За здравното осигуряване

• 46 618
  • 575
  •   1
Отговори
# 375
  • софия
а до кой адрес я пращате по пощат с обратна разписка
По местонахождение.
По постоянен адрес, не по настоящ. Аз се обаждах до НАП и ми го казаха това.

# 376
  • на пистата
то на декларацията си пише...адрес по документи  и адрес за кореспонденция,пишеш на плика да ти върнат разписката от там от където я пращаш.

# 377
  • София и там където не се пуши
Един въпрос:Нужно ли е да се плащат здравните осигуровки от 2000г.,след като лицето не живее в България и няма скоро да се прибира.Така,че не иска да бъде здравно осигурен ,но иска да се отпише от системата икакво да направи в този случай?

Бях писала и назад - пуска се декларация, че лицето не е било в България за този период. Преди това се взима служебна бележка от паспортната служба на  Мария луиза, че наистина лицето не е пребивавало в България за този период. Направихме това с мой близък и вече не му излизат старите години.

Иначе няма как съвсем да се отпише от систамата. Ако все пак един ден остане в България  newsm78 .
Как ще се направи тази справка,като се пътува в чужбина с лична карта и в задграничния паспорт не се отбелязват влизанията и излизанията от страната?

Ами и аз спорих с моите познати, как ще им направят - на едните всяка година по месеци им направиха, а на другия съвсем лесно - той тези години и за ден не е идвал в България.

# 378
И аз имам питанка една позната живее в чужбина вече една година, но там няма все още адресна регистрация , пътува с лична карта как да докаже че не е била в страната за да не дължи вноски ?? някой наясно ли е ?

# 379
И аз имам питанка една позната живее в чужбина вече една година, но там няма все още адресна регистрация , пътува с лична карта как да докаже че не е била в страната за да не дължи вноски ?? някой наясно ли е ?
Там осигурявала ли се е? Ако да, трябва да представи формуляр от там за това, ако не се е осигурявала мисля, че няма как да се освободи от задълженията тук, освен ако не е подавала декларация, че ще отсъства.

# 380
А някой да знае за чужденците- не от ЕС, как удостоверяват че не трябва да плащат здравни з апериода, когато са били извън БГ, пак ли през бюрото на М. Луиза?

# 381
Там осигурявала ли се е? Ако да, трябва да представи формуляр от там за това, ако не се е осигурявала мисля, че няма как да се освободи от задълженията тук, освен ако не е подавала декларация, че ще отсъства.

Не се е осигурявала и не е подала такава декларация . Добре де когато се прибере ( ще си идва есента за около седмица ) незнам като си тръгва пак дали ще и искат тази здравна карта . така или иначе няма да живее в България повече , тя нежелае да се върне . И ако евентуално си внесе осигуровките дали ще я глобят ?

# 382
  • София и там където не се пуши
dreamtex аз доколкото знам, ако е в ЕС някъде трябва да плаща, ако е извън него, трябва де не се е прибирала повече от 6 месеца в годината и със справка от М Луиза и с декларация от нейна страна  се изчистват впоследствие. Като не желае да плаща, да не плаща. Лошото е ако не желае да плаща, а иска здравно обслужване.

И никой сега не я годи да плаща.

# 383
dreamtex аз доколкото знам, ако е в ЕС някъде трябва да плаща, ако е извън него, трябва де не се е прибирала повече от 6 месеца в годината и със справка от М Луиза и с декларация от нейна страна  се изчистват впоследствие. Като не желае да плаща, да не плаща. Лошото е ако не желае да плаща, а иска здравно обслужване.

И никой сега не я годи да плаща.

единственото и притеснение е данеби да неможе да си замине после заради тези здравни карти където ще се изискват за да напуснеш страната

# 384
Миналата седмица извадих на един мой колега здравно удостоверение, което  се различава от здравната карта по това, че то е за период  на престой в ЕС до 2 месеца,та..... след като подадох заявление след няколко дена отидох да му го взема и на справката за него бяха упоменати годините, през които той не е внасял здравни осигуровки  ( 2001,2002 год.), но към момента на издаване на удостоверението е с непрекъснати здравноосигурителни права ( от 2006 год. работи и се осигурява).
Оказа се, че няма проблем да замине, дори и когато има стари задължения, но все так е здравноосигурен към момента....

# 385
От една седмица се опитвам да си проверя месеците за здравни осигуровки  -пробвах и линковете,които са дадени тук и не мога да го направя-изписва ми ,че страницата не е сигурна и е по-добре да не продължавам! newsm78 Техният сайт още не работи Whistling Някой може ли да ми каже някакъв работещ Mr. Green линк  в момента? Praynig

# 386
Аз току-що проверявах. Работи.

Ето тук: https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home

# 387
Пак ми изписва следното
This Connection is Untrusted и не смея да продължа да няма някакъв вирус newsm78

# 388
Миналата седмица извадих на един мой колега здравно удостоверение, което  се различава от здравната карта по това, че то е за период  на престой в ЕС до 2 месеца,та..... след като подадох заявление след няколко дена отидох да му го взема и на справката за него бяха упоменати годините, през които той не е внасял здравни осигуровки  ( 2001,2002 год.), но към момента на издаване на удостоверението е с непрекъснати здравноосигурителни права ( от 2006 год. работи и се осигурява).
Оказа се, че няма проблем да замине, дори и когато има стари задължения, но все так е здравноосигурен към момента....
Това е така, защото задълженията имат давност 5г., т.е. от 2001 и 2002 вече никой няма да ги търси...По принцип търсят три години назад.

# 389
Пак ми изписва следното
This Connection is Untrusted и не смея да продължа да няма някакъв вирус newsm78
Продължавай смело. Повечето от сайтовете на държавните институции не са направени като хората - някаква процедура не била спазена, в резултат на което повечето браузъри вадят такива съобщения. Сестра ми е уебдизайнер и се опита това да ми го обясни подробно, когато не можах от първи опит да си проверя статуса в НОИ през Мозила, но тъпата ми филоложка глава нищо не разбра  newsm78 Mr. Green 

Общи условия

Активация на акаунт