Майчинството - счетоводно - 25

• 40 710
  • 765
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Аз като получих акта за раждане на сина ми беше придружен с бележка, на която подчертано беше написано да не се ламинира до получаване на еднократната помощ. Ако се среже фолиото, така че да влезе въздух между двата листа може и да се отламинира.

# 526
  • София-България, Израел - където си поискам
какви фактури пускаш там!?ако са от фирма регистрирана в Б-я, си водиш счетоводство= ГДД= данък печалба и т.н.
Върху сумите по фактурите не се внасят ЗО, те служат само за определяне на годишния данък печалба.
Пиши по подробно, че много въпроси възникнаха Peace
Всъщност "фактури" затова е в кавички... Просто им пиша че съм получила от тях толкова пари и ще ги декларирам. Нямам фирма.
Нещо като граждански договор.
Не знам дали са "проследими" тези плащания от там дотук на този етап. Не искам да ги подвеждам, защото хората са коректни.
ако официално го декларираш,като доходи по гражданси договор мисля,че трябва да се внесат осигуровки Thinking
за майчинството няма проблеми Peace

Последна редакция: чт, 07 яну 2010, 14:50 от jakinik

# 527
Здравейте искам да попитам за следния конкретен казус:

1. Ситуация:
1.1 Работя на трудов договор на 8 часа и имам следните осигурителни вноски по месеци
Месец:    Осигурен за:                                        Дни в осигуряване /раб.дни/:                                  Осиг. доход /лв./:
1   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21                                                          337.90
2   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20                                                          337.90
3   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21                                                          337.89
4   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21                                                          337.90
5   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19                                                          337.89
6   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                                          337.90
7   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23                                                          337.89
8   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21                                                          257.44
9   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21                                                          305.72

1.2 Управител и собственик съм на фирма и се самоосигурявам както следва
Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
1   Пенсия, болест и майчинство    21                       1700.00
2   Пенсия, болест и майчинство    20                       1700.00
3   Пенсия, болест и майчинство    21                       1700.00
4   Пенсия, болест и майчинство    21                       1700.00
5   Пенсия, болест и майчинство    19                       1700.00
6   Пенсия, болест и майчинство    22                       1700.00
7   Пенсия, болест и майчинство    23                       1700.00
8   Пенсия, болест и майчинство    21                       1700.00
9   Пенсия, болест и майчинство    21                       1700.00

Според така посочените данни може те ли да ми кажете при Болничен за месец 10 отнасящ се за 3 работни дни каква ще бъде методиката за изчисляване на сумата която трябва да се изплати от НОИ. Искам да обърна внимание че като самоосигуряваща се 3 дни се изплащат изцяло от НОИ аз факта по трудов Догово 1 ден ми изплаща работодателя и то според осигурителния доход върху който той ми внася а останалите 2 дни са от НОИ.

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ ЗА ОКАЗАНОТО СЪДЕЙСТВИЕ.

Ако някой преди мен е задавал подобен казус моля да ме извините ще съм ви благодарна ако ми посочите линка където има обяснение.
Прегледала съм и КСО чл.41 ал1 така ми казаха от НОИ но видях че в:
чл.41 ал (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Начинът на изчисляване на обезщетението се урежда с акт на Министерския съвет.
Интересуваме как се казва този акт на Министерския съвет и къде мога да го открия като текст

Последна редакция: чт, 07 яну 2010, 15:24 от STELLEE

# 528
Здравейте!
Имам следният проблем:на 4.12.2009 ми изтече болничния лист за гледане на дете до 1г.,а счетоводителката на фирмата не ми е подала молбата за получаване на майчинство и така в началото на този месец получих само 60лв.Тя казва,че щяла да подаде молбата сега.Въпросът ми е дали от НОИ ще ми изплатят пари за декември и януари след като счетоводителката подаде молбата?

