На кого да вярваме-на гинеколога си или съфорумките????

• 6 754
  • 153
  •   1
Отговори
# 90
  • ул. "Мечтание"
Вярвам безрезервно единствено на себе си и собствените си усещания. За много неща не съм слушала докторите и не съжалявам. Обикновено не съм пила лекарства, които са ми изписвали "профилактично".
В случая на сестра ти бих послушала лекаря си. Това си е мое мнение на базата на собствените ми "разследвания" по въпроса за витамините и добавките през бременността. Разбира се при условие, че не кара на чипс и кока-кола цяла бременност.

# 91
  • Paris, France
Не всяка жена има нужда от допълнителна фолиева киселина преди и по време на бременността. Ако се храните нормално и ядете много пресни сурови плодове и зеленчуци, нямате генетичен дефект, който възпрепятства усвояването на фолиева киселина, нямате семейна обремененост със спина бифида, няма нужда от допълнителна. На мене не ми изписаха и двата пъти, въпреки че вторият път ми я предложиха.

Фолиевата киселина, когато е в излишък, предразполага към многоплодна бременност, която пък, сама по себе си, носи доста рискове за майката и плодовете и затова не се изписва ей така. В много страни фолиева киселина се добавя към хляба и ако ядете хляб, това е напълно достатъчно.

И аз четях, слушах гинеколога, пресявах инфо и избирах.

# 92
За фолиевата киселина за първи път чувам, че предразполага към многоплодна бременност. Всичките ми приятелки я пиха, когато решиха че ще работят за бебе, но от всичките само аз съм с близнаци и то защото се наложи да ми се прави стимулация.

# 93
  • София
 Да се доверяваме на лекарите,но да сверяваме и със форума.
 При съмнение да се смени гинеколога или да се търси и друго мнение.

# 94
  • Стара Загора
Доверяваме се на лекаря....

# 95
Ами,какво да ти кажа....точно за мен си е "мода" според майките.Юрнали се всички да пият матерна,юрнали се да пият фолиева киселина...ами може просто да сменят хранителните си навици за девет месеца поне от живота си и няма да е необходимо да се тъпчат с хапчета.Според мен на първо място лекарите трябва да препоръчват родилката да приема всички необходими микроелементи,минерали и витамини с храната първо и след това да се прибягва към добавките.  Peace

Хранителните навици НЕ за 9 месеца.А поне година Преди забременяване.Кел файда да започнеш да се храниш адекватно когато забременееш-ако не си го правил, липсите към този момент са на лице.ФК не е какво да е Хапче, че да се Тъпчем с него.Познавам няколко майки, с деца със спина бифида....За тях далеч не е мода.

# 96
  • Paris, France
Хранителните навици НЕ за 9 месеца.А поне година Преди забременяване.Кел файда да започнеш да се храниш адекватно когато забременееш-ако не си го правил, липсите към този момент са на лице.ФК не е какво да е Хапче, че да се Тъпчем с него.Познавам няколко майки, с деца със спина бифида....За тях далеч не е мода.
- точно!!!!!!! Hug А най-добре за цял живот.

# 97
Ами,какво да ти кажа....точно за мен си е "мода" според майките.Юрнали се всички да пият матерна,юрнали се да пият фолиева киселина...ами може просто да сменят хранителните си навици за девет месеца поне от живота си и няма да е необходимо да се тъпчат с хапчета.Според мен на първо място лекарите трябва да препоръчват родилката да приема всички необходими микроелементи,минерали и витамини с храната първо и след това да се прибягва към добавките.  Peace

