Раждане вкъщи 6

• 44 468
  • 732
  •   1
Отговори
# 375
Яка е статията, да!! Чак да не повярваш че такова нещо излиза в българско списание, още повече подписано от български АГ. А редакторката на списанието колко спори с мен преди време и твърдеше, че за всяко домашно раждане в Холяндия си плащат отред да чака линейка, а вътре е цял екип доктори с три тона техника....  Laughing

# 376
Днес за първи път си купих 9 месеца - и попаднах на статия за домашното раждане:
http://www.9m-bg.com/index.php?p=cat_inner&sub=1&id=3512

Grinning  newsm53Ще се сетят тееее smile3521

# 377
Не мога да повярвам,че такова нещо е написано от лекар.

# 378
Да, определено, тази болница ще си я оставя за резервен вариант.   Grinning

# 379
ІІ-ра градска (от където е авторът) е единствената в София сертифицирана по програмата "Приятел на бебето", иначе вкъщи всички сме приятели на бебето Simple Smile

# 380
Приятел на бебето, но от един скорошен разказ разбирам съвсем други неща, за жалост.

# 381
Здравейте,
Бих искала да споделя с вас моя план за раждане, или по-точно как си представяме с таткото да протече раждането, и кои според нас са необходимите неща. Ще се радвам на вашите мнения, съвети, препоръки и допълнения  Simple Smile

В най-добрия случай ще сме само двамата с таткото. Смятаме да постелим найлон на пода и върху него да сложим чаршафи. Тук искам да попитам, колко течности ще има и съответно колко дебел слой от чаршафи да направим. Имам топка за раждане, която мисля ще е подходяща за използване при първата фаза на раждането. За бебчето ще приготвим пелени, одеалца и шапчица. Смятаме да прегорим пъпната връв - за това ще ни трябват обикновени свещи, картонче, обвито в алуминиево фолио и конец за зъби. Помня, че това вече беше обсъждано, но пак да попитам: къде трябва да се върже пъпната връв, ако сме решили да я прегаряме и на какво разстояние да я прегорим? Каква марка конци за зъби беше подходяща?
За плацентата - в какъв съд е подходящо да я поставим като начало и колко време е добре да изчакаме преди да прегорим пъпната връв?
Ако всичко е минало добре, има ли педиатър, който би се съгласил да дойде да прегледа детенцето след раждането? Знам, че ако отидем в болница, ще ни натъпчат с антибиотици и ще си създадем проблеми. Ще съм много благодарна, ако някой ми препоръча такъв педиатър.
За документите - това ми е много неясна част  Sad, доколкото знам трябва след 5тия ден да отидем в общината и да регистрираме детето, като занесем акт за раждане.
Ако възникнат някакви усложнения - можем да извикаме линейка, но бих искала да помоля ако има някой, който подкрепя домашното раждане и има кола, дали би могъл да дойде ако има някакъв проблем да ни откара в болница?

Това, което може да попречи на плана ми е хазайката, която със сигурност, ако разбере, че раждам, няма да е съгласна това да стане вкъщи. Аз ще се опитам да я няма или да не разбере, но не знам дали ще успея. И другият човек, който може да ми попречи е майка ми, която се кани да идва една седмица преди термина ми в София да ми помага. Надявам се да я разубедя.
Ако не успея да се справя с тях и все пак ме принудят да отида в болница, искам това да стане възможно по-късно. Според вас, ако отида в болница без избор на екип, в коя болница биха били най-отворени към идеите за едно естествено активно раждане?

# 382
*Daja*,на мен по-скоро ми е странно това,че хазяйката ви е толкова любопитна.И какво значение има нейното мнение?Вие с нея ли живеете?Разкарайте я по някакъв начин.Да не се меси,където не и е работата.Иначе ти желая успех в начинанието,прекрасно домашно раждане и красиво бебе!

# 383
Мен по-скоро ще ме притеснява присъствието на някакъв външен човек, който няма да е съгласен с това да раждам вкъщи. По-точно това, че ако тя усети, че раждам няма да ме остави да раждам вкъщи и че трябва да го крия по някакъв начин от нея. Лошото е, че делим с нея обща баня и тоалетна, а предполагам от тях ще имам най-много нужда. Иначе хазайката живее лятото само при нас и има вероятност да я няма, на това се надявам. Ако все пак е при нас със сигурност ще се опитаме да я разкараме по някакъв начин. А тя е от онези баби, които са много грижовни и си врът носа навсякъде, не е лоша, но просто все едно живея с баба си, обичат да дават съвети без да им ги искаш, дано да не ми се меси и в гледането на бебето, че ще се изпокараме с нея Simple Smile

# 384
  • ул. "Мечтание"
Направете всичко възможно да разкарате любопитковци (било то хазяйки или майки). Ако ти не можеш да се справиш с майка си няма кой друг. И не "клеквай" пред нея само и само да не я обидиш. Ако не може  да ти разбере желанието да не е при теб и че нямаш нужда от подобен вид помощ, това само е в нейн ущърб.

