За здравното осигуряване

• 46 606
  • 575
  •   1
Отговори
# 495
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Някой знае ли къде се проверява он-лайн актуален здравно-осигурителен статус. НОИ са прекратили тази възможност от февруари и на страницата им стои адски тъпо обяснение.

https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home

Ммммдааа, ама имайте предвид, че НОЙ и НАП нямат връзка помежду си и не винаги, когато на сайта на НАП всичко ви е ОК и в НОЙ е така. Най-добре да се отиде до нап и там на място да си проверявате здравноосигурителния статус.
 Освен това в НАП ми казаха изобщо да не разчитам на интернет системата им за плащането на осигуровките, бая народ си е патил от нея.

# 496
Мдааа, особено НОЙ няма никаква връзка с НАП Laughing

# 497
Точно така, НОИ и НАП нямат никаква връзка.Здр.осигуровки се плащат и проверяват в НАП,НОИ вече не се занимава с тези плащания.Инфото в сайта на НАП е точно,имаше разминавания,но това беше ,когато се прехвърляха данните от НОИ в НАП.Сега всичко е ОК.

# 498
Искам да попитам за европейската здравноосигурителна карта.Мога ли да си я изкарам,при положение че имам 1 месец отпреди 2 години,през който съм бил неосигурен,незнайно защо?

# 499
Искам да попитам за европейската здравноосигурителна карта.Мога ли да си я изкарам,при положение че имам 1 месец отпреди 2 години,през който съм бил неосигурен,незнайно защо?

След три невнесени здравни вноски, на четвъртия излизаш неосигурен, така че еднин месец не е проблем.

# 500
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Точно така, НОИ и НАП нямат никаква връзка.Здр.осигуровки се плащат и проверяват в НАП,НОИ вече не се занимава с тези плащания.Инфото в сайта на НАП е точно,имаше разминавания,но това беше ,когато се прехвърляха данните от НОИ в НАП.Сега всичко е ОК.

Здравните осигуровки се плащат и обработват в НАП, ама за да си осигурен информацията трябва да стигне в НОИ, иначе не излиза в НЗОК и независимо, че си платил си неосигурен. А НАП и НОИ нямат връзка един с друг и не винаги това, което постъпва като информация в НАП стига до НОИ и НЗОК (особено по ел. път). За разлика от вас аз по-голямата част от бременността си я изкарах в НАП точно заради такива неразбории, накрая в сайта на НАП излезе, че съм най-сетне здравноосигурена и щастлива хвръкнах към докторката където - йог, нема такова нещо и при поредната ми разходка до НАП, точно това ми обясниха - ние нямаме никаква връзка с НОИ и не знаем там какво е излязло, освен това какво показвала системата нямало никакво значение, защото тази на лекарите е друга и нямат връзка. Най-добре да се плати на място и от там да се даде удостоверение със зелен печат, че лицето е осигурено, иначе може и в сайта да сте ОК, ама при лекарите не сте.

# 501

След три невнесени здравни вноски, на четвъртия излизаш неосигурен, така че еднин месец не е проблем.

Значи мога да си я изкарам,така ли?Няма да ми направят проблем?

# 502
# 503
ок,мерсаж!

# 504
za da vuzobnovq zdravnoto si osigurqvane za koi godini nazad trqbva da napravq vnoska ? BLAGODARQ PREDVARITELNO

# 505
za da vuzobnovq zdravnoto si osigurqvane za koi godini nazad trqbva da napravq vnoska ? BLAGODARQ PREDVARITELNO
Прочети тук.
Калуклаторът за вноските (поне при мен) се отваря само от Експлорър, така че имай го предвид, ако ще разчиташ на него.

# 506
  • София /Абсурдистан
Запис.

# 507
Някой знае ли - ако не си се осигурявал изобщо, колко години назад трябва да се платят вноските, за да се водиш здравно осигурен? На мен ми се върти в главата 3 години, но дали наистина е толкова  newsm78

# 508
  • София и там където не се пуши
Някой знае ли - ако не си се осигурявал изобщо, колко години назад трябва да се платят вноските, за да се водиш здравно осигурен? На мен ми се върти в главата 3 години, но дали наистина е толкова  newsm78

Аз също знам за толкова, но все пак отидете в някое НАП и питайте.

# 509
Можете да питате и на националния им телефон за справки (има го на сайта им). Поне на мен, винаги са ми давали коректна информация и по телефона, за срокове, банкови сметки и пр.

Общи условия

Активация на акаунт