На кого да вярваме-на гинеколога си или съфорумките????

• 6 731
  • 153
  •   1
Отговори
Вдъхновение почерпих за тази тема от факта,че сестра ми е бременна в четвъртия месец и нейната гинеколожка все още не и е споменала да пие фолиева киселина.Не мислите ли,че в днешно време е по-добре да разчитаме повече на себе си,да се информираме,да вземаме  насока от жени минали от там ,където ние сме се запътили от това да имаме пълно доверие на специалист в кавички,който кара по инерция с течение на години без да отвори медицинска книга или който си пести думите като не си прави труда да информира своя пациент,да му даде насока.А тези "малки"пропуски могат да струват доста скъпо.

# 1
Добро утро Ела.Определено има много неща за които е по добре да се обърнеш към специалист,не че се съмнявам в компетентното мнение на съфорумките,но те изказват предположения,да речем за дадено заболяване,но диагнозата трябва да е от лекар.А за такива елементарни неща като приемането на фолиева киселина,нещо което болшинството майки е премала като медикамент и освен да и е от  полза на бременната друго не може да стане,не виждам защо да не ги послуша.Това е важен витамин,който започва да се приема преди забременяване и така до трети,четвърти месец,а някои и цяла бременност.Може да смените гинеколога PeaceУспех и дано всичко е ок  bouquet

# 2
Незная на кого да вярваш, но откакто забременях и се роди детето ми се убедих как има лекари които не са чували за някой неща или просто не ги интересуват новите неща в медицината.
Много пъти имаше разминавания от гинеколожката от ЗК и гинеколога при когото ходех на частно. След изкарана шарка в 5м гинеколожката прецени на око, че детето ми е добре и няма никакви усложнения. А докато гинеколога при когото ходех на частно веднага след изкараната шарка ми пусна всякакви изследвания и постоянно ходех на прегледи да гледа дали бебето е добре и дали се развива както трябва. 
Но пиенето на фолиева киселина не е проблем да се пие, и това че едни лекари не го казват  незначи, че не е от значение.

# 3
Сестра ти е трябвало да приема фолиева киселина ПРЕДИ да забременее и в ранните месеци, сега вече ефекта е минимален
Тъй като рядко жените ходят на лекар преди забременяване, е добре, ако четат поне форуми с такава тематика, да послушат точно този съвет
НО както предполагам си открила и сама, тук и в нета по принцип пишат всякакви хора, с най- различни мнения, и всеки дава различен съвет според собствените си разбирания, но без да е лекар и без да е прегледал човека
Форумът е чудесен за взаимошомощ, но не може да замени лекарят, а само да допълни иформацията
В крайна сметка няма нищо лошо човек да е информиран, все пак накрая си взима решение независимо от форума или лекарите и колкото повече гледни точки, толкова по- добре  Peace

# 4
И аз съм на мнение, че човек е длъжен да се информира, да намира различни източници. Аз от форума знам за ФК. На мен доктора нищо не ми беше казал също. Все пак форума не заменя посещението при доктора. Пиенето на ФК е малко или много особено важно преди самото забременяване, което означава, че малко или много това трябва да е планирано.

# 5
Събирам информация отвсякъде и после я отсявам. Вярно е, че информацията тук не може да замести посещението при доктора, но с чиста съвест мога да заявя, че форумът ми е спестил доста посещения, излишни при това, и в много от случаите ми е помогнал.
С времето човек се научава на кого да вярва и в какво да вярва.

# 6
Зависи, четеш и се информираш, питаш, преценяваш. За някои неща имам пълно доверие на лекарите си. В доста случаи нещата са строго индивидуални и неможе да се довериш на форума и изобщо на информацията в интернет.

# 7
Събирам информация отвсякъде и после я отсявам.

Ето това е истината.
Събираш информация от различни места - различни лекари, форуми, сайтове, книги...само така можеш да си спокоен!
За съжаление в днешно време доста често човек трябва да се самолекува така да се каже...понякога дори му се налага да знае повече от специалистите, при които ходи и той да ги информира тях! Crazy

# 8
  • Стара Загора
Трябва да се информираме  сами за нещата ,които засягат собственото ни здраве.

# 9
  • София
Първо четеш и се информираш, после забременяваш.
Има черни и бели списъци на лекари. Преди дори да сме почнали да работим за бебе бях намерила добър лекар, при който да си следя бременността. На него му имах доверие за всичко.

# 10
Има достатъчно информация от изключително надеждни източници. Специално за Фолиевата киселина - има десетки статии от проф. Кременски от Майчин дом.
Ако сестра ти не е пила досега Фолиева киселина, то ефектът, ако започне сега да я пие, е минимален. Фолиевата киселина трябва да се пие 2-3 преди забременяване и през първите 3 месеца от бременността.

Относно информацията като цяло - по-горе вече са писали - черпи се информация от различни източници и се пресява.

# 11
  • Razgrad
Зависи от гинеколога,има толкова некадърни доктори напоследък че чак не ми се говори.А за фолиевата киселина,тя не се ли пие до 3 месец?

# 12
Според мен всичко е Божа работа. Да не би нашите майки и баби да са пиели фолиева киселина? Та дори и братовчедка ми, която роди преди 7 години не я е пиела (т.е. тогава още не е била известна с ползите си). Аз все още я пия. А по темата - според мен форумите трябва да служат за "сверяване на часовника", но този, на когото трябва да се доверим е лекаря.   bouquet

# 13
През бременноста си,а и през бебешкият период на детето се доверявах напълно на лекарите.Четях само списания по темата.Интернет изобщо не съм ползвала. EmbarassedНе ми е хрумвало,че някой различен от моите лекари ще ми даде по добър съвет от тях.Но е факт,че изобщо не ми беше споменато за фолиева киселина.Смея да твърдя,че ако забременея втори път ще бъда много по-добре информирана.Времената ли толкова бързо се промениха,лекарите ли станаха по-добре информирани,незнам,но за 7-8години доста неща свързани с проследяване на бременността и отглеждането на бебетата се промениха.Само като си помисля колко рано захраних синът си и ми призлява.
От друга страна едва ли и самите гинеколози се дообразоват,информират достатъчно или изобщо влагат време и средства,за да бъдат достатъчно компетентни в днешно време.От 7 години ходя при един гинеколог,който печели достатъчно съдейки по опашките пред кабинета му,но за тези години не намирам да е вложил и стотинка за модернизиране на кабинета си.

# 14
Аз бих се доверила на лекаря си.Сестра ти може да попита гинеколога си за фолиевата киселина.Доколкото се сещам тя се пиеше през първите три месеца на бременността. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт