Примерна схема за захранване 20

• 29 946
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
Mise, да-точно такъв ред, накисни ги тая вечер, утре ги пускаш съвсем за малко доло горе докато заври водата, но трябва да добавиш вода,че те поглъщат всичко и като заврат пасираш- стават лепкави, ако нямат водичка поне малко...и да бурканчетата на пюренцата са адски не сигурни, не затваряй в тях храна, освен от днес за утре, но без да ги стерилизираш,че се отваряли Wink
НА всички желенчуци препоръките за махане на люспите е заради задавене, но те така хубаво се пасират, освен това на тая възръст бебетата ни могат да ядат и по-люспести храни

# 121
  • София
gundie ,

утре ще пробвам и ще докладвам  Wink

# 122
  • София
Усмихнато, благодаря много! Успокои ме Simple Smile

Misse, точно заради бурканите и капачките, които си ползвала не са ти се затворили. Тези, в които се продават бебешките храни са с капачки за еднократна употреба и бурканите са респективно с резба специално за тези капачки. На теб ти трябват и буркани и капачки за многократна употреба.
Капачки се продават на пазара Красно село и на Женския, а вероятно и другаде. Бурканчета празни обаче няма никъде. Аз купих 15-ина бурканчета с Лютивка на Олинеза по 135 г, изсипах я и в тях затварям Grinning

А за брашното - още не съм слагала в храна, но мисля просто да добавя една лъжичка брашно и да разбъркам за да не стане на бучки.. Сигурно ще е по-вкусно да се препече леко брашното на котлон, ама май няма да имам време и търпение за това.

# 123
  • София
Stelfy ,

ще опитам в други бурканчета, а за препичането на брашно няма да имам време, че синът ми е палав и докато се обърна прави някоя беля  Wink

# 124
Задължително ли е първата каша да бъде с бял ориз, или може да се даде пълнозърнеста? Малко се обърках с информацията, мислех че задължително с бял ориз се започва, а чета, че може да се даде и директно пълнозърнест. Предполагам обаче зависи от възрастта на детето и от колко време е захранено Thinking В нашия случай е почти от месец и се замислям скоро да почна каша, тъй като изчерпах позволените зеленчуци Rolling Eyes

# 125
  • София
Задължително ли е първата каша да бъде с бял ориз, или може да се даде пълнозърнеста? Малко се обърках с информацията, мислех че задължително с бял ориз се започва, а чета, че може да се даде и директно пълнозърнест. Предполагам обаче зависи от възрастта на детето и от колко време е захранено Thinking В нашия случай е почти от месец и се замислям скоро да почна каша, тъй като изчерпах позволените зеленчуци Rolling Eyes

аз лично започнах с бял  Peace

# 126
ето за кашите, като не се включват глутеновите зърна:

Няма стриктен ред за въвеждане на кашите според вида на зърната - избираш този, който е най-удачен за детето и начина му на захранване.

оризова каша -> кафяв ориз -> елда -> царевица -> просо -> киноа, амарант
оризова каша -> елда -> царевица -> просо -> киноа, амарант
оризова каша -> елда -> просо -> царевица -> киноа, амарант
оризова каша -> царевица (нишесте) -> елда -> просо -> киноа, амарант

Оризовата каша е добра за начало. След нея може каша от пълнозърнест ориз, но това е удачно, ако се дават домашни каши - заради асортимента на готовите каши. В случая кафявият ориз се въвежда за няколко дни, защото все пак е пълнозърнеста, нелека храна.

Елдата е добро продължение. Не е тежка за захранено дете, не е сериозен алерген, регулира стомахчето, добавя още желязо и важни белтъчини. Може да се редува равностойно с ориза.

Царевицата не е толкова ценна - няма важна хранителна стойност и не е безобидна откъм алергии. Ако не е в голямо количество или е под формата на царевично нишесте, може около 6-7 м., иначе около 8 м. Може да се въведе преди просото защото често присъства в състава на готови пюрета или за да се предлага многозърнеста каша или кисел за разнообразие.

Просото не е съвсем леко за храносмилането, но се приема сравнително добре и има отлична хранителна ценност. Може да се включи през 7-8 м., евентуално малко преди това като съставка на каша или като заместител на ориза в зеленчуково пюре. Добре се съчетава със зеленчуци, особено такива с повече желязо, не само като самостоятелна каша.

