Здравословно хранене за децата - 3

• 108 887
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 945
 Laughing   Десии,ще стъпиш и ти в пътеката към суровоядството  Wink

# 946
НИкой ли няма рецептата за домашна вегета, да ми я копне?!  Praynig
пипер
моркови
праз
глави целина
магданоз и какво още беше
не помня пропорциите

# 947
Това ли имаш предвид?
Цитат
Всички зеленчуци и подправки са ситно нарязани. Ако се смелят - ще се "изгубят" в яденето, както и ефектността им при ориз и други гарнитури.
Съставките са по желание, но аз гледам да осигуря поне тези:

магданоз, целина и копър  - по 1 връзка;
1 глава лук, половин стрък праз и 1 глава чесън;
4 средни моркова, 3 зелени чушки и 3 червени чушки;
1 глава целина и 2 пащърнак (те са дълги като морков)

сол - около 250-300гр.

Всичко се обърква и натъпква хубаво в бурканчетата.
Не се заварява.
Солта ги държи до следващото лято без проблем.

Може да се прибави и дивесил и други зелении, или изключат такива, които не са любими.
От тази горната смес излизат около 8 бурканчета от пюре, което е крайно недостатъчно за цяла зима, но има време за повторение

# 948
Такава подобна подправка сме правили с чопър - не се смилат, а стават на дребни парченца, не се губят в яденето, но не се и набиват на очи, а става и доста бързо. Сега имам приставка към пасатора, която също реже супер-дребно като чопър, и става още по-бързо с нея.

# 949
Точно това търся!  Laughing Солей, благодаря ти!  Hug

# 950
Значи само се затваря тази смес в бурканчета и това е! Наистина ли издържа няколко месеца (цяла зима)? В хладилник се държат иначе, нали така?

# 951
Деси, при такова количесво сол (на око го смятам някъде 20-25% от масата на зленчуците и зеленажа) и цяло лято на слънце ще издържи  Crazy

# 952
Мег, не успявам да намеря веганската тема. Моля те дай ми линк  Praynig

# 953
Добре, ясно. А после преди употреба се изплакват сигурно? Тъкмо да падне малко от солта? Или не - просто не се слага сол в манджата, където ще се добавят? Те омекват, предполагам, и не е необходима дълга топлинна обработка, нали така? Аз, докато не я разнищя тая рецепта няма да спра да досаждам. Blush

Ето го Веганството.

# 954
Ми няма как да се изплакват... те са ситно нарязани, солтта се смесва със соковоте им и пр. Просто се внимава колко се слага в манджата и не се добавя сол; Те и разните там Вегета, Пикантина, Маги... всичките са с доволно количество сол... (и натриев глутамат)

# 955
За боба и аз го варя в тенджера под налягане, като съм го киснала нощта, го слагам да кипне и леко да поври, сменям водата и тогава добавям морков, лук, чушка. Варя го към30-40 мин. на най-слабо след винтила. Сол слагам като го спра печката и подправки, ако са пресни, ако са сухи - преди затварянето на капака.

Подправката със сол и зелении - слагам към края, като ако слагам 1 лъжичка сол иначе от подправката слагам 2 лъжички примерно за голяма тенджера. Май и преди го бяхме обсъждали.

На ресторант малкия яде (баткото сам си поръчва) салата - шопска или настърг. моркови, катък. Супа - боб или леща, таратор. Ядене - варени или соте картофи, задушени или на грил зеленчуци, ориз със зеленчуци, ориз с гъби, сирене по шопски (без яйце), ако яде месо - пилешко шишче или риба на скара. Моля да не овкусяват нищо  Mr. Green

# 956
Аз си държах бурканчетата в хладилника за всеки случай. По принцип готвя със сол, така че не ми пречи солта. Идеята ми е да избегна натриевия глутамат в готовите пикантини. Ако готвите съвсем безсолно, предполагам, че преди да се сложи в яденето, може да се накиснат в купичка с вода. Аз слагам по 1-2 ч.л. в голяма тенджера с ядене. Слагам и на салати, но там по 1/2 ч.л.

