Раждане вкъщи 6

• 44 460
  • 732
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря много за подкрепата и съветите!

Това, което най-много ме притеснява в мометна е административната част. Доколкото разбрах трябва в 5 дневен срок да се съобщи за раждането. Попълва се съобщение за раждане, което се подписва и подпечатва от личния лекар. Аз много се притеснявам от това, че личната ми лекарка може да откаже, тъй като съм ходила при нея само един път за да ми даде направление за ЖК когато забременях и не я познавам. Тя трябва да ми даде и болничен 42 дни след раждането - може ли да откаже? А майчинството кой го дава и има ли опастност ако раждаш вкъщи да не ти дадат майчинство? А ако детето ти няма ваксини, това означава, че не можеш да ползваш услугите на здравната каса - означава ли, че нямаш и право на майчинство?
След това се отива в общината по местоживеене - временно или постоянно, защото моето временно е в Студентски град, истинското ми е в Княжево, а постоянното в Бургас. Таткото пък няма времемнно, въпреки че живее в София, само постоянно в друг град. А това, че нямаме брак май още повече усложнява нещата. Много объркано ми се вижда  Sad

За педиатъра разбрах, че за да дойде и да види детето, то трябва да се запише при него с ЕГН. Означава ли това, че няма да може педиатър да види бебето след раждането?

Започвам да се замислям дали не е по-добре да се отиде в болница след раждането, за да се оредят всички тези неща и да прегледат бебето, но тогава дали можем да откажем антибиотика и престоя в болницата? И коя болница би била най-добронамерена към нас в такъв случай? 

# 391
  • София
  Личната не може да ти откаже да ти издаде болничния. Просто и кажи че ще се оплачеш в здравната каса или направо звънни да питаш в централата в този случай как се процедира, може да питаш от гледна точка на вече родила, която незнае какво да прави. Ако нямаш ваксини ще имаш проблеми евентуално с глоби и детската градина, но не и да няма право детето на прегледи или ти на майчинство. Опитват са да вържат ваксините с детските напоследък, та може да нямаш възможност да взимаш детска, ако се класирате за тях.

# 392
Daja, поздравявам ви за избора и ти желая много спокойствие и приятно бременеене до края. Хубаво е, че споделяш притесненията си, зашото това ти помага да се справиш с тях сега.
Тази административна част е притеснила не малко от нас, нормално си е да я мислиш. Но реално там нещата се нареждат най-лесно. Никой не може да ти отнеме правото на майчинство и медицински грижи за детето заради мястото на раждане. В крайна сметка, въпреки че не ни минава много през акъла, си има все още места из България, от където е трудно да се стигне до болница и се ражда вкъщи с помощта на местната акушерка. Освен това има случаи на раждания по пътя, в линейката и т.н., т.е. случаите на раждане извън болница не се броят на пръстите на ръцете и не са чак толкова екзотични. Затова и в съобщението за раждане си е предвидена и опцията за място на раждане "домът". За ваксините Айла  е писала - медицинските услуги, т.е. тези, покривани от здравната каса не са, поне засега, обвързани с ваксинацията.

За това в коя община да отиде таткото с документите - мисля, че е временното, защото се предполага, че това е актуалното. Ако ви се струва далече ходенето до студентски град, можете да го смените (освен, ако няма други съображения). За липсата на брак изобщо не се тревожи. Много са хората, които имат дете без брак. Изисква се нотариално заверена декларация от бащата, която се предоставя заедно със съобщението. Вярвам, че всеки нотариус ще е запознат с въпроса и бързо ще можете да уредите това.

# 393
  • ул. "Мечтание"
Daja, домашното неасистирано раждане не е незаконно. Също така не си длъжна след раждането да отивате в болница. Както Меги не веднъж е казвала - имаш ПРАВО на медицински грижи, но не си ДЛЪЖНА да се възползваш от тях.

Ако личната ви лекарка откаже да подпише съобщението за раждане, накарайте я да подпише документ, че отказва да го подпише и по какви причини. Също заплаха, че ще се оплачеш където трябва би трябвало да подейства. Няма право да ти оказва да ти издава болничните. Те нямат връзка с това къде и как си родила. Вече са ти казали - поради неваксиниране може да не получвате детски надбавки, да отнесете някоя глоба и евентуално да ви откажат държавна ясла/детска градина (нещо за което май всъщност нямат право). Не се притеснявай, ще се нареди всичко! Не го мисли толкова!  Hug

# 394
Благодаря ви много за информацията и подкрепата, наистина се успокоявам като ви чета, просто трябва да разпитам и проуча нещата добре.