Киноата има отлични хранителни качества, по-добри от тези на останалите зърнени храни по няколко показателя. Освен това не е типичен алерген. Не е задължително да се бърза с нея – когато детенцето напредне със захранването, например около 9 м., тогава може да се включи като самостоятелна каша и да се използват хранителните ѝ предимства. Преди това по-важни остават класическите зърна (ориз, царевица и т.н.) и успешното им включване им в менюто. След това вече може да се разнообразява с различни зърнени храни и комбинации.

Амарантът се въвежда подобно на киноата – може да бъде едно от безглутеновите зърна, но може и да се даде след въвеждането на глутена с цел по-богато хранително меню. Амарантът е след киноата като хранителна ценност.

# 127
Привет,

А за гъбите някой нещо може ли да ми каже? Говоря за тези обикновените, не съм гъбар  Mr. Green

# 128
Гъби
- въвеждане: между 1 и 2 год.
- бульон или супа от гъби, без самите гъби: след 10 м.
- не са силен алерген (!)
- трудносмилаеми
- не са незаменими в детското хранене (т.е. няма с какво да обогатят хранителния режим)
- първо се въвеждат като много малка част от общото (до 18 м.), след това се включват по-осезаемо

Гъби се въвеждат след 3 год. по лична преценка. Официалните препоръки на различните схеми на захранване варират от 1 до 2 год., като това зависи и от начина, по който се предлагат.

Неоснователно се причисляват към категорията на забранените храни преди 2-3 год., както например е случая с меда.

/Не съм срещала препоръки да се дават конкретен вид гъби, но печурките все пак са култивирани т.е. безопасни и сравнително по-лесносмилаеми./

# 129
  • София
Ръж въведох с ръжен сухар  Peace

Ядките заливам вечер с малко вряла вода (от електрическа кана) и оставям за през нощта в затворено контейнерче АВЕНТ ВАЙА. Сутринта доливам още малко вряла вода, слагам и пюре и готово. Не варя на котлон.

Искам да попитам как процедирате при пътуване. Аз няколко пъти вече мъкна каши, пюрета и прочие, но в цялата лудница не остава време/възможност за ядене и карам на кърма. Колкото пъти решавам, че няма смисъл да разнасям, си внушавам, че ако не взема, със сигурност ще има време/възможност за ядене и ще се гръмна.

Друг е въпросът, че Калин продължава с неяденето... По-точно хапва малко "сладко" сутрин - ечемичени ядки с плодово пюре или каша с плодово пюре... И какво - яде въглехидрати и плодове - голяма полза за хемоглобина, няма що  ooooh! Чудя се дали би ял каша с месно пюре  newsm78

# 130
Зеленко, не се чуди, ами опитай...

Рая яде риба с тиква и ябълка с друго не ще и това е.
Тези нашите са си лика-прилика двамцата... все едно на един ден са раждани. ooooh!

# 131
Гунди - това от Косе Босе ли е?  Защото и аз оттам чета, и виж какво прочетох:

Оризовата каша е добра за начало. Ако оризът не е въведен, това позволява комбиниране на ориз с въведените зеленчуци. Кашата може да е директно от пълнозърнест ориз, в случая не е необходимо да се минава през белия ориз – детенцето е захранено вече с доста неща, така че няма да е тежка за стомахчето.

Благодаря ти Hug

# 132
Мога ли да дам манго- готово пюре е на Овко?

# 133
Гунди - това от Косе Босе ли е?  Защото и аз оттам чета, и виж какво прочетох:

Оризовата каша е добра за начало. Ако оризът не е въведен, това позволява комбиниране на ориз с въведените зеленчуци. Кашата може да е директно от пълнозърнест ориз, в случая не е необходимо да се минава през белия ориз – детенцето е захранено вече с доста неща, така че няма да е тежка за стомахчето.

Благодаря ти Hug

да, от КОсе Босе е...ами както си избереш, при нея понякога се разминават някои неща, понеже тя цитира различните схеми и различните школи на захранване-абе важното е да почнеш с ориз,че е най-подходящ за възръстта, иначе внимавай, ако го правиш сама,че става на бучки Wink

Франческа
, мисля,че е малко рано, но не мога да издиря инфото- ще потърся пак.

# 134
Манго – не е силен алерген (алергените са в кората), съдържа доста целулоза, лесносмилаемо когато е добре узряло, източник на витамин А и др.
само това инфо намерих, но все си мисля,че нещо от рода на 8м. беше най-рано...не мога да намеря повече информация....аз го дадох края на 8 началото на 9 м. и съм си нагласяла схемата по изчетеното от тук.....много е хубаво пюрето на Сънвал банан с манго и е без захар Laughing

Общи условия

Активация на акаунт