За здравното осигуряване

• 46 564
  • 575
  •   1
Отговори
# 75
  • Абсурдистан
И аз имам период, в който не съм била тук. Отивате в МВР и там ви издават една бележка (за която се чака доста) от границата- кога и за колко време сте напускали страната. Тази извадка се носи в НОИ (вече НАП) и този период се опрощава. Поне така беше при мен през 2002г.
Отпадна и това от 01.01.2010 както вече писах по-нагоре.
Не се опрощаве вече

Много жалко, защото голяма част от семейството ми не е тук повече от 10г. Все по- често намекват за връщане, но мога да им кажа как ще ги посрещнат, ако се решат  ooooh!
А ако се върнат за малко, при положение че са в страна членка на ЕС и се осигуряват там, при връщане в Чужбина отбратно  дали ще има проблем, къде да го разузнаем това ?

Идваш си с EU картата и те третират като чуждестранен. Няма никакъв проблем.

# 76
  • София /Абсурдистан
Може ли да се внесат осигуровките накуп за цялата тази година /нещо като авансово/, че да не ходя да се занимавам с тях постоянно?
И аз четох счетоводния форум, стана ясно, че нищо не е ясно. Ако не станат по-ясни нещата, не смятам да вися по опашки да подавам никакви деклерации, нито пък ще им плащам пикливите глоби. И каква е целта на тази деклерация? Нали хората си плащат осигуровките?
Няма ли счетоводители тук да се включат да внесат малко яснота Confused

# 77
  • Абсурдистан
Може ли да се внесат осигуровките накуп за цялата тази година /нещо като авансово/, че да не ходя да се занимавам с тях постоянно?
Може!

# 78
  • Абсурдистан
И аз имам период, в който не съм била тук. Отивате в МВР и там ви издават една бележка (за която се чака доста) от границата- кога и за колко време сте напускали страната. Тази извадка се носи в НОИ (вече НАП) и този период се опрощава. Поне така беше при мен през 2002г.
Отпадна и това от 01.01.2010 както вече писах по-нагоре.
Не се опрощаве вече

Мисля, че не е отпаднало. Просто при трайното си завръщане в страната за да възстановиш здравно-осигурителните си права вместо 12 вноски  назад както досега плащаш 36 вноски назад.

Да така е. Но това не е никакво облекчение.
Имаше един текст, който освобождаваше от внасяне на вноските хората, които се пребивавали над 183 дни в чужбина без да са ползвали мед. помощ.
Ето и съобщението от НАП, щото не ми се спори повече с теб.
http://www.nap.bg/preview_news?p_news_id=769

# 79
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Изтеглих си декларацията и я разгледах. Как мога да разбера от кога възниква това основание чл. 40, ал. 5, т. 2 от Закона за  здравното осигуряване? Ами като са ме осигурявали с прекъсвания и имам и неплатени вноски от преди 2007?

# 80
 newsm78
бали му майката.....
и аз ще изтегля и слизам в счетоводството.... Confused

# 81
А нямаше ли нещо такова, че тези задължения по здравното осигуряване имат  давност или греша?

# 82
Скоро ще започна да се осигурявам сама и затова да ви следя.

# 83
Указания за попълване на Декларация обр  №7                                                                                                                                                              
"Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски    на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване"                                                                                                         
"Декларация обр. № 7 се подава в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите от самоосигуряващите се лица, които имат задължение да внасят здравноосигурителни вноски на основание чл.40, ал.5, т.1 от Закона за здравното осигуряване.
Декларацията се подава до края на месеца, следващ месеца, за който възниква задължението за внасяне на вноски на основание чл.40, ал.5, т.1 от Закона за здравното осигуряване.
 В декларацията се попълват:
1. Имената по документ за самоличност;
2. Единният граждански номер /ЕГН/ на осигуреното лице, а за чуждестранните граждани се попълва личният номер на чужденец /ЛНЧ/ или служебен номер, издаден от НАП за лицата, които нямат ЕГН или ЛНЧ;
3. Началната дата от периода, за който възниква задължението за внасяне на вноски на основание чл. 40, ал. 5, т.1 от Закона за здравното осигуряване."            

През 2007, не съм работила. През 2008 съм работила. През 2009 не съм работила.
Днес ходих в НАП и ги питах, коя дата трябва да сложа - 12.2006 или 12.2008? Не знаят  ooooh! Знаете ли мейл, където да изпратя въпроса си? 

# 84
  • на село

През 2007, не съм работила. През 2008 съм работила. През 2009 не съм работила.
Днес ходих в НАП и ги питах, коя дата трябва да сложа - 12.2006 или 12.2008? Не знаят  ooooh! Знаете ли мейл, където да изпратя въпроса си?  

infocenter@nra.bg
Между другото, от там много бързо ми отговориха на мейла за завареното положение на самоосигуряващите се ЕТ:

>
> Здравейте!
> Интересувам се, във връзка с промените за здравно осигуряване, нужно ли е
> да подавам декларация образец 7, при условие, че се самоосигурявам като ЕТ

> от началото на 2009 година? Ако се налага да подавам такава декларация,
> каква дата да пиша за започване на осигуряването - от началото на реалното

> ми самоосигуряване /т.е. от началото на 2009г,/ или от датата на подаване
> на декларация обр.7?

"Здравейте,
Декларация обр.7 касае лица попадащи под обсега на чл.40 ал.5 от ЗЗО.не се
отнася за вас.
Поздрави
Успешен Ден!

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 15:20 от tatyana_77

# 85
Декларацията се подава до края на месеца, следващ месеца, за който възниква задължението за внасяне на вноски на основание чл.40, ал.5, т.1 от Закона за здравното осигуряване.

Това не означава ли, че няма как да подадеш за Минал период, например за миналата година юни месец.Изпуснал си срока? Thinking

# 86
Нали се въвежда от януари 2010г? Февруари е следващия месец, след месец януари 2010, когато възниква задължението за внасяне на вноски на основание.......  Би трябвало да се посочва дата 1.1. 2010г   Thinking
Затова срока е до края на февруари, тъй като от 1 януари 2010г се въвежда тази процедура. За по- рано не би трябвало да важи.

# 87
Ми при мен месеците са 7-8-9, а не 12....., за да подам януари 2010.до 10 месец на 2009 е трябвало да подам.Аз така разбирам. Thinking
Т.е. случаите от 2009 година и назад с пропусната вноска не се гледат?Абсурдно ми звучи.

# 88
Абе, декларация образец №7 се въвежда от 1 януари 2010г, така ли е?   Тогава няма никакви предишни периоди. От датата, от която се въвежда, от тогава започва всичко. Затова и срока е до края на февруари - до края на следващия месец, след месеца, в който е възникнало основанието.

С тази декларация, не се ли информира за бъдещи намерения - да се внасям сама здравните осигуровки? Не е за отминали.

# 89
  • Насред хаоса
Аз и в една друга тема споменах, сега пак ще питам, защото не мога да си обясня това скудоумие да задължават и безработните да плащат здравни. Откъде безработен, който е вземал до определен момент или изобщо не е вземал обезщетения, ще намери пари да си плаща здравните осигуровки, докато си намери работа? Та това е абсолютно безумие - човекът няма да има пари дори за хляб, а трябва да намери за здравни, иначе му налагат и зверски глоби заради това, че не може да си ги плати. Пълен абсурд!

Общи условия

Активация на акаунт