За здравното осигуряване

• 46 496
  • 575
  •   1
Отговори
# 525
  • в моя свят на мир и любов
нещо не ми стана съвсем ясно. Ако нямам никакви други доходи, трябва да подам Д7 и да си внасяма сама ЗО.
Аз обаче имам доходи от наем, които са доста под осигурителния праг. И върху тях ли трябва да внасям осигуровки, или само върху тях без да подавам Д7?

# 526
  • София
Че има ли минимален осигурителен праг? Доколкото знам, вече се плащат осигуровки и за най-малката сума, при това, ако е доход от наем, дължиш не само здравни, но и други данъци и осигуровки. При това положение мисля, че се подаваше декларация 1, и май беше всеки месец. Моля някой да ме поправи, ако греша.

# 527
  • Пловдив
luda, ако си подаваш данъчна декларация за наемите , освен ЗО като безработна , дължиш допълнително  и ЗО върху доходът ти от наем .Голяма тъпотия , но няма как  Tired

# 528
luda, ако си подаваш данъчна декларация за наемите , освен ЗО като безработна , дължиш допълнително  и ЗО върху доходът ти от наем .Голяма тъпотия , но няма как  Tired
Зависи, ако доходите от наем след приспадане на 10% НПР месечно са под МРЗ, то тогава се дължи само ДОД върху сумата, но той пък се внася авансово и би трябвало  нищо да не се довнася, само декларация се подава.

# 529
  • София и там където не се пуши
Че има ли минимален осигурителен праг? Доколкото знам, вече се плащат осигуровки и за най-малката сума, при това, ако е доход от наем, дължиш не само здравни, но и други данъци и осигуровки. При това положение мисля, че се подаваше декларация 1, и май беше всеки месец. Моля някой да ме поправи, ако греша.

Нещо и аз не знам. Аз не работя, но получавам наем. Е наистина година и 7-8 месеца не съм получавала наеми, но сега от юли получавам. Осигурявам си се здравно, но поне 100 пъти са ми казали, че не дължа върху наем  newsm78 здравно и нещо друго. Пуснала съм декларация още когато ги поискаха, че от години се самоосигурявам здравно. Сега чувам, че дължа още нещо.

Наемателите ми намаляват около 9% и внасят данък за дохода. Друго дължа ли  newsm78. Нещо се обърках

luda, ако си подаваш данъчна декларация за наемите , освен ЗО като безработна , дължиш допълнително  и ЗО върху доходът ти от наем .Голяма тъпотия , но няма как  Tired

newsm78

# 530
  • Пловдив
Еми...де да знам , но аз довнасях  Money

Има 5м трудов договор  + наем  и като се приспаднат НПР от наема   и ЗО , които съм си внасяла като безработна , накрая се оказа , че тр да довнасям здравни  Tired

# 531
Еми...де да знам , но аз довнасях  Money

Има 5м трудов договор  + наем  и като се приспаднат НПР от наема   и ЗО , които съм си внасяла като безработна , накрая се оказа , че тр да довнасям здравни  Tired
Не се внасят ако доходът е под МРЗ и не си осигурен на друго основание - т.е. безработен, пенсионер, 2 година майчинство

# 532
От една страна пише, че ако не се осигурявам на никакво друго основание, трябва да внасям ЗО върху доходите от наем.
От друга страна, тъй като не се осигурявам на никакво друго основание, трябва да подам Д7 и да започна да си внасям ЗО.
В същото време в указанията за попълване на годишната декларация за доходите  пише, че ако имам доходи от наем и не съм се осигурявала на друго основание, трябва да извърша годишно изравняване на здравноосигурителните си вноски.
Работата е в това, че излиза, че трябва да внасям едновременно два вида вноски.
А бях останала преди с впечатлението, че се внася само върху дохода от наем.

# 533
Нищо от това не е вярно.
"Доколкото знам" и "Една жена ми каза" са за други теми, тук се търси отговор от някой който наистина знае и има опит.

# 534
  • България
не мога да проверя здравния си статус
при вас имали проблем
весела Коледа

# 535
Къде във Варна мога да си платя здравните осигуровки,освен в НАП?

# 536
Във всяка една банка, след като попълниш платежно нареждане, попълнено вярно.

# 537
Къде във Варна мога да си платя здравните осигуровки,освен в НАП?

Ако е в брой, таксите са по-ниски в Инвестбанк, където са и с/ките и на НЗОК.

В Инвестбанк -НАП безработните не плащат преводна такса. Иначе има друг клон на същата банка и до кино `Тракия`, там мисля  е по 1.50лв. А принципно може във всяка банка, само таксата ще е по-висока, може и с пощенски запис. Peace

# 538
Дали нямаш предвид СиБанк?

# 539
Дали нямаш предвид СиБанк?
Не, аз имам предвид Инвестбанк АД.

Общи условия

Активация на акаунт