Рискове при секцио

• 33 744
  • 260
  •   1
Отговори
# 120
Единственият ми страх при секциото /след едно нормално раждане/ беше, че ще умра.  Crazy Бях решила, че най-малкото ще остана парализирана и се бях даже сбогувала с някои хора, луда, луда работа. Изпитвах истински ужас от поставянето на упойката, катетъра и факта, че няма да мога да си движа краката. Ами после как ще мога.  Shocked
Добре, че имаше 20 стажанта на секциото ми, учат се децата, и се надпреварваха да ми говорят и да ме разсейват, иначе щях да откача.  Crazy

# 121
Цитат
desinkata_85
А сега стискайте палци да забременея,че с тази тема рибата още в морето,аз тигана сложих.
Нямам нищо против темата и нейната авторка но е смешно да се интересуваме за нероден Петко.
Цитат
smiled_
Родих секцио по желание на 25 години в отлично здраве
Двете най-близки жени в живота ми-мама и свеки са ни раждали с дни, накрая мен са ме дърпали с някакви железа за главата, от което са ми я деформирали(добре че имам доста коса  ) И двете майки са като гоблени отдолу.
В днешно време никой не ражда с дни.  И случаите в които се прибягва до форцепс или вакуум не са толкова много. Изказвания като това в което жената се сравнява с гоблен са грозни и недопустими. Вместо да сравняваме жените с гоблени можем да ги информираме, че съществува възможността да получат разкъсвания и да им обясним какво биха могли да направят за да се избегне това. В аптеките се продават масла с които жената може да си прави масажи точно с цел да не се получат въпросните разкъсвания. По време на самото раждане също може да се използват компреси и ако акушерката си разбира от работата вероятността да имате проблеми се свежда до минимум.
Цитат
Рени
 Рисковете при секцио, както и болката, са по-малко и за бебето и за майката.
Това твърдение е грешно. Болка има и при двата вида раждания, но и при двата вида може така да се направи, че жената да не изпитва болка.
Моля помислете върху факта, че не всяка жена може да избира как да роди и затова не е редно да плашим нито едните нито другите. Всяко раждане е индивидуално и разкази кой как родил и колко го боляло са вредни и могат да навредят на доста хора.

# 122
Вместо да сравняваме жените с гоблени можем да ги информираме, че съществува възможността да получат разкъсвания и да им обясним какво биха могли да направят за да се избегне това. В аптеките се продават масла с които жената може да си прави масажи точно с цел да не се получат въпросните разкъсвания. По време на самото раждане също може да се използват компреси и ако акушерката си разбира от работата вероятността да имате проблеми се свежда до минимум.

какви са тези масла дето ще предотвратят разрез от ножица незнам,защото те направо си ги режат отдолу а не чакат да се разкъсват
и тъй като темата е рискове при секциото да кажа аз че моята лекарка ми каза че секциото е по-безопасно за бебето но не и за майката Naughty и тъй като в момента в който разбрах че съм бременна детето ми стана най-важното нещо за мен,нямаше какво да се колебая как да раждам Thinking

# 123
B&C, ти някакъв анализатор в темата ли се явяваш. Думата "гоблен" я е използвал един сега"виден" доктор преди 28 години, шиейки майка ми(тогава като стажант). Аз просто цитирам Peace

# 124
  • Plovdiv, Bulgaria
от как свят светува създателя ни е дал матка шийка влагалище не случайно сигурно не само за да задоволяваме нагона си а и да продължаваме рода си ЕСТЕСТВЕНО .Защо не вземете да оставите оперативното родоразрешение само в краен случай т.е. по медицински показания - това естествено само като предложение.Сигурно съм доста по голяма от повечето тук и доста отдавна родила децата си/ три /и трите родени вагинално с най различни екстри1-с форцепс/2-преждевременно в 8л.м./3-24 часово раждане според мен като жена раждала 3 пъти и от акушерска гледна точка най драматичното последвано от тромбоза.Е жива съм и ако пак бих могла да избирам въпреки преживяното пак бих родила вагинално.Няма нищо по хубаво от това да чуеш първия плач на детето си-детето което си очаквала с трепет толкова дълго.По мое скромно мнение другото оперативното когато е в следствие на свободен избор породен от страх от болката на вагиналното раждане е просто едно ограбване на първите мигове от истинското майчинство.Дано не съм засегнала някоя от вас.

# 125
Едва ли си засегнала някого, защото не си особено права. Родилите със секцио също чуват първия плач на децата си и никой не им ограбва първите мигове. Освен тези с пълна упойка, но според мен те са по-малко.
А и някак си не видях теза в изказването ти. Според теб защо е по-добре да се роди вагинално, освен за да чуеш първия плач, който чуваш и при секцио със спинална упойка? И защото природата ни е направила да раждаме така. По тази логика и слагането на пломби е действие срещу естественото ни състояние, но го правим.

