В помощ на кандидат-осиновителя

• 294 198
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 315
Прометея, именно за това посъветвах хората, които са решили да предприемат конкретни стъпки по пътя на осиновяването да се обърнат към Отдел "Закрила на детето" по местоживеене и там всичко ще обяснят. Отдел "Закрила на детето" извършва проучването на кандидат-осиновителите, които на основание на Социалния доклад изготвен от този отдел биват вписвани в регистъра на кандидат-осиновителите от Дирекция "Социално подпомагане" или РДСП (не помня вече кой беше). В самото заявление за вписване в регистъра, кандидат-осиновителите покочват РДСП (които са 28), в които искат да бъдат вписани, освен в тази РДСП, на територията на която живеят.
Така че, дете може да се вземе от цяла България. Но не, за да се започне на чисто....

# 316
Здравейте,

Тъй като темата е да сме си в помощ искам да споделя какви са документите и изискванията в София, район Витоша. Става дума за осиновяване от семейство. Добавям и мои коментари.

1. Попълнено заявление до директора на соц подпомагане (по образец) - подписите се полагат от двамата кандидати на място.
2.Копие от лична карта на съпругата - 2 броя. На всяко копие да пише "Вярно с оригинала. Да послужи пред Социалните служби във връзка с осиновяване".
3.Копие от лична карта на съпруга - 2 броя. На всяко копие да пише "Вярно с оригинала. Да послужи пред Социалните служби във връзка с осиновяване".
4.Копие от удостоверение за раждане на съпругата  - 2 броя. На всяко копие да пише "Вярно с оригинала. Да послужи пред Социалните служби във връзка с осиновяване".
5.Копие от удостоверение за раждане на съпруга  - 2 броя. На всяко копие да пише "Вярно с оригинала. Да послужи пред Социалните служби във връзка с осиновяване".
6.Копие от удостоверение за граждански брак  - 2 броя. На всяко копие да пише "Вярно с оригинала. Да послужи пред Социалните служби във връзка с осиновяване".
7.Медицинско удостоверение за липса на психични заболявания на съпругата, с мнение от психиатър на гърба след проведен преглед- 1 оригинал и 1 копие. За нашия район регионалния психо-диспансер е на ул Екзарх Йосиф 59, тел 9399015. Работят от понеделник до петък, от 8 до 18 ч, без предварително записан час. Удостоверението се издава веднага, цената е 40 лв.
8..Медицинско удостоверение за липса на психични заболявания на съпруга, с мнение от психиатър на гърба след проведен преглед- 1 оригинал и 1 копие
9.Медицински изследвания за СПИН 1/2, сифилис и хепатит В (по Васерман) на съпругата - 1 оригинал и 1 копие. Направихме ги в частна лаборатория.Трябва да са на отделни бланки с подпис и печат на изследвал лекар (лаборатория). Обща цена 36 лв. Излизат за 3 дни.
10.Медицински изследвания за СПИН 1/2, сифилис и хепатит В (по Васерман) на съпруга - 1 оригинал и 1 копие.
11.Медицинска бележка от тубдиспансер на съпругата че не се води на отчет - 1 оригинал и 1 копие. Диспансерът по белодробни болести е на ул Кирил и Методи 78, тел 9832776, д-р Новкова, понеделник и петък е сутрин. Издава се на момента, цена 20 лв.
12.Медицинска бележка от тубдиспансер на съпруга че не се води на отчет - 1 оригинал и 1 копие.
13. Медицинско свидетелство от личен лекар на съпругата  - 1 оригинал и 1 копие.Отива се с предходните медицински документи. На свидетелството трябва да пише че си клинично здрав, годен за осиновител. При моя лекар цената е 10 лв.
14. Медицинско свидетелство от личен лекар на съпруга  - 1 оригинал и 1 копие.
15. Свидетелство за съдимост на съпругата  - 1 оригинал и 1 копие. Нотариат на бул Патриарх Евтимий 2, ет 1, ст 4 и 5; тел информация 8955709, тел бюро съдимост 8955734. Необходими са лична карта и копие на акт за раждане. Издава се на момента за родените в София, цена 7,50 лв.
16.Свидетелство за съдимост на съпруга  - 1 оригинал и 1 копие.
17.Служебна бележка от Национална следствена служба на съпругата - 1 оригинал и 1 копие.Намира се на бул Д-р Г М Димитров 42, тел 9826666. Необходима е лична карта. Издава се за 30 дни, цена 2 лв.
18.Служебна бележка от Национална следствена служба на съпруга - 1 оригинал и 1 копие.
19. Удостоверение от общината по местоживеене, че не си лишаван от родителски права и не си поставян под запрещение  - за съпругата - 1 оригинал и 1 копие.Община Витоша, ул Слънце 2 ЕСГРАОН, тел. 8187941, 9.00 до 12.30 и 13.00 до 16.00 ч. Необходимо е копие от лична карта. Издава се на момента, без такса.
20. Удостоверение от общината по местоживеене, че не си лишаван от родителски права и не си поставян под запрещение  - за съпруга - 1 оригинал и 1 копие.
21.Копие от нотариални актове за апартамент, собственост - 2 броя
22.Удостоверение от работодател за доходите на съпругата за последните 6 месеца - 1 оригинал и 1 копие. Ако се подава м.06. 2011 трябва да е от 12.2010 до 05.2011.
23.Удостоверение от работодател за доходите на съпруга за последните 6 месеца - 1 оригинал и 1 копие.
24. Препоръка от Поръчител 1 -  1 оригинал и 1 копие. Не трябва да е от роднина!
25. Препоръка от Поръчител 2 -  1 оригинал и 1 копие.
27. Копие от удостоверение за раждане на дете (ако семейството има такова)  - 2 броя
28.Снимки - 2 бр. Изискването е да са общи, с ясно видими лица, без слънчеви очила или шапки.