Интересно,че едно време не се е споменавало за фолиевата киселина,камо ли да ти я препоръчат.Нямам нищо против това да се презастраховат бременните,но според мен е някак по-разумно бременните да имат една елементарна здравна култура относно храненето въобще,като профилактична мярка било преди бременност,по време на ,поради риск от високо кръвно,холестерол,диабет и т.н....Много е лесно,когато проблемът е налице да се втурнем към аптеката.Идеята ми беше,не че не трябва да пият бременните фолиева киселина,а че трябва да имат елементарната здравна култура,за това какъв живот да водят преди бременността и по време на нея и едва тогава бременната да направи своят избор дали иска да пие фолиева киселина и дали това ще и е необходимо или излишно.Става въпрос,че много бременни хукват за витамини и разни хапове за "по-здраво" бебе,без изобщо да знаят,че може и без тях,ако се храниш разумно и здравословно.Мисълта ми беше,че лекарите не си вършат достатъчно добре работата.Трябва първо да запознаят жената с това какъв начин на живот трябва да води преди и по време на бременността ,за да роди здраво бебе и след това да се спомене за таблетките.Само,че на лекарите явно не им се говори и доста бременни остават неинформирани/съдейки по безбройните теми във форума"Какво да ям?","Какви витамини да пия?" и т.н./...Радвам се ,че поне моята гинеколожка ме запозна с тези "тънкости" и имайки предвид хранителният ми режим ми каза просто :"Ако прецениш-пий ги!Но според мен няма да са ти необходими!"....И аз като повечето бременни майки от страх ли от какво ги пих около два месеца.Да не говорим,че фолиевата киселина ,ако се пие въобще трябва да се пие поне два-три месеца преди забременяването и три месеца след това.Тогава рискът е минимален ,но...пак го има за жалост.А пък да не казвам,че много майки дори се сещат за тези хапчета едва в третият месец и то не за друго,а защото в тоя случай лекаря е бил още по-небрежен,понеже нито е споменал на въпросната майка как трябва да се храни,нито и е казал да пие хапчета.Тя разбира съвсем случайно от някоя статия в интернет,форум,списание или друга бременна приятелка...Като цяло не съм против пиенето на фолиева киселина,против това съм,че повечето бременни и родилки нямат елементарна здравна култура,въобще.И защо я нямат?Защото нямат лесен и безплатен достъп до информация точно там,откъдето трябва да я получат-гинеколозите,акушерите,лекарите,аптеките.А трябва да има.Както има безплатни брошурки за най-новите лекарства ,които се предлагат  в аптеките,както има брошурки по масичките в коридорите на поликлиниките пак за най-новите лекарства,така трябва да има и информационни бюлетини за бременните.Дори забележете,какво промиване на мозъците /особено на бременните майки,за които няма нищо по-важно от безпроблемна бременност и раждане на здраво дете/На брошурка на витамини центрум пишеше следното /няма да го цитирам,ще го преразкажа/."Тъй,като бременната храни двама и трябват двойно повече витамини и минерали,които тя неможела да си набави само с храната ,а Центрум щял да и ги осигури".... Wink...Бременността е процес през ,който са минали нашите баби,майки и прабаби,ако щете,за да ни има нас сега.Е?Те не са пили Центрум,следователно,не са приемали достатъчно витамини,следователно ние трябваше да сме болни и всяко следващо поколение също...и да става все по-зле и по-зле.Мисля,че всичко това е излишно и излишно обременява главите на бременните,излишно ги притеснява-дали поемам достатъчно витамини,дали ще е здраво бебето ми и т.н. все въпроси,които мъчат всяка една жена по време на бременността и отглеждането на детето и.И тя никога не е сигурна,че прави всичко необходимо за детето си,защото едните казват пийте Центрум-те са най-добри,другите препоръчват друго,че било още по ефикасно и т.н.Според мен е най-добре да се доверим първо на природният си инстинкт и после на лекарствата.Има много майки ,които се хранят неразумно,пушат,водят неразумен начин на живот,да не говорим,че някои не ходят дори на консултации,пък какво остава да пият витамини и фориева киселина и раждат абсолютно здрави бебета.Факт е,че има също майки,които твърде много се стараят до най-малкият детайл и въпреки всичко отново имат проблеми през бременността и раждането.Всичко е строго природно и генетично предопределено.На кой каквото му е писано-мисля,че строги закони и мярки няма.Сама по себе си фолиевата киселина няма да навреди на никому,но е добре все пак да се спомене първо алтернативата и тогава да се прибягва към синтетиката. Peace
Цитат
- точно!!!!!!!  А най-добре за цял живот.

Съгласна съм напълно с това!  Peace

# 98
ами нали и аз това казах, макар и в едно изречение...
витамини центрум ИЗОБще Laughing не ги коментирам.Както и Марсианците, от които имало нужда Всяко дете/да бе да.../
Коментиран само ФК като хранителна добавка в детеродна възраст при определен градски начин на живот.

В тази връзка, ако отвориш здравния или майки...ще се учудиш с какво се наливат тук във форумите.То не е алое, то не е чудеса от измишльотини в теми от сорта-какво давате на децата си за/срещу и т.н. Crazy Wink.Бронховаксоми, ехинацеи, алоета бликат, бликат от всеки втори пост със съвет.

ПП.Както писах в моя 1 пост-съветвала съм се с гинеколога си по темата.Обсъдили сме именно наяина на ьивот и наяина ми на хранене не Сега, а Принципно.От дете съм хранена неадекватно.Каквото и да променя за 9 месеца нямаше да е достатъчно.Алтернативата я знае всяка средноинтелигентна жена.Всички Знаем Кое е Здравословно.Всяка знае за себе си дали живее здравословно.В частност-фолиевата-като знам аз и всички около мен как на крак хапват или НЕ хапват-наистина като превенция бих пила И предварително.

Последна редакция: сб, 26 дек 2009, 20:22 от Jizzlobber

# 99
Аз лично открих форума 6 месеца след като се роди дъщеря ми, не съм знаела дори за него,което значи, че съм се доверила на лекаря си.

А тези, които разбират за бременността си в четвъртия-петия месец и не са взимали ФК?

Винаги казвам една приказка: " Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш!" Каквото ни е писано, това ще е  Wink

# 100
Цитат
Винаги казвам една приказка: " Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш!" Каквото ни е писано, това ще е  
Цитат
Има много майки ,които се хранят неразумно,пушат,водят неразумен начин на живот,да не говорим,че някои не ходят дори на консултации,пък какво остава да пият витамини и фориева киселина и раждат абсолютно здрави бебета.Факт е,че има също майки,които твърде много се стараят до най-малкият детайл и въпреки всичко отново имат проблеми през бременността и раждането.Всичко е строго природно и генетично предопределено.На кой каквото му е писано-мисля,че строги закони и мярки няма.
Именно! Peace

# 101
Аз се съветвам с форума от самото му създаване. Бяхме десетина души. Осланям се доста на мненията на хората, пишещи тук, като ги отсявам разбира се. Вярвала съм и на гинеколозите си, но и аз най-много на шестото си чувство и инстинктите си. Лъгали са ме, но рядко. Форумът е сила, която не може да се подцени

# 102
Цитат
Винаги казвам една приказка: " Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш!" Каквото ни е писано, това ще е  
Цитат
Има много майки ,които се хранят неразумно,пушат,водят неразумен начин на живот,да не говорим,че някои не ходят дори на консултации,пък какво остава да пият витамини и фориева киселина и раждат абсолютно здрави бебета.Факт е,че има също майки,които твърде много се стараят до най-малкият детайл и въпреки всичко отново имат проблеми през бременността и раждането.Всичко е строго природно и генетично предопределено.На кой каквото му е писано-мисля,че строги закони и мярки няма.
Именно! Peace

Да, разбира се, факт е.

Другото се нарича превенция.
Щото генетично сме дали на децата да са с добри зъби , здрави и хубави, ама ц-голямата от бебе с кариеси.

