ниско TSH при ранна бременност

• 105
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета! Пиша тук, защото малко съм притеснена.
С приятеля ми от 2 години правим опити за бебе, но съответно не се получаваше. И двамата сме на 31г. Август т.г. вече се обърнахме към репродуктивен специалист в София (от Бургас сме). Започнахме да пускаме изследвания и съответно това, което трябваше да пусна преди цветната снимка, която планирах да е този месец, беше FT4, TSH, TAT, MAT, Prolactin. Пуснах ги на 08.10. Всичко излезе в норма, освен TSH - 0.09. Бях шокирана, защото последно март месец тази година пуснах и беше всичко в норма (TSH беше 1.06). През изминалите години съм ги пускала веднъж-два пъти и винаги всичко е било ОК. Писах на репродуктивния специалист , насочи ме към ендокринолог, но след известно време отново ми писа и каза да пусна и бета-ЧХГ. През това време от 19 ден до 24 ден от последна М, имах леко кафеникаво/розово зацапване и придърпване. И така…. на 10.10. пуснах бета ЧХГ и стойностите бяха 68.80. ❤Веднага се свързах и с гинеколога, при когото смятам да следя евентуалната си бременност тук в Бургас. Тя ми каза, че трябва да се направи консултация с ендокринолог при всички положения. И аз, понеже съм страшна паника, исках по най-бързия начин да се консултирам и записах при първия свободен ендокринолог (има доста добри отзиви за нея). През това време започнах да чета в разни сайтове (наши и чуждестранни), че всъщност има вариант при ранна бременност да се получи гестационна тиреотоксикоза, поради нарастването на Бета-ЧХГ, че не е страшно и ще отмине и т.н. Имам леко сърцебиене от време на време, понякога и лек задух, много ми се лежи и почива (не спирам да се прозявам), ту ми е топло, ту ми е студено и т.н. Това като цяло може да се припокрива и със симптомите на ранна бременност. Преди това не съм имала такива оплаквания, освен преди няколко месеца, когато изпаднах в депресия, като започнах да мисля, че доста трудно май ще се получат нещата да имаме детенце… Тааа… Днес отидох при въпросния ендокринолог, но ми се стори, че тя не беше изобщо запозната с възможността TSH да спадне поради нарастването на Бета-ЧХГ. Назначи ми и още изследвания, като иска да повторим TSH към края на месеца. Назначи и FT3, което нямам направено. Направи ехограф на щитовидната и каза, че всичко е наред там. Да отбележа , че Ft4 e 16, Тат и Мат също са в нормални стойности. А иначе днес вече ЧХГ е 374 🥹❤
Моля, дами, някоя от вас, която е запозната, да сподели свое мнение или свой опит или този на някой друг, защото не мога да се зарадвам напълно. Благодаря ви предварително! ❤

# 1
Аз така разбрах - в начална бременност сте и сте установили ниски стойности на ТСХ.
Така се разбира от написоното.
Няма как да е гестационна тиреотоксикоза, защото при вас ТСХ е ниско, а при тиреотоксикозата стойностите са високи. Спрете да четете в интернет, няма как да разберете всичко, което пише там и само си внушавате някакви болести.

От друга страна в началото на бременността ТСХ нормално спада - имаме ниски стойности, както е при вас.
От една страна тялото на майката се адаптира, а от друга плода не може сам да си произвежда хормони и черпи от тези на майката.

Като че ли просто са съвпаднали двете неща - била сте вече бременна като сте направили изследванията.
Следвайте съветите на лекарите ви и без излишна информация в интернет - ще си спестите внушенията за болести, които нямате.

# 2
  • София
Колкото е по-ниско в начална бременност, толкова по-добре, защото после скача.
Репродуктивните лекари се радват на всичко под 1, а на 0,3 направо са били щастливи при мен.

П.П. Пропуснала съм една 0 - за 0,03 става дума.
Понеже обърнах внимание на горното мнение, имаш ли вече закъснение или не още?

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 07:36 от Fever Ray

# 3
Първо - честито.
Аз ако видя такава стойност бих повторила възможно най-скоро и не бих чакала месец, за да съм сигурна, че не е грешка, както и ако беше прекалено висока. Бих си повторила и чхг-то на 48ч, но това са си мои изкривявания Simple Smile

# 4
Колкото е по-ниско в начална бременност, толкова по-добре, защото после скача.
Репродуктивните лекари се радват на всичко под 1, а на 0,3 направо са били щастливи при мен.

П.П. Пропуснала съм една 0 - за 0,03 става дума.
Понеже обърнах внимание на горното мнение, имаш ли вече закъснение или не още?

Последните 3 месеца ми идва на 25-26 ден. Но по принцип ми е на 28-29 дни и сега не знам как да го смятам. Днес ми е 28 ден.
Първо - честито.
Аз ако видя такава стойност бих повторила възможно най-скоро и не бих чакала месец, за да съм сигурна, че не е грешка, както и ако беше прекалено висока. Бих си повторила и чхг-то на 48ч, но това са си мои изкривявания Simple Smile
Направила съм ЧХГ. В петък беше 68.80, вчера (понеделник) 374. 🙃 не бързам да повтарям TSH, защото ми се иска да мине още малмо време. Но иначе попаднах на лабораторни изследвания - американски мисля, и там имаше референтни стойности за първи триместър, втори и трети. Като за първи референтните бяха от 0.05 до 2.5. Което ме успокоява, както и отговора на Fever Ray. 🙃

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 08:11 от vctrvctr

Общи условия

Активация на акаунт