Майчинството - счетоводно - 25

• 40 655
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
моля за помощ- студент съм в нбу- полага ли ми се еднократна помощ при раждане

ако си студентка - да
еднократната помощ е за всички майки  Simple Smile

Tired а някой да сподели мнение по моя въпрос...
 Rolling Eyes Момичета и аз имам въпрос, може ли някой да ми каже ако открия ЕТ на мое име и се самоосигурявам на 400 лв.от 02.2010, какви осигоровки трябва да внасям, и дали ако работя на ТР.дог. дали въобще мога да открия  ЕТ в друг град. Както и дали вече е в сила това, което съобщиха по новините снощи, че лица които има невнасяни осиг. от преди се водят здравно неосигурени?
Благодаря предварително   

трябва да се самоосигуряваш поне на 420лв. тази година
не виждам пречка да регистрираш ЕТ където и да е, но имай предвид че всички декларации и пр. се подават в ТД на НАП по регистрация

за точни суми не мога да говоря - сега излизат промените и е пълна каша  smile3511

другата част на въпроса ти не я разбрах

Здравейте искам да попитам за следния конкретен казус:
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ ЗА ОКАЗАНОТО СЪДЕЙСТВИЕ.

Ако някой преди мен е задавал подобен казус моля да ме извините ще съм ви благодарна ако ми посочите линка където има обяснение.
Прегледала съм и КСО чл.41 ал1 така ми казаха от НОИ но видях че в:
чл.41 ал (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Начинът на изчисляване на обезщетението се урежда с акт на Министерския съвет.
Интересуваме как се казва този акт на Министерския съвет и къде мога да го открия като текст

НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПО … ТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

Последна редакция: сб, 09 яну 2010, 06:15 от AnMary

# 586

Имаше тема за еднократна помощ за студентите. Май бяха 2000 лв - потърси я и попитай там.

# 587
Здравейте имам питане .

Значи искам да попитам какво майчинство би трябвало да взимам при положение ,че

Така малката се роди на 01.11.2009 за 12 месеца назад дохода ми е както следва :
01.10.2008 брутно 255.00 нето 199.00
01.11.2008 брутно 255.00 нето 199.00
01.12.2008 брутно 255.00 нето 199.00
01.01.2009 брутно 108.00 нето 76.00
01.02.2009 не съм била на трудов договор
01.03.2009 брутно 517.24 нето не знам
01.04.2009 брутно 111.66 нето не знам
01.05.2009 брутно  17.74  нето не знам

Както се вижда от месец април не съм ходила редовно на работа.
Месец април съм ходила на работа до 08.04 след това имам болничен
в размер на 35 дни . Ще рече до 14.05 . От 15.05 също имам такъв болничен (35дни)
до 20.06 От там гинеколога ми издаваше всеки месец болничен за по 30 дни
поради проблемна бременност. И така до самото раждане.
На 24.09.2009 ми е издаден 45 дневен болничен преди раждане.

Надявам се да съм била достатъчно изчерпателна.
И исках да попитам дали болничните влияят по
някакъв начин на осигуровките и майчинството? newsm78

Благодаря предварително Hug  bouquet

# 588
  • София-Младост
Здравейте имам питане .

Значи искам да попитам какво майчинство би трябвало да взимам при положение ,че

Така малката се роди на 01.11.2009 за 12 месеца назад дохода ми е както следва :
01.10.2008 брутно 255.00 нето 199.00
01.11.2008 брутно 255.00 нето 199.00
01.12.2008 брутно 255.00 нето 199.00
01.01.2009 брутно 108.00 нето 76.00
01.02.2009 не съм била на трудов договор
01.03.2009 брутно 517.24 нето не знам
01.04.2009 брутно 111.66 нето не знам
01.05.2009 брутно  17.74  нето не знам

Както се вижда от месец април не съм ходила редовно на работа.
Месец април съм ходила на работа до 08.04 след това имам болничен
в размер на 35 дни . Ще рече до 14.05 . От 15.05 също имам такъв болничен (35дни)
до 20.06 От там гинеколога ми издаваше всеки месец болничен за по 30 дни
поради проблемна бременност. И така до самото раждане.
На 24.09.2009 ми е издаден 45 дневен болничен преди раждане.

Надявам се да съм била достатъчно изчерпателна.
И исках да попитам дали болничните влияят по
някакъв начин на осигуровките и майчинството? newsm78

Благодаря предварително Hug  bouquet

Честно казано никак не си изчерпателна.  Simple Smile Болничните влияят принципно, но не съществено, като пак зависи от определени моменти. На първа страница мисля имаше една таблица за сметки на обезщетение. За да ти се сметне среднодневно обезщетение за бременност и раждане , трябва да се сметне и дохода, от които са ти изчислили болничният, тъй като той е база в периодът ти на болничен. Завъртяно стана нали...извади си ПИК код, тези неща , както и дневната ставка я има в сайта на НОИ.

