В помощ на кандидат-осиновителя

• 294 191
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 330
  • у дома
Не знам има ли минимална възраст,нашата девойка като ни я предложиха беше на 3мес.

# 331
Благодаря за отговорите.

# 332
Здравейте! Бих искала да дам кураж на всички които сега тръгват по пътя на осиновяването или са някъде там.. Wink Ние подадохме нашата молба през ноември 2010 и вече от 1 месец сме заедно с нашето детенце Grinning Ние сме от Варна, в агенцията за закрила на детето ни дадоха пълна информация и списък с необходимите документи които бяха необходими за кандидатстването. След това ни беше назначен социален работник и в продължение на 3 месеца се състоя проучване на нашето семейство /това според мен е необходимо понеже много въпроси се изясняват. И осъзнаваш значението на отговорността която поемаш/ Има и среща със семействата които са поръчители. Ние посетихме и курс за кандидат осиновители /което вече доколкото разбрах е задължителна процедура/ . След като мина проучването от социалния работник, за нас беше написан доклад, че сме подходящи за кандидат осиновители и последва вписване в регистрите на различните области които бяхме посочили /ние избрахме само няколко области, обикновено се пишат всички , за ад има по-голям шанс/ . И..... започна чакането, което ние мислихме че е много дълго. Март месец 2011 бяхме вписани по регистрите и на 26.04. получихме покана да се запознаем с нашето детенце.. И още две двойки / с които се срещнахме на курса за кандидат осиновители/ са вече щастливи с новите попълнения в семействата си.. Едно от значимите условия за по скорошно осиновяване на детенце според мен е да не се пишат много изисквания към бъдещия член на семейството.. Все пак когато раждаш също не знаеш какво ще излезе от цялата работа Wink
Ние бяхме писали възрастта на детенцето да е до 3 години , и да е здраво или с лечима болест/ако има такава/.. относно произхода освен български писахме и смесен , а ако е от ромски произход да няма силно изразени ромски черти.... Доколкото разбрах от нашия соц. работник, малко са българчетата които биват оставяни за осиновяване и шансовете се забавят...Понякога предразсъдъците поставят бариери към нашето щастие, децата които видях / всички със смесен произход/ бяха чудесни.... и всяко заслужава да намери своя родител и да бъде щастливо.
При нас по-трудно беше когато започнахме да събираме всички документи отново, след като решихме да осиновим нашето момче.Трябваше да наберем всичко отново, понеже тъкмо минаваха 6 месеца откак започнахме процедурата. Доколкото разбрах за всяка област изискванията са различни но горе долу се препокриват. На нас ни искаха освен всичко и медицинско удостоверение от психо-диспансер. Изрично ни предупредиха , че медицинското за брак не ни върши работа.. А трябваше да бъдем стриктни , за да не ни върнат на делото , само заради някакъв си документ и да се забави процедурата... Оказа се че във Варна за такъв документ не бяха чували, и никога не бяха издавали Sad Напрежението беше много голямо , но в крайна сметка намерихме изход.. Ако на някой му трябва такъв документ с радост ще му предоставя бланката.. Просто не виждам опция за качване на файл ... /да призная за първи път се включвам във форума, и не съм навътре в нещата Rolling Eyes/
За сега това е с което мога да бъда полезна... Ако имате въпроси насреща съм. Сега отивам при нашето съкровище..
Успех на всички!!!!

# 333
Здравейте. И аз искам да тръгна по този път и да си осиновим дете. Искам да ви попитам, като предварително се извинявам, че не съм прочела всичко което сте писали.
1. Мога ли да подам документите не по местоживеене(имам предразсъдъци към служителите в ДСП в нашия малък град, гнездо на клюкари и некомпетентни хора дето се интересуват само от това каква клюка да разнесат, а нашето семейство е много коментирано), а в Регионалната Д"СП"например?
2 . Каква е най-малкта възраст за осиновяване на детенце - искаме бебе възможно най-малко?
3.  Колко време приблизително отнема процедурата?
4. Дали ще е проблем,че съм безработна в момента?
5. Дали това,че жилището ни по документи е на свекър ми и свекърва ми, но живеем самостоятелно?
Идват ми още куп въпроси на акъла,но за сега ще съм благодарна, ако ми отговорите на тези. Аз по принцип няма предразсъдъци за осиновяването, но искам да предпазя бъдещото си дете от доброжелатели. И само да вметна, че в нашия град има много, ама много осиновени деца и представете си една жена беше направила списък и решила да информира всички, ако случайно не знаят за осиновяването, нашето семейство е лично засегнато от случая. Предварително ви благодаря.

1.Може спокойно преди подаването на док-те да си смениш постоянния адрес и на новото място  да си придвижиш процедурата.
Но обмисли
 данъчни и др. евентуални промени и дали ти е удобно за път и за показване къде живееш и пр. и пр..
2. Ако се съберат дните за отказ (мин.14 дни ) плюс тези за обжалване на актовете все пак над месец-два излиза, но пак зависи от случая.
3. Съдебната отнема от седмици  до месеци ( зависи в коя хипотеза е детето,), а част от административната я минаваш без детето, т.е. преди срещата с него ти си я минала.
4. Не си безработна, препоръчвам израза: "Намирам се между две работи" Simple Smile в устно общуване и ако ти нещо пишеш в свободна форма.
5. На формално основание не би следвало да е пречка.

# 334
didi filkova,добре дошла при нас!Изчетох ти историята на един дъх Simple Smile.Все едно ставаше въпрос за мен.И аз съм подала документи,но за сега нищо(все пак е твърде рано все още).Искам да те попитам след като подаде документите,колко време след  това се запознахте с вашата социална(имам впредвид за първа среща,когато тя дойде  във  вас)Благодаря ти за  историята,която си споделила.Само да  те попитам на колко е  вашето съкровище,понеже аз съм писала за бебе Hug

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 22:51 от cat29

# 335
здравей cat29, предполагам много зависи в кой град живеете , а и сега точно е летния сезон и доста служители са в отпуск и е възможно заради това да се позабавят нещата.. но няма нужда да се притесняваш. Гледай смело напред, каквото има да се случва , ще стане. Понякога ни се иска всичко да става на момента, но има и причини за закъснение... от личен опит знам,че това е за наше добро..  Wink Аз чесно казано не съм си водила записки, понеже със съпруга ми решихме да се оставим спокойно по течението , без да бързаме за някъде. Но мисля че най-много след около 10 дена се обади по телефона нашия соц. работник и уговорихме среща в удобен за нас и за нея час и ден.. И в рамките на 3 месеца трябваше да се срещнем 4 пъти, като и трябваше да се състоят срещите с нашите поръчители..
Нашето момченце беше почти на 10 месеца когато се видяхме за първи път, след около седмица навършва годинка.. Не знам каква е минималната възраст при децата за осиновяване.. Една от пречките да осиновиш много малко детенце/ напр. на 1 месец/ е че когато то бива оставяно е на няколко дена /да речем седмица/ докато се уредят документите и бъде настанено в институция времето минава.... След това когато се намери семейство за детенцето и до  първата среща минава още време..... и докато се уредят въпросите по осиновяването и да мине делото, да се вземе решението от съда и предполагам ще стане поне на 3 месеца... за съжаление в момента е така..
Дочух , че вече има внесени нови промени в закона, и че ще се ускори настаняването на децата при техните нови семейства... Дай Боже да е така, а да не е само на думи...
Много успех и търпение ти желая... нещата се случват когато силно ги желаем.. Твоето детенце е някъде там и те чака.. само вярвай Hug

# 336
 Praynig newsm51 Много  ти благодаря!!!!Ще пиша като има развитие на нещата Peace Hug

# 337
  • София
Здравейте! Има ли някое семейство, живеещо в чужбина и минало по пътя на осиновяването, което да сподели опит? Ние живеем в Англия и в момента обмисляме осиновяване. Всяка информация би ни била полезна.

# 338
По новия Семеен кодекс българите, живеещи в чужбина осиновяват по процедурата за международно осиновяване и е предвидено да се вписват в регистъра  към Министерство на правосъдието, а не в националния регистър. Те кандидатстват за деца, вписани в регистъра за международно осиновяване, отказани от 3 семейства, живеещи в България.

Тъй като този ред е от края на 2009г. семействата с приключили процедури, ако има такива, ще са малко.  Надявам се ако има вече такива, да разкажат опита си.

Успех на вас!

# 339
  • София
anitza13, благодаря ти за отговора!   bouquet
Предполагам, че ще ни трябва и консултация с адвокат. Желанието ни е пролетта да стартираме процедурата, но явно ще е по-сложно и ще трябва да се набави подробна информация. Все пак, ако някой минава или мине през тази процедура, нека да сподели - ще сме му безкрайно благодарни.

# 340
За начало ето официалната процедура тук :

http://www.justice.government.bg/new/Documents/Adoptions/info_pr … _osinoviavane.doc

Ето и адреса за контакт в Министерството на правосъдието :
Лице за контакт: г-жа Милена Първанова - началник на отдел "Международни отношения и акредитирани организации"
Телефони за контакт: 923 73 96; 923 73 03
Факс: 987 15 57

Започва се със социален доклад от държавата по местоживеене, изготвен от тамошната социална служба/Закрила на детето. После този социален доклад се изпраща от Централния орган на държавата по местоживеене до БГ Министество на правосъдието, което вписва кандидат-осиновителите в регистъра.
Социалната служба в държавата по местоживеене би могла да даде повече информация за процедурата там.

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 01:01 от anitza13

# 341
Здравейте и от мен.Живеем в Щатите и искаме да осиновим детенце от България,нямаме амер.гражданство,а само зелени карти.От прочетеното в интернет,да разбирам ли,че трябва чрез месна агенция да се свържем,или има някъкав друг вариант?Доколкото знам,това ще излезе не по-малко от 20 000$ и има ли някакъв друг начин да кандидатстваме от България?Все пак,това са МНОГО пари,и излиза,че си копуваш дете,а не  го осиновяваш!!!Много ще се радвам,ако има някой,който е минал по този път,да ми отговори.Благодаря предварително.

# 342
начинът да кандидатствате от БГ е да се върнете в БГ за определено време, но това е напрактика поне година ... после не знам как ще му оправите имигрантския статут, но сигурно има начин ...

иначе - международно осиновяване. знам, че има доста агенции в САЩ, които имат програма за България ... избора на агенция се оказва не лека работа, хората доста сондажи правят ... лошото е, че никъде няма да намериш открито да ги коментират, не смеят.
също съм чела, че в Щатите има някаква нова програма за възстановяване на данъчни кредити, която подпомага нещата ... може би тр да провериш по-детайлно. но във всеки случай, тези програми идват СЛЕД осиновяването, а междувременно трябва да плащаш ... мисля, обаче, че се плаща на части, в голямата сума влизат такси за агеницята в щатите, българската, но и пътуването ... доста често съм виждала да организират по всякакви начини набиране на средства, често пъти дори по интернет със създадени за целта блогове, т.е. и за "редовия" американец сумата не е лесно да се отдели ...

също, американците като осиновяват, детето после влиза в щатите с виза с БГ паспорт, но от влизането автоматично има американско гражданство. при вас, със зелена карта, трябва изрично да го проверите как би било ...

ако икаш, пиши на лични да ти пратя линкове за повече информация ... 

# 343
Благодаря ти,Vella M.,за отделеното внимание.

# 344
Според мене проблемът с международното осиновяване е не само финансовият,  в изборът на агенция или в чакането след това.. Лично за мене е смущаващ факта, че за да се допусне едно дете до международно осиновяване, трябва да са били изчерпани всички възможностите, то да бъде осиновено по национална процедура. Преди време това означаваше, че детето трябва да е получило три отказа от кандидат-осиновители в родината... (В едно интервю със Зам. мин. Машева прочетох, че изискването за трите отказа било отпаднало... но тъй като от никое друго място не се потвърди това, силно се съмнявам, че госпожата отново се е объркала нещо... )

Общи условия

Активация на акаунт