Ирак - усмивка и сълза ! Втора мисия за просвещение, разсмиване и угощение !

• 29 372
  • 750
  •   1
Отговори
# 75
Между другото мъжът ми имаше приятел от Египет,който почина като просяк в Австрия.Той е бил копски християнин и е разправял,че в Египет нямат добро отношение към християните,имало дискриминация.Честно казано малко налудничаво ми звучеше това

не е налудничаво. зависи за кой град става въпрос. честно е да е каже, че хосни мубарак имаше явна дискриминационна политика в началото на управлението си... а за след това - материали много. Фаима може да разкаже нещо повече.

# 76
  • Egypt
Дискриминационната политика от началото на режима на Мубарак вече е преминала в "...не се меся в работите на коптите". Факт е, че през годините на извънредното положение, са се увеличили репресиите срещу християните. По принцип сблъсъците са в бедни, изостанали и много религиозни райони, но какво да кажем за модерен град като Александрия- през април 2006 там отново мюсюлмани нападат копти, десетки са ранените, размириците водят до опожаряването на 15 автомобила и т.н. Сблъсъците от село Ел Кошех (21 убити християни) достигат до Амнести интернешънъл, но дори и след международния натиск власттите, както във всички такива случаи, не си дават много зор. От друга страна Мубарак прави Рождество Христово и Великден официални празници на Египет с декрет от 2001 г. Къде е истината- коптите са около 10% от 80 милионното население на Египет, но съставляват 25% от адвокатите, лекарите, фармацевтите, журналистите, и според някои данни владеят над 1/5 от египетските компании. Най- богатото египетско семейство са коптите Саварис, собственици на компанията "Ороско" с капитал над 3 млрд. $. Коптите винаги са били в елита- заради дългото британско владичество. И когато репресиите на Мубарак започват в началото, много от коптите бягат в чужбина заедно с големите си капитали. Това де факто кара президента да преосмисли политиката си.
Лично аз не съм виждала никакво по- различно или лошо отношение към християните,  но и Наг Хамади, и Ел Кошех, и Александрия, и Абу Каркас (9 убити християни), са все в Египет.

# 77
Сега като чета всичко това,стигам до заключението,че в Йордания,Ливан и Сирия има най-голяма религиозна свобода на различните вероизповедания.
Хадил,ако знаеш разбира се,в Ирак християните католици,протестанти или православни са.Просто ми е интересно да знам?

# 78
християните в Ирак са католици и православни. Асирийците са католици и православни, а халдейците само католици. Освен това имаме якобинци и естествено арменци. На католиците никога не се е гледало с много добро око от православните (още повече след министър тарек азиз), защото се счита, че са отвърнали се от старата църква. православните християни считат себе си представители на изконното християнство.

доказателство за по-късното приемане на католицизма е съсредоточаването им в селата, където е било разпространено с икономически методи. православните остават в градовете и са представители на по-заможни семейства.

сега нещата с икономическия статут не стоят по този начин, но линията между православни и католици остава, както в цял свят.

а за коптите - пофараончените араби (днешните египтяни, които така и не решиха дали Египет е "майката на арабите" /по този повод има забавна случка довела до фразата: "ако вие сте майката, то Ирак е бащата с всички произхождащи от това действия" - свързано е с футбол, така че простете цинизма/ или пък фараонска държава) и профанизираните политици трудно преживяват, че някой може да има богата история (всъщност цялата древно историческа слава на египет е тяхна  Mr. Green), а още по-малко, че в историята си имат някои политически действия, които грубо казано са си услуги за исляма.

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 22:07 от hadil

# 79
  • Varna
ХАДИЛЧЕ-
значи там при вас има Ортодохс, както сме си ние тука във Българийка Simple Smile

# 80
Честит рожден ден Дуа !

Надявам се да продължаваш да четеш и да пишеш при нас.
Пожелавам ти мирен живот и щастие и Бог да запази всички твои любими хора, както и да запази теб, за да ги радваш !

Вярно е Делте - имаме си православни.

# 81
  • Varna
ХАДИЛЧЕ newsm47
Всичко е хубава да си имате и навсякъде да е така и хората да са приятели. Много ли мечтая а newsm78 Като децата съм а? Както казва мъжът ми- едно палаво и добронамерено дете във тяло на жена. Дразни ме това.....

ДУА НА ФОНА НА ТАЗИ КРАСОТА ТИ ПОЖЕЛАВАМ- ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!!!

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 22:33 от DELTA_DELTA

# 82
ХАДИЛЧЕ newsm47
Всичко е хубава да си имате и навсякъде да е така и хората да са приятели. Много ли мечтая а newsm78 Като децата съм а? Както казва мъжът ми- едно палаво и добронамерено дете във тяло на жена. Дразни ме това.....

защо се дразниш ?! винаги е хубаво човек да се надява - така работи за мечтите си и прави понякога добри попадения. а иначе е хубаво да си имаме всичко - затова бяхме така широко скроени... ама ни се извъди този калпав екстремизъм....

