Здравословно хранене за децата - 3

• 108 854
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 135
Деси , ако е био млякото няма как да е с ГМО.

# 136
аз пък знам, че медът е слаб алерген, проблемът с него е, че може детето да се зарази с ботулизъм и затова не се пропоръчва ранното му даване. ядките не само, че имат остри ръбове, но малките деца лесно се задавят и опастността от попадане на ядка в кривото гърло е по-голяма, а оттам и рисковете.
аз слагам понякога ленено семе в готвените, като го слагам след като е готово, а то самото е счукано. ръся и на сандвичи понякога, масло не съм взимала.

# 137
Ленено семе аз не давам на детето, но не толкова заради цианидите в него, а заради това, че разхлабва. Иначе бих давала от време на време.

Ядки в началото ги давах  в зърнените и пасирах всичко. Така се намалява опасността от задавяне.

Зърнените ги кисна в чешмяна вода. Не знам защо нямам доверие в каната Брита, откакто прочетох, че може  вещества от филтъра да преминат във водата.

Съгласна съм с Дъмпер. Мед не се дава до годинка, защото имунната система не е изградена и не може да се пребори с ботулинова бактерия. Ако човек няма алергия към полени, може да хапва мед.

Соево мляко, тофу вземам само био, за да съм сигурна, че не са ГМО. Не консумираме често.

# 138
Опасността от ботулизъм е до 1 година, но аз поради другата опасност я ограничавам. Какво значи слаб алерген - че не е разспространена този тип алергия толкова много ли? Чела съм, че може да се появи чак в зряла възраст и дали има връзка откога е започнал човек да го консумира, не зная, но за всеки случай внимавам, не чак съвсем да не кусва, но трябва да се внимава с количествата и честотата. Не е правилно да се каже, че човек има или няма алергия към полени - според мен алергията се придобива, постепенно, когато на организма му е дошло в повече и имунната система в дадения момент е реагирала. Въпреки, че кърмя Настя, не смятам да рискувам, а предпочитам да може да се ползва от предимствата на този продукт след това цял живот. Иначе много повече внимавам с фъстъците, точно защото те са много по-силен алерген, но като кусва купешки работи като я черпят (понякога не присъствам, за да мога да реагирам - когато е само с баща си), няма как.
А задавянето с ядки - не зная дали е по-голяма вероятността, а просто, ако се случи, дори и детето само да се изкашля, може острите ръбове да си останат забити в белия дроб и да започне да получава пневмонии и не винаги лекарите се досещат, че това може да е причината и тровят с АБ, тровят...  ooooh!   На нас обикновено не ни се вярва, че може да ни се случат такива лоши неща, но щом на не един и двама се е случвало...
А ленено семе - и аз мисля да давам, но по-нататък. Нали кърмя още и съм решила, че дори и малко да влияе върху намалянето на кърмата (така съм чела, може би точно заради хормоналния ефект), като може и да не е при всички, но все пак не го консумирам в момента. Така, че заедно ще започнем да го ядем двете по-нататък.

# 139
по повод ГМ храни най ме драzни това, че не винаги се споменава.
Нека пише на опаковката и който иска да ги купува, но като споменават съставките на някоя храна не пише дали е модифицирана или не. Царевицата например много ме ссмнява, zимните домати , морковите и пр ... и никъде не пише  Sad

# 140
Деси, права си за ядките. Някъде бях поствала статия колко висок процент от чуждите тела в белия дроб на децата се оказват от ядки ooooh!

За алергиите аз много се притеснявах като захранвах. Сега вече си мисля, че това с алергиите се преекспонира. В повечето случаи всъщност те не съществуват, а са резултат от неправилен начин на живот. Това си е мое мнение де и не ангажирам никой с него Heart Eyes

Вчера исках да купя царевица за пукане, че малката ми искаше пуканки.  Имаше 3 вида и на нито един не пишеше дали е ГМ и не взех.
Жабке, морковите що да са ГМ. Те държат цяла зима май  Thinking

# 141
някъде четох, че ги модифицирали с тиква , zа да са по сладки на вкус ... zа пататите (сладките картофи съм почти сигурна, zащото оранжевите имат вкус на тиква, а в Мароко пататите бяха бели и имаха друг вкус ... )

# 142
някъде четох, че ги модифицирали с тиква , zа да са по сладки на вкус ... zа пататите (сладките картофи съм почти сигурна, zащото оранжевите имат вкус на тиква, а в Мароко пататите бяха бели и имаха друг вкус ... )
Има различни видове сладки картофи.

# 143
Има различни видове сладки картофи.
да,има за  фураж,има за хората,но  лично на мен фуражните ми харесват повече  Embarassed

# 144
А кои храни най-често са ГМ?

M_Nik каква леща купуваш,при мен никога не се е получавало така с леща както с киноата,въпреки че винаги я кисна от предната вечер?

А за киноата сигурна ли си ,че не са кълнове,дали не покълва много бързо,пробвах да кисна за по-кратко(5-6 часа) и пак така се получи.Не че нещо,ама и малчо яде  от нея и се притеснявам да не би да му давам кълнове без да знам и да не прекалявам с количеството.

# 145
Основно от червената леща, че по-бързо се вари взимам за готвене, за 10-ина минути я варя.
А при киноа май все така си става  newsm78 Не съм се заглеждала чак толкова. Моят малчо предпочита суровата елда, а понякога и варено просо.

Виви, царевица взимам от бабите на пазара, а иначе имаше една тук на ф-ма Дълголетие, и пише, че била американска царевица за пуканки, без никакви отметки и не взимам.

# 146
Основно от червената леща, че по-бързо се вари взимам за готвене, за 10-ина минути я варя.
А при киноа май все така си става  newsm78 Не съм се заглеждала чак толкова. Моят малчо предпочита суровата елда, а понякога и варено просо.

Виви, царевица взимам от бабите на пазара, а иначе имаше една тук на ф-ма Дълголетие, и пише, че била американска царевица за пуканки, без никакви отметки и не взимам.
а червена леща каква марка взимаш?
Аз търся и био,но никъде не намирам

# 147
Царевица, соя, памук, рапица са най-често ГМ.
Киноата покълва бързо. Нищо няма да му стане на детето, ако я хапва с кълновете. Simple Smile

# 148
Да, и аз за това се зачудих - кълнове в по-малко количество ли трябва да се приемат? Rolling Eyes Аз си взех машина за кълнове от биозоната, но още не съм я пробвала - все отлагам да имам повече време. Нещо не и схванах как точно се прави - как така се пълни равномерно на 3-те нива. Но просто трябва да пробвам, за да ми стане ясно, предполагам, крайно време е. Blush
Като стана въпрос за леща, се глася да готвя - и нея ли накисвате от предната вечер като боба? Аз имам обикновена, кафява. А червената с какво е по-различна? Тя белена ли е? Коя е по-полезна? И червената ли е добре да се накисва?

# 149

Като стана въпрос за леща, се глася да готвя - и нея ли накисвате от предната вечер като боба? Аз имам обикновена, кафява. А червената с какво е по-различна? Тя белена ли е? Коя е по-полезна? И червената ли е добре да се накисва?
За по-полезна не знам, но знам, че за малки деца е по-подходяща, защото няма толкова дебела ципа като кафявата. Аз лично не я кисна, увира доста бързо и най-често правя крем-супа от нея.

Общи условия

Активация на акаунт