За здравното осигуряване

• 46 524
  • 575
  •   1
Отговори
# 60
Идеята на декларация 7 е да има повече объркани и неподали, които да бъдат глобени с по 500лв минимум. Омръзна ми вече от тая държава и поредният малумен министър на финансите.

# 61
  • Абсурдистан
Защото са 3 месеца, питахме тогава именно заради това, кога ще бъде изхвърлен от системата.Казаха, че е допустимо да са 3...Все пак пише, че е и с НЕПРЕкъснати права.
Не ми пука за самите вноски и за лихвите им, пука ми, ако ангажират човека с декларации и глоби за нещо, до което се докосва веднъж в живота си...Ще питам в нашето счетоводство... TiredМежду два полета да се реди на опашка за глупости.... ooooh!

Виж сега, за живеещите в чужбина нещата стоят по друг начин.

Как?

# 62
Да. Напоследък се чувствам като в капан. Както си седя и си дишам, оказва се, че вече съм длъжник, затънал в глоби и бюрокрация.

С тези коментари се отклонявам от темата и не съм полезна никому, за което моля да бъда извинена, но нещо тежко го приемам последните години, вероятно причината е в мен.

# 63

Написала съм, че човекът НЕ живее в чужбина, командировки е, локализиран е ТУК, в страната, но работата му е Извън страната...Реално е тук за по 2-3-4 дена и заминава някъде пак.Осигуровки му текат от момента на подписване на договора-10 месец 2009.Безработен е бил 3 месеца, защото съкращението бе юни, а за юни си има платено всичко...

E, като е в командировка, значи е на трудов договор. Важно е какъв е работодателя му - в BG или не? и друго, ако му се събират повече от 183 дни  в годината да не е в страната, да подаде такава декл. и да му отпадне задължението за внасяне на здр. осиг.вноски.

# 64
Аз съвсем се обърках,извинявайте ,че пак ще питам Embarassed Мъжът ми беше безработен 2007 г.Сега тази декларация трябва да я подаде до 01.03-нали?

# 65
Аз съвсем се обърках,извинявайте ,че пак ще питам Embarassed Мъжът ми беше безработен 2007 г.Сега тази декларация трябва да я подаде до 01.03-нали?
щом е бил, а в момента не е безработен не трябва да подава.

# 66

Написала съм, че човекът НЕ живее в чужбина, командировки е, локализиран е ТУК, в страната, но работата му е Извън страната...Реално е тук за по 2-3-4 дена и заминава някъде пак.Осигуровки му текат от момента на подписване на договора-10 месец 2009.Безработен е бил 3 месеца, защото съкращението бе юни, а за юни си има платено всичко...

E, като е в командировка, значи е на трудов договор. Важно е какъв е работодателя му - в BG или не?

Да, и това съм го описала , казах.Има работодател, има договор, има вноски от момента на подписване.Какво ги правим тези 3 месеца, които висят?Заради тях Трябва ли да подавам декларация?Те са в 2009 г, не са от тази тепърва.Когато бе съкратен му казаха, че има право на 3 месеца такива, човека се съсредоточи в търсене на нова работа и ходене по интервюта , а не във висене в НАП, след като е плащал изрядно винаги, а не е ползвал правата си, след като му гарантираха, че са допустими тези 3 месеца, и на 4 той е подписал пак договор.Не са му опрекъснати правата и според системата, но 3 месеца и висял като Безработен.За минало време, за такъв период, нужна ли е декларация питам, или ще има Глоба, ако не подадем.Майната им на парите, не ме интересува ще има ли лихви, няма ли.Питам за Глоби и Запори? TiredЗаради неподаване на декларация...Описах сегашните му пътувания, за да обясня, че човека няма да има възможност между два полета да търчи в НАП, да не говорим, че дори и не подозира в момента за това, не е в страната.Т.е Аз ще се заема с това дело и то пак по случайност , защото допреди месец ни увериха, че проблеми няма с тези 3 месеца, а аз не влизам на сайта на НАП ежедневно, та случайно разбрах.... Tired

# 67
Аз от две години не съм в страната и скоро с почуда разбрах,че трябвало да си плащам здравните осигуровки..и от къде на къде ще попитам...Тук си ги плащам и си ползвам услугите на лекарите...в България какво ползвам едно голямо нищо....аз и преди да замина при условие,че си плащах редовно пак ползвах едно голямо нищо...веднъж ми се наложи да отида на лекар и те така ме съсипаха от пари за да ми обърнат внимание,та сметнах,че е по добре човек да си събира пари и когато му се наложи да ходи в частни клиники....но думата ми е за това..не е ли редно човек сам да избира дали да се възползва от държавното здравеопазване или да се обърне към частните клиники(тук къде то съм е така)....и не е ли глупаво да ме заплашват с глоби и,че няма да ме пуснат да напусна страната като се прибера докато не се издължа на здравната каса....Писна ми тази държава само да смуче като пиявица...отиваш си от нея и пак няма отърване...кошмар...

Абсолютно си права. И аз 0т 2005-2009 не съм била в страната. Сега по този закон означава, че трябва да плащам за нещо, което не само, че не съм искала, но и не съм могла да ползвам. Сега си плащам осигуровки, но честно казано, съм против тези осигуровки да са задължителни. Вместо да се чудят как да измъкнат повече пари, да се замислят, защо хората не си внасят осигуровките.
И аз имам период, в който не съм била тук. Отивате в МВР и там ви издават една бележка (за която се чака доста) от границата- кога и за колко време сте напускали страната. Тази извадка се носи в НОИ (вече НАП) и този период се опрощава. Поне така беше при мен през 2002г.

# 68
  • Абсурдистан
И аз имам период, в който не съм била тук. Отивате в МВР и там ви издават една бележка (за която се чака доста) от границата- кога и за колко време сте напускали страната. Тази извадка се носи в НОИ (вече НАП) и този период се опрощава. Поне така беше при мен през 2002г.
Отпадна и това от 01.01.2010 както вече писах по-нагоре.
Не се опрощаве вече

# 69
щом е бил, а в момента не е безработен не трябва да подава.

Само трябва да си ги плати,така ли?

# 70
Не се опрощаве вече

Мисля, че не е отпаднало. Просто при трайното си завръщане в страната за да възстановиш здравно-осигурителните си права вместо 12 вноски  назад както досега плащаш 36 вноски назад.

# 71
А с неплатените вноски от 2002-2003г какво става? Ако човек си е плащал плътно през последните 5-6 години и здравноосигурителните му права са непрекъснати?

# 72
Не се опрощаве вече

Много жалко, защото голяма част от семейството ми не е тук повече от 10г. Все по- често намекват за връщане, но мога да им кажа как ще ги посрещнат, ако се решат  ooooh!

# 73
Нещата станаха така че е по-добре човек изобщо да не е жив вече...
Искрено се надявам че в Ада и в Рая не са въвели здравно осигуряване... Може пък в Ада да са го въвели като абсолютно и най-гадно наказание за грешниците... Опазил ни Господ ...

# 74
  • БГ
Не се опрощаве вече

Много жалко, защото голяма част от семейството ми не е тук повече от 10г. Все по- често намекват за връщане, но мога да им кажа как ще ги посрещнат, ако се решат  ooooh!
А ако се върнат за малко, при положение че са в страна членка на ЕС и се осигуряват там, при връщане в Чужбина отбратно  дали ще има проблем, къде да го разузнаем това ?

Общи условия

Активация на акаунт