В помощ на кандидат-осиновителя

• 294 183
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 345
[...] Лично за мене е смущаващ факта, че за да се допусне едно дете до международно осиновяване, трябва да са били изчерпани всички възможностите, то да бъде осиновено по национална процедура. [...]

че е факт, факт е, но за мен стана постепенно разбираем, извинявайте за цинизма, но предвид най-вече нарастващото потребление и намаляващия ресурс ... всеки си пази територията.

Последна редакция: нд, 23 окт 2011, 08:02 от Vella M.

# 346
Привет мимичета.Предстои ни пълно осиновяване и имам няколко въпросчета и ще бъда много благодарна ако ми помогнете.нашето бебче е с "напълно уреден правен статус"-така каза социалната работничка-имало декларация за отказ-подписана от майката и всички възможни роднини, които можели да го гледат.Бащата не е вписан в акта за раждане и детето носеше имената на майката. Утре ще изпратя всички необходими докумени по кутиер.Социалната каза, че веднага ще внесе делото в съда и е възможно до 2-3 дни да имаме дата- в най-лошият случай до 14 дни.След делото тече 7 дневен срок и след него си взимаме бебчо. Това ни е случаят-и сега въпросчетата-Биологичната майка ще бъде ли уведомена за осиновяването и може ли да има някакви изненади в тези седем дни?  И тези седем дни как се броят-влиза ли самият ден на делото и почивните дни....-моля да ми разкажете-Блгодаря предварително.

# 347
  • Някъде в България
На нас ни казаха, че ако има отказ не се уведомяват биото, но по мои наблюдения във всеки съд май е различно. Освен това се радвайте, че намалиха пак срока за обжалване на 7 дни, че точно това безмислено според мен чакане е най-убийственото. О, забравих! Дните са календарни, а не работни, но често не броят деня на делото.

# 348
  • Варна/UK
kolibri, честито първо! Hug
elitto ти е казала, че всеки Окръжен съд си има тяхна практика, но и в нашия случай биологичната майка не беше уведомена, тъй като имаше подписана декларация от нейна страна. Всичко ще е наред Simple Smile

# 349
Благодаря ви момичета.Хубав ден и успешна седмица.

# 350
Привет отново на всички.Пуснах документите да пътуват заРДСП-то и вече чакаме обаждане за дело.Днес бях на работа и възникнаха други въпроси..... Сега да попитам от кой ден излизам майчинство и къде се подават документи.Нищо не ми е ясно и незная как да си разпределя оставащата ми отпуска.Другото което Ми казаха, е че съм имала право на някакви пари от общината--за първо дете ли....и аз незная.Моля, който е запознат да ми обясни-какво се случва след делото и къде се подават документи и за какво...тоест на какво имаме право?

# 351
  • Някъде в България
Излиза се по майчинство от деня, в който си вземеш детето.
След като направите новия акт за раждане в ГРАО и с копие от Решението, заедно с молба по образец/в счетоводството знаят/ го пращат в НОИ и излизаш по майчинство. Някои са представяли друг документ до колкото разбрах, но в самата молба отзад пише какви документи трябват. Относно парите - нямаш право на пари за живо родено дете, защото не е родено от теб/разбира се и тук има изключения, за които се информирах тук/, но ако самата община има такова решение и дават пари за всеки нов гражданин на този град ще подадеш молба в общината. В нашата има и там са включени и осиновяванията, но детето трябва да е до три години.
Хайде дано по-скоро ви се обадят за дата на делото! Praynig

# 352
Здравейте момичета.Всички документи вече са в РДСП-то и чакаме дата за делото.
Сега искам да попитам още някои неща-защото осиновяваме бебе от много далече и искам да попитам след делото какви документи да чакам да ми се дадът, за да не се налага после пътуване за един лист хартия.Социалните ми обясниха че копие от съдебното решение НЯМА да ми се даде, защото вътре имало подробна информациая за БИО-родителите.Обясниха , че това съдебно решение директно ще дойде по служебен път в нашето ГРАО-и от тук ще ми се издаде нов акт за раждане.Но само с него ли да ходя после в НОЙ за майчинство или ще трябва и служебна бележка от дома.Изобщо какви документи да изискам след делото. Хубав ден на всички и много усмивки.

# 353
  • София
Ново 10. Като страна по делото имате право да разполагате със съдебното решение, че дори е полезно да си поискате и 1-2 заверени копия.
Наскоро надълго и широко се обсъждаш правната страна на процедурата, не си спомням точно темата. Моля който я помни да помага.
Тази практика в този съд е незаконна и се надявам някой да му се занимава да сезира по-висши инстанции.

# 354
И аз така мисля-аз също си спомням че някъде преди четох , че  е хубаво да си вземем копие от съдебното решение, но социалната каза, че не било законно и така.Сега незная какво да правя-да искам или да не искам.И ако искам то веднага същият ден на делото ли трябва да поискам решението или след седем дневният срок?

# 355
  • Варна/UK
Странна работа newsm78 Ако не се лъжа, точно с това съдебно решение ходих в дома, че да си взема детето. Може и да греша, че беше преди близо три години. Аз имах освен съдебното решение и епикризи за детето, които ми бяха дадени от дома след неговото изписване. За друго не се сещам. Това съдебно решение със сигурност го имам, че онзи ден си го четох отново и в него има информация с имената и ЕГН-то на биологичната майка.

# 356
  • София
Здравей Kolibri, в 4-та тема на чакащите - около 43-45 страница се обсъждаше точно този въпрос

# 357
  • Някъде в България
Странна работа newsm78 Ако не се лъжа, точно с това съдебно решение ходих в дома, че да си взема детето. Може и да греша, че беше преди близо три години. Аз имах освен съдебното решение и епикризи за детето, които ми бяха дадени от дома след неговото изписване. За друго не се сещам. Това съдебно решение със сигурност го имам, че онзи ден си го четох отново и в него има информация с имената и ЕГН-то на биологичната майка.
И ние с препис от съдебното решение си взехме детето. В този препис няма никаква информация за биологичните родители. Освен това няма начин да не получите такъв като подадете молба до съответния съд, защото сте страна по даденото дело. Това се прави като влезе в сила решението, т.е. след тези 7 дни. А относно НОИ - точно такъв препис ви трябва, за да излезеш по майчинство иначе на базата на какво ще се случи? Що не питаш тия компетентни социални с какъв документ ще докажеш, че това е детето ти, а не си го откраднала преди излизане на акта за раждане? И не дай си Боже да ти се наложи да влезеш в болница точно тогава...защото при нас беше точно така и точно този препис използвахме като някакъв официален документ...Странни хора Thinking Чак ме хвана яд на това тесногръдие. Не стига, че в самата молба за ползване на майчинство осиновителите са отделени от родилите и се изисква документ, който доказва, че детето е осиновено, но социалните и съдебни служители правят спънки на хората, когато искат да са изрядни...Дано да дават някакъв друг документ, но ти питай за НОИ...

# 358
  • София
Точно с решението на съда си вземхме детето от дома, както и след това удостоверението за раждане. Имам го това решение в няколко екземпляра даже, не помня два или три бяха. Какво ти странна работа ,това си е направо нечувана некомпетентност в този съд. ooooh! Да не би социалните да не знаят и да говорят тия глупости.

# 359
sunny_tedy-незная дали се бърка социалната-изчетох много по темата и наистина излиза, че нещо се бърка, защото няма причина да не ни дадът решение.Аз толкова не напирам за него-освен ако не ми трябва за някъде и понеже осиновяваме дете от много далече-да не се налага после само за едно решение да пътуваме толкова километри.Иначе социалната каза, че по служебен път решението отива в дома и до Граото- в нашият град и те като го получат ще ми издадът нов акт за раждане.С него отивам в НОЙ за майчинство.До тук добре, но чета тук от форума, че в някои градове в НОЙ искат и решението-тогава се чудя какво ще правя.

Общи условия

Активация на акаунт