В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 449
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 645
  • В градината...
Алекс, моето "обучение" беше в края на януари, т.г., не ми е стара информацията. И да, бяха ангажирали един господин от една неправителствена организация, който води курсовете. Не знам защо оспорваш това, което е било факт и съм го видяла с очите си. Няма ролеви игри, нямаше нищо раздвижено. И аз бях изненадана. Прожектираха ни някакъв чешки филм - черно-бял от 60-те години, с много лошо качество, който май влизал в програмата. За детските домове.
Няма как да твърдя нещо, на което не съм била свидетел. Все пак съм юрист и до голяма степен съм професионално изкривена - отлично знам какво следва да се случи съобразно нормативните актове.

# 646
За мен курсът беше повече от идиотска безмислица. Един изкукуригал бивш детски учител  чете през повечето време нещо, което вървеше  на екран. Когато опитвах да кажа нещо, просто не ме чуваха.
И аз не мога да отсъствам от работа - самоосигуряваща съм и нямам отпуск.
Подкуп, ами може и така да е  Thinking Аз съм в регистъра вече почти 2 години - ни вест, ни кост. Скоро ще ми изтече срокът за вписване. Явно някой някъде чака пари.
Аз за това време 2 инвитрота направих, забременях, абортирах. С малко повече желание за АРТ, можеше да съм родила поне 2 деца. А на кой ли му пука от това.
Явно е по-лесно да родиш, отколкото да осиновиш.

Алекс, моето "обучение" беше в края на януари, т.г., не ми е стара информацията. И да, бяха ангажирали един господин от една неправителствена организация, който води курсовете. Не знам защо оспорваш това, което е било факт и съм го видяла с очите си. Няма ролеви игри, нямаше нищо раздвижено. И аз бях изненадана. Прожектираха ни някакъв чешки филм - черно-бял от 60-те години, с много лошо качество, който май влизал в програмата. За детските домове.
Няма как да твърдя нещо, на което не съм била свидетел. Все пак съм юрист и до голяма степен съм професионално изкривена - отлично знам какво следва да се случи съобразно нормативните актове.

perunika, и аз като счетоводител имам малко професионални изкривявания, свързани със сроковете. Нещо не ми се връзва математиката. Как си била на курс за обучение на кандидат-осиновители в края на януари т.г., а пък вече близо 2 години си в регистъра и чакаш. Тези курсове се провеждат по време на проучването и специалистите дават становище и то влиза в доклада. Явно това на което ти си ходила е било някакво друго обучително мероприятие.
Както и да е. Всеки си знае през какво е минал и не е наша работа да изпадаме в подробности. Просто не правете, моля обобщения като цяло, от частното към общото, че се влиза в заблуждения.

Весело посрещане на новата 2014 година и нека бъде по- успешна за всички   bouquet  bouquet  bouquet

# 647
  • В градината...
Бях вписана в регистъра през лятото на 2012, а през януари 2013 бях на курс. Факт.

# 648
Здравейте момичета, прочетох последните постове сега и си позволявам да кажа как се случиха нещата при нас: през м. април подадохме документите за осиновяване, юни бяхме на курс, а на 3 юли ни вписаха в регистрите. Нашите изисквания бяха за бебе до 8 месеца. През септември получихме предложение, което отказахме и аз много се притесних, че ще чакаме още дълго. За щастие в средата на октомври ни направиха друго предложение за прекрасно бебе на няма и 4 месеца. На 12 ноември 2013 си бяхме у нас Simple Smile. Всички сме много щастливи и най вече баткото ни. Минахме през таза процедура и 2009/2010 г. Тогава чакахме година. Тогава отново осиновихме бебе на 5 месеца.

За подкупите - НИКОГА НИКОЙ НИЩО не ми е искал! Разходите са единствено по документите, но този път се справихме изключително бързо и евтино (за всички у-я от съда и прокуратурата си пуснах платежни от моята сметка с по ниски комисионни). Все пак ги правихме за пореден път Simple Smile

Успех на всички чакащи и дано 2014 г. зарадва повече семейства като нас!
ПП. Нашето бебе се е родило в последния ден на нашия курс. Курсът беше по скоро дискусия и ролеви игри.

Последна редакция: ср, 01 яну 2014, 22:08 от doni2007

# 649
  • Пловдив
За мен курсът беше повече от идиотска безмислица. Един изкукуригал бивш детски учител  чете през повечето време нещо, което вървеше  на екран. Когато опитвах да кажа нещо, просто не ме чуваха.
И аз не мога да отсъствам от работа - самоосигуряваща съм и нямам отпуск.
Подкуп, ами може и така да е  Thinking Аз съм в регистъра вече почти 2 години - ни вест, ни кост. Скоро ще ми изтече срокът за вписване. Явно някой някъде чака пари.
Аз за това време 2 инвитрота направих, забременях, абортирах. С малко повече желание за АРТ, можеше да съм родила поне 2 деца. А на кой ли му пука от това.
Явно е по-лесно да родиш, отколкото да осиновиш.

С това пък аз въобще не мога да се съглася. Или си мноооого голям карък Wink или причината е в изискванията ти. Както съм писала и по-напред, аз съм самотна майка, подадох си документите на 15 януари, в края на март бях вече в регистрите, на 8 юни се видях с моето дете, на 16 юли си беше вкъщи, общо 6 месеца - ВСИЧКО. А сега се опитвам да забременея и при положение, че уж нямаме проблеми вече 6 месеца - НИЩО. Така че мога да поспоря доста кое е по-лесно. А на курса при нас бяха страхотни, явно и там не си имала късмет.

# 650
  • Пловдив

Този филм явно го прожектират навсякъде, но и при нас бяха две - едната психоложка, а другата социална работничка. Беше интересно, но аз понеже бях чела доста преди да стигна до курса, не научих нещо кой знае какво ново.

# 651
  • В градината...
Самира, от тук разбирам, че основната причина за забавянето е изискването за Бг произход. Други изизсквания почти нямах - не исках бебе, а дете около годинка.
А за забременяването какво имах предвид - аз бях с "диагноза" за донорска яйцеклетка. А забременях от първото инвитро.

# 652
  • София
perunika, съвсем нормално е с изискване за български произход да се чака с години. Причината за това е, първо, че има много по-малко изоставени дечица от български етнически произход, отколкото от ромски, турски, смесен и т.н. И второ, по-важно е, че за да бъде вписано детето с български произход, е необходимо  и двамата родители да са декларирали такъв етнос, т.е. необходимо е бащата да е припознал детето. Единици са случаите, когато бащите на такива деца си правят труда да отидат и да ги припознаят - за какво им е? Дори когато бащата е известен, той трябва да е припознал детето, за да бъде вписано то като дете от определен етнически произход. Тук, съвсем логично, има и друг вариант - някой, далече от българския етнос, да се декларира с такъв  - всичко е въпрос на самоопределяне.
И, между другото, дете до годинка си е също доста ограничаващо изискване - на практика е почти невъзможно да се осинови дете до 6 месеца - просто нормативните процедури са такива...
Желая ти успех - дано скоро имате своето детенце, независимо по какъв начин то ще дойде при вас   bouquet

