113 САЩ.Новогодишна баница късмети раздава:здраве, успех и бейби бум предвещава!

• 31 914
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Дидитка, в Бг просто ще препишат оригиналния акт за раждане. Както си запишеш детето тук-това е  Peace, няма изискавания за бащино име и т.н.

За Мая съм срещала вариации по наше село, даже повече с превес на Мея съм го чувала. И по форумите като се питат за спелинги за това име винаги има дискусия. При вас е по-цивилизовано и по-европейско. Няма да забравя Кюбит като разправяше, че без проблеми произнасят Ирина правилно в Ню Йоркската околия. Тук това е немислимо- Айрина е и точка по въпроса. То мойто супер лесно име щом ми го изкелифенчиха изобщо не разчитам нещо по-сложно да произнесат правилно.

Хахаха!  Grinning Ясно значи. Аз пък гугълнах DFW и съвсем ми се изясниха нещата. Мъжа ми е живял няколко години в Далас и каза, че дори и неговото англо име го произнасяли по техен си начин  Wink

Моето име съществува и на английски, с тяхно произношение, но на испански се произнася като на български. Много са ми интересни хора, които виждат името ми написано, виждат мен и за произношението процедират по следния начин: от външния ми вид някакси заключават, че съм латинка, и го произнасят по испанския начин. Е, поправям ги че не съм латинка, но поне името ми произнасят правилно  Grinning

# 541
Е, знам за "у" вместо "л" но като говорен проблем. Тука деца съм чувала да казват "у" вместо "л" главно.

Клеър, явно е до диалект. Мея за мене е странно, но си казвам, че не съм срещала много Маи. А в Ню Йорк Сити (не щата) са тренирани от огромната руско-говоряща общност, но пак си мисля, че си е до квартал, а и до човек. Може "Айрина" да се чуе и там  Peace

Ако "презиме" е "второ" име, както си мисля, може да се избере каквото и да е. Развихрят се фантазиите там. Много хора така и не знаят защо точно имат това второ име или никога не го ползват. Само в един-два случая познавам хора, които не си харесват име #1 и искат да се представят с второто. Второ име не е и задължително.

# 542
Ако "презиме" е "второ" име, както си мисля, може да се избере каквото и да е. Развихрят се фантазиите там. Много хора така и не знаят защо точно имат това второ име или никога не го ползват. Само в един-два случая познавам хора, които не си харесват име #1 и искат да се представят с второто. Второ име не е и задължително.

Ние говорехме за записването на второ/презиме на детето в България. Там то е задължително и е бащиното име, затова питах дали би бил проблем да се запише детето с презиме, различно от бащиното. Иначе за тукашните им измислени втори имена знам  Peace

# 543
От както живеем в близост до Мексико, много пове4е хора ми произнасят името правилно и много по-малко, в сравнение с Ню Хампшър, ме питат дали съм латинка Simple Smile
По-рано се дразнех като ми объркваха името, сега не ми пука, да не би аз да произнасям техните правилно, я Mr. Green

Преди 7 години по4ти не ни дадоха да се оженим в Б-я, защото мъжа ми нямаше бащино име, не знам дали след 100-то обяснение разбраха или им писна от нас, но ни вен4аха Simple Smile
Надявам се ве4е да няма такива проблеми.

На мен ми харесват тези втори/мидъл неймс. Така може да се изполва пове4е от едно име, което ни харесва. При мом4етата е 4есто срещано, първородния син да има за второ име, името на баща си.
Традиция в Бритиш Ъпър клас е да се дават мултипъл имена(3-4).

Мъжа ми кореспондира в работата си с доста китайци, живеещи в Китай, и те си избират уестърн имена за бизнес. От рода на Джером Жанг  hahaha

Викс, оправяй се скоро Hug

# 544
Както се зачовъркали имена, май аз имам късмет с имената на децата ми  Grinning: Юлия, Александър, Виктор; само за голямата щерка е малко "екзотично" Рая (Raya), ама се оказа че има "brand name" (на незнайна за мене фирма) и американ нямат преоблеми с произнасянето (оказа се, че популярно име и в .....Индия  Crazy)
А за това кое как се произнася..... ooooh! Все още не мога да свикна, че Кристиян/Кристина е .....Крисчън.
Това, че Дакота, Тейлър и много др. са както име на момиче и на момче, отдавна съм го преглътнала.
Тъмнокожите наистина имат уникални имена-колкото е по-смахнато, толкова по-хубаво е за тях.
Последният ми куриоз обаче беше с двама мои подчинени. Единият  (от мексикански произход) се пише Garison....a се произнася.... Хедсън, другият е от Непал и е СантоС (не СантоШИ, СантоШ или нещо подобно).

# 545
Вики добре,че ме светна та да прочета.
Сега за самото раждане,контракциите ми почнаха в 12 вечерта,отидохме в болницата в 2 и вече имах 5 см разкритие.В 9 сутринта ми спукаха водите и от там се зачестиха още повече контракциите и разкритието стана почти 9 см,отказах епидурална,всички много ми се чудеха и няколко пъти ми повториха че до 8 см трябва да я сложат,но аз бях решила да изживея всичко(с първото раждане бях под пълна упойка).Та вече на 9 см и половина близо 10 си виках е такива болки през живота си не съм изпитвала,не съм викала стисках зъби и напъвах(даже ме похвалиха че много добре съм се справила и питаха дали съм ходила на класове-а аз не съм).Мъжо държеше единият ми крак,беше предупреден от мен да не  ме успокоява.И в 11 и 46 след 10 мин напъни Адриана се поява,направо изкочи като коркова тапа.Имам няколко шева.
Само да кажа много боли,обаче няма нищо по-хубаво от това да изживееш едно нормално раждане и да чуеш първия плач на рожбата си.
Като цяло е ревливо бебе и е  спокойна само ако я носиш и спи върху теб.
За сега толкова от мен ,че викам да лягам и да поспя малко,че доста безсъние ми се е насъбрало.
Ето и снимки:
http://junebaby2.snimka.bg/other/alex-na-mucunka.125976.16874086

