Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 ян. 2010, 18:13 ч.

В помощ на кандидат-осиновителя

 • 235 335
 • 1 452
 •   1
Отговори
# 1 440
 • Мнения: 81
Аз пак имам въпроси.
Този път, свързани със заявленията, които се попълват.
Не знам на тях трябва ли да правим също копия. А още не съм сигурна какво да пишем на някои от точките.
Например, на 2-ра точка, където пише "Икономическо състояние" първо има ............. ( на това място какво се попълва точно?)
А след това точки а) среден доход на член от семейството -  това ще го напишем.
Точка б) жилище ( подчертайте): собствено, под наем, брой стаи.
За точка б) също имам питанка. Всъщност живеем в жилище от 5 стаи, което е собственост на родителите ми. Значи, не е точно наша собственост, но не сме и под наем.
Съпругът ми има собствено по-малко жилище в Казанлък, но там ходим само от време на време през уикендите. Затова предпочитаме, ако ще идват на оглед, да е в апартамента в Стара Загора, където сме през повечето време. Така че, не знам какво да подчертаем. Май много объркано стана с тези обяснения.
Искат копие от нотариален акт, но можем да представим само това на мъжа ми за апартамента в Казанлък. Трябва ли да искам нотариалния акт от майка ми за жилището в Стара Загора?

На точка 4., подточка в) "Бихте ли осиновили дете, нуждаещо се от лечение" също не знаем какво се разбира? От лечение до лечение има един Балкан разлика. Ако е нещо леко и временно е едно, ако е тежко заболяване, е друго.

Отделно в това заявление въпрос относно произхода не виждам. Това на по-късен етап ли се изяснява и посочва?

На точка 9: "Моля посочете регистрите на кои други РДСП желаете да бъдете вписани", при положение, че искаме във всички останали да кандидатстваме, трябва ли пак да се изброяват или може просто да се напише "всички"?
Също не ни е ясно датите на заявленията датите на попълване ли трябва да бъдат или датите на подаване на документите? Да ги оставим ли празни и да ги попълня на място като отида? Или след като ще предам документите и с подписа на ММ, ще трябва да сме написали датата предварително?

Ако някой има нервите и времето да ми отговори, ще съм му много благодарна.

# 1 441
 • Мнения: 4 872
За всички въпроси можеш да попиташ социалния си работник,
За казуса с апартамента,няма как да ти помогна.

Цитат
На точка 4., подточка в) "Бихте ли осиновили дете, нуждаещо се от лечение" също не знаем какво се разбира? От лечение до лечение има един Балкан разлика. Ако е нещо леко и временно е едно, ако е тежко заболяване, е друго.
Ние първо написахме сздраво дете или с личими заболявания,но после го променихме и остана здраво дете.
Някои заболявания се водят личими,но изискват много време,средства и силна психика и за себе си реших,че трудно ще се справя.
Вие си решавате.


Цитат
Отделно в това заявление въпрос относно произхода не виждам. Това на по-късен етап ли се изяснява и посочва?
Коментирай със социалния.При нас имаше.


 
Цитат
"Моля посочете регистрите на кои други РДСП желаете да бъдете вписани", при положение, че искаме във всички останали да кандидатстваме, трябва ли пак да се изброяват или може просто да се напише "всички"
Изброявахме всички.
Но питай как стоят нещата с приемните семейства и с фондациите.

Датите ги напиши там.

# 1 442
 • Мнения: 81
Благодаря ти, Tuon.
Ние още нямаме назначен социален работник.

# 1 443
 • Мнения: 207
Ние още нямаме назначен социален работник.

Все с някой сте говорили и все някой ще ви води процедурата. Там не са безброй много служители и обикновено, един-двама водят тези процедури. Попитайте с кого от отдела може да говорите, тъй като имате нужда от отговори на въпросите си, преди да попълните заявлението. Няма как да не се съобразят с написаното в заявлението, но със сигурност най-важно е какво ще пише в доклада. За дата попълнете датата на внасяне на заявлението с всички документи, но и по-ранна да е няма голямо значение, тъй като три месечния период на проучване за почва да тече от датата на входящия номер от отдела - понякога тази дата се различава от датата, на която сте си внесли заявлението. Ако не ви дадат веднага входящ номер, си го искайте при следващите срещи.

На реда за икономическото състояние, ако не се лъжа се пишеше - "добро", "задоволително" и т.н. Това също може да обсъдите с тях.

Въпрос за етноса няма в заявлението по ред причини, но тази възможност се дава на кандидат-осиновителите при изготвяне на доклада и се записва в него - т.е. това ще го обсъдите по време на разговорите си със соц.работник и психолога по време на процедурата.

Здравословното състояние - "лечимо заболяване", "лечимо заболяване в България", "лесно лечимо заболяване", "здраво"  са все "термини", които се ползват от кандидат-осиновителите, за определяне на степента на заболяванията, с които биха се справили.

