Машина за хляб-23 част

• 52 131
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Добрич
just_femme, преди последното  втасване извадих казанчето и затворих машината, за да не изстива. Сплетох по най - бързия начин козунака в затоплената кухня и отново го върнах в казанчето. Бъркалките вече не са необходими и можеш да ги извадиш.

дядо хаджия, вече ти е отговорил, докато съм писала.

# 496
  • Разград
Здравейте,мили мами!  Hug
Рядко пиша,но редовно ви чета.Наистина сътворявате страхотни вкусотийки.
На свои ред и аз имам въпрос - тези дни правих козунак на моята Мулинекс,но не успях да се справя с оплитането му.Та искам да попитам как точно сплитате козунака,за да стане толкова хубав?Казанчето ли се вади след края на втасването или как?   newsm78
Предварително ви благодаря за отделеното време!    bouquet

Не,миличка.
Преди да започне последното втасване има едно премесване от 10 секунди,поне е така при моя Мулинекс.Та,след тези 10 секунди се изважда тестото(само тестото,без контейнерчето)с намаслени ръце и върху намаслена повърхност.Не се премесва(това вече е направено от машината),разделяш на три парчета,леко разтегляш на фитили,без да се стараеш много(те си се оформят после сами),сплиташ на плитка,леко подгъваш двата края навътре и връщаш в машината да продължи програмата с последното втасване и печене.Цялото занятие отнема от 2 до 3 минути.
През времето,в което сплиташ козунака,капака на машината трябва да е затворен,че да не се охлади.И още,като изваждаш тестото,изваждаш и бъркалката,тя вече няма да трябва.
И за да направиш това трябва да имаш разбивка на програмата,кое по колко минути прави,че да се ориентираш.Или трябва да стоиш до нея и да я следиш.
След като втаса вече оформеното тесто,капака на машината се отваря,намазва се тестото с жълтък,поръсва се със захар,затваря се капака и се оставя да се пече.При мен козунакът в машината се изпича поне 10 минути преди да е приключила програмата.

# 497
Ами Мулинекс 5000 има програма "сладък хляб" и в книжката има дадена рецепта точно за тази програма.Козунака наистина стана страхотен,само дето се провалих със сплитането.
Много благодаря за бързия отговор на всички!   Hug
Тези дни ще пробвам пак и ще споделя!

# 498
Значи все пак казанчето може да се вади,докато работи машината,така ли?
Още веднъж благодаря на всички ви!Много сте мили!
 Вела,max-mama,благодаря,ще пробвам,ако трябва и по двата начина!

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 00:06 от just_femme

# 499
  • в обкръжаващия ме хаос
Значи все пак казанчето може да се вади,докато работи машината,така ли?
Още веднъж благодаря на всички ви!Много сте мили!

Може, стига да не се въртят бъркалките в този момент (поне аз не бих рискувала да вадя казанчето по това време).
Дори веднъж исках да използвам само времето за втасване на 13-та програма и за да не ми шуми по времето на месенето, бях извадила казанчето.
Макс Мама да ти поднеса личните си благодарности за рецептата за питката с едно втасване. Така блеснах в очите на домочадието с нея, че тази седмица я правих два пъти и много ме хвалиха.   bouquet

# 500
  • Разград
МалинкаКалинка, Hug.

# 501
  • Има много детски смях.
Я да питам- важно ли е да има прозорче, чрез което да се вижда процеса на работа? Или е просто глезотийка?
Вече се чудя между три машини:

http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09038377

http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09061028

А на тази й се чудя заради двете форми- правоъгълна и кръгла.
http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09045908

Ще се радвам да "чуя" мненията ви.

# 502
Здравейте момичета. Преди две седмици мъже ми изненада с машина за хляб Мулинекс 2000. Седнах прочетох форума и много се разстроих, като видях че има оплаквания. Наистина от горе не изпича добре, но като пускам допълнително да пече 10 мин. и става добре. За сега съм доволна. Ето хляба ми от снощи.  http://www.album.bg/dimichka/images/20589953/  Този хляб не съм пускала допълнително да пече още 10 мин, защото бързах, умирахме от глад.  Mr. Green

# 503
Привет на всички "колежки"... от 2 седмици и аз съм горда собственичка на хлебопекарна Мулинекс OW2000. Преди 4 дена правих сладко в машинката на съответната програма. Снощи като я пуснах , за да прави хляб, през цялото време на месене издаваше един странен виещ звук, като че ли двигателят й се мъчи да работи и нещо му пречи. Прочетох във форума, че доста от вас са имали проблем с машините си след приготвянето на сладко. Огледах й дъното на контейнера около оста на перката, огледах и дъното на самата машина, но всичко си беше чистичко и новичко както при закупуването й. Имала ли е някоя от вас подобен пробле и на какво може да се дължи това? С такова желание си я взех и толкова й се радвах, че ако вземе че се прецака..... Благодаря ви предварилно и успешна 2010 година!

