Плодовата захар - давам я, а се оказа по-вредната

• 8 278
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • На бял кон в Pierrefonds
Има, има боядисана, или по-скоро бяла захар,оцветена с меласов сироп. Търси такава, на която да пише тръстикова (brown cane sugar). По принцип е скъпа, но предвид минималните количества, които се използват си струва инвестицията. Пробвай в био-магазини или диетични.

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 16:02 от Ronniе & myself

# 16
Кафявата меласова захар е добро решение. Аз лично я купувам от био магазина. Тя е много тъмно-кафява с малки топченца меласа вътре.

# 17
  • София
Да, има боядисана захар. Не съм запозната с технологичните процеси и не знам защо е така, но е факт. Търсете нерафинирана.

# 18
  • София
Не знам в Била да има истинска кафява захар. Макар на опаковките да пише, че е кафява/тръстикова е оцветена. Пробвала съм 3 вида. Сега взимам от Биомаг - коренна е разликата.

ами едва ли някой я боядисва Simple Smile Все пак тя първо е кафява преди да се пречисти и да стане бяла.В този смисъл кому е нужно да си играе един път да я избелва(разбирай харчи време, енергия и пари), а после втори да я боядисва?

Хе,хе! Колко хора си задават този въпрос. Да, нелогично е, но е така. Пазарна икономика. Доста по-евтино излиза брашното да е типово, но на практика ядем боядисан бял хляб  Wink

# 19
В Била доколкото помня хвалеха някаква австрийска от захарно цвекло. Виждала съм я, но нямам мнение.

Колкото до боядисаната захар се прави елементарен тест. В лъжица с топла вода се слага малко захар, ако й се измие боята и кристалчетата станат бели, значи е фалшива.

# 20
  • Пловдив
Точно от Билла си купувах истинска кафява захар. Мусковадо - дарк браун . Тръстикова, нерафинирана. Истинската кафява захар стои... като жива, не знам как да го опиша. Като я сложа в стъклен буркан и разклатя буркана все едно е жива, така се рони.

# 21
Точно от Билла си купувах истинска кафява захар. Мусковадо - дарк браун . Тръстикова, нерафинирана. Истинската кафява захар стои... като жива, не знам как да го опиша. Като я сложа в стъклен буркан и разклатя буркана все едно е жива, така се рони.

Точно за тази захар бях чела някъде, че е от боядисаните. И имам спомен май, че съм я пробвала и не ми издържа на теста с топлата вода. Но, ако някой знае обратното, нека каже - да не я компрометирам без да съм сигурна.

Колкото до това, че изглежда жива - това е от влажността, но не е гаранция, че е истинска. Само да вметна, в буркана се слага едно парченце ябълка, за да запазва влажността на захарта и да не стане на твърди буци.

# 22
  • Пловдив
Мусковадо имат два вида захар кафява захар. Едната никак не ми вдъхва доверие, другата е тази за която говоря. Но последния път като отидох в Билла нямаше от "моята" захар на мусковадо, имаше от другата.

# 23
И аз да се намеся където не ми е работата Flutter Гледах едно предаване по руската телевизия преди време, в което казаха, че тази влажност в кафявата захар никак не е хубава - идеална среда за развитие на плесени е.

# 24
  • София
Има мусковадо за десерти(примесена с още нещо и е като какао) и чист сорт. Други сортове са демерара, гуарапо и т.н. Аз знам, че доста фирми я боядисват - "Аграна България", "МултипакПЧПК","С-Суидън комерс" ... Всъщност нямам нито едно лабораторно доказателство, че захарта е рафинирана и боядисана, но от многото потребители я имам информацията. Примерно по документи Мултипак внасят наистина нерафинирана захар, но от хора в бранша(не със захарта, а с вноса на храни) знам, че няма нищо сложно в това да вкарваш каквато си щеш захар с документ, че е от незнам си каква тръстка. Също от тях знам, че няма българска фирама, която да пакетират истинска кафява захар. И в чужбина, народа казва, че е масово явление това.
 Аз съм избрала да я взимам от биомагазин. Не че ми е 100% гаранция, но е поне някаква гаранция.

Общи условия

Активация на акаунт