Относно раждането, най-много се страхувам от това, когато се роди детенцето какво да правя ако не диша и какво може да причини това, защото тогава няма да имам време да стигна до болница навреме.

# 395
Благодаря ви много за информацията и подкрепата, наистина се успокоявам като ви чета, просто трябва да разпитам и проуча нещата добре.

Относно раждането, най-много се страхувам от това, когато се роди детенцето какво да правя ако не диша и какво може да причини това, защото тогава няма да имам време да стигна до болница навреме.

Дая, като те чета си мисля, дали за теб не е по-добре да родиш в болница? Доколото знам, в Пазарджик (дано не греша) има акушерки, които позволяват ествествено активно раждане. Ако ще трепериш какво ще става, дали ще диша бебето, дали ще влезе хазайката, майка ти и т.н това ще ти създаде такъв стрес, който ще повлияе и на хода на раждането и може да не мине съвсем гладко. За да раждаш в къщи трябва да си спокойна. Една жена има нужда да се чувства сигурна, и ако смяташ, че в болница ще имаш някои важни грижи, които иначе ти не си подготвена да поемеш, направи това. Аз съм много за домашното раждане, но в твоя случай си мисля, че може друго да е правилното решение.  Peace

# 396

Просто недей да режеш пъпната връв (особено докато пулсира).Така достъпът на кислород до бебето не се спира.Освен това можеш да обърнеш бебето с коремчето надолу (например на предмишницата си) и да го потупаш лекичко по гръбчето.Хубаво е да сложиш и детето близо до гърдите си.Все пак имай предвид,че бебетата родени вкъщи не са омаломощени като бебетата родени в болница,защото нямат никакви химикали в себе си,а хормоните,които сте отделили с бебето по време на раждането ги държи доста "живи" и те са съвсем готови за първото сукане и първата глътка живот.Така че просто се приготви за едно жизнено бебе,в което природата е вградила всички нужни инстинкти за оцеляване.

# 397
*Daja* ние с мъжа ми минахме курс по бърза помощ преди да се роди бебето. Ето тук едно клипче, което показва нагледно какво можеш да направиш ако бебето не диша или няма пулс:
http://depts.washington.edu/learncpr/videodemo/infant-cpr-video.html

Да поясня само, че твоите устни трябва да обхващат устата И нослето на бебето. Т.е. да издишваш въздуха и в двете едновременно.

Не знам защо жената оставя бебето и се обажда по телефона - това може и мъжа ти да го свърши, а започне ли се изкуствено дишане - не се спира, докато не дойде помощ.

# 398
Благодаря за информацията, наистина ми е полезна!
А за раждането вкъщи не знам дали съм готова, защото имам разни страхове и притеснения. По убеждение съм абсолютно сигурна, че това е най-доброто, което можем да направим както за децата си, така и за нас, но трябва да сме много уверени в себе си.  Затова смятам да се подготвя все пак както за раждане вкъщи, така и за ходене в болница. За мен да родя вкъщи е като мечта, но няма да се старая да я осъществя на всяка цена и ако все пак има нещо, което да ме притеснява ще отида в болница. За акушерката от Пазарджик зная - Благовеста, даже съм ходила на една дискусия с нея, но тя работи в частна клиника, а аз не мога да си го позволя. И дори при тях не се спазват всички неща, които бих искала - например каза, че не чакат да спре да пулсира пъпната връв, а я режат веднага, че слагат метардин за отделяне на плацентата и т.н. Но пък в други отношения доста се доближават до едно активно и до голяма степен естествено раждане, или по-скоро се съобразяват повече с желанията на пациентите си.

