Рискове при секцио

• 33 749
  • 260
  •   1
Отговори
# 105
И аз имам същите наблюдения като на Не се сърди, човече Simple Smile

# 106
Здравейте мами.

Аз ще бъде от тези, които ще раждат секцио по медицински причина- първо имам Крон на дебелото черво и второ- лявата ми артерия, която захранва плацентата нещо не работи като хората и има голям риск при нормално раждане да се появи кръвоизлив и т.н. За този мой втори проблем разбрах преди месец и до тогава се бях настроила че ще раждам нормално. Като всяка от вас, изчетох що имаше в интернет и списания за секциото и въпреки рисковете които се посочват, твърдо се доверявам на моята докторка.

PS.ще раждам в МД София.
Стискайте палци

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 20:32 от AnMary

# 107
  • Linz
Цитат
А колкото до рисковете- ако не бяха по-малко при секцио едва ли щеше да се прибягва толкова често до скалпела.
Ако това наистина беше вярно то всички жени щяха да раждат със секцио.
Естествено, че е вярно. И все повече жени раждат със секцио.
Отговорих на въпроса на авторката според моето виждане и няма да влизам в поредния безумен спор Stop

# 108
Ето още един адрес където може да прочетете за предимствата и недостатъците на секцито
http://www.9monate.de/kaiserschnitt.html#Komplikationen
За съжаление отново е на немски но ако има желаещи бих се опитала да им го преведа.
На бременната която ще ражда със секцио по медициски причини пожелавам леко раждане, много здраве и щастие.

# 109
Да добавя, че някои от рисковете, които крие секциото, ги има и при нормалното раждане, само че са по-малки. И ако са твърде малки (примерно 0,01%), риск 13 пъти по-висок си остава все още доста малък. Редно е да се дават в проценти, а не в "пъти по-голям отколкото при нормалното раждане".

# 110
Аз родих нормално и не съжалява.Не съм и за тази тема,но само едно мога да кажа,4е риск има винаги.Секциото все пак си е операция....нормалното раждане също има своите рискове.

# 111
Имай и нещо друго в предвид-секциото все пак си е голяма коремна опреация-режат се напречно коремни мускули и стената на матката

# 112
Имай и нещо друго в предвид-секциото все пак си е голяма коремна опреация-режат се напречно коремни мускули и стената на матката
Не се режат мускули.

И все пак, как протича самата операция (без страшните детайли)?

Прави се напречен разрез с дължина около 10-12 см. Реже се само най-горният слой на кожата, а всички останали слоеве на коремната кухина се отпрепарират по тъп начин, т.е. скалпелът не участва. Няма рязане на мускули, което намалява травмите от операцията до минимум. След като коремът е отворен, се стига до матката и тя се отваря също с напречен разрез, който се прави на определено място. Идва и дългоочакваният момент, в който се вади (екстрахира) бебето. Самата операция трае 3 до 4 минути, но заедно с подготовката и затварянето продължителността стига час.

от тук http://www.moetobebe.net/index.php?option=com_content&view=a … 6:p&catid=115

# 113
Леле B & C  ще ти дам един съвет - не ставай акушерка или сестра в родилно/не знам точно към какво си се насочила/ или поне не изтъквай че ще работиш в тези среди. От такива "компетентни" като теб тази благородна професия загуби достойнството си.

Ти стресираш обстановката в един форум, представям си ако трябва да разчитам на човек като теб при своето раждане независимо секцио или естествено.

Пожелавам на всички да намерят правилния път за себе си и той да е най-добрият и лек.   bouquet

# 114
Леле B & C  ще ти дам един съвет - не ставай акушерка или сестра в родилно/не знам точно към какво си се насочила/ или поне не изтъквай че ще работиш в тези среди. От такива "компетентни" като теб тази благородна професия загуби достойнството си.

Ти стресираш обстановката в един форум, представям си ако трябва да разчитам на човек като теб при своето раждане независимо секцио или естествено.

Пожелавам на всички да намерят правилния път за себе си и той да е най-добрият и лек.   bouquet
Познай в коя болница работя и коя точно съм аз  smile3508
Майтапа настрана. Много съжалявам ако съм стресирала някой.  Weary. Не това съм целяла. Просто не съм съгласна когато чета, че секциото било най-доброто и безопасно раждане. Аз нямам нищо против този вид раждане, аз съмата съм родила със секцио и не го крия но да се твърди, че било по добрия вариант и по малко рискования не съм съгласна. Ние не сме тези които могат да кажат кое е най - доброто, за тази работа си има гинеколог който ни проследява бременността

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 17:47 от B & C

# 115
  • София
Здравейте, мамчета  Simple Smile
и аз да се изкажа, че май само ползвам материалите тука и си мълча. Родих секцио по медицински показания, планово. Бяхме решили с док да почакаме до последно, ако реши да тръгне бебока сам, и тогава да се решава, в движение така да се каже. Много исках да родя нормално, но риска, основно за бебето е плашещ. Болка след секцио има, но се преживява.

