За здравното осигуряване

• 46 553
  • 575
  •   1
Отговори
# 510
Почти на 100% съм сигурна, че ако задам този въпрос в НАП, оттам ще ми кажат че трябва да си платя всичките задължения. Незнам, може да не е така, но така си мисля, или поне ще ми кажат малко по-голям период ( мое мнение). Затова реших да се допитам до вас  Simple Smile

# 511
  • пловдив
При неплащане на здравни осигуровки възстановяването става, чрез заплащане на 36 вноски назад. Тъй като при до 3 месеца липса на осигуровки лицето не губи права, значи можеш да внесеш 33 вноски, но при първо прекъсване на работа и евентуално неплащане, пак губиш права защото ще надхвърлиш трите месеца . Това обаче, че си платил примерно 36 вноски и вече си с възстановени права, не те освобождават от неплатените осигуровки и за останалите години. Седят си като задължение, трупат си лихвички.... и в един момент държавата може да си ги потърси чрез съдия изпълнител... поне така ми обясниха в НАП  Rolling Eyes
По подробно за вариантите при различните причини за невнасяне на здравни осигуровки / например пребиваване в чужбина/ можеш да прочетеш на страницата на НАП
http://www.nap.bg/page?id=252
Регистрация в бюрото по труда, като безработен, когато не получаваш обезщетение не те освобождава от задължение за плащане .
Размера на здравната осигуровка за 2011 г е 16,80лв. В банката, която се намира в НАП Пловдив, отказаха да ми приемат сумата без справка от НАП, заради лихвите. Логиката е че ако си внесеш здравните, ще трябва да ти възстановят правата, а няма да са си прибрали "глобичката"  Mr. Green 

# 512
О, да , и това го има  - аз затова и не си внасям осигуровките в НАП, ами в банка и съответно си внасям само сумата от 16,80.

antom благодаря за цитата от НАП - и аз го прочетох това в сайта, но след като писах в темата  Embarassed и тъкмо влязох да споделя , видях че си го написала   bouquet

Относно съдия изпълнител - някой чувал ли е да има такова нещо, в смисъл - да са си събирали вземанията по този начин. Това ми звучи малко незаконно, при условие, че не си ползвал родното здравеопазване, изобщо. Един неосигурен( става въпрос изобщо да не е внасял осигуровки и да няма личен лекар) ако му се наложи да ползва болнична помощ ще си заплати всичко, така че не виждам как ще натовари държавата. Това нашето никъде го няма - в Англия например , на края на година ти връщат остатъка от внесените осигуровки, които не си ползвал. А тук какво - с години да не ходиш на лекар и си плащаш като поп  Stop

# 513
Мили дами, здравейте! Имам въпрос за декларация 7.
Тази година декември се дипломирам във ВУЗ. Усмних се докога университетътми е плащал здравните осигуровки и реших да проверя лично в НАП. Там ми казаха, че университеът е спрял да ми плаща осигуровките от момента на защитата на дипломната ми работа, т.е м.Август. Здравните ми права все още не са прекъснати. Реших да си платя 2-та месеца, но от НАП ми казаха, че трябва да подам декларация 7. Но е трябвало да я подам до края на август и сега искат да ми налагат глоба от 500-1000лв. Аз вече си платих и осигуровките за 2-та месеца и даже и авансово за още 2. Но още не зная какво да правя с тази Д7.
Много съм ядосана, не разбирам защо трябва да плащам толкова голяма глоба. Никога не съм се осигурявала сама, нямаше от къде да разбера за тази Д7.
Как да постъпя?

# 514
# 515
  • България
 Hug

# 516
  • в моя свят на мир и любов
 Thinking

# 517
Аз също бих искала да попитам някой знае ли дали все още тази глоба се налага при не подаване на декларация 7.

Въобще не съм разбрала, че има такова нещо. Ако знаех досега щях да съм отишла.
Лелееее, ужас... и откъде да ги взема по-точно тези 500 лв. за глоба като не работя в момента.
Имам желание да си платя липсващите осигуровки, но как да го направя като ще ми наложат тази огромна глоба. Rolling Eyes

Получава се затворен кръг. Sad

Мисля, че държавата трябва гръмко да информира гражданите си, особено когато нещата опират до глоби и то в такъв размер. Ужас и безумие! Confused

# 518
Аз не съм подавала декларация 7 (при това беше в бума й, но аз не бях чула и разбрала навреме, месец по-късно говорих с кол-центъра на НАП и те ми обясниха за глобата 500-1000 лв. при закъсняване с подаването на документа), директно започнах да си внасям осигуровките, при това онлайн и всеки месец си следя какво е положението. Дори в началото (това май съм го споделяла в тая тема) бях объркала едни суми и лихви, та ходих в НАП и говорих с инспектор да коригираме грешката, въобще дума не е обелил за декларацията, нито пък съм питала. Здравните ми права са редовни, мисля че тази декларация беше измислена ако мине номера и при който мине, представа нямам, но и 500 лв. за глупости също нямам, при положение, че доброволно си плащам каквото се изисква от мен като "възрастна редовна студентка" (27 г.), която никой не ще да осигурява.

Съвет - внеси си коректно осигуровките и лихвите (ако има такива) по съответната сметка и със съответните верни дати и кодове и изчакай да видиш дали правата ти ще са възстановени, до 2 седмици след вноската. Ако не са, значи има някаква грешка по трасето, отиваш и проверяваш в НАП какво и що. Може да е андрешковщина, но се правиш на тресната с мокър парцал по отношение на декларацията и толкова.

# 519
Благодаря ти за инф. и съветите, които ми даваш, Прекрасната свинарка! Hug
Благодаря и за бързия отговор!!! Hug

# 520

Мисля, че държавата трябва гръмко да информира гражданите си, особено когато нещата опират до глоби и то в такъв размер. Ужас и безумие! Confused

Напротив, това е държава, която се изхранва от такси, глоби и лихви, няма интерес да си информиран.

# 521

Напротив, това е държава, която се изхранва от такси, глоби и лихви, няма интерес да си информиран.
Всеки изминал ден се убеждавам с по нещо, че решението ми да напусна нашата мила Родина е правилно. Confused А решението ми не беше взето с лека ръка, вярвах, че нещата имат оправия. Вече не вярвам. Confused

# 522
  • България
кога и за какво се подава тази декларация 7

# 523
  • София
Когато останеш без работа, декларираш, че си останал без работа и това е причината да се самоосигуряваш здравно. Подаването на декларацията трябва да стане не по-късно от месец след като си останала без работа, доколкото си спомням.

# 524
  • по пътеката
запис!

Общи условия

Активация на акаунт