В помощ на кандидат-осиновителя

• 294 181
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 360
Аз също не разполагам с решението на съда, защото социалната ми каза, че нямам право. От НОИ ми го искаха, но след като обясних, че не ми го дават ми приеха документите без него. Отпуснаха ми майчинството само с акта за раждане и декларации, които се попълват в случая. Явно във всеки град е различно, а не би трябвало да е така.

# 361
  • Вън от пространство и време
Социалните нямат нищо общо с взимането на копие от съдебното решение от осиновителите. То се получава лично от съответния съд. Поне при нас беше така и в двата града. Допълнително не знам по какъв служебен път си бяха получили копие и социалните, и Общината по местоживеене.

# 362
И ние с препис от съдебното решение си взехме детето. В този препис няма никаква информация за биологичните родители...

И ние така - получихме (срещу известна такса) няколко преписа и с един от тях взехме детето от дома... В решението при нас няма лични данни на родителите, само първоначалното ЕГН на детето...

# 363
повтарям се, но не издържам Wink
1. дали имате право на копие от съдебното решение решава СЪДЪТ, социалните не са тези, които ви го дават, не са тези, които имат право на преценка въобще. принципно имате право на копие от съдебното решение, с изключение на няколко бутикови съдилища, които мислят, неизвестно защо, различно ...
2. съдебното решение по служебен път се изпраща на социалните, ГРАО и дома, в който е настанено детето. в някои случаи може кандидат осиновителят да е "служебния път", за удобство и бързина. на НОИ не се изпраща решение по служебен път, защото НОИ няма работа с това решение. изискването на копие от решението от страна на НОИ е неправомерно, нямат причина да знаят данните от него, нямат основание да събират тези данни и въобще е излишно данните за детето и вас да се съхраняват и там. че сте майка доказвате с УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА РАЖДАНЕ, това е официален и достатъчен документ за НОИ. и без друго, отпускът тече не от постановяване на решението, не и от влизането му в сила, а от ДАТАТА НА ИЗПИСВАНЕ НА ДЕТЕТО ОТ ДОМА, която може и да е по-късна, нали? Така че би трябвало да изискват документ, удостоверяващ кога детето е напуснало дома, за да са изрядни, а не копие от съдебното решение.
Не е проблем за никой работодател, че започвате да ползвате отпуска и документално го уреждате след няколко дни, примерно защото ви се бави акта за раждане - принципно неоснователното ви неявяване би било основание за уволнение, но никой работодател няма да ви уволни, ако е информиран, че излизате в отпуск по тази причина и само документалното оформяне на отпуска липсва по обективни причини. а няма да ви уволни по тази причина, дори и да му се иска, защото ще е елементарно да се докаже незаконосъобразността на уволнението.

така че, ако мога да обобщя -
1. ако искате, вземете си копие на съдебното решение от съда;
2. ако не искате, не давайте копие от съдебното решение на НОИ, дори да ви натискат.

# 364
Живея в чужбина, но съм български гражданин. Къде мога да прочета каква е процедурата за хора в моето положение. Как би протекло проучването от социалните служби когато домът на родителите не е на територията на България?

# 365
Ето относно процедурата по осиновяване от българи, живеещи в чужбина:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=571615.0

# 366
Аз ли съм луда Shocked,съда ни поиска такава декларация,че даденото от нас съгласие по чл.89,ал 6 от СК не е обвързано с материална облага. #Crazy newsm78 Някой да сподели дали се изисква от всеки? Или ние сме съмнителни хахахах

# 367
  • Вън от пространство и време
От всички я искат тази декларация. Всички сме съмнителни. Ама и с право - виж как искаме право и на помощта за дете при раждане, и на платено майчинство, а кой знае какво още сме замислили. Wink Hug

# 368
 Joy HugБлагодаря ти!Не знаех,убих се да се ядосвам,защо от нас я искат,какво си мислят,че ще го правим детето newsm hahaha

# 369
Цвети в тази декларация пише и други неща, не само за материалните облаги! Ей, ама осиновявате само и само да точите тая държава! Joy

# 370
Ми аз две родих,отгледах още две,общо  четири-облаги не видях,сега с петото може да съм се изучила Joy Joy Joy

# 371
Малее, чак на петото си се усетила! Абе, Цвети Joy
Да ти са живи и здрави децата! Със или без декларация Wink

# 372
Здравейте момичета, искам да попитам тези които са осиновили вече дали са успели да си вземат еднократната помощ от 200 лв.при раждане.Ние осиновихме преди година и половина и тогава ни отказаха,но в последствие разбрах ,че други майки които са осиновили са си взели тази помощ .

# 373
galian 75,аз не успях да я взема!Макар че заплашвах че ще се оплача,вдигах пушилка,карах се!Сега вече е късно/на 09.1 станахме на 4год./

# 374
  • у дома
На мен не ми я дадоха:"каква помощ,ти не си родила"
само като си спомня побеснявам-м....ви

Общи условия

Активация на акаунт