За здравното осигуряване

• 46 659
  • 575
  •   1
Отговори
# 405
извинявам се, вчера в бързината не съм погледнала какъв линк съм дала
ето тук таблицата се отваря, лихвите са към 31.01.2010 обаче http://www.bgstuff.net/content/view/4612/538/

# 406
Добре де, ако тоя месец искам да си внеса 5 вноски от 2009 г. и януари и февруари от 2010 - откъде да гледам лихвите. На таблицата, която е дала Пролетна фея лихвите са начислени до 31.01.2010. Нея ли да гледам - все пак са минали още 22 дни с лихви, или да се мъча да ги смятам?

# 407
  • София и там където не се пуши
И по-малко лихви да платите, според мен никой нищо няма да ви каже.

# 408
Честно казано и аз мисля, че няма да е проблем, още повече че в момента справката на техния сайт не се отваря
Чувала съм за хора, които не с аплатили лихви, а само вноски, също така
Ако искате по- акуратно лихвите, трябва да питате на място в НАП

# 409
Имам един въпрос.
Имам познат,който никога не е плащал здравни вноски.Не е работил на трудов договор и не е регистриран в Бюрото по труда.
До този момент винаги е плащал като е ходил на лекар,но слава богу досега не е боледувал сериозно.
Въпроса ми е за колко време трябва да плати здравни вноски,за да му има здравноосигурителни права и нужно ли е да подава някаква декларация в НАП?
Четох,че трябва да плати за последните 36 месеца,но това означава ли че няма да му бъдат търсени вноските от 2000 година досега?
А ако почне да плаща сега всеки месец вноската си,ще му я приемат ли в НАП,т.е. ако почне да плаща сега,след 36 месеца ще може ли да ползва предимствата на здравното осигуряване?

# 410
 trubadur_73 ми както реши, така може да постъпи. Само преди два месеца търсеха вноските 15 месеца назад изведнъж 3 години назад и сега може ли човек да знае какво ще се случи в бъдеще  newsm78 . Мой познат, за който писах тук, го посъветваха да си представи документ, че не е бил в момента на първите години в България и да вземе да си изчисти и му ги изчистиха. Не било хубаво да седели неплатени старите години - а защо - не зная .

Декларация трябва да си подаде, дори да започне от тук нататък да плаща - а права ще му се възстановят след 3 години редовно плащане. Подсещам, че сега може да си плати 1 год цялата, но няма да му се брои една от трите години.

# 411
Добре де, ако тоя месец искам да си внеса 5 вноски от 2009 г. и януари и февруари от 2010 - откъде да гледам лихвите. На таблицата, която е дала Пролетна фея лихвите са начислени до 31.01.2010. Нея ли да гледам - все пак са минали още 22 дни с лихви, или да се мъча да ги смятам?

Някъде бях чела, че безлихвено могат да се внасят суми за предишния месец до 25 число на настоящия, т.е. ако до 25 февруари внесеш вноските, вкл. тази за януари за тези 25 дни няма лихва.
Не твърдя, че съм абсолютно права и не мога да намеря източника на информация, но е логично щом има лихви посочени само към последния ден от предходния месец.

# 412
  • на пистата
до 10-то число на месеца е без лихва http://www.nhif.bg/bg/zdr_vnoski_27_02.phtml

# 413
Фея супер си! Точно това ми трябваше   bouquet
В страницата на НАП е объркан размера за 2009 г. – писали са осигурителна вноска - 114.40 лв. и лихви –  7.47 лв, а всъщност вноските  са 124.80 лв. 

Dennica , гледай последния линк на Фея и си ги сметни от там.

trubadur_73 , твоят познат трябва да внесе 290.40 лв и лихви 52.70 лв. С бележките отива в НАП, подава декларация 7 и трябва да отразят в системата, че е платено. И ще си е с възстановени здравноосигурителни права. Коригирайте ме, ако не е така.

# 414
Благодаря на всички :bouquet!Златни сте!

# 415
 За да подадеш декларация N7 не ти искат внесени пари и непрекъснати права. Т. е. ти може да не си плащал Х години, да си с прекъснати права, и пак ти взимат декларацията. Днес го проверих /и направих/.
 Другото: правата се възстановяват в момента, в който платиш вноските за предходните 36 месеца. На практика обаче, им трябват дни, докато им влезе информацията /че си платил/ в системата, и ако ти е нужна неотложна лекарска намеса, ходиш с платежното да се заверява. Та не се възстановяват правата след 3год., а плащаш 3 год. назад.

# 416
  • Пловдив
Днес си платих пропуснатите вноски за три месеца през 2009г., в момента съм с прекъснати здравно-осигурителни права заради тези месеци. Но пък и от почти шест месеца съм на трудов договор.
В НАП ми казаха да не подавам Декларация 7. Тя се изисквала само за хората, които не са на трудов договор към момента...

Инфото в системата им се обновява два пъти месечно т.е. до петнайсетина дни трябва вече да излиза, че си с непрекъснати права.

Не ми взеха никаква такса за банковия превод.

Последна редакция: вт, 23 фев 2010, 22:20 от *Бенджи*

# 417
  • Пловдив
Обикновено внасям 3 вноски наведнъж, защото не искам да обогатявам банките с такса минимум 3.50 за превод. Лихви никога не съм внасяла и до сега нямам проблем.

# 418
  • някъде
Самоосигуряващите се всеки месец ли трябва да попьлват този образец или само ведньж? newsm78

В НАП ми казаха да не подавам Декларация 7. Тя се изисквала само за хората, които не са на трудов договор към момента...
аз допреди 2-3 месеца си плащах сама здавните, но сега сьм на договор и ми казаха, че не трябва да подавам тази декларация Rolling Eyes

# 419
Тази декларация, само тогава, когато се самоосигуряваме, при това казаха веднъж. Ама от къде да знае човек какво може да измислят. .

Общи условия

Активация на акаунт