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 03:04 от Mucunka

# 546
Тук нямам проблеми с произнасянето на името ми - има голяма мексиканска общност и имах сходно име. Но в Канада така не го чух правилно произнесено. Имах доста колеги китайци и за да улеснят нещата ме бяха кръстили ТТ ( от собственото ми име и фамилията). От там съм свикнала непрекъснато да си спелувам името. Тук ме карат да произнасям името и фамилията си, но на фамилията определено увисват. На този континент за сега не са успели да я произнесат.
За име на бебето сме избрали име , което го има и тук и в България. Естественно произнояението е различно, но като избирахме знаехме точно кое име искаме и не сме се водили от друго.

Mucunka страхотни снимки. Още веднъж много здраве и късмет на новия член на семейството Ви!

# 547
Я, какъв сладък розов вързоп Heart Eyes Муцунка наспивай се  и отново 4естито!

# 548
Ние говорехме за записването на второ/презиме на детето в България. Там то е задължително и е бащиното име, затова питах дали би бил проблем да се запише детето с презиме, различно от бащиното. Иначе за тукашните им измислени втори имена знам  Peace

Това зависи от разбиранията на служителката в общината, на която ще попаднеш.

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 04:52 от Лeни

# 549
Хиър мерси за съвета....хубаво ми е под душа и за момент поне там не се чувствам зле но като излезна и пак се почва  Rolling Eyes .Пръскам в носа и  мажа но файда няма,то си тече вода при мен а пък като се издухам рухва кръв ,това от началото на бременността .Биз ..ти ме хвърли  в ужас,как от тенксгивинг бе душа  Shocked. И вие да се оправияте бързо.

Муцунке
...много сте сладки,бебката е разкошна Heart Eyes и мерси че сподели за раждането.Малката какво я правихте в този късен час,нали не ги пускат в болницата?!Радвам се че раждането ти е било точно каквото си искала. Peace

Пикси...ами за Уто ,така де ,това имах в пред вид.То си е като дефект в говора но много Българи го имат.

# 550
  • USA
Муцунка, много ви е хубава бебката! Да ви е жива и здрава и да се кротне, за да може мама да поспи Simple Smile.

За У-то, като бях в България гледам прогнозата за времето я чете такъв човек, който казва У вместо Л. Нито "облачно", нито "слънчево" можеше да каже правилно.  Mr. Green

# 551
И аз не мога да казвам 'л' ясно, чува се 'уъ', но пак зависи от думата. Wall си е уоу, например. Laughing

А името ми е руско, дълго и със струпване на съгласни. И любимото ми 'л' има, че и 2 пъти. Изобщо, като видя сестрата да се пули над някое име в чакалнята, значи е мой ред. Mr. Green

Много сладко бебе!

# 552
Това бебе е просто прекрасно! Муцунка, много е сладка; да ти е здрава и весела!

Преди си пишех първото име lyuba, което си е Лайуба от всякъде, но много се дразнех. Сега го пиша без "y" и нямам проблеми, луба казват, но по- не ми пречи.

Мая им е лесно, даже си е много популярно, заради Maya Angelou, но е от изтънчените черни имена. Май ще ни пратят да си направим американска под-тема в Имена  Mr. Green

Любимите ми "български" имена напоследък, срещнати в отчетните теми, т.е. съвсем истински, са Жорислав и Амислав.

# 553
  • Чикаго / София
Mucunka, много е сладка малаката Адриана!  Още веднъж да ви е жива и здрава, да се укроти с плаченето и да остави мама да поспива повечко!

Много добре изглеждате всички!   Hug

Моето име също се произнася правилно само от латиносите наоколо, е и от славянските народи.  За останалите съм Айрийна. Да не говоря че не правят никаква разлика м/у Ирена и Ирина - все е Айрийн. Мексиканците ми викат Ирене, останалите кой как свари. Но и аз почнах да се представям като Айрийна по телефон и разни подобни, че иначе ме гледат едно узадачаващо и неразбиращо! Но определено ми е приятно когато някой ми произнесе името правилно Ирена - а пък и си го харесвам. Simple Smile

На мъжа ми името е някакъв ад да го кажат. Чекнат си езика по сто начина и накрая спират до Влад. Laughing

На Деница й произнасят името правилно. Досега не са й го бъркали. Но на Лъчезара е пълна мъка да й го кажат.  Crazy На тортата за 3тия й Рожден Ден я бяха изписали La Chezara!  Laughing

# 554
Муцункаааа, страхотно е вързопчето!!!! Направо само да го гушкаш! А снимкаа с каката е върха! Не мога и да не отбележа колко добре изглеждаш и ти обаче! Да сте живи и здрави всичките!

Аз да ви кажа пък за наш приятел индиец. Като дошъл тук и понеже там нямат първо и фамилия, в паспорта му двете му имена са записани като фамилия.
И той ми разправя, един ден получавам писмо до Fnu, Suresh Gupta ( примерно). И се чудя от къде са го измислили това, после ми се обаждат по телефона и пак рърсят ФНУ. А то Фну идва от  First Name Unknown.  Joy После го сменя човека, ама много се смяхме с него.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт