Здравословно хранене за децата - 3

• 108 887
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 930
моят диетолог нищо против газираната вода няма да каже сигурно, но ще питам .  само давала усещане за ситост  Wink
в нашата градина също дават и такава вода, но имат автомат като в магазините и децата си наливат по студена или по топла и до тях има също подобен уред да си наливат хладен чай. това пият

# 931
салата взимам. сега е мног оудобно - сезона на аспержите и ако ги вземеш без сос ... иначе нещо пилешко може би, ако не решим да я караме през просото. той и без това яде малко. Суши виж изяжда всичкото  Wink

# 932
салата взимам. сега е мног оудобно - сезона на аспержите и ако ги вземеш без сос ... иначе нещо пилешко може би, ако не решим да я караме през просото. той и без това яде малко. Суши виж изяжда всичкото  Wink

Не те ли е страх да даваш суши? Мен ме е страх даже и аз да пробвам....

# 933

Не те ли е страх да даваш суши? Мен ме е страх даже и аз да пробвам....
не . и се храни със суши (първо вегетарианско) от съвсем малък . и аз приготвям суши и обожавам суши  Wink

# 934
Някой може ли да даде линк към онази рецепта за домашна вегета!? Правих я, доволна съм, а не знам защо не съм я запазила никъде!

# 935
Аз пак ще пробвам да си задам въпроса от преди няколко страници с надеждата за отговор  Simple Smile

Някой от вас ползва ли тенджера под налягане и какво ви е мнението за нея,здравословно ли е сготвеното в нея или от високото налягане се губят ценни витамини?

Ползвам само за варене на бобови, които след това ще правя нещо друго. Не виждам смисъл за зеленчуци и зърнени; а повечето бобови отнемат много време, ако към тях в тенджерата се добавят и зеленчуци, от последните нищо не остава освен целулозата...
Защо? Мег, може ли повече инфо? Аз като готвя боб, гледам да сложа някой зеленчук, освен морков и домат (зелена чушка, примерно и др.) с идеята, че уж така бобът не става толкова тежък, а се усвоява по-безпроблемно. Лично при мен бобът е доста проблемен. Затова и рядко го готвя. Специално бял боб има предвид. Наскоро готвих шарен, много по-нормално ми понесе. Значи как го готвиш ти - отделно боба в тенджера под налягане за по-бързо, а в друга обикновена тенджера вариш зеленчуци някакви? Задушаване има ли? А като ги смесиш, оставяш ли ги да поврат все пак малко заедно да се смесят вкусовете?

Днес купих от едно здравословно магазинче овесени крекери с риган, малки като размер, тъкмо за Настя. Харесаха и. И на мен, но ще ги пазя за нея, да хапва и другото покрай тях. Представям си, щом тези са така вкусни, колко още по-хубави са тези от сайта на Вери (от подобен тип), които си правите вие. Flutter

Един въпрос, дано не се смеете - може ли да си поливам босилека с водата от леща кълнове или други кълнове - жито, люцерна, елда и т.н.? Някъде бях чела, че тази вода е полезна за растенията? Има ли значение дали ще е от бобови кълнове, или слузести като гречката?
За първи път сложих кафява леща, но много кисело мирише тая леща, бре хора! Това нормално ли е при лещата?
-----------------------

Настя взе, че хареса това:

Манджа/супа с пиле, тиквичка и гречка

В малко олио (оризово, помаче и др.) се задушава за кратко лук, морков, после червен пипер, домат и после се налива вода, добавя се пилето (тънкото филе), малко по-късно тиквичката и гречката. Извън котлона се добавят пресен копър, босилек и малко риган, сол.

*който не яде пиле, да го замени с ... може би тофу, но накрая чак, защото то нали не се вари? newsm78  Настя обича пиле и аз сложих мъничко за зарибявка.

Нормална рецепта, нищо различно, но реших да я предложа за злояди деца, ако евентуално не сте пробвали. Другият път ще пробвам с онзи опушения лимец, който бързо омеква, също и с комбинация от просо и амарант.

