В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 451
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Добре дошла, buttinsky   bouquet

Давам директно на въпроса: при условие, че нямате брак, документи подава само единия, предполагам - ти, а проучването и доклада ги правят и за двамата ( ако живеете заедно и това е вашето желание). Което означава, че документа за доходи го вадиш само ти. Социалният може в последствие да поиска документ за доход и от партньора ти, но за началното подаване на документите не е необходим.
Препоръките са свободен текст, но като цяло имат следния вид:

Препоръка от ............. , ЕГН ............
До Дирекция “Социално подпомагане”-гр. .................., район ............. ( за София)

Относно желанието за осиновяване на дете от ......................................

Следва описание от кога се познавате, какъв човек сте, отношенията ви във фамилията, отношенията ви с децата (на това е добре да се наблегне)  и т.н.

Накрая са общите приказки какъв прекрасен и отговорен родител ще бъдете  Grinning

дата и подпис

Една страничка е достатъчна, не е необходимо да се пее "Одата на радостта", просто е добре да се изброят някои качества, които са във ваш плюс при отглеждане на детето.

За снимките .......... с деца или без - няма значение според мене. Те са за ориентация как изглеждате, май за друго не служат  Simple Smile
От цялата документация най-важни са критериите за детето, от тях зависи колко ще чакате!

По въпроса с жилището ще направя само едно уточнение - документите се подават по постоянен адрес от личната карта. Ако настоящият ви адрес е към друг отдел, тогава от там ще направят огледа. И не е необходимо да живеете в палат, един макар и малък, но уютен дом върши по-добра работа  Simple Smile

Желая ти весели празници, бързо вписване в регистрите и кратко чакане! Hug

# 631
  • В градината...
На мен снимки не са ми искали.
Оглед на жилището не са правили - дойде служителката у нас, седна и си попълни формуляра, толкова.

# 632
Благодаря ви за отговорите и пожеланията, много сте мили   bouquet

Пожелавам ви весели празници и щастлива Нова Година  Hug

# 633
Много се вълнувам от това, което ни предстои. Чета изискванията за осиновяване и вече възникнаха доста въпроси. Помагайте!   bouquet

Виждам, че някакви курсове се провеждат (що за абсурд?!) - те колко струват?

Колко излиза цялата процедура като разход - горе-долу.

Да очаквам ли някой да си иска подкуп за нещо?

Прочетох, че в заявлението трябва да се изброят регионалните дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри да бъдем вписани. Това означава ли, че мога да кандидатствам за повече от едно място и с това шансът за по-бързо осиновяване се увеличава? Детето може да дойде от друг град?

За това заявление има ли бланка или е в свободен текст?

Каква е процедурата за вземане на самото дете? Ние не искаме да осиновяваме бебе - смятаме да посочим възраст от 2 до 4 г. За пол също нямаме предпочитания. Как ще се случи изборът на самото дете, ние участваме ли в него...?

# 634
Защо да са абсурд курсовете?
Не смятам, че е лоша идеята да се дадат някакви отправни точки и напътствия на кандидат-осиновителите.

Точка 9 мисля, че беше от заявлението, в която можеш да избереш всички регионални дирекции от страната.

Предполагам, че именно курсът би дал отговори на доста от въпросите ти, но може и да греша.
Може би жените с повече опит, биха могли да кажат.

# 635
Първосигналната ми реакция беше, че това е безмислено изискване, за да се създаде работа на някакви хора и да се вземат някакви пари. Ако курсовете са полезни и имат смисъл - още по-добре.

# 636
  • София
Добре дошла, Госпожице Шоколад!   smile3525

Въпросите ти леко ми вдигнаха адреналина  Joy , но ще отговоря на всичките, защото това, с което си се захванала е доста отговорно  Simple Smile

Курсовете са задължителни и се провеждат обикновено в ЦОП (център за обществена подкрепа). В София са на 7-8 места и инфото за тях би трябвало да го получиш от социалния си работник. Нищо абсурдно няма в тях, абсурда е, че много от кандидатине въобще не са наясно с какво се захващат, каква е процедурата и въобще какво се случва преди и след осиновяването. Курсовете определено са полезни и са доста интересни, защото се обсъждат въпроси, за които в момента си нямаш и идея, но впоследствие се явяват основни за адаптацията на детето. Безплатни са!

Цялата подготовка на документите за кандидатстване за осиновител излиза около 100 - 120 лв на човек. Това за подкупите просто не го споменавай повече - няма никаква причина който и да е да ти иска пари за каквото и да е било!