# 504
Правих селски хляб по рецептата на Ердинч, само че го направих по малък (пресметнах рецептата.)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg11547658#msg115 … 47658#msg11547658
Много хубав хляб стана, Благодаря на автора.

г-жа Стихийно бедствие ,какво брашно използва за тази рецепта?Ще имам гости довечера и смятам да направя този хляб,че твоя и на Ердинч много добре ми изглеждат  bouquetЩе правя голям хляб и си мисля,ако е само бяло брашното дали няма да ми прелее тестото от контейнерчето..

# 505
  • София
Я да питам- важно ли е да има прозорче, чрез което да се вижда процеса на работа? Или е просто глезотийка?
Umma, за мен беше важно в началото,защото почти не бях месила и си следях тестото -дали да добавям брашно или течност,за да го докарам като на картинките в началото на темата. При втасването също си го гледах, без да се налага да отварям капака и да изстива вътре -един-два пъти се наложи да го местя във фурната да довтасва, понеже нещо не вървеше добре. От тази гледна точка, мисля,че не е само глезотийка.
А по отношение на машинките-аз съм с 5003-разликата с 6000 е основно,освен в цената и  в тавичката за земели, но тези им функции с франзели и земели почти не ми вършат работа-много се бях ентусиазирала,особено,когато имаме гости, но повече от 4 хлебчета не стават, после е необходимо машината да изстине 1 час и чак тогава може да продължи,което е доста нефункционално. newsm78

# 506
Денис 1906 - не е ли ЕТА машината ти,защото по снимката на Ива 51 аз си разпознах мойта ЕТА SIESTA. newsm78
Ако е така ще те притесня за рецепти,защото нямам книжка на български,а първия ми хляб е от вчера.Съвсем новак съм.
На пекарната пише Elta модела е ВА 123 N но като гледам снимката е абсолютно същата като моята.Като я купих имаше и книжка на български пече хляб до 1,250кг , така че ако наистина мога да ти бъда полезна пиши

# 507
И на мен ми е много полезно да наблюдавам какво става по време на втасването и печенето,все ходя да зяпам на прозорчето,така че при избор е добре да се предпочете с прозорче. Peace

Днес да се похваля с четвъртия си и отново успешен хляб,по рецепта може би от форума/рядко записвам/+добавка печен пипер.Снощи за първи път пробвах прясна мая,по рецепта беше дадено 1/2 кубче,което ми се стори доста за 350 гр. брашно,но пък понеже щях да сложа и добавка за всеки случай освен 1/4 добавих още съвсем малко от другата 1/4 кубче.Тестото бухна страхотно още при втасването,даже бая се усъмних дали няма да прелее при печенето,но всичко си стана перфектно.Снимки довечера.

max-mama ,аз също благодаря за рецептата за питка с едно втасване,както вече писах хляба с това тесто стана много вкусен+ добавка сиренце,днес сутринта си препекохме последните филийки,дори и след 3 дни си е все така ароматен и вкусен.
Много ще ми е полезно и обяснението ти за вадене на тесто от казанчето,все още се чудех как е по-добре с набрашнени или намазнени ръчички,вече разбрах Hug.

# 508

http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09038377

http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09061028

А на тази й се чудя заради двете форми- правоъгълна и кръгла.
http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09045908

Ще се радвам да "чуя" мненията ви
.

По отношение на машинките, дълго се двоумих между мулинекс 5003 и тефал 4001. Прочетах купища теми и накрая си купих Тефал и съм доволна от него. Която и да купиш си е до късмет.  Peace

# 509
  • София
Umma, прозорчето определено ще ти е много полезно, особено в началото, когато ще трябва да наблюдаваш как изглежда тестото в процеса на месене, за да направиш необходимите корекции, ако се налага.  Peace

Моята машина също не пече добре отгоре. Thinking Не че остава сурово, но не успява да хване коричка. Някакви съвети? Да пусна още малко на програма за печене?

Общи условия

Активация на акаунт