Не е необходимо да изреждате всички РДСП-та, освен ако ако вашия отдел няма изрично изискване за това. Достатъчно е да напишете "всички 28 области в страната"

Нотариалния акт е вид доказателство, че имате къде да живеете. Има кандидат-осиновители, които нямат собствено жилище и живеят под наем. В този случай представят договор за наем. Във вашия случай, обсъдете със социалния работник кой от двата нотариални акта да представите.

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 11:00 от geni_stil

# 1 444
 • Мнения: 81
Първо искам да благодаря на geni_stil за изчерпателната информация и отзивчивостта.

Доколкото разбрах от социалната, с която говорихме, когато още не знаехме откъде да започнем, децата, които са здрави, били в приемни семейства, за да не се потискат допълнително и забавят развитието си в домовете. Но не ми стана ясно, ние кандидатствайки в тези всички РДСП, ще имаме ли възможност за среща с деца, които са в приемни семейства.
Така, както ги представи нещата тази дама, се оказва, че масово децата са от ромски произход и с генетично предавани заболявания. Препоръча ни да четем за епигенетиката. Но не останах с впечатлението, че тя по принцип ще е нашата социална.

Също така разбрах от позната, минала по този път, че са я посъветвали да подготви снимки на нея и съпруга й, които да се разпратят по различните дирекции и това изиграло голяма роля за осиновяването на тяхното дете. Те са държали на български произход и са чакали близо две години. После като четох тук из темите, с оказва, че сякаш е масова практика да няма покани за срещи преди да наближи срокът от 2 години.

Вие по какъв начин разбрахте, че сте вписани в регистрите? С писмо или по телефона уведомяват?

# 1 445
 • Мнения: 4 140
Писмо за вписването в регистъра чакайте само от вашето РДСП. От останалите не чакайте вече. 2011 получих само от 3-4.
Не се тревожете, децата от приемни семейства също са в регистъра и им се търсят осиновители. И не са само здрави деца, а и деца със специфични нужди, но те (вторите) рядко се предлагат на български осиновители. Не го мислете, вашето детенце ви чака някъде или още не се е родило.

# 1 446
 • Мнения: 4 872
Alba rosa,не ви ли дадоха списък с нещата,които трябва да подготвите?
В нашият фигурираха снимки,какви изследвания са нужни, документи и две препоръки от приятели,с които социалните също се срещаха.
Питайте кога има курс за осиновители,може да отидете на него докато подготвяте документите.

Ние чакахме година и половина и получихме писмо,че сме вписани само от нашето РДСП.

# 1 447
 • Мнения: 81
Tuon, дадоха ни ги и сме почти готови. Още чакам 1-2 препоръки да получа. Но не пишеше, че искат снимки.

# 1 448
 • Мнения: 4 872
Явно навсякъде е различно.
Подготви си и ги подай с останалите документи.

# 1 449
 • Мнения: 12 897
И при нас не искат снимки. Явно са местни приумици.

# 1 450
 • Soft kitty, warm kitty, little ball of fur, happy kitty, sleepy kitty, purr, purr, purr!
 • Мнения: 1 068
При нас - в София, искаха снимки. Казаха, че не са задължителни, но е по-добре да има. Занесохме 2 бр. от обща снимка на нас и биологичната ни дъщеря.

# 1 451
 • Мнения: 81
Така, подадохме документите, имаме входящ номер и чакаме сега да се обадят социални за срещи и за курса.
Няколко неща ми направиха впечатление:

-  в списъка с документите беше написано "минимум 2 препоръки". Занесохме 4, но ме накараха да се огранича до 2, според това кой от препоръчителите ще намери време и възможност за среща, щом му се обадят. Значи излиза, че не искат минимум 2, а максимум 2. Спряхме се на две препоръки, а другите просто ни ги върнаха...

- и пак относно снимките  - изрично попитах. Обясниха ми, че не ги изисквали, защото така или иначе не били пращали документите по поща, а ги сканирали и пращали до останалите РДСП по електронен път и така в другите дирекции щели да имат само размазано копие на снимката. А мои познати, минали по този път казаха, че са вадили 28 снимки, за да могат да ги пратят. ( това само преди 2-3 години). Явно обаче за снимките им е казано на по-късен етап по време на проучването. Когато отново попитах дали ако пожелаем, не може все пак да добавим и снимки, казаха, че да - по наша самоинициатива може, но те не го изискват като нещо задължително. Ще проуча въпроса, когато вече се свържат с нас соц. работници.

# 1 452
 • Мнения: 2 047
Няма нужда да правите 28 снимки. Ние дадохме само 2. Те остават в досието ни.
Препоръките трябва да са 2.

Общи условия

Активация на акаунт