Здравословно хранене за децата - 3

• 107 665
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 1 155
Моето хранене по нищо не се отличава от това на децата ми. А при вас така ли е? Здравословно хранене за деца и здравословно хранене за възрастни не е ли едно и също? От изброените по-горе книги аз не бих си купила нито една. Книгите за хранене ,които са ценни за мен са други.
Само храненето на бебетата е различно. И с напредване на възрастта постепенно храненията намаляват, докато станат 2 пъти на ден.
Децата бързо се научават да копират хранителните навици на родителите.

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 21:54 от Инера

# 1 156
Моето хранене по нищо не се отличава от това на децата ми. А при вас така ли е?
Така е.

# 1 157
М_ник, супер, благодаря за идеите! Аз направих пулпата на мъфини, като замених прясното мляко в рецептата с пулпа и вода. Нямаше никаква разлика с традиционните мъфини.
Имам още пулпа и следващия път ще пробвам твоите рецепти.

# 1 158
Понеже повечето класически рецепти, включват топлинно обработване на мазини и много неприятни комбинации от групите харни като меси с млечни и зърнени, много трудно намирам книги, още повече книги с рецепти. На български имам само справочници и книги с насоки, другото все от от анголо-амеркиския свят идва. На Бон Апети специално не бих купила нищо - има си и пържене, и запръжки и сандвич с шунка и кашкавал....

Със сигурност от един момент храненето на децата много се доближава до това на възрастния, но за мен не е едно и също. Ако аз мога да си позволя да изям някой боклук, то на детето не бих дала (т.е. ям си боклуците далеч от детето). Защото нямат изграден контролен механизъм, по-лесно се пристрастяват към някои субстанции, по-големи опасности крият боклучавите храни за тях, отколкото за един възрастен. Не случайно има цяла пореди ца Е-та, които за възрастни са безвредни, но могат да причинят проблеми при деца.

# 1 159
Мег, кажи някоя интересна книга с англо-ам. здравословни рецепти.

За мен е почти  обратното. Имам една книга с български рецепти. Казва се нещо от сорта на Българска кухня.  Абсолютно традиционни прости манджи с по няколко съставки. Например варена леща, морков, лук, чесън. Варен боб, морков, лук, чушка. Зеленчукови супи, пиле със зеленчуци. Ако има пържене, винаги го пропускам. Въобще намирам по-приемливи комбинации, отколкото в немската кухня, където сметановия сос присъства почти навсякъде.
Но ми се иска да разнообразя малко менюто пак с нещо лесно за готвене, където не се слагат по 20 съставки.

# 1 160
Мег, кажи някоя интересна книга с англо-ам. здравословни рецепти.

За мен е почти  обратното. Имам една книга с български рецепти. Казва се нещо от сорта на Българска кухня.  Абсолютно традиционни прости манджи с по няколко съставки. Например варена леща, морков, лук, чесън. Варен боб, морков, лук, чушка. Зеленчукови супи, пиле със зеленчуци. Ако има пържене, винаги го пропускам. Въобще намирам по-приемливи комбинации, отколкото в немската кухня, където сметановия сос присъства почти навсякъде.
Но ми се иска да разнообразя малко менюто пак с нещо лесно за готвене, където не се слагат по 20 съставки.
Знам ,че въпросът не е към мен,но мога да се включа с книги:
Annabel Karmel's "New complete baby and toddler meal planner"
Gina Ford "The contented little book of weaning"-recipes

# 1 161
Имам въпросче-нахутът, който се продава в магазина и суровата леблебия различни сортове на едно растение ли са? Само в големината ли е разликата, защото имам домашна леблебия и ми е интересно дали мога да си правя хумус с нея  Blush

# 1 162
Последните няколко години все по-рядко чета книги с рецепти, от интернет винаги можеш да намериш каквото търсиш. Пиша продуктите, които имам, например карфиол и ми излизат хиляди рецепти, винаги намирам нещо ново и различно и ако не първото, то 3-тото или 4-тото ще е здравословно.
Много ми хареса например Печен карфиол, първият линк който излиза на Безкраен празник. С кимион и се пече само 15-20 мин., хрупкав е. За деца, разбира се, може и без кимион или да е мъничко.

# 1 163
  • Пловдив
Последните няколко години все по-рядко чета книги с рецепти, от интернет винаги можеш да намериш каквото търсиш. Пиша продуктите, които имам, например карфиол и ми излизат хиляди рецепти, винаги намирам нещо ново и различно и ако не първото, то 3-тото или 4-тото ще е здравословно.
Много ми хареса например Печен карфиол, първият линк който излиза на Безкраен празник. С кимион и се пече само 15-20 мин., хрупкав е. За деца, разбира се, може и без кимион или да е мъничко.

