В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 454
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 585
dgidgi, винаги сме искали три дечица. Мотивът ни е, че вече имаме две наши биологични и искаме да дадем любов на детенце, което си няма семейство. Имаме финансовата възможност да предприемем тази крачка, имаме и наличното време, както и огромното желание да го направим. Ти сега ме накара да се замисля дали на социалния работник това ще му се стори обективен мотив.

Последна редакция: вт, 18 юни 2013, 13:46 от polito_87

# 586
Полито, когато ние кандидатствахме за осиновители, имахме голямо куче (ердел териер) и според социалната любовта ни към животните и факта, че имаме куче дори е положителен аспект от доклада... Осиновихме много бързо (и ние не бяхме поставили ограничение за етнос)...

Разбирам, че се притесняваш от домашното посещение, но то е почти проформа. Няма изброени конкретни и задължителни критерии, на които да трябва да отговаря жилището. Социалните просто трябва да опишат условията, в които ще израства бъдещото ви (трето) детенце. Пък и те често обичат да казват, че за здравословното израстване на едно дете са важни не парите, а любовта в семейството...

Поздравявам ви за решението да осиновите, лично мене избора ви не ме учудва! Simple Smile Въпрос на семейно планиране е и това, че имате желание и възможности (време и финанси) да го сторите звучи убедително. Никъде не е казано, че осиновяването трябва да е решение при стерилитет (първичен или вторичен)... Ти звучиш спокойна и уверена в себе си и в желанието си, а според мене това е важно...

Мисля си, че един друг въпрос за размисъл е този за възрастта на детенце и дали сте наясно, че при по-големите деца адаптацията е свързана с повече трудности...

Стискам палци! Simple Smile Успех! Simple Smile

П.П. Във връзка с казуса с различните адресни регистрации по лична карта бих искала само да цитирам променената Наредба за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване от 5.10.2010г. Там Раздел V, Чл. 24 (2) се казва:
"В случай че желаещите да осиновят са съпрузи с различни постоянни адреси, заявлението се подава в дирекцията по постоянния адрес на единия от тях."
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=vi … 212&Itemid=28

# 587
  • София
polito_87, притесненията ти, според мене са излишни  Simple Smile Както Chandra ти е написала, гледат се като цяло условията, в които ще се отглежда детето, понякога питат в коя стая ще го сложите. Интересуват се повече(поне при мене беше така) от взаимоотношенията в семейството и с близкото обкръжение от роднини и приятели, тяхното отношение към вашето решение да осиновите дете, най-вероятно ще разговарят и с децата ти, питат какви изисквания ще имаш към детето след като дойде при вас по отношение на начина на възпитание, обучение, спорт и странични занимания. Мотивацията е много съществен момент, но при вас я има и аз лично не я намирам за странна, защото имам познати, които точно като тебе при 2 биологични деца си осиновиха трето - една прекрасна госпожица.  Grinning Не е страшна срещата, повярвай ми, просто си отдели 1-2 часа за нея и бъди себе си  Simple Smile
А кучето няма начин да е проблем, защото мене ме питаха дали смятам да възпитавам детето си в любов към животните.  Laughing
Chandra ти е дала една сериозна тема за размисъл по отношение на възрастта на детето и това наистина е нещо, което е важно и не трябва да го подценяваш. За щастие имаш време да мислиш и да събираш информация, поне докато приключи доклада можеш да променяш изискванията си, а и след това може, разбира се, но става с декларация до РДСП-то. 
Хайде, стискам палци бързо да се похвалиш, че си подала документите и си в етапа на проучването  Hug

# 588
  • В градината...
Аз да споделя, че съвсем не е задължително социалните да са толкова пространствени и обстоятелствени. Мен ме питаха единствено за причини за осиновяване /всъщност, в бланката на заявлението трябваше да се попълни/. Аз отговорих с една дума. Никой не ме е питал за мотиви и прочие. Всичко беше толкова бързо и формално. Накрая докладът се наложи аз да го редактирам, като им посочвах по-правилните за мен думи и сравнения.

# 589
Аз пак се включвам с въпросче, тъй като утре ще обикаляме за документите. Тъй като имаме две дечица, трябва ли и за тях да вадя някакви документи - медицински или нещо подобно?

