Майчинството - счетоводно - 25

• 40 717
  • 765
  •   1
Отговори
# 480
Знаете ли, дали има някакви ограничения, забрани и пречки да вземеш по-късно болничния, който е 45 дни преди термина, напр. 30 дни преди него? И в такъв случай, как ще се отрази това на обезщетението, което в последствие ще ти се изплаща и дали НОИ ще приеме такъв болничен лист? Периода на тези отработени дни, ще се включат ли в базата, върху която ще се изчислява обезщетението?

# 481
  • София
Поне по мое време-2007г. ми казаха,че се издава точно 45 дни преди официалния ти термин. Аз исках да го забавя малко, за да имам повече дни с по-високата заплата при изчисляване на обезщетението, но официално няма как да стане....Освен ако не говориш с гинеколога да ти промени дата на термина в документите (поради грешно изчислен първоначално или нещо такова)

# 482
  • Ню Йорк
Не можеш да си избираш кога да се издаде болничния. Фиксирано е 45 дена преди термина. Единствено можеш ако искаш да се откажеш и да не го ползваш. Иначе по "втория начин" може да го промениш когато си искаш Wink

# 483
Благодаря за бързият отговор!А за 2010г същата сума ли остава,защото съм назначена фиктивно и е редно аз да си ги давам?И ако забременея с второ дете в такъв случай каква сума ще получавам ако ползвам болничен и следователно след това през първата годинка и ще получавам ли нещо изобщо?Благодаря още веднъж! Hug

# 484
  • Пловдив
Доколкото знам,можеш да работиш и до последно ,ако искаш и да не се възползваш от този болничен 45 дни преди термин,но тези дни ги губиш-не могат да се прехвърлят за след  раждането.
Ако се чувстваш в кондиция и си заслужава от финансова гледна точка Peace

# 485
Здравейте,
фактическата ми обстановка е следната:-
самоосигуряващо се лице съм и в момента съм в период на майчинство,което продължава до юни месец настоящата година,
в средата на месец февруари излизам в период на временна неработоспособност,поради бременност и раждане-очаквам следващо дете,

конкретните ми въпроси са следните,
с настъпването на временната неработоспособност прекъсвам риска майчинство,НО в какво се превръща той-каква е промяната на обстоятелствата,тъй като ще получавам 50 процента обезщетение при подаване на пр. №4 и пр.№12--питам,поради причина ,че това би следвало да се отрази в декларация обр.№1,която се подава месечно в НАП,
освен 4.8 процента здр.осигуровки върху основа 260 лева-за временната неработоспособност при бременност и раждане,КАКВИ други трябва да внасям за предходното дете
до навършването му на 2-е годишна възраст,т.е. какъв процент и върху каква основа

Извинявам се предварително за дългите въпроси,ще се радвам на отговори Simple Smile

# 486
  • Пловдив
Благодаря за бързият отговор!А за 2010г същата сума ли остава,защото съм назначена фиктивно и е редно аз да си ги давам?И ако забременея с второ дете в такъв случай каква сума ще получавам ако ползвам болничен и следователно след това през първата годинка и ще получавам ли нещо изобщо?Благодаря още веднъж! Hug

Не знам дали за 2010 здравната е променена.Колегите ще се включат.За второто дете ще получаваш 2 години минималното обезщетение.Предполага се,че 45 дневния за него ще започне по време на неплатената,нали така?

# 487
Да.И може да ползвам болнични по време на бременността.

# 488
Можеш да излезеш болничен 30 дни преди раждане, но останалите 15 дни до 45 ги губиш. Съответно отработените дни ти влизат в базата за изчисляване на обезщетението, но трябва да са в месеца предхождащ този, в който излизаш болничен. Т.е. ако 45-дневният ти започва от 15 януари, то ако излезеш на 01 февруари дните от януари се включват в базата, но ако 45-дневния болничен започва на 01 февруари, а ти излезеш на 15 февруари, то отработените дни от февруари не влизат в базата.
Мисля, че нещо се попълваше, че се отказваш от ползването на тези дни, но не съм съвсем сигурна.  newsm78
Извинявай, ако съм прекалила с обясненията!  Hug

# 489
  • Sofia
Болничен след майчинство (след навъряване на 2г. на детето) на каква база се изчислява, на база МРЗ или на база последен отработен месец?

# 490
  • Пловдив
Да.И може да ползвам болнични по време на бременността.

Можеш,да

Болничен след майчинство (след навъряване на 2г. на детето) на каква база се изчислява, на база МРЗ или на база последен отработен месец?

на база 240 лв

# 491
Момичета чета за ви заболничните и не ми стана ясно - за моя 45 дневен болничен преди раждането ще имам 6 месеца осигурителен стаж, но няма да имам 12 месеца. Ще ми се изплятят ли 45 -те дни преди раждането и 90-дни след раждането като болничен, след като до  този момент няма да имам 12 месеца осигуряване и другият ми въпрос е считатат ли се болничните за осигурителен стаж?

# 492
  • Пловдив
Момичета чета за ви заболничните и не ми стана ясно - за моя 45 дневен болничен преди раждането ще имам 6 месеца осигурителен стаж, но няма да имам 12 месеца. Ще ми се изплятят ли 45 -те дни преди раждането и 90-дни след раждането като болничен, след като до  този момент няма да имам 12 месеца осигуряване и другият ми въпрос е считатат ли се болничните за осигурителен стаж?

Не,няма да ти изплатят 45 дневния и последващите болнични.Ще започнат да ти плащат,когато натрупаш 12 те месеца стаж.По време на болничинте ти тече стаж

# 493
Питам вместо моя приятелка - детето ще навърши 2, изтича отпуска за отглеждане на дете. Има ли право на обезщетение от трудовата борса веднага след това, ако работодателят я уволни/съкрати? А какво се случва с натрупания отпуск по това време - ще и го изплатят ли?

# 494
  • Пловдив
Питам вместо моя приятелка - детето ще навърши 2, изтича отпуска за отглеждане на дете. Има ли право на обезщетение от трудовата борса веднага след това, ако работодателят я уволни/съкрати? А какво се случва с натрупания отпуск по това време - ще и го изплатят ли?

Майка с дете до 3 г се съкращава само с разрешението на Инспекцията по труда
Натрупаната платена отпуска трябва да се изплати от работодателят.
Има право на обезщетение от БТ

Общи условия

Активация на акаунт