На кого да вярваме-на гинеколога си или съфорумките????

• 6 730
  • 153
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Според мен е хубаво да се "хвърля" по едно око на форума, защото има описани различни по вид и сложност случаи, но при всички положения трябва да се избере висококвалифициран специалист на който да можеш да имаш доверие.
Не е хубаво да при бременност да се вземат самостоятелни решения несъгласувани с наблюдаващия гинеколог.

А как непрофесионалист/к/ите да разберем дали наистина специалистът е такъв, или само се прави?

Реален пример:
1. Казах на гинеколога си, че имам котарак и сигурно трябва да си направя токсоплазмоза. Той си го пусна покрай ушите и промърмори нещо, че щом ходи навън, няма нужда. Казах му, че ходи и... все едно говорех на глух.
2. Отидох самосиндикално в една лаборатория и казах: Искам токсоплазмоза. Никой не ме пита кой вид тест (тогава още не знаех, че са 2 вида), взеха си 20-те лв. и след няколко дни - изненада Sick. Положителен резултат...Идеше ми да хвана котарака за опашката и да го метна от 6-тия етаж
3. Попитах във форума аджеба какво става и опасно ли е. И ме просветиха, че моят резултат е за стара инфекция, а не за настояща.  newsm78
4. Отидох пак в лаборатория и изрично казах на лелята какво искам - щото тя, милата, хабер си нямаше каква е разликата....нея са я сложили там да взема кръв и толкова. Урааа - вторият тест - отрицателен. Гинекологът: Аз нали ти казах, че няма нужда...
5. Когато раждах, бях в стаята с едно момиче, което се оказа от един тукашен подфорум. Тя с 2 приказки ми обясни защо е нямало нужда да си правя това изследване, след като от 4 години имам котарак. А специалистът защо не ми обясни като нея? Мистерия...

Не че това е някакво съдбоносно решение...  преди да взема такова, бих се допитала поне до 3-ма лекари...

# 76
Аз вярвам на АГ 99% а 1% си имам едно на ум.Въпреки че моят АГ за мен е перфектен няма как да ми проведе всички лекции които е изучил в университета.По принцип казва най-общото това което трябва да знам.Но никога не ми е отказал информация за някоя щуротия която съм чула,прочела или за бабини глупости.
Относно съфорумките има такива които имат познания и такива които подскачат на всяка тема и си слагат титла "многознайковци".За това форума го ползвам за идея,но информацията я проверявам от специализиран източник.Тук има бисери в медицината и нови открития не подплатени с инфо.
А относно фолиевата киселина ако се пие има смисъл при бебеправене и до 3м.След това е безмислено. Peace

# 77
Търся инфо във форума, след като си набележа някоя идея, която смятам за подходяща да я приложа върху децата или върху мен, си правя справка при доктор.

Съфорумките ме информираха за фолиевата киселина, за упойките и съм особено благодарна за инфото за лекарството за спиране на кърмата, защото с бабешките методи щях да ритна камбаната, добре че мъжа ми беше наблизо и ме отмота от ластичния бинт Embarassed Всичко консултирах след това с гинеколожката си дали е подходящо, но инфото дойде от тук Hug

# 78
Всичко консултирах след това с гинеколожката си дали е подходящо, но инфото дойде от тук Hug
Сигурно и тя щеше да ти каже за лекарства за спиране на кърма, ако беше питала направо нея.

# 79
  • Бургас
Моят отговор е:Добре че е форума.

# 80
Според мен всичко е Божа работа. Да не би нашите майки и баби да са пиели фолиева киселина?

А по темата - според мен форумите трябва да служат за "сверяване на часовника", но този, на когото трябва да се доверим е лекаря.   bouquet
И аз съм на същото мнение.
Не съм пила и сега също не пия ФК.

# 81
А защо не се споменава специализираната литература?
Когато забременях с първото си дете от голяма помощ ми бяха "Какво да очакваме когато чакаме дете" . Авторките са гинеколожки и майки, опитът им е не само професионален.
Книгата на Спок също е много информативна, тази на Елизабет Фенуик пък има повече картинки и по-малко текст, за тези които предпочитат визуалната презентация.
Никога не бих разчитала единствено на форум, особено при наличието на безумни теми от рода на "Солите ли бебето?" и "Повиването, начин на прилагане".

# 82
Всичко консултирах след това с гинеколожката си дали е подходящо, но инфото дойде от тук Hug
Сигурно и тя щеше да ти каже за лекарства за спиране на кърма, ако беше питала направо нея.

Ами питах я, разбира се, каза да се превържа с бинт и аз понеже исках бързо да стане, та се увих с ластичния, та да спре отведнъж. Да, ама щях да се гътна от стягане Crazy Затова потърсих тук и намерих каквото ми трябваше. докторката потвърди, че можело да се пие и ми написа рецепта. Simple Smile

# 83
Зависи от човека/жената ..също.Когато аз реших, че ще забременявам отидох на преглед и говорих с гинеколога-направихме изследвания, отправиха ми препоръки, които включваха и фолиева, коментирахме неща, които ме интересуват още преди бременността да е факт.Попитах простичко-какво трябва да знам допълнително освен общатакултура от часовете по биология.ДА не говорим наистина за огромния океан от информация-четох-обсъдих отново с гинеколога и взехме решенията какво  ще следвам и как ще я караме 9 месеца.Във форумите контактувах с момияета, които също доста четат и се интересуват, при втора бременност, която се забави задълбочихме знанията , но това, което сме коментирали по форумите никога не ми е било ръководно.Може да споделяме, да си коментираме, но не и да следвам начина на някой.Моето тяло е различно от неговото.Коментирали сме си графики, овулация и пр, но не и да си предписваме лекарства и да си вадим изводи сами.
Принципно за ФК-всяка жена в детеродна възраст е добре да пие тази добавка.Това са ми го казвали и на редовен АГ преглед без нужда.Независимо Искам или не искам да забременявам.

