Ирак - усмивка и сълза ! Втора мисия за просвещение, разсмиване и угощение !

• 29 383
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
  • Egypt
Коптите масово приемат християнството през І век, от Марко, както е писал дядо Хаджи. Из нета пише, че думата "копт" иде от гръцкото "агюптос", което значи "египтянин". Мъжът ми казва, че не било вярно, но не му помня теорията, защото заспах  Blush  След идването на арабите през VІІ в. копти се наричат само вярващите в Иисус египтяни. Постепенно приелите исляма египтяни започват да говорят арабски, а коптите запазват езика си до към 18 век.
Що се отнася до теологическия въпрос за същността на Христос- голяма бъркотия е, аз докато го схвана мина бая време. А пък най- смешното е, че скоро, не помня точно кога, но май беше някъде в 70-те години на миналия век, източно православаната църква и католическата си простили взаимно греховете, демек си признали, че толкова векова вражда е била напразна.

# 91
  • София
...
Що се отнася до теологическия въпрос за същността на Христос- голяма бъркотия е, аз докато го схвана мина бая време. А пък най- смешното е, че скоро, не помня точно кога, но май беше някъде в 70-те години на миналия век, източно православаната църква и католическата си простили взаимно греховете, демек си признали, че толкова векова вражда е била напразна.

По скоро снеха анатемите, които бяха отправили една към друга. Инак не вярвам скоро да станем свидетели да си опростят и грехонете, в които се обвиняват.

А за теологичните въпроси дави кажа честно и на мен понякога ми е много трудно да схвана тънкостите и затова ги избягвам.

# 92
Специално за половинката на Фаима:
الكلمة العربية قبط هي تعريب للكلمة القبطية گِپْتياس، من اليونانية أَيْگُپْتيوس Αιγύπτιος التي تعني مصري؛ من أَيْگُپْتوس Αίγυπτος، الاسم اليوناني لمصر، الذي يظن أنه ربما يكون تحريفا لـ"حوط كا بتاح" أي مَحَطُّ روح بتاح' اسم معبد بتاح في منف، العاصمة القديمة.

теорията, която си му казала е вярна, а съществува у другата теория, според която името идва от "хут кабтах" - "мястото на духа на бтах" - древен храм на Бтах/Птах в Мемфис. ама нали ви казах, че някои трудно си признават, че не са център на света. "не питай старило, питай патило" - що зор ми е с такива.

# 93
  • София
... ама нали ви казах, че някои трудно си признават, че не са център на света. "не питай старило, питай патило" - що зор ми е с такива.

Ти трай, че ако почна аз да изнасям тука теориите за прабългарите и центъра на вселената, тогава ще видиш зор.  newsm62

# 94
  • In a surreal moment!
Хадил  Heart Eyes  - едно добро птиче ми пошушна  ,че питаш за мен...тук , съм , добре съм...да речем Simple Smile

Много се забавих с четенето на старата тема ...а и доста спирах ...не трябваше да отварям някои линкове , но го направих...и не искам да мисля какво са ти видели очите на живо....

Празниците при мен преминаха бурно...още по-усилно е на работа...не ми се пише...то докато ви изчета и станало време за сън...

Не ме мислете , аз ако има нещо интересно по моите дела ще се обадя.  Grinning

За да съм по темата ще кажа , че ми се възбуди любопитството по въпроса...как се пътува в момента до Ирак....нали все ни набиват  ,че там е война...та се чудех...ти как си ходиш , например ... дечицата ви, как идват тук...как се организира образованиета на децата  в момента, има ли детски градини и т.н. , университетите работят ли....такива разни съвсем човешки неща ме интересуват.

Живи и здрави !

# 95
а кой каза, че в "патилото" нямам предвид и съжителството с "прабългарските родители на Вселената". те не са малко народите с такива претенции като нашите и вашите.

Миг !!!! много ти е бавно птичето ! чак сега ли ти каза ! ама като ти гледам аватара - ами то кое птиче смее да се покаже !

Иначе, че е война - война си е. Пътува се със самолет през Турция, Сирия или Йордания или с автобус през Турция и Сирия или само през Турция. Аз обикновено пътувам с автобус през Сирия. а моите мъници идват със самолет или с частните коли на семействата си. В момента работят частните детски градини и градините към определени ведомства - направени са за удобство на служителите - идваш на работа и си оставяш детето в същата или съседна сграда и като си отиваш си прибираш отрочето/отрочетата.

Училища си има - и добри елитни училища и мизерни квартални бедни училища и даже училища на открито. В Ирак има страхотен контраст в разбиранията на хората, що се отнася до училището. Има ги хората, които не си пускат децата - особено момичетата, заради страх от отвличане, изнасилване, атентати и т.н. и други, които в "безумието" си изпращат децата си въпреки всичко и застават очи в очи със смъртта, за да покажат, че няма какво да ги изплаши в пътя им към прогреса.

Университетите си работят - частни и държавни. Като изключиш няколко специалности, в последните 3 години се възвръща високото ниво на обучение и международното сътрудничество. Ирак има традиции в университетското образования, но всячески се работи срещу това.

