109 подаръка за Коледа от Италия

• 45 517
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
от твоя страна има уведомяване  в съответния срок само,  ти нищо не плащаш.
ако те те уведомят, след това работиш в срока на уведомление, който е 15 дни (в които ти плащат) +  трябва да ти платят отпуската ( дните, които не си взела)  + 13та + тфр ( това е нещо като сума, която се дава при освобождаване).
договорът ти дава също така право на болнични, отпуска, 13та заплата... най-вече легалност и спокойствие.
излишно е да те убеждавам в ползата от договора, но ти си знаеш.
така или иначе, ако ви хванат, глобата за семейството е 5 цифрена, за теб по-малко, но и ти подлежиш на санкция. винаги държиш и карти да ги изнудваш накрая и да ги заплашваш, че ще отидеш в полицията да ги издадеш и пр., така че тия са големи куражлии ...

за интернет-а, мисля, че най-добрият вариант е чрез мобилен оператор - плащаш и на никому нищо не дължиш, не се молиш и пр.
единствено някой там ( дъщерята) ще трябва да я помолиш да те придружи и да ти съдейства ( напр. да го купи на свое име, като няма да ти дават договор и документи), за да имаш връзка със семейството си...

# 241
забравих да кажа, че ако си пенсионерка и си решена да работиш без договори поне да си вземеш европейска здравна карта от България, за да имаш право на някаква медицинска помощ, ако се наложи

# 242
Дъщеря ми е студентка в България така, че отпада този вариант. Нямам представа дали ще съм с договор. В момента съм на 48г. Кой мобилен оператор ще ми препоръчате тогава?  newsm78

# 243
Ами понеже ти казах за офертата на 3 ( tre)  ти препоръчвам нея, тъй като други не знам Grinning Успех и пиши като се устроиш!

# 244
Благодаря Ви много за подкрепата и съветите !  newsm51

# 245
  • ...до морето..
Не е чак толкова сложно да се вземе сим карта на твое име.Кодиче фискале (отговаря на нашето ЕГН ) ще ти издадат веднага в Agenzia delle Entrate на базата на българските ти документи (паспорт,лична карта).За лична карта(италианска) трябва да имаш резиденция,така че това е на по-късен етап.
Мисля,че само с кодиче фискале и бълг.паспорт спокойно можеш да си купиш карта на който и да било оператор.
Моят съвет е по-скоро първо да се провери покритието, което има на мястото на което ще живееш.Водафон например могат да проверят веднага само по номера на телефона на семейството,при което ще живееш.Мисля.че и другите оператори могат да го направят и така после само избираш оператора.

# 246
  • Italia
Здравейте, момичета Simple Smile
Знаете ли дали паднаха ограниченията за българи за работа? В смисъл - трябва ли да се вади разрешително за работа при престой по-дълъг от три месеца или ни считат за пълноправни членове на ЕС?

# 247
Veli46,моя сьвет е пьрво да видиш дали ще устискаш при тия хора,пьк тогава да се видиш какво ще ти трябва в италия. Това ти го казвам щото преди години ми се наложи да ходя да взема една наша сьнародничка на третия ден от започването и на работа като баданте....
Приготви си яки нерви !!

# 248
Veli46, стискам палци всичко да потръгне добре. Не мога да ти дам конкрететн съвет за интернета, но може би е вярно това, което казва и ffr - ако хората са свестни (най-вече дъщерята имам предвид), и за интернета ще ти помогнат, и ще можеш на първо време техния да ползваш (много е вероятно да имат - в Италия са доста популярни промоциите интернет+домашен телефон+телевизия). А иначе, ако не са - ще се поогледаш и за два-три месеца най-много ще си намериш по-добри стопани Wink.
А за италианския не се тревожи - 200-300 думи са предостатъчни!

Льоли, и на теб успех из европейските институции днес!, после пиши какво е било и как е минало.

# 249
NikolForAll - различни неща са ограниченията за престой и ограниченията за работа. За престой отпаднаха - отиваш и стоиш колкото искаш. За работа се определя от конкретната държава, в която искаш да работиш, както и от конкретната професия, която искаш да упражняваш в съответната държава.

# 250
  • Italia, Palermo
тралала, именно за вси4ки от ЕС престоят като туристи в коя да е страна е 90 дни, за Америка съ6то.

# 251
Подкрепям Миликс, че има ограничения във времето и условията на престой. Не си спомням вече много добре, но освен че повече от 90 дни не може да се стои (преди беше, че повторен престой е възможен след 6 месеца, сега не знам), имаше регистрация в Служба за чужденци със съответните документи. Дават информация и в Посолството на Италия в София.
Хубава седмица на всички! При нас от няколко дни вали.

# 252
тралала, именно за вси4ки от ЕС престоят като туристи в коя да е страна е 90 дни, за Америка съ6то.

хм  newsm78

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=18&t=34111 - в третото или четвъртото мнение е цитиран законът.
Да, явно като турист, т.е. без да се обаждаш на когото и да било, е до три месеца. После просто трябва да се регистрираш в полицията... или където се регистрират гражданите на съответната държава при смяна на местожителство, струва ми се. Но нали няма печат в паспорта нито на излизане, нито на влизане в България, реално не се засичат тези три месеца като че ли...

Но със сигурност не се регистрираме вече в служба за чужденци, "чужденци" са тези от извън ЕС.

# 253
Да, това за Службата отпадна, но имаше регистрация май в Общината.
Информация дават и карабинерите при влизане в Италия, но е все пак късно като информация Simple Smile

# 254
Да, това за Службата отпадна, но имаше регистрация май в Общината.
В Общината, да. "Атестат за регулярен престой", който също си има някакви условия, оправдаващи престоя.

При нас от няколко дни вали.
Гледах в прогнозата за времето, че е валял малко сняг в централната част на острова. Пò на юг (нали не бълкам локацията? Simple Smile) валя ли ви сняг?

Общи условия

Активация на акаунт