Болница Токуда - тема 4

• 81 362
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
 Peace
И още, и още......

# 646
Извинявам се, Дора, не съм искала да те обидя/засегна по никакъв начин.

Нахвърлих се, защото нещата в България са такива каквито са. Не харесвам да се дават сравнения между България и Швейцария, по простичката причина, че тази държава няма нищо общо с нашата. Нито в стандартът на живот, нито в начинът, нито в традициите има допирни точки. Много се радвам в какъв лукс раждат швейцарките. Да, ще ми се и тук да е така, но това няма да се случи в близките 10 години. Проблемът не е нито в Токуда, нито в Майчин Дом, Шейново или която и да е болница в страната ни, независимо дали тя е частна или държавна. Докато има хора, които се осигуряват на нереална заплата и съответно заплащат нереално ниски данъци за здравно осигуряване, пари в нашата каса за лукс няма да има. Друг е въпросът, че заплатите в България, сравнени с тези в Швейцария са ниски. Следователно много по малко наши пари отиват в касата, отколкото швейцарците плащат.

Как ли раждат жените в държавите от Третия свят? Те съвсем нямат пари за здравно осигуряване... И техният начин на живот няма много допирни точки с нашия.

Никой не казва, че раждането в Токуда е на ниво СПА лукс. За мен, раждането в Токуда, сравнено с това в други болници в България е от най-добрите. Поне така, както го поставят на картинка и според разказите прочетени в темата.

Не разбрах в какво точно се изразява "калпавата" храна в болница Токуда? Преди 5 дни ме изписаха от тридневен престой в АГ отделението. Да, нямаше стриди и черен хайвер, нито пък ягоди със сметана и шоколад. Предоставената ми храна беше приготвена вкусно, беше топла, беше разнообразна. Ако някой държи, ще изпиша менюто, такова каквото ми го носеха в стаята.

Извинявам се отново, ако съм накърнила нечии чувства.   bouquet

# 647
Jasra, много си права за осигуровките и стандартът. Но, докато ние не започнем да изискваме насреща, никой няма да ни даде. Или с други думи, каквито и осигуровки да плащаме, докато не изискваме контрол и той не е реален, всичко ще бъде източвано, вкл. от самите болници. Не искам да се примирявам, защото това ще доведе само до по-лоши здравни услуги. Това мислене трябва да се промени, за да не смеят така нагло да крадът парите, които ние внасяме всеки месец!!!!
Иначе, аз също съм решила да раждам там. За мен важно е да се съобразяват най-вече с това, че майката и бебчето, както и бащата е важно да са заедно в тези първи моменти, когато това малко същество се е появило на бял свят и още не знае какво е това светло нещо, какви са тези големи същества. Нали някак трябва да усети топлота и любов. Даже не е необходимо веднага да го къпят, мерят и пр., ако бебчето се роди здраво и доносено, без усложнения. Всичко това може да почака. Вместо това, на всички се слага окситоцин, веднага бебетата се отнасят, пъпната връв се реже още пулсираща и пр. Това е навсякъде. Поне това може да се промени, без да се плащат допълнително пари. Но защо да не се изкарват още пари от присъствието на таткото при раждането?!!!

Ох, аз така си се ядосвам, не искам да споря с никого, много ми е болна тази тема. Спирам, че малко май писаното от мен е спам.

# 648
О, не визирах храната там.А в някои други болници, където на родилките носят отвън.
Това с  осигуровките е ясно.Има какво да се желае.
Но трябва и обучението на акушерките и лекарите малко да се промени.
Да, много добри доктори имаме, които да ти направят секцио.Но не толкова добри във воденето на един естествен процес на раждане.
Има елемнтарни неща които не изискват пари , а само нужните знания и подход към нещата.И тогава толкова раждания биха минали по леко, без усложнения, разкъсвания, счупени ключици на бебета,скъсани сухожилия, кръвоизливи заради теглена зорлем плацента....списъка е доста дълъг.
Както и да е.
Има си тема за раждане в къщи, там има доста информация за това как в болница може да протече едно раждане по съвсем друг начин.

И аз никого не съм искала да обидя, просто това мие болен въпрос.Мъчно ми е за това което понасят тук родилките.

# 649
Искам само да изкажа мнение по отбелязаното от  dora7511-пакета бебе,с всички изследвания в него е едно от най-ценните за мен.Да, гледат с ехограф,но не само фонтанела,а и тазобедрени стави,което в моя случай се оказа много важно.Моето бебче беше седалищно около два месеца,обърна се в 39 седмица,но се оказа че има плитки тазобедрени стави в резултат на това.При изписването ни предписаха един месец носене на ортопедични гащи.Вярно е ,че може да си спестим тези 500лв. ,но ако все пак има проблем?Така че аз не се чувствам изнудена точно с пакета бебе.А за условията,дали се доближаваме до Швейцария-не,но в Токуда поне са се опитали да създадат условията,които една майка-родилка заслужава.Раждала съм първото си дете в друга столична болница,не повторих.
За водене на естествено раждане-ами аз мисля че съм случила и на специалисти точно тук,в Токуда.Не са ме претискали да раждам секцио,а изчакахме почти до края за да видиме дали бебчо ще се обърне.Не са ме рязали,не са го теглили.Аз по естествено раждане от това не мога да си представя(визирам моето Simple Smile).Така че за мен това е болницата!!!!  bouquet

# 650
Момичета, а в Токуда бебето в стаята на майката ли е?Малко страничен въпрос, но в бг първата ваксина се слага още веднага след раждането ли?

# 651
  • София
Момичета, а в Токуда бебето в стаята на майката ли е?Малко страничен въпрос, но в бг първата ваксина се слага още веднага след раждането ли?
Независимо от вида на стаята е при майката по цял ден /ако майката иска/, а във ВИП стаите може да остане и през нощта. В стаите с 4 родилки бебетата се взимат за през нощта, от 22 до 6 сутринта, защото повечето майки предпочитат да се наспят. Първата ваксина се слага ден- два след раждането, но зависи от състоянието на детето. Моето се адаптира по бавно и му я сложиха на 4-тия ден.

dora7511 Не разбирам какво те е напрегнало така. Попитай mari:)    какви данъци и осигуровки плаща в Париж. Същото се отнася и за brumbarche Швейцария е страхотен пример. Повечето хора у нас се осигуряват от години на минимална работна заплата как тези пари могат да покрият швейцарски стандарт? Вместо да гледате Токуда, където поне има някакви условия вижте педиатриите или болниците в страната, че и някои софийски, които са в нечовешки условия. Стените се лющят, лазят хлебарки, плъхове, персонала се държи отвратително, а не места почти няма квалифициран персонал, специалисти от цели области липсват.  Проблемите на българските болници са много, но ако ще ги гледаме е хубаво да се прехвърлим в друга тема и там да плюем на воля. Колкото и неперфектни неща да има в Токуда не разбирам призмата през, която правите тези коментари.

# 652
Бояна Ламбер, аз лично имах предвид, че трябва да се стремим държавните ни болници да осигуряват нормални условия, които да се покриват от осигуровките ни, които пък ние си плащаме. Нищо за Токуда конкретно, само споменах, че за момента тук само частни болници и то невсички частни, могат да осигурят нормални условия. За болниците...нагледала съм се не само на мизерни условия като база, но и на ужасно отношение към хоспитализирани, на които не им се двата най-важните лекарства, които да ги поддържат живи. Ама защо, като сестрите са заети през това време да гледат сериали, да пушат цигари. Контрол - нулев. Като се разбра, докторът само вдига рамене и казва, че ако пациентът недай Боже почине, той носи отговорност, но няма никакви правомощия да контролира действията на сестрите. И това в една от Софийските болници, в която се претендира за страхотни професионалисти, респ. постоянен поток от пациенти, т.е. приток на средства по пътеките. За страната, не ми се и говори....
Това, кото аз видях с очите си за коло 2-3 часа престой по време на свиждане в самостоятелна стая, останах очарована от Токуда. За болницата нищо не казвам, просто едно леко сравнение със света. А относно покриването на стандартите, като всяко нещо и за здравните услуги се заплаща. Аз съм ЗА да ми взимат осигуровки, но да имам избор между базов пакет (разбирайте минимум), полу-индивидуален и индивидуален (разликата между последните два е в поемането на самостоятелните стаи). Отделен е и въпросът с източването на средства по пътеките и тяхното потъване някъде в небитието (вместо да се инвестира в развитие на самата болница). Който за каквото си е платил, това ще получи, така е справедливо, нали. Пак има базов пакет за соц.слаби и теЗи на МРЗ.

# 653
Мда, навярно не е тук мястото за повдигнатите въпоси.Аз лично не се осигурявам на минимална.
Да, в Токуда и още няколко частни клиники е по чисто, ново, хубаво, няма хлебарки, има топла вода, хубава храна....оценявам всичко това.Еле па на фона на мизерията във останалите болници и поликлиники.
Мисълта ми е ,че въпреки че за за раждане на такова място се плаща( не е безплатно щото сме се осигурявали), пак не можеш да получиш много неща.Лекарите са същите, пак гъчат бебетата с АМ, пак на всички антибиотици, не са много фенове на това бебето ако искаш да е само при теб, пак бързат да режат пъпната връв, ако не искаш ваксини е  пгромна борба със лекарите, пак почти на всички окситоцин, форсиране, метергин.,епизотомия., не дават веднага след раждането бебето да е на гърдите ти, кожа до кожа(тогава е най силен сукателния рефлекс и после няма проблеми с кърменето, а и това засукване веднага стимулира раждането на плацентата, без Метергин)...аз на това не му викам естествено раждане.
Има техники и упражнения за обръщане на плода  ако е седалищно в последните седмици, но нашите лекари не ги знаят.
Не са нужни пари, за да ти направи акушерката топъл компрес на перинеума когато напъваш, за да не се разкъсаш.Ама е по добре да те срежат и шият.
Нужно лие да се изредят сума ти доктори, стажанти и  други разни, вместо да си само с акушерката (ако няма нужда от лекар) и да заемаш подходящите пози за раждане и да е приглушена светлината, да няма стрес.Много по бързо и безпроблемно ще шпротичат ражданията.Стреса, светлината, лудницата в болниците блокират отделябето на естествения окситоцин  в тялото и забавят процеса.За това в къщи ти вървят на често контракциите,а в болницата се забавят, процес се стопира, разкритието не върви...това е защита на органима.И решават ,че нямаш напредък, имаш проблем и те ще ти помагат.Айде синтетичен окситоцин, по гръб  на магарето , от което следват по болезнени контракции, разкъсвания....а често се стига и до секцио.
АКо едно животно е застрашено, ражданет спира, премества се на по сигурно и приглушено място и тялото си продължава работата.Да сте видели куче да ражда по гръб?
Много са неестествени нещата в болниците, и голяма част от усложненията се предизвикват от практиките там, па после те спасяват благородно от тях.
Много по малък процент от домашните раждания завършват със екцио, отколкото от започналите болнични "нормални" раждания .
Извода е ясен.