# 590
Полито, така и така ще обикаляш за документите, защо не отскочиш преди това до РДСП - от там ще ви дадат пълен списък с необходимите документи и ще ви обяснят, какво се иска във вашия конкретен случай. Много по-сигурно си е така, от извора. Защото понякога има разминавания. Например, на нас към медицинското свидетелство ни изискаха направено манту за туберкулоза а знам, че това не навсякъде е задължително и подобни... Иначе от това, което съм чувала и моето предположение е, че не се изисква медицинско за децата. Вероятно ще са необходими единствено актове за раждане...

# 591
На нас преди 5 години не са ни искали никакви изследвания за каката. Само на посещението на социалната в къщи дойде с психоложка и разговаряха с Лили. И после в доклада фигурираше становище за мнението и приемането на биологичното ни дете за бъдещото братче/сестриче. Дори не помня и акта за раждане да сме прилагали.
Момичетата вече са ти писали, да не се притесняваш за кучето. Точно така приемат наличието на домашен любимец - като възпитание към любов към животните. При нас като идваха дори не ми разглеждаха къщата, само поискаха да видят детската стая (после в доклада беше написано - светла, просторна и уютна детска стая, добре мебелирана, има и РС (а там тогава бяхме сложили стария не работещ комп като декорация) има условия за отглеждане на още едно дете.) Аз като добра домакиня се бях приготвила - сладки, кекс, сок, предложих кафе, а те - "не, благодаря, само вода, че е много жега"  Laughing 
Не се притеснявай, просто бъдете себе си. Вие си имате мотивацията, само обмислете наистина възрастта, прочети повече за проблемите при адаптацията на по-голямо дете за да сте подготвени. Не казвам да променяте решението си за тази възраст, а просто да сте подготвени за евентуалните проблеми и кризи.

# 592
Благодаря за отговорите   bouquet

Извинявам се много, но ми се налага пак да ви задам въпрос. Удостоверението за лиспа на психични заболявания от психодиспансера на 4-ти километър ли се вади или от друго място?

# 593
  • София
Благодаря за отговорите   bouquet

Извинявам се много, но ми се налага пак да ви задам въпрос. Удостоверението за лиспа на психични заболявания от психодиспансера на 4-ти километър ли се вади или от друго място?

Зависи от адресната регистрация. Аз си го извадих от там, а мъжа ми го пратиха на друго място (адресната му регистрация е в друг квартал). Нямам идея на какъв принцип са ги разпределили, може би е добра идея да звъннеш по телефона.

# 594

Някъде четох, че може и там - ние нашите ги вадихме на ул. Искър.
За кучето не се притеснявай - аз се занимавам със задомяване на бездомни животни и често у дома има само временно пребиваващи кучета или котки, но имам и доста свои - във всички случаи доста повече от едно куче. Ние единственото, за което ще внимаваме, когато осиновяваме дете ще е да не е алергично. Социалните не казаха нищо за това, защото предварително попитах това проблем ли е и, ако е, въобще да не започваме събиране на документи - не се притеснявай  Wink.

Последна редакция: чт, 20 юни 2013, 08:09 от lgdani

# 595
  • София
polito, доколкото имам инфо и двете ви адресни регистрации са към Психодиспансера на ул. "Екзарх Йосиф" 59 - ето ти телефон за проверка 02/9399015, таксата беше 40 лв на човек. Сега се сещам нещо, което беше важно - в Тубдиспансера за различните общини имат различни приемни дни - звънни на тел. да ти кажат, за да не се разкарваш напразно - 02/9832776 и от РДСП София град не искат манту - преди 11 месеца беше така, не мисля, че е променено. Психото и туб диспансера са на 2-3 преки един от друг, затова е удобно двата документа да се вадят в един ден. Имам спомен и че приемното време в психото беше до 16:30 ( дежурният психиатър е до тогава, регистратурата работи до по-късно), а винаги има чакащи, затова си предвиди поне час по-рано да си там и се въоръжи с много търпение, защото ако попаднеш на "подходящ" дежурен ще се наложи да разказваш 15-20 минути автобиографията си - от това къде си учила, до всички болести, от които си боледувала и дали си имала щастливо детство.   Laughing Вторият път ми задаваха по-читави въпроси от сорта дали имам наследствени заболявания и дали съм имала удари по главата  Joy Joy Joy
Утре ти желая късмет и бързо справяне с институциите!   bouquet

# 596
Бързам да се похваля  Simple Smile

Alleks, благодаря за телефоните. Много ми помогнаха   bouquet

Минахме през психодиспансера на Екзарх Йосиф, който действително отговаря и за Света Троица и за Връбница. Имахе голяма късмет - нямаше никакви хора и свършихме работа за половин час. Таксата е 40лв.