Моя баща много се засегна, когато му казах, че не искам да идва да ми "помага" когато родя. Той вече и отпуската си беше уредил без да ме пита искам ли не искам ли.  ooooh! В деня когато ни изписваха от болницата той ми се извини, че е настоявал да ни виси на главите толкова време и в крайна сметка уважи желанието ми.

# 385
Здравей Daja,

Ще се опитам да отговоря на практическите ти въпроси до колкото мога.

Здравейте,
В най-добрия случай ще сме само двамата с таткото. Смятаме да постелим найлон на пода и върху него да сложим чаршафи. Тук искам да попитам, колко течности ще има и съответно колко дебел слой от чаршафи да направим.

Не мисля, че има нужда да слагаш няколко чаршафа един върху друг. По-скоро може да си намериш от тези еднократни подложки, които отдолу са с непромокаема част, а отгоре са меки като вътрешността на памперс. Тук ги продават по аптеките. Меги си беше набавила абсолютно същите за нейното раждане, така, че може би тя ще те насочи от къде да ги намериш. Те биха били напълно достатъчни. На моето раждане ги бяхме сложили директно върху чаршафа на леглото и нямаше проблеми. Те си поеха каквото имаше да се поема.

Имам топка за раждане, която мисля ще е подходяща за използване при първата фаза на раждането.

Да, ще ти е много удобна. Аз лично я ползвах и по време на напъните - беше ми много удобно да се облягам на нея с ръце (бях я прегърнала), а коленете ми бяха на леглото.

За бебчето ще приготвим пелени, одеалца и шапчица.

Не мисля, че имате нужда от нещо друго на първо време.

За всеки случай, ако искаш, може да приготвиш един комплект дрешки, ако не наложи да ходите до болница след раждането (както беше при мен). Затова ти го казвам от личен опит - удобно е да знаеш какво точно ще облечеш на бебчето, за да може бързо и лесно да те придружи.

Смятаме да прегорим пъпната връв - за това ще ни трябват обикновени свещи, картонче, обвито в алуминиево фолио и конец за зъби. Помня, че това вече беше обсъждано, но пак да попитам: къде трябва да се върже пъпната връв, ако сме решили да я прегаряме и на какво разстояние да я прегорим? Каква марка конци за зъби беше подходяща?

Всяка, която няма допълнителни аромати и/или оцветители.

За плацентата - в какъв съд е подходящо да я поставим като начало и колко време е добре да изчакаме преди да прегорим пъпната връв?

За плацентата ще ти трябва средно голяма купа. Колкото да побере стандартен пъпеш. Може и някаква тавичка да използваш или каквото имаш подобно под ръка.
За пъпната връв - добре е да изчакате да спре да пулсира, освен ако няма някакви други показания да го направите по-рано. Вържете я стегнато на около 5-6см от пъпчето.

Ако всичко е минало добре, има ли педиатър, който би се съгласил да дойде да прегледа детенцето след раждането? Знам, че ако отидем в болница, ще ни натъпчат с антибиотици и ще си създадем проблеми. Ще съм много благодарна, ако някой ми препоръча такъв педиатър.
За документите - това ми е много неясна част  Sad, доколкото знам трябва след 5тия ден да отидем в общината и да регистрираме детето, като занесем акт за раждане.

Тук вече не знам как да ти помогна. Дано се включат другите момичета, които са го преживели за да споделят опит.
На първа страница на темата има линкове към съобщение за раждане и цяла тема, в която обсъждат регистриране на новородено, родено у дома в БГ.

Допълнително към това, което си написала, аз лично бях приготвила топли компреси за перинеума и едно шише с вода, което да ми е удобно да си отпийвам между контракциите. Не се сещам нещо друго съществено. Важното е да си осигуриш релаксираща обстановка, в която ще се чувстваш спокойна и сигурна. Вие си знаете какво трябва да направите, за да се случи това и всичко, което го предполага е добре дошло и ти дава възможност за безпроблемно раждане. Пожелавам ви успех и прекрасно раждане. Дръж ни в течение и ако имаш още въпроси не се притеснявай да питаш.
Приятно раждане!  Hug

# 386
  • ул. "Мечтание"
Ако всичко е минало добре, има ли педиатър, който би се съгласил да дойде да прегледа детенцето след раждането? Знам, че ако отидем в болница, ще ни натъпчат с антибиотици и ще си създадем проблеми.