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 16:26 от desi_sunshine

# 936
Деси, кафявата леща покълнала ли беше? Никога не ми е миришела ма кисело, даже напротив- на свежо.

# 937
Чета в оня сайт за покълването - цвят на лещата за покълване - зелен или бежов, а моята си е кафява. Да не би да е бланширана и само да я мъча и затова да е тази силно кисела миризма? Че и босилека си полях с водата от нея. ooooh!
Продават ли бланширани лещи по принцип? Много ми е стара, понеже рядко готвя бобови и се е застояла. Нямам опаковката, изсипала съм я в една метална кутия, която ми е за такива неща - ориз, леща и т.н. - и няма как да прочета каква е.

# 938
Ние снощи вечеряхме с черен ориз. Много вкусен ей Simple Smile дано и да е полезен Simple Smile

Дайте идеи за летни манджи Simple Smile че напоследък все салати ядем основно.

# 939
Нивеа, метнах няклоко прости зеленчукови рецептички във веганската тема вчера - съвсем лятни са, че и ние напоследък основна на салата плюс малко готвено караме...

Да ви споделя едно лакомство за разходки в горещи дни: крайно просто е, разбира се - ябълка от хладилника (т.е. въз студена, някой по-сочен сорт - аз харесвам златна пръвъзходна докато е още зелена Simple Smile), обелена, нарязана на 6-8 парчета, поставена в пликче, а пликчето в термо-кутия за бебешки шишета. Ако разходката е до 2 часа, и в обикновенна пластмасова кутия в багажника на количката ще се запази в добро и хладно състояние Simple Smile Същото става и с пресен морков Simple Smile

Деси, за боба (също и нахут) си спазвам технологията с дълго накисване, варене в тенджерата под налягане (за по-бързо и после основно проплакване под течаща вода. Така си правя заготовка, която използвам до ден-два. Във вряла вода си слагам морковите и лукът, някоя и друга подправка, чушка и чакам малко да поомекнат, тагава прибавям боба, още малко подправки и оставям да си покъкри 15-тина минути, да се овкуси добре и толкова - става за 30-40 мин. манджа! А заготовка винаги мога да си направя в удобно за мен време. Така по-лесно си планирам манджите и ми отнема много по-малко след работа, когато основно готвя. В тенджера под налягане като сложиш зеленчуците на боба, също става чудесно на вкус, едниствено няма как да се отървеш от остатъчните инхибитори така, затова предпочитам да си сваря само боба, без нищо и да си го промия качествено, а после да го прява кактово там съм си го предвидила. 

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 15:40 от Meg!

# 940
Чета в оня сайт за покълването - цвят на лещата за покълване - зелен или бежов, а моята си е кафява.
Ами не знам. Аз имам 4 вида леща: кафява, розово-бежова (тази, която като се обели и я продават като червена леща), френска (тъмно зелена) и черна.
Ако е бланширана, няма как да покълне. При теб покълна ли, Деси?

# 941
Доколкото знам, бланшират се само зърнени храни и зеленчуци. Бобивите не се бланшират, защото се пресича белтъкът в тях и после няма увиране, отделно няма как да се отделят ихибиторите.

# 942
  • Madrid
Благодаря ти,че ми отговори,Меg!  bouquet

А какво е инхибитори?

# 943
Инхибиторът е вещество, което спира процеса на покълване.

# 944
Днес и бе 3-ти ден на моята злощастна леща, без никаква промяна на външен вид, същата миризма, без и намек за покълване. Хвърлих я. Явно е била бланширана - изложих се, ама щото нямах опаковка да прочета Simple Smile.

Нивеа, дай рецептата за черния ориз, защото аз съм пробвала 2 пъти, но не ми хареса, а пък на мъжа не му хареса и черния цвят, в който се оцветява всичко в манджата.

Мег, а когато се изхвърля водата от бобовите, не заминават ли с нея и разни разтворени полезни хранителни вещества? Или отърваването от инхибиторите, които затрудняват и храносмилането /усвояването/, освен покълването, си струва повече?
Аз се сетих за това как някои премахват водата по друга причина - заради нитратите - но това при спанак и подобни. Не, че има връзка, но тук още повече ми се струва, че се обезценява откъм полезни вещества манджата. Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 18:49 от desi_sunshine

Общи условия

Активация на акаунт