Здравословно хранене за децата - 3

  • 107 824
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 990
  • Мнения: 4 370
То е ясно че солта е вредна, но аз без сол не мога! На детето не слагам никаква, но когато яде от общото ядене няма как да не яде и сол (макар че това е изключително рядко). Сега говорих с една колежка представител на Аквасорс и каза че ще ми поръча Хималайска сол.

# 991
  • Мнения: 20 000
Аз не използвам сол. Всички видове за вредни, включително и хималайската.
Може ли да споделиш какви храни поемаш? Смисъл плодове, зеленчуци какви,ядки, месо какво, купен хляб и готови храни какви, каква вода и т.н.?

# 992
  • Мнения: 376
Исках да кажа, че не купувам пакети със сол и у нас няма солници. Само гостите малко се сърдят. Сиренето го изкисвам. Колбасите и кашкавала ги ограничавам на децата, а аз не ям. Прясно месо купувам без сол. Само хляб ям със сол, защото не намирам такъв без сол. Знае ли някой дали в Билла и Кауфланд продават хляб без сол? И не ям хляб всеки ден, а по 2-3 филии на седмица. Тази година само веднъж обядвах в заведение и храната беше ужасно солена. Когато бях на 16 години се разболях от хепатит А. Две седмици прекарах в болница и там ни хранеха 5 пъти на ден с безсолна храна. Тогава разбрах колко е вкусна и се пристрастих към нея.
Всичко, което не е от растителен или животински произход, не се усвоява от организма, а само го замърсява. Затова трябва да се пие само дестилирана вода. Тя е напълно чиста вода без примеси. Книгите и личния пример  на Пол Брег са най-добрите в това отношение.

# 993
  • Мнения: 2 652
Хляб без сол има в Слънце & Луна.

# 994
  • Мнения: 1 741
Инера, разбирам те напълно какво имаш предвид като казваш колко солена ти се е сторила храната в заведението. Аз съм била болна от хепатит А и съм била на безсолна диета. Не мога да кажа дали ми беше по-вкусно, стана ми нормално вкусно като свикнах. После и на мен ми идваше доста солена храната на другите, но пак свикнах постепенно към определено количество сол. Дори не съм се замисляла, че в хлябът има също сол, не съм усетила, но може би, защото не съм пробвала безсолен. Thinking Мисля, че като цяло не осолявам много, но има значение и с кой живее човек, защото бащата на Настя е тежък случай - яде адки солено, отврат бих казала! Sick  И отгоре на всичко все е недоволен, че яденето е безсолно, не било същото той да си го соли след дъжд качулка, повреме на готвенето бил друг вкуса. Аз му казвам, че съм сложила 1 супена лъжица с връх на цялата тенджера (ако е течно повече, ако е по-гъсто иска по-малко) и за мен това е достатъчно леко да разчупи вкуса, защото иначе става едно специфично блудкаво, освен в някои изключения при наличие на някои подправки в съчетание с някои храни, но не зная точно кои, не се сещам в момента Blush. И ако, когато ям, не ми стига, или ям сирене, или маслини, или ми стига солта от салатата или ако пак не ми стигне, си соля и яденето допълнително, но последното рядко ми се налага. А хималайската сол е изключително вкусна - с нея наистина трябва да се внимава да не се прекали, защото май като е в повече не нагарча така като другата, ами пак е хубаво. А морска съм пробвала само от тази евтината, масовата и хич не ми допада - слагам малко, а яденето все солено става и се отказах. За хималайската на Аквасорс да кажа - доста скъпичка излиза в сравнение с другаде - по сайтове и магазини. В Бс има на едно място. Сигурно и в новия Био магазин ще има. Иначе от Зоята е добре да си вземе човек от провинцията - доставката не е такава надута, както от Слънце и Луна, а над 44 лв. е само 3.50 лв., сега не съм сигурна дали на кг е тази цена или до определени повече кг, но за сравнение от Сл и Л ми излезе 13.50лв. обикновена неголяма поръчка, защото имат и тяхна цена за доставка, т.е. не е само тази на куриера. Аз от Зоята си взех 2 пакета хималайска сол, когато имаха РД и цял месец доставката им към цялата страна бе 1 лв. Sunglasses Иначе имам и една бг кафява сол на Булдара - морска сол, лен, коноп, слънчоглед, тиква, кориандър по патентована технология, ала-бала, но не ми харесва толкова, колкото чистата хималайска сол.

