Ирак - усмивка и сълза ! Втора мисия за просвещение, разсмиване и угощение !

• 29 918
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
Отзад напред тръгна маленкото, но каза, че има много минарета на абасидски халифи с интересна история.  Ето решението, нека да е в бяло, щом Айа предлага:
От дясно наляво, спазвайки реда в математиката: последната цифра трябва да е кратна на 6, да дава резултат с цифра на единиците нула и цифра на десетиците, която прибавена към цифра кратна на 5 да даде цифра на единиците 8. Значи цифрата на десетиците на първото число е 3 (кратните на 5 числа завършват на 0 и на 5). Така първото число е 6 (5х6=30), а второто е 7 (7х5=35 и 3 наум - 38). Оттам остава 3 наум и вече знаем, че Д=5. Остават 2 наум, добавени към какво дават нещо с 1 накрая - логично към 9, което разделено на 3 е 3. Остава 1 наум, добавено към известното вече а=7. и последно, едно наум добавено към 9, за да даде 10.

квадратът на най-малкото четно положително е 4, най-малкото двуцифрено е 10, страните в успоредника са 4.
Градът е Самара (Самарра или Саморра), минарето Ал Малуия - извитото минаре, е всъщност зикурат (винтовиден), а халиф е бил АлМутауакил Била - Осланящият се на Бог.

Хайде сега аз да питам, откъде идва името Самарра.

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 00:14 от hadil

# 541
Ще напиша моя отговор в бяло заради тези, които искат да се пробват да решат задачката
Б е 9, А е 7, Г е 3, Д е 5
Градът е Самара,минарето Malwiya и е със спираловидна форма,  а халифът е Al-Mutawakkil.

Опс и Хадил я е решила  Heart Eyes

# 542
  • София
Я, какво неподозирано откритие направих, темата била пълна с любители на математиката като мен Hug А аз все мислех, че не съм особено  наред, щом понякога уплътнявам времето си с решаване на задачи и загадки... Mr. Green Браво на Айа и Хадилbouquet

# 543
  • София
 973575
   73575
     3575
       575
         75
           5
_______
1051380

Това математиката, от там нататък много не разбрах от кои точно цифри се вади там па се дели па се умножавата и т.н. затова оставям на другите.

Сега предлагам тия викторини някак си например да се зададе въпроса па да има там някаква карантинен период през който всички да се запознаят със задачата и тогава да се отговаря. Няма начин вкичките дето пишем в тая тема да четем едноврменно и да отговаряме.

Защо например не си направим загадка на седмицата. Поставяме я примерно в понеделник, па във вторник пускаме някакъв жокер или пък информация свързана със загадката, па в сряда не знам какво и хоп в петък отговора. А в събота и неделя пък да речем Ясин ще ни разказва приказки например. Simple Smile

Майтапа настрана но в ареологията има страхотни приказки.

# 544
Не си само ти ! И аз май не съм много наред. Ясин пък я решава с вероятности, ама успя де ! Да не повярваш, математиката винаги му е вървяла, но никога не я е обичал... Но и той чка инфото за Самарра, което ние с удоволствие ще допълним, обаче утре, заедно с това за манастира.

# 545
  • София
سر من رأى
радост за всеки, който я види...А може и да е от крепостта Сумра..
Дядо Хаджия, то ти е хубаво предложението по принцип, ама периодите много големи ми се струват....Редовно четящите много ще се налага да чакат до пускането на нова загадка, а по този начин Ясин и Хадил отдих няма да имат от писателстване на фактология, приказки, легенди и прочие в изчаквателния период....

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 00:29 от already stubborn

# 546
سر من رأى
То кое си е така, така си е - радост за сетивата е този град... там е и храмът, който hadil ви показа взривен няколко поста по-надолу. а да знаете какви палмови горички има там - същинска магия !

# 547
  • София
سر من رأى
То кое си е така, така си е - радост за сетивата е този град... там е и храмът, който hadil ви показа взривен няколко поста по-надолу. а да знаете какви палмови горички има там - същинска магия !

Това Самара и самарянците имат ли нещо общо ? Самаряните май са били някакво еврейско племе или нещо такова си. Иначе самаряни при нас пък са хората, които помагат на бедните и нуждаещите се. Не знам дали това звание идва точно от онази жена самарянка, която е дала на Исус да пие вода или от някъде другаде.

# 548
тцъ - нямат нищо общо с нашите от Саморра. макар че и жителите на този град са страхотни хора.

# 549
  • София
Знам си аз, накъде да насоча кервана... Mr. Green Шегувам се, дори и само  от разгледани  снимки в нета разбрах, колко е красив града и затова го направих отговор на загадката...За да насоча разговора към него. Wink