# 399
Благодаря за информацията, наистина ми е полезна!
А за раждането вкъщи не знам дали съм готова, защото имам разни страхове и притеснения. По убеждение съм абсолютно сигурна, че това е най-доброто, което можем да направим както за децата си, така и за нас, но трябва да сме много уверени в себе си.  Затова смятам да се подготвя все пак както за раждане вкъщи, така и за ходене в болница. За мен да родя вкъщи е като мечта, но няма да се старая да я осъществя на всяка цена и ако все пак има нещо, което да ме притеснява ще отида в болница. За акушерката от Пазарджик зная - Благовеста, даже съм ходила на една дискусия с нея, но тя работи в частна клиника, а аз не мога да си го позволя. И дори при тях не се спазват всички неща, които бих искала - например каза, че не чакат да спре да пулсира пъпната връв, а я режат веднага, че слагат метардин за отделяне на плацентата и т.н. Но пък в други отношения доста се доближават до едно активно и до голяма степен естествено раждане, или по-скоро се съобразяват повече с желанията на пациентите си.

Има жени с хубаво раждане и в болница. Желая ти, ако се стигне до  там, да си една от тях! Hug  А ако може-нека се изпълни желанието да стане в къщи! При всички случай, всичко да мине безпроблемно, гладко и да си гушкаш здраво бебе!

# 400
  • ул. "Мечтание"
Daja, ако можеш свържи се с Благовеста да си поговорите очи в очи само двете. Мисля, че ще ти е от голяма полза. Не вярвам да ти откаже. Задай й всичките си въпроси. Обясни й какво искаш, какви са ти очакванията. Тя ще ти разясни това-онова. Мисля че ако не друго, поне ще си по-спокойна за развитието на нещата. А и може да може да те насочи за държавна болница и лекар там, който да уважи желанията ти.

Тази година, мисля че юни месец, в България пак ще идва традиционната акушерка Клер Лопринци, препоръчвам ти да посетиш семинарите й, може да научиш много от нея, да не говорим колко забележителна личност е. Мисля, че ще бъдат във Варна, Пловдив и София. Но информацията още не е потвърдена, та следи за подробности.

# 401
Daja, ще има и конференция в София в края на май с участието на акушерки от Европа и Америка, след това и уоркшопове с тях. Може и това да ти е полезно.

# 402
Къде ще има информация за тази конференция в София?

# 403
  • ул. "Мечтание"
Къде ще има информация за тази конференция в София?

В сайта на Естествено има подробна информация. Те организират конференцията.

# 404
И аз да се включа най-накрая Simple Smile

- за документите и административната част - в София пътя одавна е трамбован, никой не е срещнал непреудолими пречки, съобщението може да го подпише и АГ следил бременността, и педиатър. За да извикаш педиатър, трябва само да си се уговорила с него предварително, че при него ще запишеш детето. Така или иначе издаването на Акта за раждане, с който може да бъде записано детето при педиатър, става около 7-10-14 дни след раждането - според това колко са натоварени в общината. А педиатър се вика обикновенно на 3-4-5 дени или по-рано, според случая...

- за пъпната връв - няма смисъл да се връзва, ако ще се прегаря; връзва се, ако ще се реже.

- най-важното за майката е да бъде исгурна и спокойно, независимо какви избори и приготовления й дават тези сигурност и спокойствие. Ако това е разговор с 5 болници и уговорка в 4-ри от тях, плюс плана за домашно раждане - така да е! Правила и норми няма; едниствените важни и нужни неща са сигурност и спокойствие. Човек трябва да избере най-доброто за него стечение на обстоятелствата и след това просто да остави нещата да се случат по този именно начин Simple Smile

- ако някой ходи в болница след раждането, нека да има предвид да си занесе и плацентата. Раждането се смята станало в болница (и болницата си получава парите за това!!!), ако плацентата е паднала в болницата, но и да не е паднала там реално, важното е да я имат "на склад", за да си всемат парите. Така че, направете им този подарък, за да си осигурите по-приемливо съествуване там за 2-3 дни или колкото е необходимо.

Редактирам се да допълня за топлите компреси: ние ползвахме кана за гореща вода, първия път чаках водата да кипне и псол я разредих със студена, но втория път и за това нямах време.  Ползвах една малка хавлиена кърпа, специално купена за целта и си я топях във водата. Усещането ми беше, че много бързо изстиват, затова се наложи и втори път да се подгрява вода...При все че говорим за време от порядъка на 10 мин. общо от първото наливане до появата на бебето...

Ясни са вече датите за семинарите с Клер Лопринци!
3-5 юни - София (който иска да ми пише)
6 юни - Варна (пишете на Милуш)
7 юни - Пловдив (пишете на Кабив)

Последна редакция: пн, 03 май 2010, 12:05 от Meg!

Общи условия

Активация на акаунт