# 995
  • Мнения: 4 370
Деси ще търся хималайска сол от друго место. Наистина на Аквасорс се оказва доста скъпа 250гр-15лв.

# 996
  • Мнения: 9 052
в България са златни храните Rolling Eyes тук я взимам в кауфланд за по евро и нещо.
Ние си консумираме сол и според мен си има нужда в малки количества.
В хл´яба има доста сол.Наскоро имаше статия,че в немските хлябове има незнам си колко % повече от необх. и ще ги коригират

# 997
  • Мнения: 171
Доста сектантско ми звучи това крайно ограничаване на солта или търсене на скъпи заместители. Солта съдържа изключително много полезни и НУЖНИ за човешкия организъм съставки. Разбира се, не бива и да се прекалява. Ето един кратък цитат от тук http://dieti.sanifar.com/2009/10/04/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1 … 1%81%D0%BE%D0%BB/:

Доказано е, че морската сол притежава много полезни свойства, поддържа функциите на човешкия организъм, като укрепва имунната система, стабилизира сърдечния ритъм и регулира кръвното налягане.

Морската сол е подходяща и за диабетиците, защото регулира нивото на захарта в кръвта. Освен това морската сол е необходима и за нормалната работа на храносмилателния тракт.

Тя е и отличен антихистамин - облекчава и дори лекува някои заболявания на носа. Помага при мускулни спазми.

Полезна е и за астматиците, тъй като прочиства белите дробове от слуз и храчки.
Освен това тя укрепва и структурата на костите.

# 998
  • Мнения: 3 869
Истинската сол наистина е полезна, но точно за нея трябва да платим повечко...
Масовата соле и промишлена създаден натриев хлорид с малко йод и нищо друго - това определено трябва да се избягва!

# 999
  • Мнения: 7 803
друг е въпросът, че аз примерно не мога да си правя сирене и кашкавал и се налага да ги купувам. а бог знае колко сол има вътре. месото също го солят, така че всеки да си преценява сам как да процедира

# 1 000
  • Видин
  • Мнения: 4 991
Много е полезна темата, благодаря ви  Hug

# 1 001
  • Мнения: 747
Момичета, направих една фесбук група, ако искате, присъединете се да я обогатим. Идеята ми е да се събира информация за "фалшивите" храни и да се търсят възможни алтернативни решения. Също да се пускат и съвети и рецепти за здравословно хранене. Така че, ако желаете, заповядайте: http://www.facebook.com/?sk=ff#!/group.php?gid=137626596259222

Реших, че искам да си купим хлебопекарна. Като е лоша реколтата от жито тази година, сигурно ще скъсат хляба от подобрители. Засега събирам информация към кой уред да се ориентирам и като си взема парите от отпуската, ще се "почерпя" с една такава.   Simple Smile

# 1 002
  • Мнения: 2 132
Аз имам хлебопекарна на Панасоник, но не мога да разбера дали има тефлоново покритие. Гледам на свекървата Аляската е една черна такава вътре, а моят контейнер е сив и понякога ми залепва хляба.

# 1 003
  • Мнения: 2 656
I az prouchvam hlebopekarni. Kolko vreme otnema da se napravi hliab?

# 1 004
  • Мнения: 3 869
I az prouchvam hlebopekarni. Kolko vreme otnema da se napravi hliab?

От час и половина (за варинатите с мляко и яйца, с по-леко изпичане) до блио 4 часа за вариантите от пълнозърнести брашна с по-сериозно изпачене. При тях само месенето и основно втасването е над 3 часа заради брашната...

Всички хлебопекарни у нас са с тефлоново покритие; на американския пазар има няколко без тефлон...

Ние имаме хлебопекрна на Мулинекс, с една бъркалка (т.е. до 750 гр). Много съм доволна (като изключа тефлоновото покрите) - има 12-13 програми, и други функции, и най-важното за малка кухня, добре изолирана е и не отделя топлина от страничните панели.

Хлебопекрната обаче спасява само отчаст от проблемите с готовия хляб... Брашната също са с подобрители, иначе няма да се получават нещата. Все пак все още се намират такива, в които има сома аскорбинова киселина  (вит. С) като консервиращ агент...

Общи условия

Активация на акаунт