Майчинството - счетоводно - 25

• 40 785
  • 765
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте мами възможно ли е да се регистрират два болнични по общо заболяване като единия от почивните дни между болничните се отрази в образец 1 като работен.Тази "гимнастика" се налага тъй като между два болнични трябва да има поне 1 работен ден  ако не греша.Казуса се получи тъй като се събраха доста почивни дни около Коледа.Надявам се че съм се изразила разбираемо  Grinning Grinning Grinning

# 331
  • Варна
Здравейте , имам едно дете на 1.8м. майчинските ми изтичат април месец а съм бременна в 2 ри месец притеснението ми е че трябва да прекратя отношенията си с работодателя ми поради неизпълнения на теxните задължения имаx проблеми с забавяне на болнични и декларации както и да е ,та след това ще се водя безработна и ще имам ли право на майчински и ако ли не какво ме съветвате .Благодаря предварително

Кога ще прекратиш отношенията с работодателя си?
Напускайки работа, губиш правото на майчински. Трябва да намериш друга работа.

# 332
Здравейте! Със сигурност въпроса, на който търся отговор, вече е коментиран, но сега няма да имам време да изчета темата. Искам да ви попитам колко най- малко (половин или една година) е необходимо да съм на трудов договор, за да получавам майчинство? Благодаря ви!

# 333
  • Варна
Здравейте! Със сигурност въпроса, на който търся отговор, вече е коментиран, но сега няма да имам време да изчета темата. Искам да ви попитам колко най- малко (половин или една година) е необходимо да съм на трудов договор, за да получавам майчинство? Благодаря ви!

Колко ти е общо осигурителният стаж? Трябва да е повече от, или 12 месеца. Към момента на излизане в болнични за раждане на детето трябва да си назначена на трудов договор.

# 334
Здравейте мами възможно ли е да се регистрират два болнични по общо заболяване като единия от почивните дни между болничните се отрази в образец 1 като работен.Тази "гимнастика" се налага тъй като между два болнични трябва да има поне 1 работен ден  ако не греша.Казуса се получи тъй като се събраха доста почивни дни около Коледа.Надявам се че съм се изразила разбираемо  Grinning Grinning Grinning

Според мен не е необходимо - просто подай втория болничен като първичен с един ден от работодателя.
Иначе в Д1 ги няма конкретните дати. Важно е на гърба на болничните как ще ги опишеш.

# 335
Хексе, благодаря за отговора.   bouquet

# 336

Според мен не е необходимо - просто подай втория болничен като първичен с един ден от работодателя.
Иначе в Д1 ги няма конкретните дати. Важно е на гърба на болничните как ще ги опишеш.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Въпроса ми изхожда от това,че доколкото знам два болнични когато са един след друг,но не са продължения трябва да има поне един отработен ден.Вслучая обаче има само почивни дни.

# 337
Но ако са за повече от 7 дни, вторият трябва да е с ЛКК.
И няма как да има отработен ден като човекът е бил болен. При различни диагнози болничните са първични, дори да са един след друг.
Доколкото съм те разбрала.  newsm78

# 338
  • В полите на Пирин планина
Здравейте , имам едно дете на 1.8м. майчинските ми изтичат април месец а съм бременна в 2 ри месец притеснението ми е че трябва да прекратя отношенията си с работодателя ми поради неизпълнения на теxните задължения имаx проблеми с забавяне на болнични и декларации както и да е ,та след това ще се водя безработна и ще имам ли право на майчински и ако ли не какво ме съветвате .Благодаря предварително

Ако не си осигурено лице към момента, в който ще излизаш в болничен за бременност и раждане за второто дете, то няма да имаш право на обезщетение. Може да вземаш социално майчинство, ако отговаряш на изискването за доход на член от семейството - под 350 лева.

Иначе трябва да си търсиш друг работодател.

Здравейте мами възможно ли е да се регистрират два болнични по общо заболяване като единия от почивните дни между болничните се отрази в образец 1 като работен.Тази "гимнастика" се налага тъй като между два болнични трябва да има поне 1 работен ден  ако не греша.Казуса се получи тъй като се събраха доста почивни дни около Коледа.Надявам се че съм се изразила разбираемо  Grinning Grinning Grinning

Въпроса ми изхожда от това,че доколкото знам два болнични когато са един след друг,но не са продължения трябва да има поне един отработен ден.Вслучая обаче има само почивни дни.

Няма такова изискване  Thinking

# 339
  • Майничка
Здравейте мами възможно ли е да се регистрират два болнични по общо заболяване като единия от почивните дни между болничните се отрази в образец 1 като работен.Тази "гимнастика" се налага тъй като между два болнични трябва да има поне 1 работен ден  ако не греша.Казуса се получи тъй като се събраха доста почивни дни около Коледа.Надявам се че съм се изразила разбираемо  Grinning Grinning Grinning

Напротив, има такова изискване, при това независимо дали става въпрос за същата или за различни диагнози. Ще го върнат и няма да го платят. Единственото изключение е 45-дневният болничен преди раждане.
Вариантите са болничният от 28.12. да бъде издаден от ЛКК (ако издалият го може да го организира) или да го анулира, да си пуснете 1 ден платен/неплатен отпуск и да го издаде от 29.12.

# 340
Момичета, имам
болничен общо заболяване 13.11 до 13.12 (30 дни)
болничен общо заболяване 13.12 до 22.12 (9дни)
45-дневен болничен преди раждане - от 22.12. до 05.02.

Виждам в сайта на НОИ, че в НОИ вчера е постъпил само първият болничен. След като и другите са декемврийски, не трябва ли и те да са ми внесени? Има ли някакъв срок, който трябва да се изчака преди да се внесат другите болнични?

Питам, защото счетоводителят ни има нужда от често напомняне за всички документи, които трябва да внесе някъде, а се притеснявам, че скоро ще родя и няма да ми е до това...

Благодаря предварително!

# 341
  • Майничка
Момичета, имам
болничен общо заболяване 13.11 до 13.12 (30 дни)...

Декемврийските ще се внесат през януари, след начисляване на осигуровките за декември.

# 342
Благодаря, Гаргамела за бързия отговор.

# 343

Напротив, има такова изискване, при това независимо дали става въпрос за същата или за различни диагнози. Ще го върнат и няма да го платят. Единственото изключение е 45-дневният болничен преди раждане.
Вариантите са болничният от 28.12. да бъде издаден от ЛКК (ако издалият го може да го организира) или да го анулира, да си пуснете 1 ден платен/неплатен отпуск и да го издаде от 29.12.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Значи втория болничен може да се регистрира,ако е с ЛКК,а може ли 27.12 да се даде като работен ден и всъщност той да отработения ден между двата болнични.

# 344
Здравейте!
В момента съм в майчинство-детето ми е на 1.8месеца.Когато детето навърши 2г искам да напусна настоящата си работа и да ме назаначи моя съпруг в неговата фирма.Ще мога ли вече като служител на друга фирма да си пусна полагащата ми се по закон неплатена отпуска/не помня 7 или 8 месеца беше/за гледане на дете?? Rolling EyesТ.е той ме назначава ,трябва да имам поне 1 работен ден,и после ме води неплатена??

Общи условия

Активация на акаунт