# 103
Аз съм писала и в една друга тема,но и тук ще го напиша.Братовчед ми е кърмен точно няколко дни.Леля ми го е захранила на три месеца с плодови пюрета,а на четири е ял шоколад и леща с чесън. Wink.Сега е на 21 години и няма нито един развален зъб-ни кариеси,ни дявол.Досега не му е човъркано с машинки из устата.Зъбите са му здрави,като на кон.Ходи на зъболекар веднъж на две години за профилактичен преглед,а да не говоря,че пуши и пие кафета и са му изключително бели.Другото,което пропуснах да спомена е,че леля ми дори е пушила по време на цялата бременност и почти не се е хранила-много е повръщала-до последно.А интересно е,че един -два пъти през живота си се е разболявал от обикновени настинки,даже и шарките не е карал.Така.Обратно на това,брат ми е кърмен изключително до пети месец и е захранен за пръв път в шестия със сокчета/според тогавашните "норми" това е било недопустимо./,но майка ми е упорита и така.Обаче!Брат ми от 4 годишен е с кариеси,втори клас му извадиха първият зъб,да не говоря,че досега са му извадени още 3 зъба.А цялата му уста е в пломби.Всяка година от тригодишен насам прави ангини и когато има грип или пневмонии няма начин просто да го подминат.Е?За това писах,че всичко е строго индивидуално и генетично.Колкото зависи от майката ,толкова зависи и от гена на бащата,информацията,която се подава от негова страна при оплождането.Е,братовчед ми носи гените на баща си явно,защото баща му е на 50 години-пие,пуши води нездравословен начин на живот и има една единствена пломба в устата си,а за болести дума и лаф да не става-боледувал е също два-три пъти през живота си от обикновени настинки.Брат ми също носи гените на баща ми-той е имал проблеми със сливиците и бронхите,както и със зъбите.Няма закони и правила.Можем да се презастраховаме,но това пак не ни дава на 100% гаранция,че детето ни ще е абсолютно здраво и няма да има здравословни проблеми.Гледах едно предаване по телевизията,как правят консултации на майката и бащата преди да забременее жената.Питаха ги за фамилна обремененост от различни заболявания.Бащата спомена ,че майка му е диабетичка,а баба му и баща му били с хипертония.От страна на жената имаше само хронични фарингити /при майка и/ и алергия от медикаменти при брат и.Подложиха ги на тестове и изследвания,за да се установи,каква е вероятността да носят гените на роднините си.При изследванията се установи ,че при бащата риска от диабет е 70%,а при майката има риск от фарингит.Подложиха ги на профилактична терапия и им препоръчаха режим на хранене и начин на живот,като им казаха,че спазвайки тези препоръки риска намаля значително,а риска да предадат на плода генетично предразположеността към тези заболявания пак се свежда до минимум.И едва три месеца след поставения хранителен и двигателен режим да помислят за забременяване.И въпреки всичко,заявиха,че рискът отново ще го има,но той ще е сведен до минимум.Така,че....ген-каквото и да правим информацията,която се подава е строго индивидуална и не подлежи на никакви експерименти и медикаменти,както и не дава пълна гаранция за бъдещото здраве на плода. Peace
ПП:Аз имах алергия към медикаменти и големият ми син я е наследил,въпреки,че при мен отдавна отшумя. Rolling Eyes

# 104
За късмет, статистически изследвания не се правят така  Wink И за да се твърди, че приемането на допълнително фолиева киселина намалява риска от спина бифида с до 75%, значи са направени сериозни наблюдения над много бременни.
dodyniki, явно нямаш близки, които са изгубили бебенце с такова увреждане, ако познаваше, щеше да си някак по-смирена и да те досрамее от проповедите, които бълваш като побъркана. На майки с по-голям риск се изписва 10 пъти по-висока доза от обичайната. Набави си ги ако можеш с храна от магазина  ooooh!
Натоварването за организма не е толкова голямо, че да има смисъл човек да се тревожи за това. Единствено излишъците натоварват малко бъбреците, защото се отделят чрез тях. Друго няма. И при положение, че човек рядко ражда повече от 2-3 деца, си заслужава да пие няколко месеца фолиева киселина, дори гинекологът да не спомене нищо.

Общи условия

Активация на акаунт