# 116
Това за болката е много относително.
Изтърпях си 7 часа контракциите и при пълно разкритие ми се наложи спешно секцио...не съжалявам за нищо,спомням си с много хубави чувства раждането...но болката след операцията лично за мен беше много по-силна от тази при контракциите ми,и по-продължителна.На всяка минала по този път жена е ясно как не можеш да се изкашляш,изкихаш,засмееш,изправиш,преместиш в леглото поне първите 4-5 дена без това да причини болка.А на тези,на които това им предстои - трябва да са наясно,че БОЛКА има,независимо как раждаш.И ако единствено страха от болката е това,което кара една жена да избере секцио,то нека бъде ясно,че и от секциото боли достатъчно!

Абсолютно съм съгласна! Аз си имах контракции от 5-ти месец, болезнени при това. След секциото ми, ми сложиха окситоцин. Е верно се въртях в леглото от болка, предполагам, че това са същинските родилни контракции (а даже съм и чувала, че контракциите от окситоцина са по-силни от естествените). Но болката мина бързо (а ако раждах естествено, пак щеше да е няколко часа докато родя). А болката от секциото.. Е, още ме боли белегът. А не съм чувала за естествено раждала жена да се възстановява година! И наистина първите дни не можех да се засмея като хората, не можех да мръдна, при всяко мое движение, на лицето ми се изписваше неописуема гримаса от болка  Confused. Няма да говоря и за психо-емоционалните вреди, които нанесе секциото. Само ще кажа и аз, че ако болката е единствената причина да се избира секцио, то значи няма причина! Секциото също боли, често пъти повече от нормалното раждане!!! И, да, преживява се, но не мисля, че е сравнимо... Успех на всички!  Hug

П.П. Следващият път се моля да имам шанса да родя нормално!  Praynig

# 117
Между другото, прави ми впечатление, че като се сравнява кой колко го е боляло секциото, разликата е от едната до другата крайност и като обяснение все се дава, че две еднакви раждания нямало и че всеки имал различен праг на търпимост. Истината обаче е, че на различните родилки е било приложено различно обезболяване и разликата е предимно в това.
На мен ми дадоха обезболяващо седем часа след операцията и те никак не бяха приятни. Но не мога да кажа като глобален извод, че секциото е много гадно и болезнено, понеже знам, че ако си бях поискала обезболяващо от самото начало, нямаше да изпитам никаква болка.
Чувала съм, че в някои частни болници се слага епидурална упойка за обезболяване СЛЕД операцията, която се влива по малко в продължение на два дни, след които вече жената без проблем може да се движи и нищо да не я боли особено.

И въобще ако ще се сравнява болката при двата вида раждане, то защо не се сравнява естествено раждане без упойка със секцио без никакво обезболяване след операцията или пък и двете със съответното им обезболяване? Защото иначе сравнението е некоректно.

# 118
Охо, каква пъзла бях преди раждането, не е истина.
И аз се бях наслушала на какво ли не.
Две са причините обаче да не  си поискам секцио - от операция ме е страх дори повече от самото раждане
и живея в Холандия. Тук секцио по желание просто няма, е посъветваха ме, че ако истерясам и се направя вече яко на луда, може и да ме режат.

Когато обаче ми почнаха контракциите, ме обзе тотално спокойствие.
За болницата тръгнах с 5 см, болеше ме сериозно, но това е друг вид болка.
Тази болка, знаеш че те доближава до бебето ти. Колкото по-силна значи толкова си по-близо.
Просто си мобилизираш всички сили, опитваш се да бъдеш спокоен и следваш съветите на акушерката.
Не съм използвала упойка по време на раждането и да, боли, ама чак толкова зле не е.

Успех на всички!

# 119
понеже знам, че ако си бях поискала обезболяващо от самото начало, нямаше да изпитам никаква болка.

Ми на мен ми дадоха обезболяващо веднага след секциото, даже допълнително си поисках, но много малко ми сложиха заради кърменето. И въпреки обезболяващото пак си ме болеше. А прагът ми на търпимост към болката си е сравнително висок..

Общи условия

Активация на акаунт