Ако след раждането са минали три дни, нямат право да настояват да ви хоспитализират. За конкретен педиатър не мога да помогна, нотой не ти трябва в началото така или иначе за документите (мисля).

А тук копирам какво е писала Смайл за документацията.

Цитат
Оказа се, че бланката Съобщение за раждане се осъвременява от време на време и на тази страничка може да се следи коя е текущата в момента:
http://www.grao.bg/documents.html

Тази е последната от 2009 година има и указания за попълване.
http://www.grao.bg/metodology/NovObrazetz-TDS1.pdf
Попълвате си я, след което трябва да бъде подписана и подпечатана от личния лекар на майката. Ако той откаже, има и други варианти, но дано сподели някой, който се е сблъскал с тях. Моят личен лекар се уплашил и се опитал да ме прехвърли на акушер-гинеколога, следил бременността ми. В крайна сметка ходили до управителя на поликлиниката или там какъвто се води, тъй като мъжът ми беше добре инструктиран благодарение на темите за домашно раждане. Служителят потвърдил, че именно лл трябва да подпише Съобщението за раждане. Дори го инструктирал да ми издаде 42-дневния болничен за след раждане. След разговорът моят личен не пожела да подпише, докато не ни видя с бебето. Наистина беше много уплашен и искаше да се убеди, че съм щяла да извикам неонатолог. Той само пъпчето погледна и остана като гръмнат, поне щипка да сме били взели, но видимо се изненада, че на втория ден пъпчето е почерняло и почти изсъхнало, без никакво зачервяване - просто в пъти по-добре от варианта с щипка, при който цели две седмици пъпчетата не паднаха на дъщерите ми. Така загубихме един ден.
Втората стъпка е да занесете подпечатаното и подписано Съобщение за раждане в ритуална зала, която работи с вашта община по местоживеене. Меги ма каза, че нашата била на Леге и тази сутрин мъжът ми отида там. Влезнал, подал и се приготвил с предварително разпечатания закон за гражданската регистрация. Жената била изключително любезна, усмихнала се и казала, спокой, спокойно, работя тук от 15 година, знам отлично закона Simple Smile. След като приела документа, предложила, ако иска да изчака и ще може да си избере ЕГН-то на детето от свободните възможни, както и да получи готовия Акт за раждане, нямало смисъл да го изпращат в Слатина, пък той да се разкарва до общината. Останахме изключително приятно изненадани от експедитивността им. Личеше си, че вече са подготвени Simple Smile

Така на третият ден след раждането бебето ни си има Акт за раждане. За сравнение болничната процедура отнема около 7 дни, че някъде и повече Simple Smile

# 387
   Daja, много се радвам за решението ви и ви желая спокойствие и сили! Simple Smile
   Бих добавила от моя опит - вземи си повечко от еднократните подложки и някой друг стар чаршаф или одеало за смяна, както и одеала за теб и бебето да се завиете хубаво след като се роди, руло хартия и/или малки хавлийки или тривки за баня и топла вода, за да те почиства мъжът ти, ако нещичко все пак излезе оттук-оттам (има и гнусливи, няма да пиша подробно), чували за боклука, големи превръзки и стегнати гащи Simple Smile. За пъпната връв - акушерките (т.е. мъжът ми по тяхна препоръка) я отрязаха почти до плацентата, но изобщо не ги попитах защо (друго ме занимаваше Simple Smile ) и постойте свързани, колкото можете по-дълго - гушкайте се, лежете си и така... Simple Smile Всичко хубаво от мен!

# 388
Момичета, искам да ви попитам как точно се правят топлите компреси за перинеума? От какво, в преварена топла вода ли се топят, изобщо каква е процедурата и на какъв етап се прилагат и как?

# 389
Azalea Ние ползвахме крокпот, който поддържаше водата топла (не съм я преварявала предварително, но по принцип имаме филтър на чешмата). Киснахме малки хавлиени кърпи в нея и мъжа ми ги слагаше на перинеума и изобщо на областта около него, след като започнаха напъните. До преди това бях във ваната, така, че не сме правили там компреси.
Прилагат се с идеята да е затоплено мястото, защото така по-лесно се разпъва тъкънта. Но трябва да се внимава пък да не е прекалено затоплено, за да не стане обратния ефект - да се насити кожата с кръв от топлината и да се подуе вместо да се разпъва. Идеята е да не е му е студено на перинеума, защото ако е студено е по-лесно да се разкъса.

Общи условия

Активация на акаунт