# 653
  • В градината...
Дете не до годинка, а над годинка  Peace

# 654
  • Пловдив
Имах много фрапиращ случай, за който мисля че съм писала, но всеки път, когато се сетя за него и умирам от яд, затова пак ще го разкажа. В деня, в който вече трябваше да си взема детенцето от дома, ми звъни една жена, с която бяхме заедно на курса за кандидат-осиновители и там си бяхме разменили телефоните. Та до този момент аз си мислех, че имам страхотен късмет и че всичко се е развило много бързо, но се оказа, че тя е рекордьорката - до този момент й предложили две деца, като тя не е отишла да види нито едно от двете, щото едното било в Кърджали или Хасково / не помня точно / и сигурно щяло да бъде ромче / в изискванията си е писала, че произхода е без значение, ама не е точно така Wink / , а другото било в София и за там ми измрънка нещо като причина да не отиде и в момента й предлагат 3-то !!!! дете от дома, от който аз взимам моето детенце. Като ми каза името, се оказа, че аз съм виждала детето - беше невероятно момиченце на около 3 годинки - бяло със страхотни сини очи и къдрава косичка на облаче - красавица от всякъде. Казах й това, а тя - ама те ми казаха, че е от ромски произход  ooooh! Аз й казах, че не знам какво ромче е момиченцето, но е по-бяло от нея и е страхотно. Остана да си мисли и после разбрах, че отново не е отишла да го види и това дете  #2gunfire И после ей такива като нея разправят как осиновяването било много трудно !!!!

# 655
  • В градината...
На мен ми бяха казали, че независимо от изискванията, се случва да ти предложат дете, което не отговаря на тях. На мен до сега никакво не са ми предлагали /звучи идиотско това описание, сякаш става дума за стока  ooooh!/.

# 656
Да се включа и аз по темата  Simple Smile.  При нас документите - общо и за двамата - струваха около 140лв. Бяха готови за около две седмици и след подаването на документите в соц. служба  - точно за три месеца бяхме вписани в регистрите т.е. на 30.05.13г. пододохме документите и на 30.08.13г. ни вписаха. Курса беше уникално добър - водеха го от "Надежда за малките" - Психолог, соц. работник и приемен родител. Беше 10 сесии от по 3 часа, сами определяхме кога да се срещаме и това обикновено се случваше след работа, имаше доста ролеви игри, много дискусии и въпроси на, които беше отговорено изчерпателно, а на последната сесия бяха поканени социалните работници на всички от групата, няколко семейства осиновители, рехабилитатор, който работи с деца от домове, имаше и други соц. рабоници, както и възможност ние да си поканим наши гости. Всичко завърши с кратка почерпка и беше изключително полезно за нас да говорим с всички тези хора и да си отговорим на многото въпроси, защото и аз доста бях прочела по темата, но повярвайте ми това, което научихме там е съвсем различно. Нашите критерии са доста занижени искаме дете до 3 години, момиче, без характерни за ромския етнос черти, здраво. Първото предложение получихме още през октомри, но го отказахме /няма да коментирам защо/. От тогава до днес никой не се е обадил с второ предложение и смятам след 06.01.14г. да започна да звъня по дирекциите да попитам какво се случва. Регистрирани сме във всички РДСП- та на територията на РБ,  ако не се лъжа са 28 на брой, а от никъде не ни предлагат - ще видим каква е тая работа  Twisted Evil Laughing . Желая късмет на всички чакащи и не се карайте за глупости. Дано новата година ни донесе само хубави вести и на всички да ни се сбъднат мечтите  Hug.

# 657
  • у дома
Melodiq,не знам какви са нормативните документи,но дъщеря ми беше на 3мес.
Не обърквайте кандидат-осиновителите моля!

# 658
  • София
Melodiq,не знам какви са нормативните документи,но дъщеря ми беше на 3мес.
Не обърквайте кандидат-осиновителите моля!

dgidgi, с цялото ми уважение, законът е променян оттогава. Не желая да обърквам никого - не казвам, че е абсолютно невъзможно, а че е изключително, ама изключително рядко срещано. Има определени неща, които трябва да се случат, за да бъде вписано едно дете в регистрите за осиновяване. И докато се случат всички те, обикновено детето е навършило 6 месеца, дори и когато има подписана декларация за отказ от родителски права още при раждането (което се случва сравнително рядко).

# 659
  • у дома
Не споря,не следя закона,но ми е чудно,като е с отказ още от родилния дом,защо да се чака 6мес.,за да се впише?Или по-скоро си зависи от РДСП?

Общи условия

Активация на акаунт