Великденска трапеза 2010

• 81 418
  • 703
  •   1
Отговори
# 555
  • софия
Момичета споделете някой трик за да си сваря яйцата без да се чупят. Със студена или топла вода ги заливате newsm78

# 556
Момичета споделете някой трик за да си сваря яйцата без да се чупят. Със студена или топла вода ги заливате newsm78

Ето,пробвано е дори от мен Simple Smile

Цитат
В тенджера се слага студена вода,яйцата,малко оцет и се долива вода 2 пръста над яйцата,когато запо4нат да врят се изклиу4ва котлона,похлупват се и се оставят така 20 минути.Така яйцата ставали перфектно сварени и с жълтъка в центъра.
[/quote]

# 557
  • София
И аз съм на яйцата сега.
Някой дали знае термобандеролите как се слагат? Има ги като бонус в един комплект, но не е упоменато поставянето им  Rolling Eyes

А за варенето без да се чупят- не мога да го постигна! И сол съм слагала и хавлия- няма ефект.

# 558
  • ГОре на черешата...
Eто ги моите яйца:

Миниатюрни яйчица от токачка:

На синчетата  Grinning:

Да похваля и боите - на фирма "Илиана" - желатинови бои с брилянтен и мраморен ефект - прекрасни, наситени цветове, бързо се работи с тях Peace. А жълтото - нямам думи - получиха се направо златни яйца, децата изпаднаха във възторг.
След малко отивам да си купя по 2 кутийки от всеки вид - годни са до 2013 г - да си имам за две години напред, да не се чудя какви да вземам.

За яйцата - както е написано по-горе - заливат се със студена вода да ги покрие два пръста + 1-2 с.л. оцет. Като заврат хубаво се изключва котлона, похлупват се с капак и стоят 20 мин. Досега все сме слагали сол във водата - на 30 имаше поне 10 счупени. По този начин сварени - от 45 ми се пукна само 1 и то може да си е било пукнато, а да не съм го видяла.

За термобандеролите - слагате си да заври купичка с вода. Свареното яйце /аз не ги боядисвам, защото остава съвсем малко бяло да се вижда/ му слагате бандерола като чорапче, поставяте го в супена лъжица и го топвате във врящата вода - стяга моментално.

Успех на тези, които ще боядисват и хайде - покажете си и вашите боядисани яйца.

# 559
  • София
аз също правих яйцата по гореописания начин. Счупи ми се само едно яйце и то моите бяха почти всички бели, а те са с много по-тънка черупка. Единствено според мен 20 мин са много, защото жълтъците леко синеят.
Аз съм почти готова с моите яйца, остава ми малко украса да им направя и ще снимам и кача.

# 560
Ето и моите яйца:

mari_eta,чудесни са твоите Heart Eyes

# 561
Как се справяш със събирането на тестото?Като го разточа и започна да правя формички и то бързичко се посвива.Набрашних плота , но не помогна.В следствие на това ми стават много по-малки курабийките от формичките newsm78

Защо мисля, че отговорих, пък къде ми отиде отговора  newsm78 newsm78

Тестото не трябва да ти е много  твърдо, нито много меко. Ако е меко-разтичат се при печене и губят формата.
Ако е твърдо - стават като бисквити твърди. Макар че като стоят пак си омекват малко.

не се меси много - маслените теста като се месят стават много жилави  и твърди след печене. Толкова, колкото да се събере на топка.  И май от жилавостта им се събира като го точиш.

Набрашнявам повърхността само първия път, когато разточа кората. Тестото е маслено и се отлепва от формичките.
Затова и втория и следващ път като събера остатъците от изрезките, не набрашнявам, защото това брашно ще се поеме от тестото и ще стане твърдо - от маслеността му то се отлепя добре от плота, когато се изрязва.  
Всеки път се каня да запиша точния грамаж на брашното и забравям  Blush Снощи за 2/3  доза - с 4 яйца отиде между 1,1 - 1,2 кг брашно.
Не ми се свиват като изрежа, но сега се сетих че правя нещо друго - когато разточа листа, аз го повдигам от всички страни, за да видя да не е залепнал  и може би тогава си се прибира колкото трябва. Пробвай така. Ако трябва, раздели тестото на две части да го точиш, да не е голяма кората.

Мариета, чудни са ти яйчицата   bouquet И много добре са хванали тези бои. Тази боя я видях, но като не я знаех и взех от капсулите, дето и друг път си купвам. Но  утре като излизам ще си купя, щом има такава голяма трайност и боядисва добре.

Ето ги и моите яйца

delicate , много шаренки и твоите  Peace

# 562
Здравейте,аз още не съм решила дали днес или в събота ще боядисвам,но да ви питам ,някой пробвал ли е метода  "великденски писани яйца от Чепинско" http://www.etar.org/program/kal2004/4epinsko/4epinsko.htm още незнам дали ще се справя.Ако някой има опит да казва. Дори си купих допълнително пчелен восък.
Линка е към сайта с този метод, защото незнам дали правилно ви го обяснявам.

# 563
  • Бургас
Кашарел,благодаря за инфото!
Яйцата още се варят,не съм ги почнала... Поздравления за вашите !   bouquet

# 564
Леле....срам...като гледам и яйцата сте боядисали, и курабиите сте изпекли, а аз - нищо даже къщата не съм изчистила още...ццц..
Аз като гледам довечера ще мина през зеленчуковия пазар и ще чистя, за утре оставям супермаркета и в събота яйцата и готвенето.

Поне менюто измислих - традиционната зелена салата в комбинация със сьомга за събота вечерта, а за неделя някакви свинси пържоли например с гъби и топено сиренце, лукче, може и малко кус-кус или сметанови картофки за гарнитура + салатка и разбира си козунаци.

# 565
  • Балчик
Ето и моите яйчица:

Здравейте,аз още не съм решила дали днес или в събота ще боядисвам,но да ви питам ,някой пробвал ли е метода  "великденски писани яйца от Чепинско" http://www.etar.org/program/kal2004/4epinsko/4epinsko.htm още незнам дали ще се справя.Ако някой има опит да казва. Дори си купих допълнително пчелен восък.
Линка е към сайта с този метод, защото незнам дали правилно ви го обяснявам.

Да, аз. Имам комплекта за писани яйца. Днес само с цветен восък написах едно яйце за малкия, но свърши батерията на апарата и не го снимках- по късно ще пусна снимка. Важното е да ти свикне ръката и после е супер лесно.

# 566
  • Vaudreuil Canada
princess^nansi и аз съм пробвала тия с восъчната писалка - интересно е но поне в началото не е лесно. Аз така и не надобрях достатъчно Simple Smile

# 567
  • Universe
Ето и моите  Hug

Щраусово

Кокоши

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 19:01 от lenny_pld

# 568
Нямам още фотоапарат да покажа нашите яйца,но да споделя една рецепта з а курабии,току-що ги опекох и цялата къща ухае прекрасно!Страхотни са!

http://sofiacompass.com/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0% … d0%b1%d0%b8%d0%b8

# 569
Нямам още фотоапарат да покажа нашите яйца,но да споделя една рецепта з а курабии,току-що ги опекох и цялата къща ухае прекрасно!Страхотни са!

tanyatais, колко бройки излизат от това количество, струва ми се много.

Общи условия

Активация на акаунт