# 529
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте!
Имам следният проблем:на 4.12.2009 ми изтече болничния лист за гледане на дете до 1г.,а счетоводителката на фирмата не ми е подала молбата за получаване на майчинство и така в началото на този месец получих само 60лв.Тя казва,че щяла да подаде молбата сега.Въпросът ми е дали от НОИ ще ми изплатят пари за декември и януари след като счетоводителката подаде молбата?
за декември - през м.01;
за януари - през м.2 и т.н

# 530
Здравейте!
за декември - през м.01;
за януари - през м.2 и т.н
Да,да това ми е яно Peace
Но дали ще ми платят и останалите 180лв,за декември или не?Също и за периода преди да е подадена молбата.Това се чудя newsm78

# 531
  • Пловдив
nolita ,ще си получиш парите със закъснение,но ще ти ги преведат

# 532
nolita ,ще си получиш парите със закъснение,но ще ти ги преведат
Благодаря ти за отговорът Hug

# 533
  • Майничка
Здравейте. Незнам дали тук е мястото за обсъждане на  тази тема. Но е доста сериозно. Предполагам, че много хора са се сблъскали с този проблем. Значи: взимаме акта за раждане на сина ни и веднага го ламинираме, за да се запази. Но се оказва, че по този начин не можем да си вземем еднократната помощ за раждане.  Няма да ви занимавам с това колко сме ядосани и огорчени. Просто ако някой се е сблъсквал с такъв проблем и има решение- нека сподели. Защото се оказва, че нито дубликат може да свърши работа, нито може да се отбележи на ламинирания акт за раждане, че сме получили парите. Тяхното решение- НЯМЯ ПАРИ!

Rolling Eyes Ама че работа...
При взимането на акта за раждане, ме предупредиха изрично да го ламинирам след като вземем еднократната помощ. Причината да не ви изплатят парите наистина е смешна. Няма ли начин, да се ОТламинира?
Ламинирането не е ли поставяне между две плоскости...Ако е като едно календарче, което правих във фото би трябвало да може да се отламинира...

Отламинирането е много трудно, защото хартията е тънка, не е картон.
Решението е да се извади официален дубликат от общината, както при загубен акт за раждане, не ксерокопие.
Познайте от 3 пъти откъде го зная... Embarassed

# 534
Здравейте.Включвам се с 1 въпрос относно дали имат право да ме съкратят.Работя във верига магазини и се оказва,че в нашия град май ще се затваря.При положение,че фирмата не е закрита,имат ли право да ме съкратят?Как трябва да процедирам?

# 535
  • София-Младост
Здравейте.Включвам се с 1 въпрос относно дали имат право да ме съкратят.Работя във верига магазини и се оказва,че в нашия град май ще се затваря.При положение,че фирмата не е закрита,имат ли право да ме съкратят?Как трябва да процедирам?
Уведоми ги официално, че си бременна за всеки случай.

# 536
Подготвям си платежните за здравната вноска за декември и се замислих.
В момента съм в отпуска за отглеждане на дете до 2 год. Каква сума трябва да се внесе за здравни вноски от 1 януари?
4% върху 420 лева ли?

# 537
  • Пловдив
Решението е да се извади официален дубликат от общината, както при загубен акт за раждане, не ксерокопие.
Познайте от 3 пъти откъде го зная... Embarassed

дано да стане така,че на една позната й отказаха и с дубликат с мотива,че тя може да си е взела помощта с оригинала и сега да я вземе за втори път.Тя носела и ламинирания оригинал,но не можело да я дадат на дубликат.

N-inka ,мисля,че няма да можете да вземете помощта.Но пробвай всичко възможно Peace

Stryper ,сега се внасят осигуровките за декември и те са 12,48.От 2010 са 4,8 процента от 420-20,16 лв

# 538
Elfita, благодаря!

За ламинирания оригинал - помолете жените в общината да ви издадат нов оригинал.
На дъщеря ми й бяха сбъркали ЕГН-то. Дадох им стария оригинал и за 5-10 мин направиха нов с вярното ЕГН.

Обяснете ситуацията и ги помолете да анулират стария - т.е. да го скъсат и да направят нов.

Пак аз със здравните осигуровки. В Закона за здравното осигуряване пише, че от 2010 год осигуровките се разпределят в съотношение 50:50 работодател - служител.

Т.е. би трябвало здравната осигуровка да е 4%, не 4,8% - или има някаква промяна?

# 539
За съжаление в КТ е посочено, че бременна може да бъде уволнена с предизвестие в случай те на закриване на предприятието(фирмата). Най-добре е да ги информираш, че си , а може също да им дадеш бележка от док, така те ще го имат черно на бяло. В краен случай си обърни към инспекцията по труда.

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 20:31 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт