На мен ми е чудно от къде е това самочувствие? Какви са тия мнения? "ЕСТЕСТВЕНО, че не", "на мен не би ми хрумнало"...т.е. друга истина освен вашата не би могло да има. Много сте, следователно сте прави. Възможността да сте невежи отсъства!
Цитатът ти не е кой знае колко релевантен - подобен е процесът на написване на всяко едно произведение. Какво очакваш? Хелър да каже, че е отворил Швейк тук-там и е попреписал ли? Фактът, че Хелър е бил повлиян до толкова, че написването на неговото произведение да зависи от Швейк, говори достатъчно. Дори и двете произведения да "нямат нищо общо" като съдържание, стил, изказ и хумор, Хелър малко или много е бил повлиян от Хашек. Така, че сходства и подобности съвсем не са изключени! Май никоя от вас не е чувала сентенцията "Good artists copy, great artists steal." (Добрите артисти копират, великите артисти крадат.)?
Ето го източника, хубаво е, че успях да го намеря и онлайн, че си представям какво щеше да се случи, ако нямах източник и разчитах само на знания: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Good_Soldier_%C5%A0vejk#Literar … nce_and_criticism
Въпреки че Параграф 22 го проумях едва то 2-я път