В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 457
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря ви за отговорите  Wink

Поуспокоих се, а и днес получихме първото писмо, че сме вписани. Значи всичко е наред  Simple Smile

# 496
  • Поморие
Здравейте!
Днес подадохме документите и възникна един въпрос,който ме вълнува и ще се радвам ако някой от вас се е сблъсквал с подобен проблем да ми пише.Казусът е следният.Съпругът ми има син от първия брак,който е пълнолетен /30 години/.Социалната работничка днес ни каза,че синът му също трябва да е запознат с това наше желание и трябва да имаме неговото съгласие,защото осиновеното дете ще се яви законен наследник на баща си.Искам да подчертая ,че синът на съпруга ми е получил при развода семейното жилище,не поддържат връзка с баща си и изобщо не живее при нас.Според мен това е някаква измислица на социалната работничка и нямат право да задълбават толкова ,за да искат съгласието на сина му и то с този предлог за наследството.Мъжа ми може да посочи за свой наследник трети човек ,а не децата си.Моля за вашето мнение.Много се притесних да ви кажа честно.

# 497
Здравей,Мерелин! Ние не сме се сблъсквали с такъв проблем като вашия, но ми се струва че даването на съгласие от сина на съпруга ти е излишен и не се изисква по Закон. Ако социалния работник, който ви проучва иска неговото мнение това е друг въпрос. Що се отнася до наследниците на съпруга ти, то това са именно неговия син /от първия брак/и бъдещото ви общо дете, макар и осиновено!Осиновените деца са явяват законни наследници на родителите си/пише го в Закона за наследството/!това е моето мнение!не знам дали съм успяла да ти помогна... Simple Smile

# 498
Здравей, Мерелин. Според мен тази социална се е вживяла нещо повече. А ако бяхте забременяла пак ли трябваше да питате сина  дали да го родите? Винаги съм се чудела , тези социални работници правят ли някаква проверка на това, което им разказваме или си пишат доклада и ти се подписаш като върху декларация. А ако не се подпишеш под истината носиш ли наказателна отговорност  newsm78 Thinking

# 499
  • В голямото море...Живот
Здравейте момичета и момчета  Hug
При нас нещата са на етап "мислим да осиновим дете"  Confused И двамата имаме по 1 дете от бивши бракове, но по стечение на обстоятелствата децата не са с нас.
Нямаме брак, живеем от 10г на семейни начала - почти 7 от тях в чужбина.
Постоянната ни регистрация е в друг град, където половин-а има собствено жилище.
По настоящ адрес сме под наем, договорът е на мое име.
Опитвах се да намеря информация на какви точно условия трябва да отговаряме, за да можем да се впишем в картинката  newsm78 По какъв начин трябва да доказваме, че живеем заедно и нужно ли е?  Къде трябва да кандидатстваме - по постоянен или настоящ адрес?
Благодаря предварително!

# 500
По какъв начин трябва да доказваме, че живеем заедно и нужно ли е?  Къде трябва да кандидатстваме - по постоянен или настоящ адрес?
Благодаря предварително!

Няма как да осиновите дете и двамата без наличие на сключен брак.
Затова първо трябва да решите кой ще е кандидат- осиновител,а другия- дали и как ще участва в проучването.След това уточнение, следват и останалите отговори, но това е съществено в случая.

# 501
Ако сключим брак и веднага подадем документи за осиновяване шанса по-малък ли е?
На този етап аз имам по-високи доходи ( по документи и не само), но нямам нищо друго собствено - жилище имам предвид. Той има фирма, но с ниска печалба за миналата година и жилище. Кой е по-добре да кандидатства в този случай (без брак)?

# 502
  • София
Ако сключим брак и веднага подадем документи за осиновяване шанса по-малък ли е?
На този етап аз имам по-високи доходи ( по документи и не само), но нямам нищо друго собствено - жилище имам предвид. Той има фирма, но с ниска печалба за миналата година и жилище. Кой е по-добре да кандидатства в този случай (без брак)?
ДОРОМ, според мене финансовото положение не е водещото при взимане на решение кой да е осиновителя, ако решите да не сключите брак - сама жена осиновител е доста често срещано явление, докато сам мъж - осиновител е почти изключение, което предполага и по-дълго чакане. Какви са доходите ти и дали имаш собственост, а още по-малко печалбата на фирмата са нещата, от които зависи колко ще чакате - важни са изискванията, които ще впишете в заявлението, а после и в доклада - пол, възраст, етнос, здравословно състояние. Ако ти си кандидат-осиновителя при проучването ще има срещи и с партньора ти и всичко свързано с вашите взаимоотношения ще бъде описано в доклада, а вероятно и двамата ще ходите и на обучението. Документите при кандидатстването се подават в РДСП по постоянен адрес ( от личната карта), след осиновителния 2 годишен период се води от РДСП по настоящ адрес. Накратко: ако си здрава, работоспособна, в добро психично здраве и имаш покрив над главата си - вписваш се в картинката за кандидат-осиновител и можеш да подготвяш документите. От съответното РДСП си вземи списъка с необходимите документи, защото всички имат различни изисквания и действай.  Simple Smile Желая ти успех!

# 503
Няма как да се даде еднозначен отговор на въпроса.Шансът зависи от много фактори и обстоятелства освен от имущественото състояние.Въпросът е, че двойка без брак няма право да осинови дете, при двама съжителстващи само единият има право да е осиновител.А двойка с брак има право заедно да осинови дете.

Негласно правило е да се предпочитат по-млади пред по-възрастни осиновители,
семейства пред самостоятелно осиновяващи,
по-имотни пред по-затруднени финансово,
но всичко това разбира се не е от категорично значение.Има достатъчно много случаи,при които и самостоятелни осиновители осиновяват по-бързо дете от семейства, с по-ниски доходи- по-бързо от тезис по-високи и т.н.

Личното ми мнение е, че като цяло наличието на сключен брак увеличава шансовете .
Без брак- независимо от доходите, все още се предпочитат самотни майки, отколкото самотни бащи, има някакъв традиционализъм в тази сфера.

# 504
Благодаря ви за отговорите  Hug
Май трябва да спомена и годините  Mr. Green Моите са почти 43, половин-а е на 34. Идеята за осиновяване е негова (признавам), а осиновяване защото аз не мога повече да имам деца. Възрастовият диапазон би бил от 1г до 3г, без значение пол и етнос, здраво... Ще трябва да се сключи брак  newsm78

# 505
Благодаря ви за отговорите  Hug
Май трябва да спомена и годините  Mr. Green Моите са почти 43, половин-а е на 34. Идеята за осиновяване е негова (признавам), а осиновяване защото аз не мога повече да имам деца. Възрастовият диапазон би бил от 1г до 3г, без значение пол и етнос, здраво... Ще трябва да се сключи брак  newsm78

При сключен брак и посочени критерии, имате шанс осиновяването да се случи най-късно колкото трае една бременност.Успех!  bouquet

# 506
 Hug  Praynig

# 507
Здравейте от мен, аз се казвам Даниела и съм от София. С моя съпруг обмисляме възможността да кандидатстваме за дете. Ние имаме свое -биологично -дете, но след един дълго лекуван стерилитет и 4 спонтанни аборта. След, като родих дъщеря си имам една извънматочна бременност и отстраниха лявата ми тръба и още една бременност, която пак беше в следствие на стимулация и пак завърши със спонтанен аборт. Дъщеря ми ще стане на 7г. следващия месец и много иска братче или сестриче, а и ние също. Е, аз вече съм се отказала от надеждата, че това ще се случи по нормален път и от известно време обсъждаме с мъжът ми тази възможност. Имам някои притеснения и ще ги споделя с вас, като ви моля за съвет или мнение. Аз съм на 35 /тази година ще навърша 36/, а той на 38 /тази година ще навърши 39/. Живеем в собствено жилище, работим и двамата и имаме не лош доход, но за съжаление по трудови договори не сме осигурявани на високи заплати. Не сме болни от нищо, и макар, че понякога имаме спорове помежду си, живеем добре и се обичаме. Аз съм от хората, които много обичат животните и се грижа за доста такива. Храня бездомни, а имам и  прибрани от улицата у дома, а именно едно куче, четири котки, един заек, един хамстер и два папагала. Разбира се за всички се полагат нужните грижи - все пак моето дете е израстнало по този начин. Не мога да гледам как някое животинче или дете страда. Нямам представа обаче, дали това няма да попречи. Тази година ни предстои ремонт и ще направим самостоятелна стая на дъщеря си, респективно и на евентуално осиновеното дете. Разбира се имам своите притеснения и съмнения, но това предполагам е нормално, когато човек предприема толкова важна стъпка, защото напълно осъзнавам какво означава да осиновиш дете  и да поемеш подобна отговорност. Май доста дълъг стана поста, ще приключвам, а ако има още нещо важно, което пропускам моля пишете. Предварително благодаря на всички отзовали се  Simple Smile .

# 508
Здравей lgdani , не разбрах какво те притеснява точно. Ако е наличието на биологично дете - няма място за притеснения. И ние имаме биологична дъщеря, беше на 11 години когато подадохме документите и вече си имаме още една дъщеричка. И други майчета има с биологични деца.

# 509
manja_66, много благодаря, че се отзова  Simple Smile. Притеснява ме всичко, което съм написала т.е.  възраста, която е подходяща за осиновители тази ли е, не сме ли я попрескочили, защото не сме по на 20 години. Проблем ли ще е това, че не сме бездетни, това, че имаме много животни, това, че не ни осигуряват на високи заплати. Нямам представа какви са изискванията на социалните и по какви критерии оценяват кандидат осиновителите и може би затова се притеснявам. Ние също искаме още едно момиче, защото ще е по-лесно да отглеждаме еднополови деца, нямаме претенции относно етнос, а възраст до около 2 годинки и половина също няма да е проблем.
Утре, като заведа детето на градина ще отскоча до социалните /службата е точно до детската/ и ще попитам какво по точно е нужно. Дано ни одобрят. Четох, че се изискват медицински удостоверения  и моля да споделите, за всичко ли трябва да се правят изследвания или личният лекар ги издава въз основа на това, което има при себе си.

Общи условия

Активация на акаунт