Докторите му викат "нормално" , демек не секцио.
Ясно е,че всичко това няма да се промени с вълшебна пръчица.Трябва да има търсене ,за да се появи предлагане.
И ако сега на такива като мен гледат като на луди, много чели глупости из интернет и имащи странни прищевки, след време нещата ще са други.Всяка промяна е трудна.

# 654
Дора, мисля, че коментарите ти са по-скоро за тази тема.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=338041.0

# 655
Ето ме и мен.
Родих в Токуда - като цяло съм доволна от отношение и т.н Всички бяха мили и любезни.За всичко което съм питала са ми отговорили.
Насърчават кърменето.Моето бебе беше още в болницата само на кърма.Никой не ме е насилвал за АМ.Дори не му носеха в количката като виждаха ,че го кърмя активно.
Мисля, че са му давали адапте само 1 или 2 пъти в самото начало .Родих при д-р Илиев - много е внимателен и обръща внимание на всичките си пациенти.Имаше поети момичета и от колеги.Отношението му към всички беше  PeaceНепрекъснато идваше да ни види и ни даваше съвете за кърменето, как да се цедим, как да поставяме бебето в правилна позиция.
Оскитоцина и епизиотомията не ги оттървах обаче.Окситоцина заради спукан ОПМ и поради риск от задържане на бебето в кореме и нерегулярни контракции водежи много бавно до разкритие.Но ме изчакаха и ми го сложиха на почти 5 см.

Последна редакция: сб, 01 май 2010, 18:26 от Хъни - Бъни

# 656
Честито ти бебче, Бъни Simple Smile Да е живо и здраво и мноооого да те радва Simple Smile

# 657
Честита рожда Бъни Hug
Все повече се насочвам към д-р Илиев, живот и здраве Hug

# 658
Благодаря момичета за милите пожелания.
От престоя си в болницата ми направи добро впечатление и доктор Кирякова Peace.Също е много внимателна и обяснява винаги като я питаш.Няма дръпнато отношение от нея.Поне такива са моите наблюдения.

# 659
dora7511, четох, четох и реших да  пиша...Поправи ме, ако греша, но от постовете ти останах с впечатлението, че не си раждала...но пък за сметка на това много компетентно охарактеризира всички АГ болници, условията, които предлагат, барабар с всички служители там. Интернет е колкото полезен за набавяне на информация, толкова и вреден. Твърде много хора се изказват неподготвени и понякога е трудно за читателя да пресее полезното от боклука, грубо казано. Няма да навлизам в детайли за ваксините, за окситоцина и не знам си какво още....ще си запазя мнението за себе си. Но, моля те, не бързай с коментарите и заклеймяването.  Naughty
Да не говорим, че тази тема е за хората, които все пак са решили, че Токуда е вариант. Jasra много добре те е посъветвала. Тук не смятам, че има жени, фанатизирани на тема Токуда, но има такива, които са преживели престой  и грижи там и други, които искат да прочетат споделеното. Ти от кои си?
За антибиотиците пък изобщо не закачай темата. Моето бебе се роди с много лоши кръвни показатели. Имаш ли представа една евентуална инфекция при новородено колко бързо се развива?!? Според мен нямаш. Първите 4 дни от живота на моето момченце, то беше на антибиотици. Абокатчето беше по-голямо от крачето му. Но без този антибиотик, рискът беше огромен.
Виждам, че много си се надъхала от всичко "естествено", безантибиотично, безваксинно и т.н., но не смятам, че си сглобила пълната картинка, че имаш всички части от пъзела, за грандиозни заключения. Теорията е едно, практиката - друго. Всеки има правото да избере за детето си това, което смята за най-добре, но не и да натрапва всичко останало като погрешно.

Общи условия

Активация на акаунт