Дано съм в помощ на започващите. Успех!

# 317
Adelinche, огромно благодаря - постът е полезен не само за хората от твоята община, а и изобщо за тези от София Hug

# 318
  • София
Здравейте и от мене Simple Smile
Благодаря на Adelinche за изчерпателната информация. Тъй като сравнително скоро и аз си подготвях документите искам да добавя някои уточнения, които биха спестили време и разкарване:
1. Туб диспансерът и психо диспансерът са на 3 минути пеша едно от друго и може да се посетят в един ден. Важно е да се обадите предварително в туб диспансера, за да ви кажат в кой ден приемат от вашата община - за Красно село беше сряда и петък следобед. За психо диспансера си отделете поне 1-2 часа, защото се чака на две опашки - на първата се плаща таксата, след това - на втората опашка - за сладък разговор с психиатъра, който е поне 10-15 минути Grinning
2. В общината в Красно село документът, че не сте лишавани от родителски права не се издава веднага - получавате номерче и следите в сайта на общината кога е готов - при мене стана за седмица. Има и такса, мисля че беше 3,50 лв.
3. Документът от Националната Следствена Служба ми го издадоха за 3 дни. Бяха много любезни,  дано не са си променили сроковете, че това 1 месец звучи ужасно.
4. Изследването за ХИВ, сифилис и хепатит В ги правих в Цибалаб (беше ми най-близко) и резултатите излезнаха същия ден - на документа трябва да има подпис и печат, така че се наложи второ разкарване до лабораторията. Струваше ми 40,40 лв. Ако не сте голямо шубе като мене и сте склонни да ви дупчат два пъти можете да спестите парите за ХИВ, като си направите изследването в някоя от лабораториите за безплатно изследване за СПИН - ХЕИ София, Център за сексуално здраве и т.н - в интернет има адреси и телефони.
Май това е всичко. Ще се радвам, ако съм била полезна. Успех на всички  Simple Smile

# 319
Единственото, което на нас не са искали, това снимки. И защо са им тези снимки newsm78

# 320
  • София
Официално - за да изберат дете, което прилича на вас  newsm78

# 321
Хи, хи, хи... А нашето без снимки как така го улучиха да е пълно копие на баща си. Или въпросите към него да ги отправям? Joy

Фоксче, пращам ти снимки на мейла, ти разказвай после... Ииии, открий  десетте разлики Joy

Дори и прическите им са еднакви... Ще пратя и по-скорошни, там вече е убийствена приликата..., ама тръгвам на работа.

Ллеееллле, оспамих темата Embarassed

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 09:26 от bobkas

# 322
сърбят ме ръцете, ама няма да пиша, нъцки Twisted Evil hahaha
доводът обаче с петтяхтохиляди ми хареса... Winkкат те ядоса и констатираш, че си се набутал.

# 323
# 324
Здравейте!И аз се включвам към списъкът на кандидат осиновителите Confused Не знам колко ще е чакането,но искам да попитам за мамите от Варна-Дали някой знае имената на директора който преглежда заявленията за кандидатстване>Ще съм Ви благодарня Confused PraynigИ ще продължавам да  пиша тук,защото те първа започвам да се запознавам с всичко необходимо за кандидатстването!Благодаря на всички,които са публикували необходимите неща нужни за това Peace

# 325
# 326
  • Варна/UK
cat29, два пъти в месеца има т.н. Комисия по осиновяването, която преглежда заявленията. Тази комисия се състои от социални работници, психолози, юрист на Агенцията за закрила на детето. Поне това беше преди време и мисля, че практиката е още такава.
Успех! Peace

Обаче, ти май питаш за заявлението което се подава да бъдеш вписана в регистъра, нали? Ако е за това, горният отговор го игнорирай.

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 07:49 от luska

# 327
luska,благодаря ти!Точно това имах впредвид..... Peace

# 328
Здравейте. И аз искам да тръгна по този път и да си осиновим дете. Искам да ви попитам, като предварително се извинявам, че не съм прочела всичко което сте писали.
1. Мога ли да подам документите не по местоживеене(имам предразсъдъци към служителите в ДСП в нашия малък град, гнездо на клюкари и некомпетентни хора дето се интересуват само от това каква клюка да разнесат, а нашето семейство е много коментирано), а в Регионалната Д"СП"например?
2 . Каква е най-малкта възраст за осиновяване на детенце - искаме бебе възможно най-малко?
3.  Колко време приблизително отнема процедурата?
4. Дали ще е проблем,че съм безработна в момента?
5. Дали това,че жилището ни по документи е на свекър ми и свекърва ми, но живеем самостоятелно?
Идват ми още куп въпроси на акъла,но за сега ще съм благодарна, ако ми отговорите на тези. Аз по принцип няма предразсъдъци за осиновяването, но искам да предпазя бъдещото си дете от доброжелатели. И само да вметна, че в нашия град има много, ама много осиновени деца и представете си една жена беше направила списък и решила да информира всички, ако случайно не знаят за осиновяването, нашето семейство е лично засегнато от случая. Предварително ви благодаря.

# 329
Чиполита, на въпросите ти :

1. По мое време (2007 г.) заявление се подаваше по постоянен адрес. Моя настоящ адрес беше в друг град и по тая причина се наложи да направя настоящия си адрес постоянен, за да мога да подам заявление в града, в който живея. Т.е. - по постоянен адрес, тъй като в процеса на проучване, социалните не могат да обикалят от град на град, за да проверяват жилищни условия и т.н. по време на проучвателния период.

2. За възможно най-малко бебе предполагам се чака доста. Минималната възраст за която съм чувала е 4-5 месеца.

3. Процедурата по проучване и вписване в регистъра на кандидат-осиновителите трае най-много 3 месеца. Това е законоустановения срок. От нам насетне колко ще чакате, докато ми изберат за подходящи осиновители на конкретно детенце, зависи най-вече от вашите изисквания към детето и социалния ви доклад, изготвен от социалния ви работник.

4. Ако съпруга ви има доход, това че сте временно безработна не би трябвало да е проблем, но понижава вашата "конкурентноспособност", така да се каже.

5. Не е необходимо да разполагате със собствено жилище, социалните ще проверят жлищнште ви условия.

Най-добрия начин да предпазите бъдещето си дете от доброжелатели е да разговаряте с него за осиновяването, вие да му разкажете и обясните как сте станали семейство. Повярвайте, това предпазва от драми. Ако някоя жена със списъци в ръка реши да уведоми и вашето (дай боже скоро) дете, то ще каже :"Ами знам, мама вече ми обясни". И толкоз.

Общи условия

Активация на акаунт