# 83
  • Egypt
Делтич, коптите тука се наричат ортодоксални, а в Европа така наричат източното православие, но са различни.

# 84
Делтич, коптите тука се наричат ортодоксални, а в Европа така наричат източното православие, но са различни.

а така ! един да се заеме да обясни и това ! доколкото аз знам, те са представители на т.нар. древноизточно православие - т.е. на старите църкви.

# 85
  • Varna
ФАЙМИЧ Hug
Душе, знаех за коптите. Когато Хадилчето ми каза, че при тях има православни и католици аз и за техните хора си помислих, че са ортодокс като във Българийка. Ама то наистина излезе, че са ортодокс
Пък във Авропата така си ни наричат щото сме си Ортодокс пък те са Католици Wink
Но важното е да сме Ора, да сме човечни, да се усмихвамИq ако ще да мЪ наричат к'ват си искЪт.

# 86
  • София
ХАДИЛЧЕ-
значи там при вас има Ортодохс, както сме си ние тука във Българийка Simple Smile

Ами аз лично си мисля, че в Ирак по-скоро са застъпени асирийско-несторинската и дохалдейските католически деноминации на християнството. Асирийско-несторианското течение има богослужебна последователност близка до византийското (православното, към което е и нашата БПЦ), но все пак не са източно-православни.

Изненадан съм обаче, че в Ирак има сиро-якобитски последователи. Тази християнска деноминация винаги съм си мислил, че е много затворена и е разпространена само в някои райони на Сирия. Любопитно ми е дали са се запазили в Ирак или са се разпръснали след американската инвазия.

Лично аз винаги съм свързвал Коптската християнска църква (тя е монофазиатска като Арменската и Етиопската) с египтяните. Вярно, че е близка до Етиопската църква, но тя пък последната е толкова екзотична, специфична и индивидуална, че просто ми е трудно да кажа, че двете имат нещо общо по между си. Коптите например винаги твърдят, че точно те са истинските египтяни, а не техните мюсюлмански братовчеди. Покръстването на египтяните е дело на св. Марк. Те наистина са една от най-старите деноминации в християнството (може би даже една от първите). Естествено е да се наричат ортодоксални (правилно вярващи), но всички християнски деноминации приемат себе си за правилно славещи Бога и това не бива да ви учудва.

Да не ви оттегчавам с историята на християнската религия. Стотиците деноминации (течения) са възникнали основно на теологични и догматични основи. Първата е била дали Христос има две проявления (Бог и човек), в това вярват дуофазиатите към които спадат източно-православните, католиците и протестантите. Другите пък казват не той има само е дно проявление - Бог. Това пък са монофазиатите. Тук са тези, които Хадил е посочила (Копти, Арменци, Сиро-яковити, Етиопската и др).

После пък възникват теологичните спорове за св. Дух и това води до разделението на католици и източно православни. И т.н. и т.н. Само за информация протестантите произлизат от католиците и те не признават непограшимостта и върховенството на папата (англиканите пък са си чисти католици, ама пак така отхвърлили папата).

Някой път когато си говорим за религиозните обичаи ще ви разкажа пък за палестинските арабски християни. Те например на велика събота когато слиза благодатния огън са много интересни и "екстравагантни" в своите ритуали. Даже аз тогава през далечната 1992 година когато присъствах на това събитие ги обърках с група футболни запалянковци. Това разбира се не попречи, когато си тръгнахме от храма да ме увлечат и мен и да ме накарат да скачам заедно с тях и да викам техните възгласи (тогава не знаех какво викам ама после ми обясниха). Боже като се замисля колко ненормален и откачен съм бил на младини.  Laughing

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 23:06 от дядо хаджия

# 87
  • Varna
ХАДЖИ  bouquet
Много интересни неща си ни написал. И продължавай да си такъв и сега" ненормален и откачен" newsm10
А първите които приемт христианството знам, че са братята Арменци.

# 88
а така ! трябва да ви побутна с нещо, което ви е близко, за да се разпишете ! удоволствие е за мен да чета постовете ви ! дядо хаджия, един от големите писатели на България е написал - "лудите, лудите - те да са живи !"   bouquet

# 89
  • София
ХАДЖИ  bouquet
Много интересни неща си ни написал. И продължавай да си такъв и сега" ненормален и откачен" newsm10
А първите които приемт христианството знам, че са братята Арменци.

Не - те са първите, които приемат християнството за държавна религия (в ІV век). Първи са си били евреите - те даже първоначално са били обозначавани като иудейска секта. После благодарение на светите Апостоли християнската религия се разпространява основно в арабския полуостров, Анадолска Турция (там дори се твърди, че е живяла Пресвета Богородица) и Етиопия (затова деноминациите там претендират, че са най-старите), а след това в Рим и Елада и от там вече навлиза в Европа.

Хадил и Делта - сега определено вече не съм такавъ какъвто съм бил като млад (не знам дали за съжаление или за добро). Сега съм по скоро един избухлив и нервен човек.

Общи условия

Активация на акаунт