# 96
...После благодарение на светите Апостоли християнската религия се разпространява основно в арабския полуостров, Анадолска Турция (там дори се твърди, че е живяла Пресвета Богородица) ..

Я да допринеса малко и аз по темата  Mr. Green

... Предполагам, че знаете, ама да си кажа Laughing, че къщата на Дева Мария се намира в Bülbüldağı  =Бюлбюл'даъ(планината на славея) в Ефес, на 50км от Измир. Tя живее там до  успението си(разпнатият Иисус поверява мaйка си на  Йоан Богослов ; той я отвежда в Ефес и се грижи за нея).Католичекста църква никога не признава официално автентичността на къщата на Дева Мария. През 1951 е обявена за свещено място. Казват ,че има ручей под къщата и вoдата била лечебна.Ето малко снимков материал :

Meryem(Maria/Mary) Ana(Mother) Evi(House)
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q … p;oq=&start=0

# 97
bz, точно се надявах да се включиш с този материал, иначе се бях засилила да го пиша ! Благодаря !

# 98
  • София
Ако не бъркам в Южна Турция християнството също е много разнообразно. Нямам представа дали се срещат различните деноминации в едно населено място или са се обособили на географски принцип. Та ми е интересно ако bz знае нещо по въпроса я моля да го сподели.

# 99
Малко музика за разнообразия ! Един от най-титулуваните арабски певци - иракчанин. Не особено велик като певец, както го изкарват, но изключително даровит композитор. Едни от най-красивите му текстове са на поета Низар Кабани - сириец, живял дълго време в Ливан, бил е женен за иракчанка и на много иракски поети. Интересното за музиката на Кадом (Казем) Алсахер е използването на прийоми на класическата и на традиционната иракска музика (фолклорна и авторска). Има някои добри хорца в новия му албум. Дано ви харесат !

http://www.iraqmusic.net/musicplayer.php?id=3028
http://www.iraqmusic.net/musicplayer.php?id=3027

# 100
  • София
В Ирак определено животът продължава на пук на великите сили, които си мечтаят за друго.

Ето една интересна новина от южен Ирак. Пък аз явно съм останал с впечатлението, че там май са "най-горещите" точки днес.

# 101
Ако не бъркам в Южна Турция християнството също е много разнообразно. .. Та ми е интересно ако bz знае нещо по въпроса я моля да го сподели.

dedko - Ще пиша каквото знам , Ho малко по-късно, 'щото след малко тръгваме на детски рожден ден  Party Crazy Wink

Hadil -   Hug Wink

Ha Bcu4ku  Hug u приятна събота  Wink

# 102
народеее,много спите

# 103
Добър ден   bouquet

християните в Ирак са католици и православни.

В Шарджа, където живея има женски манастир. Повечето от монахините са иракчанки. /останалите са други арабски националности, няма филипинки и пр./Виждам ги като пазаруват в "ислямския сук". Така му е името, защото за разлика от моловете там се продава консервативно облекло. Дълги поли, затворени блузи, ризи с дълги ръкави, абая, свободни панталони и пр.  Тези жени са смирени, някак си величествени, спокойни. Доста покрити, не по малко от жена в абая и хиджаб. Но носят бяло , а не черно.  Тези жени ми вдъхват дълбоко уважение.
Носят не кръстове, а огромни златни изображения на Мария с младенеца.
Чудесно е да видиш християни, намерили спокойствие да практикуват религията си в една 100% мюсюлманска държава. /местните в ОАЕ са 100% мюсюлмани/. И то в консервативен емират като Шарджа където дискотеки, барове и продажба на алкохол не са позволени. Кой казва че религиите не могат да съжителстват мирно? Тук има и католически училища, и църкви.
Браво на емиратите за религиозната толерантност. Защо ли случаи като този не се говорят по световните медии.

Цитат Стотиците деноминации (течения) са възникнали основно на теологични и догматични основи. Първата е била дали Христос има две проявления (Бог и човек) Другите пък казват не той има само е дно проявление - Бог. Това пък са монофазиатите.
Исус, мир Нему е Пророк Божи, и той е нито Бог, нито Бог-човек. Той е много важен пророк, на който е била дадена Свещена Книга. Бог го е изпратил с много важна мисия и му е дал силата да върши чудеса, на които не са били способни дори другите пророци.И това че не е Бог, не го прави маловажен.
дано не ме баннат, че пиша за религия

Продължавайте добрата работа, приятно ми е да чета  Hug  bouquet
Астарта   bouquet Хадил   bouquet Криси   bouquetБЗ, Фаима, Дядо Хаджия, вашите постове са много интересни. Peace

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 13:44 от ummyahya

# 104
  • София
...
Исус, мир Нему е Пророк Божи, и той е нито Бог, нито Бог-човек. Той е много важен пророк, на който е била дадена Свещена Книга. Бог го е изпратил с много важна мисия и му е дал силата да върши чудеса, на които не са били способни дори другите пророци.И това че не е Бог, не го прави маловажен.
дано не ме баннат, че пиша за религия
...

Това е според мюсюлманската религия, а аз говоря според християнската.

Когато за религията се говори с уважение и към другите религии мисля си, че няма да има повод за бан.

Общи условия

Активация на акаунт