# 84
По темата:Фолиевата киселина стана "модерна" тъкмо от четири-пет години насам.С големият си син,когато бях бременна никоя майка не пиеше фолиева киселина,защото никой не им препоръчваше да я пият.Аз случайно прочетох в една книжка за нея и попитах лекарката дали да я пия.Тя просто ми каза,че ако се храня с достатъчно плодове и зеленчуци /сурова растителна храна/ не е чак толкова наложително.Иначе за втората бременност беше задължително да се пие  Wink....А що до това ,дали да се довериш на гинеколога или съфорумките-препоръчвам ти първото.Колкото и да сме запознати,колкото и да сме добри майки все пак не сме лекари и незнаем повече от тях.А става въпрос не за готвене,а за бременност.А до това как да постъпиш-понякога е добре просто да се довериш на себе си и ,което сметнеш за правилно така да постъпиш. Peace

# 85
Преди години и храната е била друга, да.ФК е Хранителна добавка, не е Лекарство.Не е до Мода.

# 86
Ами,какво да ти кажа....точно за мен си е "мода" според майките.Юрнали се всички да пият матерна,юрнали се да пият фолиева киселина...ами може просто да сменят хранителните си навици за девет месеца поне от живота си и няма да е необходимо да се тъпчат с хапчета.Според мен на първо място лекарите трябва да препоръчват родилката да приема всички необходими микроелементи,минерали и витамини с храната първо и след това да се прибягва към добавките.  Peace
Абсолютно никакви добавки не съм пила през двете бременности с едно малко изключение през втората-пих един -два месеца фолиева киселина/щото всички я пиеха,в последствие като споменах хранителният си режим на лекарката ми каза,че можело изобщо да не я пия/ и една седмица магнерот/понеже имах контракции и се налагаше/ с дефицита на желязо отказах да пия лекарства и се справих с черен дроб и сок от червено цвекло.Природата си е дала какво трябва,ама е по-лесно някак си да се тъпчем с баници,сандвичи ,пържени картофи и боза и да гълтаме вълшебните хапове,които ще направят бебето ни по-здраво. Wink

# 87
За съжаление за някои неща информацията във форума е по-вярна и съвременна от тази, която имат лекарите.
Фолиевата киселина не е мода, а профолактика, която извън Бг се прилага отдавна. В Бг се зашумя около това благодарение на едно семейство, което изгуби две бебета, родени със спина бифида. Тогава са разбрали, че чрез една проста профилактика рискът рязко намалява и направиха всичко възможно хората да разберат за това.
По твоята логика, dodyniki, кърменето също е мода, защото отскоро в Бг се появиха жени, които да кърмят по-дълго. Късното захранване и стремежът да се храниш здравословно също би трябвало да са мода  Wink

# 88
Имах предвид излишното натоварване на организма с хапчета.Защото една разумно хранеща се майка получава достатъчно фолиева киселина от растителните храни и няма да има нужда от допълнително набавяне.Има разлика от кърменето,захранването и т.н.Говорим за синтетични витамини и хранителни добавки.Баба ми и майка ми не са пили фолиева киселина предполагам твоите също-но сме здрави,нали?От гледна точка на презастраховане-съгласна съм,но малко е пресилено от страна на лекарите,специално за фолиевата киселина.Моята гинеколожка я попитах дали да пия фолиева киселина,тя ми каза,че е желателно,но не е задължително,ако се храниш балансирано и разумно-в частност 70% сурова растителна храна,20% млечни продукти и 10% месни.  Peace...Всичко е за пари бре хора.Тя природата си е дала какво трябва да ядем и да пием.И все пак въпрос на личен избор.Ако се храниш неразумно,каквото и да пиеш,не мисля,че би помогнало кой знае колко.Аз дадох пример със желязото.Отказах да пия желязо,лекарката скъса рецептата и чак тогава ми каза,че трябва да наблегна на зеленините,сок от червено цвекло и поне веднъж на две седмици черен дроб.Е,за две седмици бях с показатели на олимпиец/по думите и/...Затова казвам,че е "мода" и не случайно го слагам в кавички."Мода",която ни налага лекарствената индустрия. Peace...Даже си спомням,че ,когато бях бременна с големият ми син изобщо не открих в нито една от три аптеки,които проверих въпросната фолиева киселина.
http://www.zachatie.org/index.php?Itemid=20&id=624&optio … ent&task=view
И затова писах,че е по-лесно да пием "вълшебното" хапче,отколкото да помислим за промяна на хранителните си навици. WinkПоне за тези девет месеца.То е също,като отказването на цигарите по време на бременността."Жертва",която си заслужава да направиш за бъдещото си дете. Peace

# 89
  • Mediterraneo
Отговарям директно на поставения въпрос- вярвам на гинеколога си. В моменти, когато се съмнявам в преценките му, търся второ мнение на друг лекар. После сравнявам нещата с писаното тук. Или искам съвет как да продължа нататък.

Общи условия

Активация на акаунт