Късметът беше на наша страна и с тубдиспансера, тъй като точно днес до обяд се издаваха бележки за нашите квартали.

После минахме през общините и подадохме молби за издаването на удостоверенията там. Така, както ни обясни служителката как протича процедурата, имам чувството, че ще чакаме поне седмица. Някъде прочетох, че изисквало 2-3 дена, но... Вие какви наблюдения имате по въпроса?

Най-голям късмет извадихме в следствената служба. Случихме на страхотен служител, който като чу, че става въпрос за осиновяване, веднага се обади на някаква жена и ни дадоха свидетелствата точно след 15 минути.

За утре ни останаха само изследванията и когато дойде време да си взимаме резултатите, ще минем и през Районния съд.

Сега обаче имам друго много голямо притеснение:
Братът на съпруга ми, който живее с неговите родители, на 38г. е и не е женен, има редки психични проблеми. Лежал е и в психиатрията. Тези проблеми се подтискат с медикаменти. Не е агресивен по време на тези наитина редки кризи. По-скоро започва да си представя някакви неща от рода на това, че има някаква професия, че се вижда с разни хора... Мисълта ми е, че не е нещо страшно и се случва много рядко. През останалото време е много усмихнат, шегува се, разбира се с нашите деца, доста интелигентен човек е. И това не е по рождение. Проявило се е, когато е бил студент.

Дали това няма да се окаже пречка при осиновяването? Не живеем заедно с него. Те са в единия край на София, а ние в другия. Много се притеснявам дали това няма да окаже влияие и да получим отказ. Какво е вашето мнение?

# 597

Най-голям късмет извадихме в следствената служба. Случихме на страхотен служител, който като чу, че става въпрос за осиновяване, веднага се обади на някаква жена и ни дадоха свидетелствата точно след 15 минути.

Да не сте попаднали случайно на моя мъж.  Laughing Шегувам се. Ама ние като вадихме документите, понеже на колега и с "връзки" ги чакахме 3 дни и накрая той яхна метлата и се обади на колежката си и се развика и нещата станаха за 15 минути.  Laughing

После минахме през общините и подадохме молби за издаването на удостоверенията там. Така, както ни обясни служителката как протича процедурата, имам чувството, че ще чакаме поне седмица. Някъде прочетох, че изисквало 2-3 дена, но... Вие какви наблюдения имате по въпроса?

Понеже аз съм живяла преди брака си в друга община, трябвало от там да им изпратят информация, дали пък случайно там не са ме лишавали от родителски права. И тая информация пътува от Илинден до Люлин цяла седмица. (а да не говоря, че пак една добра служителка, като разбра за какво ми трябва удостоверението се обади по телефона и много бързо намериха куриер да изпратят информацията.) За съжаление бюрокрацията понякога идва в повече и малко ни изнервя, ама ....

# 598
  • Вън от пространство и време

Зависи от адресната регистрация. Аз си го извадих от там, а мъжа ми го пратиха на друго място (адресната му регистрация е в друг квартал). Нямам идея на какъв принцип са ги разпределили, може би е добра идея да звъннеш по телефона.

Току-що служебно говорих с управителката на психодиспансера на "Екзарх Йосиф" 59. Тя лично каза, че независимо в кой район в София живееш, при тях може да се извади удостоверение за липса на диспансеризация.

# 599
Момичета, аз пак с въпроси...  Blush

1. В списъка с документите пише, че се изисква документ за доходи от работодателя. Аз съм редовна студентка и не работя на трудов договор. За сметка на това работя към една преводаческа агенция на граждански договор. В този случай трябва ли да представям някакъв документ - от агенцията за преводи или пък от университета?

2. Остана ни да си извадим само свидетелството за съдимост от Районния съд. Веднага ли го вадят него или се чака някой и друг ден?

Иначе днес си пуснахме изследванията и в понеделник резултатите ще са готови. Моят документ, че не съм лишавана от родителски права е готов. Реагираха много бързо. И в понеделник ще отида до личните лекарки (моята и на съпруга ми), за да ни напишат медицинските. Препоръките ни също са написани. Остава самода излезе и удостоверението на мъжа ми, че не е лишаван от родителски права, което се надявам да се случи до края на другата седмица и ще подадем документите  Simple Smile При добра организация, документите могат да се съберат и за по-малко от седмица.

Общи условия

Активация на акаунт