# 957
Споделете какви сосове за спагети и тортелини правите?

Боб кисна една нощ, изплаквам, слагам да се вари и изхвърлям първата вода. После варя в обикновена тенджера. Ако не ме мързи, отделно задушавам зеленчуци във вода и мазнина с червен пипер и ги добавям накрая към боба. Оставям да ври още 15мин.

# 958
  • Пловдив
И аз така го готвя, само че, след като хвърля първата вода, слагам всички зеленчуци + червен пипер при боба и го досварявам. Правила съм го и в тенджера йенаглас във фурната.

# 959
Здравейте и от нас,завърнахме се от почивката,беше супер,но свърши бързо ,за съжаление Sad
Сравнително доволна съм от храната и от малкия,носих някой неща ,но нищо не съм готвила.Носих малко содени питки и овесени сладки останали от тук,сушени плодове,ядки(но само аз ги ядох,че нямаше с какво да го наситня Grinning),тахан и подобни .
В интерес на истината апартаментите бяха добре оборудвани,ако иска човек да си приготви нещо-имаше керамичен плот с 4 котлона,фурна,тостер,терно кана,кафемашина, ръчна сокоизстисквачка,МВ,голям хладилник,всякаква посуда...но нали бяхме на АИ.
Храната беше вкусна и що годе разнообразна-имаше пресни зеленчуци-предимно домати,краставици,моркови и зеле,марули,лук,имаше 2-3 цвекло,но мариновано...за съжаление малчо почти не яде сурови зеленчуци.Хапваше си повече задушени карфиол,броколи,морковчета,царевичка.Хапваше чат-пат зеленчукова супичка или леща.Имаше разни зеленчукови миксове(моркови,зелен фасул и т.н.,предполагам замразени),както и не замразени(тиквички,патладжани,чушки),разни зеленчукови гювечи,ориз както чист ,така и с зеленчуци.Малчо яде и доста картофи,които се водиха варени,но често имаха лека коричка newsm78,май са ги и пеквали  малко.Не мога да се оплача,но пък във всичко готвено имаше мазнина,макар че имаше зехтин и подправки да си слага човек....гледах да не е много силно на подправки,опитвах всичко(някои супи ми се струваха като готови,все едно готови бульони,вегети,маги и т.н. и не ги давах),картофено пюре имаше веднъж-ужас ,май пак готово...Ооо хапна и зеле със сливи,хареса му.Учидих се че имаше и сушени плодове всяка сутрин-стафиди,кайсии,сливи и фурми,лъскаха ми леко ,но факт е ,че имаше.Даже на 2 пъти имаше и ядки-пекани,но имаше Simple SmileИмаше избор на плодове,не мога да кажа голям,но беше ок.
Единственото му прегрешение,ако нещата изброини до тук не са(особено мазнината в готвеното) е че 2-3 пъти опита от сиренцето и кашкавала на тати,от второто не беше очарован,а сирене е опитвал и друг път,но в салата настъргано,ако се е залепило за някой зеленчук Simple Smile

Ааа забравих хапна 2 солетки Sick,много се ядосвах,но иамше там 3 дечица с които си играеха и като им даваха солети,даваха и на него.Той по принцип не ги яде,държи си ги,или ги даваме на гълъбчетата,залисвам го,говоря му,понякога като се улиса и му ги взимам.Но този път просто като ги гледаше всички как хрупат и директно в устат,а ако му падне или свърши иска още...добре че бързо му отклонихме вниманието,а и те май бързо свършиха.През другите пъти само като видех солетите и казвах о не ще си развали яденето,вчера не яде да речем и така,макар че е криво да не дадат на него само,а другите да си дъвчат Simple Smile

И аз така го готвя, само че, след като хвърля първата вода, слагам всички зеленчуци ...
И аз така,но го варя в обикновена тенджера,а като хвърлите първата вода плакнете ли го,аз не Sick

А да ви питам и тук,макар ,че знам че темата е за по-големи,но кога дадохте за пръв път кайсии,праскови и как,белите ли ги?Аз не съм давала миналата година,а тази година яде за пръв път на морето няколко голи,направо така,само съм ги мила.

Общи условия

Активация на акаунт