвам с едно питане. По майчинство съм, но фирмата ми се закрива. Какво трябва да направя за да си получавам майчинството. Детето ми е на 1г и 3м. Получавала съм майчинство до навършване на 1г.
Благодаря ви предварително.

Започни работа на друго място, и след това излез в отпуск по майчинство.

# 688
  • София-Младост
Здравейте, може и въпросът ми да не е точно за тук, но може да ме насочите поне, интересува ме какъв е минималният осигурителен праг за длъжността Спедитор, интересувам се тъй като при втора бременност ще имам поне половината месеци ниска предходна сума и за това да не ме лъже нещо работодателят. Много ви благодаря       bouquet
А каква точно е дейността на фирмата? Защото спедитор може да е в транспортна фирма, може и в такаав, занимаваща се с търговия на дребно. Ако знаеш кода на дейността на фирмата е най-лесно да ти отговоря.

# 689
  • Пловдив
В момента съм безработна. Въпросът ми е, при евентуална бремнност, колко трябва да плащам като осигуровки, за да получавам после майчински 700 лв? newsm78

трябва да се осигуряваш на 890 лв.Като на месец ще плащаш 336,33 лв /работодател +работник/

Общи условия

Активация на акаунт