# 126
  • В събота
За съжаление родилната практика в България води до тези теми. Ами как няма да се страхува момичето, като "нормалното" раждане изобщо не е нормално. Няма да обяснявам на дълго и нашироко - прочетете сами http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=444012.0

При мен секциото беше неизбежно, нямах право на избор, планувано по мнооого медицински причини. И въпреки безбройните здравословни проблеми които имах всичко мина толкова леко, че все едно бях отишла да ми цепнат абцес примерно. Не са ми правили клизма и не са ми слагали катетър. Дадоха ми една свещичка за разхлабване да си сложа вечерта преди раждането, а след операцията санитарката минаваше редовно с подлогата. Бебето ми го донесоха веднага щом излезнах от упойката и тъй като тя спа почти 24 часа даже ми я оставиха в реанимация. Иначе на другите майки им ги взеха, за да не ги притесняват като плачат. На следващата сутрин ме раздвижиха, преместиха ни в нормална стая и започнах да кърмя. Болеше, но открих, че колкото повече се движиш, толкова по-бързо намалява болката. Честно казано ме болеше повече от абоката:) От този момент нататък сама съм се грижила за бебето, освен естествено помощта на мъжа ми в къщи Simple Smile В същото време "съквартирантката" ми в стаята, която роди нормално за по-малко от 5 часа без да охне и по думите и без даже да разбере (първо раждане) през последната нощ направи такъв жесток гърч, падна върху бебето си, че аз със секциото тичах като олимпийка по коридорите и стълбите да викам помощ.

А, забравих да кажа, че докато бях в реанимация, отказах обезболяващите, защото болката си беше поносима, като при много болезнен цикъл, но пък другите майки си искаха и допълнително, едната даже и беше прилошало от болка. Всеки има различен праг на поносимост.
Раждах в частна болница, но това не винаги е от значение по смисъла на темата.

Информация има навсякъде, мнения - колкото искаш. Специално за раждането смятам че всяка жена трябва да има право на избор.

# 127
  • Видин
Аз не разбирам - всъщност какъв точно е проблемът, че жените раждат секцио?

# 128
Това с правото на избор е много хубаво , но се чудя, ако една жена която няма никакви медицински причини за секцио след едно такова се окаже, че има проблеми, кой ще е виновен. mactub в началото на темата е описала рисковете при едно секцио. На любителите на секциото искам да им припомня за случая на Елвира Керемян. Една млада жена която се подлага на секцио по препоръка на лекари. Лекарите са я посъветвали да роди чрез цезарово сечение заради големината на плода. Детето и се е родило с тегло 3900гр. и 53см дължина. И аз сега се питам дали наистина при тази жена се е налагало тази операция и до колко една такава е препоръчително да се прави без да се налага. Ако попитаме роднините на тази жена дали и те ще твърдят същото като вас, че операцията не е страшна и биха ни посъветвали да си направим такава защото ни е страх да родим вагинално. За друг случай на усложнение след вече едно направено секцио се сещам за случая на Поли. Поли е на 29 години, бременна с второто си дете и има диагноза плацента перкрета. Слава богу жената и бебето  са живи, но не благодарение на българските лекари, а на тези в Германия. При плацента перкрета плацентата преминава през стената на матката, като може да се срасне и с други органи. Това състояние застрашава живота както на майката, така и на бебето. Искам да отбележа, че подобни случай не се често срещани, но колкото повече жени се подлагат на секцио, толкова повече подобни случаи ще има. Аз също родих със секцио и знам за каква болка става въпрос. Болката я има и не бих казала, че е малка, но и не се умира от нея. За мен лично болката не може да бъде критерий за това кое раждане да избера. Докато бях в болницата видях 18 годишно момиче да роди за 2 часа (първа бременност) и след като роди да отиде на разходка с близките си. Не отричам, че има и жени при които раждането трае доста продължително. Всичко е много относително и не е хубаво да се стига до крайности. Аз не съм съгласна да се ражда на всяка цена вагинално, но и да се прави операция само защото някой е наплашен от баба си и го е страх е смешно.

# 129
  • В събота
Не, не е смешно. Защото един такъв страх може да доведе до много неприятни психически последици. Ако страхът от болката го има, то тогава трябва или да се лекува страхът или да се избегне тази вагинална болка. Има много жени с вагинизъм например след раждане, който принципно е породен едновременно и от страха и от самата болка. Смешно ли е, ако заради едно раждане после жената остане сексуално саката за цяла живот?

# 130
А по-малко смешно ли е ако жената е в будна кома или е умряла? Кое е по лошо, да си в будна кома или да си сексуално сакат както ти се изрази?
Не укорявам бременните които в момента се страхуват и избират заради страха си секцио , но същите тези след това да ми обясняват колко било хубаво, как това бил правилния избор, как те не съжалявали и да ме тласкат и аз да направя същия избор като тях, моля, моля не на мен тия Stop

# 131
  • Видин
 Joy
Тук никой никого не убежда как да ражда! И при двете има рискове! Цаката е да се информираш и да си вземеш решението.После си носиш и последствията.
А двата случая - на Елвира и на Поли няма как да ме спра да родя секцио. Има хиляди случаи на починали бебета в следствие на ненаправено секцио навреме  Peace Примери от форума - бол. За съжаление и такива неща се случват.

# 132
Аз не отричам, че има и такива случаи. Не случайно написах, че съм против раждането на всяка цена вагинално. Аз самата съм родила детето си със секцио. Но едно е да има причина за секцио, друго е да се загуби детето защото не е направено секцио и съмсеммммммм друго да се направи секцио само защото жената така искала. Недей те да приравнявате всичко под един знаменател.
За починало бебе, на мен ми е известен само 1 случай. Аз лично вярвам, че в този случай наистина е могло това да се избегне ако е било направено секцио, но това за съжаление до този момент не е доказано.

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 11:49 от B & C

# 133
  • Видин
Е аз пък знам не е един случай. Темата е много болна. Случва се често, за съжаление.
Прекратявам.

# 134
А аз ти пожелавам след като вече си му намерила "цаката" на правилния избор, да не останеш прецакана накрая, защото както ти сама си написала последствията ще си ги носиш ти самата.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт