В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 460
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 570
Alleks,имам още едно въпросче. Мога ли сама да извадя документите от общината (че не сме лишавани от семейни права и този за семейното положение) и този от следствената служба за мен и съпруга ми или и той трябва лично да присъства? Или дали има вариант съпругът ми да ме упълномощи пред нотариус и аз да обикалям за документите и от негово име?

Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 16:45 от polito_87

# 571
  • София
 polito_87, с нотариално заверено пърномощно не би трябвало да имаш проблем, иначе доколкото знам трябва лично да присъствате и двамата. Във всеки случай в пълномощното изброй всички институции от които ще вадиш и неговите документи, за да нямаш проблеми. Ако и някой от юристите се включи по въпроса ще е добре  Simple Smile

# 572
  • В градината...
Alleks е права  Peace

# 573
Alleks, относно първата част от поста ти  - за това, че срещите са превенцията за разсиновяванията - то нашите срещи са точно същото - целта им е да преценят доколко сме мотивирани и склонни на компромиси и да оценят доколко сме надежни.
Относно това, че соц. работник НЕ взима решението - то да те попитам, ако той не ни одобри дали въобще документите ни ще бъдат предложени на  Директора на РДСП? Тук не говорим за психолога, а за екип от психолози и курс, който ти явно не си карала, затова се съмнявам, че даваш обективно мнение. Ако мнението на психолозите е отрицателно то нека се запитаме защо? За съжаление ние българите сме свикнали да си мислим, че винаги можем и знаем повече от другите, и когато някой си позволи да ни засегне на темата ставаме много чувствителни, но никога не желаем да помислим и да си отговорим честно - защо са ни отхвърлили.
Трето - в поста си призовавам точно за това - да се информираме добре преди да вземем толкова важно решение и курса ни дава точно тази информация. Не разбирам, с какво точно не си съгласна?
Последно - утре провери, защото,  когато се пише в специализирани форуми, които се четат от мнооооооого хора информацията трябва да бъде поднасяна коректно и човек не бива да отрича истини, защото смята, че не може да е вярно  Peace. За по-подробна информация се обърни към "Надежда за малките", защото те са тези, които ни обясниха, че не е нужно да са подадени документите и в курса има и такива хора.

# 574
Я, каква дискусия се е развила тук. Аз ли нещо не разбрах? В наименованието "Курс за кандидат - осиновители" няма ли две основни тези? Курс - т.е. обучение, и кандидат-осиновители - т.е. хора, които вече са взели решение да осиновят и на този курс отиват за да се запознаят със спецификата на отглеждане на дете от институция.  lgdani по твоите думи излиза, че в момента сте подложени на двойно проучване - от една страна социалните от ОЗД, от друга - от социални работници и психолози от фондация. Не виждам логика организация с нестопанска цел да дава мнение и становище за това кой става и кой не става за родител. Преди 5 години нямаше такива курсове, за съжаление, и ако не бяхме в този форум няколко майчета да споделяме и да обменяме мнения и неволи, доста трудности щяхме да имаме. И нещо не разбирам, как точно на този курс ще те откажат да бъдеш майка?  Thinking

# 575
  • София
Igdani, хубаво е като четеш постовете да не влагаш толкова много емоции, за не тълкуваш погрешно написаното. Не омаловажавам позицията на социалните, а казвам, че след проучването те само предлага даден кандидат за вписване и че голямо значение има и доклада от обучаващата организация. В края на краищата подписа под заповедта е на Директора на съответното РДСП, нали? Всъщност ти няма от къде да знаеш, защото все още нямаш такава заповед. За твоя информация - не само съм минала курса за обучение, а и сега, като осиновител правя консултации с психолог във връзка с адаптацията на дъщеря ми в един от центровете, които провеждат обучението на кандидатите и често си говорим и за това доколко кандидатите са информирани за това, което им предстои. Даже сме коментирали и необходимостта от срещи между кандидат-осиновители и такива, които вече са осиновили детенце, за да споделят опит за проблемите, с които се сблъскват и да дадат информация по въпроси, които вълнуват кандидат-осиновителите. В края на краищата, там на където вие отивате, ние от там се връщаме и можем много да сме ви полезни Simple Smile
Това, за което не съм съгласна с тебе е, че курса може да откаже някои кандидати от осиновяването. Единствено информацията, че в домовете преобладават деца с ромски произход и че се чака много за дете с български произход може да разколебае някого, нищо друго от информацията, която получавате не е такава, че да предизвика отказ. Това е мое мнение, може да има нещо, което пропускам, затова те попитах кое точно може да откаже кандидат -осиновителите - аз поне за друго не се сещам ooooh! Убедена съм, че такава откачалка като тази с кучето няма да се разубеди сама, че не става за тази работа - психолозите са тези, които трябва да го направят това! Доколкото разбирам, все още не си минала срещите със социалната и няма от къде да знаеш, че проучването им всъщност е стандартен въпросник в няколко раздела и никак не е трудно да се представиш като отговорен човек с голямо сърце и богата душевност, в резултат на което  докладът ти да е прекрасен, както предполагам се е случило с горепосочената "осиновителка". И повярвай ми, познанията, които се получават на курса са капка в морето от това, което ще научиш след като малкото същество влезе в твоя дом! Курсът дава само насоките, останалото е във вашите ръце  Naughty Затова недей да скачаш толкова, аз поне нямам нищо против тебе, просто се опитвам да коригирам част от информацията,  която най-малкото е неточна. А по въпроса за курс преди подаване на документите - и тука няма нищо лично, изненадана съм, защото ти си втората, която го споменава и ми е странно, как така без направление от социалните може да се ползва безплатна услуга, за която фондацията получава финансиране от държавата ( все пак се отчитат някак си, нали? Simple Smile) - по тази логика всеки който се сети, може да се учи за осиновител  Shocked
С това приключвам тази неприятна дискусия. Имам само един съвет - тука сме, за да помагаме, защото знаем неща, които в бъдеще ще са ви полезни, а ги няма написани в книжка, която можеш да си купиш от книжарницата, затова не се заяждай, нищо не печелиш. Този форум е за взаимопомощ, а не за разправии и когато има различни мнения просто се търси истината!
p.s. Само за протокола - ако социалният ви доклад е отрицателен, т.е по преценка на социалния работник вие не ставате за осиновители Директора на РДСП издава заповед за отказ от вписване в регистрите и на база на това вие имате право на обжалване пред по-горни инстанции - както виждаш, социалния работник не е този, който решава  Naughty

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 01:23 от Alleks

# 576
manja_66, съвсем правилно си разбрала - проучват ни от две места, а ако посетиш курса ще получиш и отговор на въпроса си  Peace.
Alleks, ако някой започна да се заяжда - то не бях АЗ. Назидателния ти тон на повече знаеща, не звучи, нито като "просто се опитвам да коригирам част от информацията", нито като "тука няма нищо лично, изненадана съм, защото ти си втората, която го споменава и ми е странно" - това, че за теб е странно, не означава, че не е вярно. В нашия курс вече има един участник със съмнения - какво го е накарало да се замисли не знам. Съгласна съм, че от вас можем да получим много информация - затова и четем тук и поне аз, съм благодарна за това. На практика обаче, ти си написала почти същото, което съм написала и аз и не разбирам как тогава не си съгласна с мен. И последно, защото и на мен дискусията не ми е приятна, ако човек иска да помогне и обясни на някой нещо не го прави по начина, по който си го направила ти -учителски-назидателно, защото тук всички сме възрастни хора с мнение и опит /не коментирам твоя опит, но те моля и ти да не коментираш моя, защото това е моето образование/. Когато искаме да си помагаме го правим, като равнопоставени, а не, като учител - ученик. За мен спора приключва тук и повече няма да отговарям на подобни коментари.

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 07:49 от lgdani

# 577
  • София
lgdani, без да искам да отварям нов спор и да те засегна,  и с цялото ми уважение и добронамереност, наистина част от информацията, която даваш, е подвеждаща. Нека не говорим наизуст и да проверяваме нещата, които пишем - не за друго, а за да не заблудим някого.
Тук не си мерим кой колко знае, а споделяме информация, която може да бъде полезна на останалите.
И нека не си развяваме образованията - аз съм социален работник по образование, но за 5-те години в университета не съм научила и една стотна от това, което съм научила от момичетата тук - просто защото е специфично, различно и няма откъде да го научиш по-добре, отколкото от някой, минал по пътя и направил си труда да прочете нормативната уредба   bouquet

# 578
Момичета, здравейте отново  Simple Smile

Давам информация за такива като мен и съпруга ми, които са с различни адреси по лична карта.

По съвет на Алекс звъннах в отдела във Връбница, откъдето ми казаха, че трябвало първо да си сменим личните карти за най-лесно. Мъжът ми обаче предпочита да не си сменя адреса, защото работата му е такава, че всички документи, които получава, ги получава на адреса си по лична карта и ще е много сложно да уведомява всеки един от хората, с които работи за промяната в адреса. Затова звъннах и в отдела по закрила на детето, към който спада Света Троица. Оттам ми казаха, че по закон имаме право да кандидатстваме в който от двата отдела ние решим. Служителката беше изключително мила и се разбрахме днес да мина през отдела, за да ми каже какви документи да събера.

Аз се вълнувам ужасно много. Вече нямам търпение. Искрено се надявам, че като не държим на етноса и на това да е под 2год., нещата ще се развият бързо  Praynig

Надвечер ще се включа и аз с актуална информация за документите, необходими за кандидатстване към днешна дата (макар че сигурно няма да има нещо по-различно от преди няколко месеца).

# 579
  • София
Melodiq, благодаря ти  Hug
Igdani,  както споменах в предишния си пост аз приключих дискусията с тебе. Ние наистина сме възрастни хора и носим отговорност за думите си, а що се отнася до тона ми - нека това го преценяват останалите  Simple Smile

# 580
Момичета, здравейте отново  Simple Smile

Давам информация за такива като мен и съпруга ми, които са с различни адреси по лична карта.

По съвет на Алекс звъннах в отдела във Връбница, откъдето ми казаха, че трябвало първо да си сменим личните карти за най-лесно. Мъжът ми обаче предпочита да не си сменя адреса, защото работата му е такава, че всички документи, които получава, ги получава на адреса си по лична карта и ще е много сложно да уведомява всеки един от хората, с които работи за промяната в адреса. Затова звъннах и в отдела по закрила на детето, към който спада Света Троица. Оттам ми казаха, че по закон имаме право да кандидатстваме в който от двата отдела ние решим. Служителката беше изключително мила и се разбрахме днес да мина през отдела, за да ми каже какви документи да събера.

Аз се вълнувам ужасно много. Вече нямам търпение. Искрено се надявам, че като не държим на етноса и на това да е под 2год., нещата ще се развият бързо  Praynig

Надвечер ще се включа и аз с актуална информация за документите, необходими за кандидатстване към днешна дата (макар че сигурно няма да има нещо по-различно от преди няколко месеца).

Здравей Поли,
Само да то дам малко кураж, и аз писах 2-3 години, всички дирекции и без предпочитания за етнос. Минаха 6 месеца след вписването ми в регистъра и ме се обадиха за първи път. Мисля че доста бързо стана, аз се бяг подготвила да чакам още.
Успехи и спокойствие, всичко ще се нареди !

Сърдечен поздрав

# 581
Отидох до Закрила на детето и взех списъка с документите. Но ми изникнаха няколко въпроса.

1, Документ за преминат обучителен курс - останах с впечатлението, че курсът се насрочва след като са предадени останалите документи, а не заедно с тях. Някой може ли да ми даде информация кога се преминава през този курс?

2. Изследвания за СПИН и Васерман - някъде бях чела и за хепатит Б. Имате ли представа в крайна сметка за какво трябва да се изследваме?

3. Спомената е някаква декларация за сътрудничество с ОЗД, декларация за съгласие да се обработват личните данни, декларация, че не са налице обстоятелства по чл. 32, т.4-7 от Закона за закрила на детето - тези декларации в самия отдел по Закрила на детето ли ще ми ги дадат или аз трябва да си ги набавя отнякъде?

Патето Яки, благодаря ти за куража. Много силно се надявам да не отнеме много време.

# 582
polito_87

1. Документ за обучителен курс - след като си подадеш всички останали документи, от ОЗД ще ти дадат да попълниш едно заявление за социална услуга "Курс за кандидат-осиновители", като си избираш доставчика на услугата. В Отдела имат подробна информация за лицензираните доставчици и датите на курсовете. Документа се издава след края на курса и се изпраща директно в отдела, след като си се запознала с него.

2. Прави се изследване и за хепатит.

3. Всички декларации са по образец и се дават от отдела за Закрила на детето.

# 583
Момичета, много започнах да се приртеснявам домашното проучване. То още е далече, тъй като тепърва започваме да събираме документите, но все пак...

Ами ако социалният работник не ни одобри? Домът ни е нов, има две спални, хол и куня, в спокоен квартал. Доходите ни също ни позволяват да отгледаме още едно дете. Но все пак се притеснявам... Имаме куче? Не знам дали това няма да ни изиграе лоша шега. Кучето е много добро, Голдън Ретривър (породата, която се използва за водач на слепи хора), обожава деца... Но може социалният работник да не одобри този факт. Домът ни е чист. Подреден е, доколкото може да бъде подреден един дом с две дечица. При вас как премина проучването? Имахте ли подобни притеснения?

# 584
  • у дома
Лично аз не съм имала такива притеснения-не мисля,че изобщо това трябва да те стряска.
Ако искаш при срещите изведи кучето,макар,че и това не е проблем,но ако така ще се чувстваш по-спокойно.
Нашите социални само огледаха и си записаха колко стаи има и толкова.
По-скоро ще искат сериозни доводи,защо сте решили да основите(на мен наистина ми е чудно)
споко,всичко ще е наред

Общи условия

Активация на акаунт