# 550
хубава насока, но пост за Саморра утре, защото аз отивам да уча.   bouquet

# 551
Ясин, а на теб как ти е ръката? Оправяш ли вече след потрошването?

# 552
  • Varna
ДобрЮутрУУУУУУУУУ Hug
ЯСКААА Hug
Много си галантен бе Душицеее smile3521 Със тази розичка която си поднесъл, направо ми разтопи сърцето, а как ли омагьосваш младичките не искам и да си помислям newsm47
Аз да си призная без полиция, хич ме няма във математиката Embarassedама хич rotfImao Но пък много я уважавам тая наука. Така си водех тетрадките по математика, че учителят ми по тази дисциплина ми беше казал, че само заради тях на матурата може да ми напише тройка без изпит. Ама това не ме стопли, повярвайте ми. Аз съм си виновна, че не внимавах и все книжки четях и във час даже. Хванаха ме и накрая и поведението ми намалиха заради това Embarassed Embarassed EmbarassedЕй, на вижте със каква хулиганка си комуникиратИ Embarassed Сега вие ще решавате тия интересни задачки а аз шЪ гледам кЪт теле rotfImao
Хади по едно каЙве и да бягам да готвя. шЪ изпраскам един кебаб ама със ориз Басмати. Ориза е фантазия, много съм доволна от него. Ароматен и много вкусен.
ЯСКА- как ти е ръката?
Аз, както ме кръстиха едни приятелки съм все още -куцукащата Гейша Joy

# 553
Добро утро   bouquet
Ясин, тикер е картинката в подписа, която отмерва възрастта на сина ми. Peace
Криси, гледам никой не е коментирал на линка ти, затова аз ще го направя.
Ще използвам цитати от статията на Пламен Иванов, за тези които не са я чели.
....американския министър на отбраната (по-точно на войната) Доналд Ръмсфелд.... подходящо определение!...
Паметливите помнят, че именно САЩ, Великобритания, Франция и Германия изградиха военния потенциал на диктатора (С.Хюсеин) по време на войната му с Иран. Те същите помогнаха на Саддам да узурпира властта от братовчед си. Върховно лицемерие! след това идват да спасяват иракския народ от властника, който ТЕ му наложиха.
САЩ не само не се интересуват от защитата на човешките права и демократичните ценности в страните , в които нямат преки интереси, но са готови да поддържат послушни на тях диктатори там, където имат такива интереси Ето затова иракчаните не се доверяват на "добронамереността" на американските войници. А не защото са ултра-ислямисти, каквито ги изкараха по световните медии.
В случая с Ирак военното командване на САЩ много добре знаят, че при една война най-големи жертви се дават от цивилното население, на което му е все едно дали ще бъде избивано от бомбите на коалицията или от тези на Републиканската гвардия. Което е нормално, защото когато около теб валят бомби , и те е страх да излезеш от дома си, когато децата ти не ходят на училище, а жените раждат вкъщи защото ги е страх да стигнат до болницата, когато навън е 50 градуса по целзий, а нямаш ток, е много трудно да повярваш че някой си - от друг континент, от друга култура и с твърде неясно съзнание какво търси в Ирак -  всъщност ти помага.
Ирак притежава 11% от петролните залежи на света и се нарежда на второ място след Саудитска Арабия. За да избегнат задаващите се в собствената им страна, бизнес-елитът на САЩ търси спасение в политическата доктрина за новия световен ред, според която САЩ трябва да имат монопол и контрол над всички световни ресурси и тяхното разпределение...Според изчисление на Дойче банк ако САЩ сложат ръка на иракския петрол...военните разходи за 6 месеца биха се изплатили за 5 месеца. Войната в Ирак се само-финансира! Ясно е ,защо г-да президентите на САЩ не бързат да изтеглят военните контингенти. Всъщност тя е печеливша война за САЩ. За 7 военни години САЩ са натрупали военни печалби , част от които сега те лицемерно използват за да "реконструират" Ирак.Безгранично лицемерие!Между другото, американските властници не оставиха много шанс за иракчаните , работещи в Близкия изток. Те принудиха местните монарси да не издават визи за иракчани, а и да не обновяват такива. Това , разбира се , не е официално публикувано. Просто всеки работодател, наемащ иракчанин, се сблъсква неочаквано с допълнителни и допълнителни изисквания, докато в крайна сметка се откаже да го наеме. Целта на мероприятието е иракчаните да се завърнат в страната си, и да се каже – вижте, ние поправихме ситуацията в Ирак, затова иракчаните се завръщат! Долно лицемерие
...трохи ще бъдат отпуснати и на такива "коалиционни партньори" като нашата страна, които винаги васалски са се навеждали... Мъжът ми понякога отбелязва с горчивина, че България както други страни, които нямат нищо общо с конфликта , се присъединиха с войски. Но му е ясно, че на малка страна като нашата, няма друг избор освен да бъде послушен сателит.Поне нашите слаби държавници да бяха извлекли някаква полза за страната...ама и това йок
Пилотите на чичо Сам не се колебаят да бомбардират наред военни обекти, болници и пазари – научени да убиват, без да бъдат убивани.... разбрахме, че ще бъдат унищожени колкото се може повече сгради, за да бъде по-доходоносно възстановяването. . Т.нар. възстановителни проекти се намират в ”зелената” , владяна от американски войски мирна зона. Излизането на работещи в зоната иракчани отвън нея е опасно за живота им, защото някои от сънародниците им ги считат за  народоотстъпници.

Това са мои мнения, не очаквам всички да се съгласят.
Делта , благодарим за кафето  Simple Smile
За всички   bouquet

# 554
  • София
...ето още нещо,моля за коментар
...

Ами ако ме питаш мен, нищо ново не е казано в статията. Неща, които сме ги коментирали и споделяли и преди в тази тема. И на бебета беше ясно,че САЩ не отидоха в Ирак заради красивите мустаци на Садам.

Общи условия

Активация на акаунт