Моля за съвет

• 1 452
  • 11
  •   1
Отговори
Имам нужда от съвет и много разчитам някой да ми каже нещо успокоително
7 месеца правим опити за бебе - за съжаление неуспешни. Въпреки че имаме прекрасна дъщеря, реших да отида и да се консултирам с лекар. Отидох в клиниката на Щерев.
резултатите са

FSH 12.9 (3-5 ден)
LH 2.73 (3-5 ден)
Прогестерон 17.95 (20 ден)
Спермограма - без проблем
на 11 ден имаше 3-4 фоликула, на 21 ден за съжаление не бяха спукани
предписаха ми аугментин (10 дни да го пия) и Флажил - пак 10 дни

Чудех се, няма ли шанс до началото на следващия цикъл да се пукнат и да има късна овулация, чудя се трябва ли да го пия този АБ ще помогне ли за спукването на фоликулите?
Много се обърках, притесних, докторът каза, че ако 3 месеца няма спукани фоликули - Инвитро.
Какво стана, ужким просто исках отново да имам бебнце Cry

# 1
  • София
първо - на кой ден от цикъла е правено изследването на ФСХ?
второ - антибиотикът няма никакво отношение към пукането на фоликулите. предписан ти е явно за някаква инфекция, за която не са те уведомили. Флажил също. нямам друго обяснение за предписания АБ.
трето - на 21-ви ден колко фоликула имаше? без стимулация ли имаше повече от един фоликул?
четвърто - смешно е да се говори, че ако няма три месеца спукани фоликули - инвитро.

# 2
ФСХ беше на трети ден
За инфекция наистина не ми каза - каза, че не се пукали, защото най-вероятно има някаква инфекция и стените се удебелявали, съответно не можели да се спукат и затова ми предписва АБ и флажил
на 21-ви ден (т.е днес) имаше един голям 21мм (дано не бъркам Embarassed) в единия яйчник и 4-5 малки в другия яйчник
А за инвитрото - това бяха думите на др.Александров  Sad

# 3
  • София
Това за ин витрото има някакъв резон, понеже при фоликуметрия направена 3 поредни цикъла ако фоликулите не се пукат а стават на кисти се говори за ЛУФ синдром, при който се препоръчва ин витро, при мен е така не съм имала ову дори и с прегнил от май месец  Rolling Eyes
А фоликул 21 см не е киста  Rolling Eyes трябвало е да те извика след 2-3 дни да види дали се е спукал и тогава да ти каже че не се пукат  Rolling Eyes
А за инфекцията не ти ли пуснаха първо някакви изследвания  Rolling Eyes
А за хормоните според мен не са много добре дано да е случайно този месец само, говоря за ЛХ и ФСХ, за сметка на това пък прогестерона е добре, което пък би трябвало да говори че има овулация Rolling Eyes
но пък ако всичко това е в един цикъл не знам  Rolling Eyes

# 4
  • София

четвърто - смешно е да се говори, че ако няма три месеца спукани фоликули - инвитро.

С тия 3 месеца неспукани фоликули я пращат да кандидатства във фонда и оттам на инвитро.
Имам чувството че заради фонда на повечето лекари не им се занимава с друго, само гледат да се вмести някой в критериите.

# 5
  • София

С тия 3 месеца неспукани фоликули я пращат да кандидатства във фонда и оттам на инвитро.
Имам чувството че заради фонда на повечето лекари не им се занимава с друго, само гледат да се вмести някой в критериите.

А какво е решението наистина ако има 3 месеца неспукани фоликули  Rolling Eyes

# 6
  • София

А какво е решението наистина ако има 3 месеца неспукани фоликули  Rolling Eyes
В случая не виждам 3 месеца. Един прегнил могат да и сложат. Вижда се че и хормоните не са наред, а не са и всички хормони, Е2 и пролактин не виждам.. А и според мен 21 мм фоликул има време да се спука, нищо че е 21 ден.

# 7
  • София
- ако ФСХ на 3-ти ден ти е 12.9 - това не е добре. говори за изчерпан яйчников резерв. проблемът ти е от там, а не от неспукания фоликул и съм учудена, че докторът не е коментирал. трябва да се повтори това изследване на следващия цикъл.
- фоликул 21 мм, както са отбелязали вече, не е задържан (киста).
- предположението, че не се пукат фоликулите заради вероятна инфекция ми граничи с малоумие. за вероятни инфекции се проверява чрез влагалищен секрет, а не се предписва антибиотик на сляпо и те съветвам да не го пиеш.
- за да се установи ЛУФ синдром, това трябва да се докаже.

изобщо, не го знам този Александров, но бих те посъветвала да си хванеш папчицата и да бягаш от него. в клиника Щерев има и други лекари, които са заслужили доверието на пациентите.

п.п. с ФСХ 12.9 няма да се вмести в никакъв критерий за фонда...

# 8
Много благодаря за всички мнения!

За евентуална инфекция, изследвания не са ми пускани, решението за АБ бе взето след прегледа, на който се видяха въпросните фоликули. Преди да ме прегледа каза, че според резултата от прогестерона съм имала овулация, но след прегледа беше категоричен, че имам възпаление, което не позволява да се пукнат фоликулите и съответно не съм имала овулация. Аз естествено се паникьосах и забравих да попитам дали не биха могли да се спукат утре например. Какво следва - попитах, а той ми каза  да си пия аугментина и да дам между 3-5 ден кръв за Инхибин, за да се потвърди резултата от ФСХ.
Всички изследвания са правени в един цикъл.

Имам още 1 въпрос..ако е удобно
1. По време на Овулация задължително ли се пукат всички съществуващи фоликули - възможно ли е да са се пукнали някакви. Аз правих тест за овулация, който на 13 ден ми показа тъмна червена контролна черта. Този доктор обаче ми каза, че положителния тест за овулация (домашния) не показвал всъщност имала ли съм НАИСТИНА такава. Показвал само LH пик, но не и реална овулация.

Благодаря

# 9
  • София
на въпроса ти - нормално, през месечния цикъл само 1 фоликул се развива достатъчно, за да се пукне и отдели зряла яйцеклетка. в началото на цикъла тръгват да растат няколко фоликула, но само един става доминиращ, а останалите спират развитие. съответно, при овулация се пука само доминиращият. повече от 1 доминиращ фоликул с годна яйцеклетка се отделя рядко по естествен път - така стават двуяйчните близнаци. иначе, повече фоликули се получават при стимулация.
правилно ти е казал лекарят, че домашният тест за овулация показва само дали е имало пик на ЛХ хормона, който предшества овулацията, но не показва дали реално е имало такава.

редно е ФСХ да се изследва поне още 1 път. Инхибин е правилно да се изследва, също трябва и Анти-Мюлеров хормон.

# 10
Сега отново си погледнах изследванията и се оказа, че имам разбира се и още два хормона
estradiol 32pg/ml
prolactin 6,53 ng/ml
 Embarassed

# 11
  • София
Аз мисля че са добре и двата  Rolling Eyes
За другото Джам ти е обяснила, според мен си запиши час при друг лекар, и искай да ти проследят един цял цикъл с фоликуметрия и хормони  Rolling Eyes дано да е инцидентно това явление  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт