За здравното осигуряване

• 46 623
  • 575
  •   1
Отговори
# 480
Благодаря ви за отговорите момичета! smile3525 Явно и по този въпрос навсякъде е суматоха! #2gunfire

# 481
Здравейте HugАз до февруари бях на борсата сега от март трябва сама да започна а се осигуравам Искам да попитам понеже изпуснах срока за внасяне на осигуровките до 10 април мога ли да платя май и за март и  за април  наведнъж и каква е лихвата

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 14:20 от Мечтание

# 482
  • софия
Влез в сайта на НАП. На електронни услуги със свободен достъп има здравно осигурителен календар.Маркираш март и април и ще видиш лихвата с днешна дата. Преди да платиш провери на момента, че лихвата се променя. Аз бях с 15 ст. лихва. Не ги платих , защото комисионната е минимум 4 лв. Не си заслужава. Ако не си с интернет експлорър , а с друг браузер дава проблем сайта на НАП.

# 483
искама да  попитам мога ли си платя днес осигуровките за Април Hug

# 484
искама да  попитам мога ли си платя днес осигуровките за Април Hug
Разбира се,ако искаш и за май си ги плати-няма проблем.Един познат така си ги плаща 6 месеца напред.

# 485
Имам няколко въпросчета,не съм изчела цялата тема,но тук се надявам някой да ми отговори.
До месец юни бях на борсата с обезщетение за безработица,от юли трябва да започна да си плащам здр.осигуровки,та питането ми е трябва ли да подавам декларация образец №7 и има ли краен срок за заплащане на здр.осигуровки,доколкото помня преди ги плащах на три месечие накуп?И къде се плащат осигуровките освен в НАП?
Предварително благодаря за отговорите Ви!

# 486
Lina dm, няма краен срок за плащане, можеш наведнъж да ги платиш за няколко месеца. Но декларация обр.7 непременно подай до края на август, щото там глобата е 500лв. В офисите на Сибанк към НАП като кажеш че си безработно лице и искаш да си внесеш здр. осиг. няма да ти вземат такса за превода.

# 487
Привет. Интересува ме хубаво място в България за почивка, релакс и рехабилитация. Майка ми често е в напрегната, без някаква причина, скоро започна да и трепка, да й се присвива едното око...Много съм притеснена, предписали са й някакви хапчета, които по съдържание са основно протв епилепсия и гърчове, а неврологът й е казал да е по-спокойна, да си мисли за хубави неща и тн...само че за да започне човек да мисли за хубави неща, трябва според мен да смени средата за малко, да се срещне с нови хора, да му се помогне и медикаментно или с упражнения първо....много ми се иска да отиде в хубав център за рехабилитация или нещо подобно за 2-3 седмици.
Отговор

# 488
В БГ има много такива места, разрови се малко в нета и ще намериш

# 489
Здравейте, завърших гимназия , в момента не работя и съм приета студентка от 1 октомври, за месеците от завършването на гимназията до започването на обучението ми в университета, които са както следва - юли, август и септември, трябва сама да заплатя здравноосигурителната си осигоровка, до сега не ми се е налагло и пред мен излязоха купища въпроси, забелязах вашата тема и ще съм благодарна ако ми помогнете   bouquet  bouquet
Трябва ли да попълвам декларация по образец 7 ? По кой член заплащам осигуровката си - като лице без доходи подлежащо на осигуряване или е друго основанието? Прочетох по горе, че на безработните не се удържа такса, в такъв случай аз трябва ли да я заплатя ?
Благодаря предварително за отговорите  Simple Smile

# 490
Днес успях да подам Декларация №7 и слава Богу не съм изтървала срока за подаване,иначе не ми мърдаше глоба,която е от 500 до 1000лв.
Платих си и здр.осигуровка,но ми взеха и 2лв. в банката,става въпрос за Инвест банк.Въпроса  ми е това ли е единствената банка чрез,която мога да си плащам осигуровките?Наистина ли вече не може чрез пощенските клонове?

Здравейте, завърших гимназия , в момента не работя и съм приета студентка от 1 октомври, за месеците от завършването на гимназията до започването на обучението ми в университета, които са както следва - юли, август и септември, трябва сама да заплатя здравноосигурителната си осигоровка, до сега не ми се е налагло и пред мен излязоха купища въпроси, забелязах вашата тема и ще съм благодарна ако ми помогнете   bouquet  bouquet
Трябва ли да попълвам декларация по образец 7 ? По кой член заплащам осигуровката си - като лице без доходи подлежащо на осигуряване или е друго основанието? Прочетох по горе, че на безработните не се удържа такса, в такъв случай аз трябва ли да я заплатя ?
Благодаря предварително за отговорите  Simple Smile
Подавай декларацията,най-вероятно като неосигурено лице ще заплатиш осигуровките си,ако е така - 16.80 лв. на месец плюс такса за банковият превод.

# 491
Благодаря за отговора   bouquet,но тази декларация не е ли за 2009 година? Аз тогава съм била осигурена - става дума за юли, август и септември 2010г.

# 492
Аз я подадох днес тази декларация,а тъй като до сега получавах обезщетение за безработица,започвам от юли да си плащам здр.осигуровки.
Има инфо в нета какъв е срока за подаване на тази декларация,трябва да се подаде в рамките на 10дни в месеца последващ,месеца на започване на самоосигуряването.Така като се замисля са около 40дни,дано не бъркам.Но днес имаше и едно момиче,което се налагаше да плаща глоба,тъй като не е подала в срок декларацията и има неплатени осигуровки за 4-5 месеца на 2009 г.,а тогава същото е било в чужбина.
Направо ужас с тези нови закони,които са в сила от 01.01.2010г.

# 493
  • Виена
Някой знае ли къде се проверява он-лайн актуален здравно-осигурителен статус. НОИ са прекратили тази възможност от февруари и на страницата им стои адски тъпо обяснение.

# 494
Някой знае ли къде се проверява он-лайн актуален здравно-осигурителен статус. НОИ са прекратили тази възможност от февруари и на страницата им стои адски тъпо обяснение.

https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home

Общи условия

Активация на акаунт