"Безкраен пикник" е... Wink но ме заинтригува! Peace

# 1 164
Имам въпросче-нахутът, който се продава в магазина и суровата леблебия различни сортове на едно растение ли са? Само в големината ли е разликата, защото имам домашна леблебия и ми е интересно дали мога да си правя хумус с нея  Blush
Едно и също е Peace

Аз пък харесвам да разлиствам и чета готварски книги.  Grinning

# 1 165
Относно спирулитата-има една информативна  статия в новият брой на "Здравен журнал" с обяснения какво е и как се приема!
И аз обожавам да се ровя в готварски книги,имам събрани рецепти с години в класьори подредени по вид и използвам и Интернет,но хубавата илюстрирана книга с рецепти е нещо което винаги ме вдъхновява за аранжировки,съставки и различни вкусове !А и децата се впечатляват от тост изрязан във формата на пеперуда ,или в супа в която плуват картофчета-рибки, чушки-амеби  спанак-водорасли! Laughing

# 1 166
Не знам, при мене е по-скоро може би защото има 20-ина книги (кулинарни) купувани през годините и основните неща вътре си ги има, но новостите и интересните неща идват непрекъснато и докато ги издадат...
"Пикника" ми се е сторил като "празник" след хапването  Wink
Обичам такива красоти в кулинарията, но обикновено нямам време да се занимавам с тях, за съжаление. Иначе са голяма радост за децата и окото!
Ето нещо вкусничко за дребосъците: http://vkuhniata.wordpress.com/category/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5 … 0%B5%D1%86%D0%B0/

# 1 167
Дай линкове, че аз по корицата се ориентирам дали имам дадена книга Simple Smile

Аз ги видях в началото на темата и от там ги копирах, с идеята, че някой ги е чел и за отзиви. Бяха ми дали една книга за хранене на от Лиляна Трифонова, но честно казано не ми допадна особено.

# 1 168
Понеже повечето класически рецепти, включват топлинно обработване на мазини и много неприятни комбинации от групите харни като меси с млечни и зърнени, много трудно намирам книги, още повече книги с рецепти. На български имам само справочници и книги с насоки, другото все от от анголо-амеркиския свят идва. На Бон Апети специално не бих купила нищо - има си и пържене, и запръжки и сандвич с шунка и кашкавал....

Със сигурност от един момент храненето на децата много се доближава до това на възрастния, но за мен не е едно и също. Ако аз мога да си позволя да изям някой боклук, то на детето не бих дала (т.е. ям си боклуците далеч от детето). Защото нямат изграден контролен механизъм, по-лесно се пристрастяват към някои субстанции, по-големи опасности крият боклучавите храни за тях, отколкото за един възрастен. Не случайно има цяла пореди ца Е-та, които за възрастни са безвредни, но могат да причинят проблеми при деца.

Мег, а как ще „преглътнеш” (не знам каква дума точно да използвам) храненето в ДГ? Ние започнахме адаптацията с ДГ и гледайки менюто всеки ден на влизане в градината се изумявам. Но какви варианти имам ако искам детето ми да не яде бутрка със сирене, нектар заедно с обяда, пържена (вместо печена) риба, кекс с айран?

Много ми е тъжно....че ще изложа детето си на този вид хранене, при положение че е основно на пълнозърнени у дома, плодове и зеленчуци. Истински ме е страх от тортите и шоколада на РД в ДГ защото той още не е ял. Не знам как ще ги приема тялото му въобще, колко ще му дадат...

# 1 169
Нивеа, моите страхове са същите. От храната в ДГ се получават разстройства, повръщания, обриви и други болести. Боря се с това, но не мога да променя системата. В нашата ДГ всяко дете може да внася чипс, снакс, бонбони, дъвки. А от пунша с вода и Е–та на рождените дни моето дете се е прибирало с пресипнал глас и с зачервено гърло. Аз веднъж пробвах пунш и така щипеше и ми пареше на гърлото, че не можах да си намеря място. Докато в училище всяко дете яде това, което си е донесло от вкъщи. В близост от училището няма хранителни магазини и павилиони за закуски, което е добре. Дъщеря ми сега започна първи клас, но синът ми още е в ДГ.

Общи условия

Активация на акаунт