# 589

Tired а някой да сподели мнение по моя въпрос...
 Rolling Eyes Момичета и аз имам въпрос, може ли някой да ми каже ако открия ЕТ на мое име и се самоосигурявам на 400 лв.от 02.2010, какви осигоровки трябва да внасям, и дали ако работя на ТР.дог. дали въобще мога да открия  ЕТ в друг град. Както и дали вече е в сила това, което съобщиха по новините снощи, че лица които има невнасяни осиг. от преди се водят здравно неосигурени?
Благодаря предварително   

трябва да се самоосигуряваш поне на 420лв. тази година
не виждам пречка да регистрираш ЕТ където и да е, но имай предвид че всички декларации и пр. се подават в ТД на НАП по регистрация

за точни суми не мога да говоря - сега излизат промените и е пълна каша  smile3511

другата част на въпроса ти не я разбрах

[/quote]
[/quote]

[/quote]

Имам в предвид че работя в тази фирма от м.Септември преди това имам няколко месеца прекъсване, какви осигуровки трябва да си внеса сама в НОИ, защото нали майчинството се изчислява на 12м получ РЗ назад от датата на термина, а няма да ми вземат сега няколко месеца стаж в периода 2009 и 2010г и част от 2008г когато съм работила / т.е. от 2008 имам прекъсване и започвам работа 09.2009г/
Мерси  на Стики както и на др мами които ми помогнат с инфо

# 590

нали студентът трябва да е Редовно обучение , за получ на еднократната помощ?!?! #Crazy

# 591
  • Пловдив

нали студентът трябва да е Редовно обучение , за получ на еднократната помощ?!?! #Crazy

да,така е-mamma hipa не е написала,че е задочно

vv83,за месеците,през които не си работила не може да внесеш осигуровки.За тях ще ти се вземе мин раб заплата

# 592

да,така е-mamma hipa не е написала,че е задочно

vv83,за месеците,през които не си работила не може да внесеш осигуровки.За тях ще ти се вземе мин раб заплата

Добре може ли всичко да е толкова объркано, след като не съм осигурявана тези месеци няма ли да се водя неосигурено лице, нали онази вечер съобщиха, че се гледат 36 месеца назад, и нали можело да се внасят здравните за месеци назад, вече незнам за какво става въпрос,  Rolling Eyes  Cry
за задочници нчма такава еднокр. помощ нали? освен сумата от 250лш. или нещо такова?

Последна редакция: сб, 09 яну 2010, 11:32 от ivv83

# 593
  • Пловдив
Добре може ли всичко да е толкова объркано, след като не съм осигурявана тези месеци няма ли да се водя неосигурено лице, нали онази вечер съобщиха, че се гледат 36 месеца назад, и нали можело да се внасят здравните за месеци назад, вече незнам за какво става въпрос,  Rolling Eyes  Cry
за задочници нчма такава еднокр. помощ нали? освен сумата от 250лш. или нещо такова?

както беше задала въпроса си излизаше,че искаш да си внесе осигуровки върху някаква сума,което не може

но здравните осигуровки може да си внесеш,за месеците,през които не си работила-спокойно

за задочниците няма студентска помощ

има помощ за бременност 150 лв,ако не ти достигат 12 м стаж,може да пробваш за социално майчинство.има детски надбавки 35 лв-тези неща са с изискване на доход
помощта за раждане 250 лв за първо дете се полага на всички майки

за всичко това отиди и попитай в районната социална служба

# 594

както беше задала въпроса си излизаше,че искаш да си внесе осигуровки върху някаква сума,което не може

но здравните осигуровки може да си внесеш,за месеците,през които не си работила-спокойно

за задочниците няма студентска помощ

има помощ за бременност 150 лв,ако не ти достигат 12 м стаж,може да пробваш за социално майчинство.има детски надбавки 35 лв-тези неща са с изискване на доход

за всичко това отиди и попитай в районната социална служба

добре пъзелът почти започва да се подрежда, така стажът го имам сега само трябва да проверя колко са здр. осигур. които трябва да внеса, за тези месеци
благодаря Elfita

# 595

Момичета, каква е разликата за помощ за бременност и раждане и социално майчинство, и на мен неми достигат 6 месеца осиг. стаж?

# 596
Здравейте, момичета! Въпросът ми е следния - през месец май синът ми навършва 2 год. и аз трябва да се върна на работа. Искам да подам молба за ползване на неплатена отпуска. На какъв размер имам право и може ли работодателят да ми я откаже?

# 597
  • Пловдив
Здравейте, момичета! Въпросът ми е следния - през месец май синът ми навършва 2 год. и аз трябва да се върна на работа. Искам да подам молба за ползване на неплатена отпуска. На какъв размер имам право и може ли работодателят да ми я откаже?

ако имате брак с бащата,имаш 6 м неплатена
не може да ти я откаже работодателят

# 598

ако имате брак с бащата,имаш 6 м неплатена
не може да ти я откаже работодателят
Не, нямам брак с бащата. Не знаех, че има значение.

# 599
  • Пловдив
Не, нямам брак с бащата. Не знаех, че има значение.

тогава 12 м

Общи условия

Активация на акаунт