В БГ има 25 РДСП-та и е препоръчително да напишеш в заявлението, че искаш да си вписана във всичките - така увеличаваш шансовете си да скъсиш периода за чакане. Заявлението е бланка, която ще получиш от социалния, когато си подаваш документите, щом не са ти го дали преди това.

На последния ти въпрос ще отговоря кратко - изборът на дете и процедурата на вземане ще я научиш на курса, ако преди това не си направиш труда все пак попрочетеш темите във форума. Тука има всичко, каквото те интересува.

Желая ти весели празници и много късмет следващата година!   bouquet

# 637
Благодаря ти, Алекс!   bouquet Предположих, че въпросът за подкупите може да се стори неприятен на някого, но предпочетох все пак да го задам, за да съм наясно с реалността. Ако полицаите търсят начини да се облагодетелстват и много от държавните чиновници също, ми мина през ума, че може ситуацията да е същата в социалната сфера. 

Чета усилено темата назад. Видях, че тези курсове се провеждат в работни дни и са по цял ден. Това малко ме притеснява. Предлагат ли се други варианти?

И на теб весели празници!  Grinning

# 638
Платеният отпуск не е ли вариант при теб?

# 639
  • В градината...
За мен курсът беше повече от идиотска безмислица. Един изкукуригал бивш детски учител  чете през повечето време нещо, което вървеше  на екран. Когато опитвах да кажа нещо, просто не ме чуваха.
И аз не мога да отсъствам от работа - самоосигуряваща съм и нямам отпуск.
Подкуп, ами може и така да е  Thinking Аз съм в регистъра вече почти 2 години - ни вест, ни кост. Скоро ще ми изтече срокът за вписване. Явно някой някъде чака пари.
Аз за това време 2 инвитрота направих, забременях, абортирах. С малко повече желание за АРТ, можеше да съм родила поне 2 деца. А на кой ли му пука от това.
Явно е по-лесно да родиш, отколкото да осиновиш.

# 640
  • София
За мен курсът беше повече от идиотска безмислица. Един изкукуригал бивш детски учител  чете през повечето време нещо, което вървеше  на екран. Когато опитвах да кажа нещо, просто не ме чуваха.
И аз не мога да отсъствам от работа - самоосигуряваща съм и нямам отпуск.
Подкуп, ами може и така да е  Thinking Аз съм в регистъра вече почти 2 години - ни вест, ни кост. Скоро ще ми изтече срокът за вписване. Явно някой някъде чака пари.

Това са глупости! В момента курсовете се водят от психолог и социален работник, на някои места преди курса има 4 индивидуални срещи с психолог, за да имат по-добра представа за нагласите на кандидат-осиновителите и обучението е под формата на лекции и рулеви игри. На много места курсовете са съботно - неделни и не се налага отсъствие от работа. На курса, който аз посещавах темите за обсъждане се предлагаха от участниците в курса, така че всякакви въпроси, които ни интересуваха бяха разгледани. В заключение ще кажа, че водещите на обучението изготвят доклад за представянето ви на курса и това е важна информация за социалния работник, който изготвя крайния доклад.

Перуника, можеш да чакаш и повече от 2 години, за това не са ти виновни другите, а твоите изисквания. Винаги за дете с деклариран бг произход се чака 2-3- 4 и повече години. При липса на претенции за произход се чака мах. година. Така че, недей да вкарваш в заблуждение хората!

# 641
  • В градината...
Аз не пиша глупости. Отговорна съм за написаното. Както и други би следвало - за обидите.  Нищо подобно не се случва на курсовете, аз психолог не съм видяла. В София може и иначе да е.
За Бг произход никой не е казвал, че се чака 2-3-4 години. Дори и из темите на бг.мама.

# 642
Какво означава представянето ми на курса? Ще ме изпитват или какво се очаква от мен? Да вземам участие?

# 643
  • София
Перуника, аз също съм отговорна за написаното. Ако съм била остра и съм те обидила - не е било това целта ми, извинявай. Информацията, която даваш може да е била актуална някога, но сега не е. Курсовете са 40 часа, водят се от психолог и соц. работник или от двама психолози, програмата е съгласно наредба на МТСП и обучението се провежда от НПО, одобрени от съответната община.  Много се надявам, че наредбите на министерството са валидни за цялата страна, а не само за София.

А що се отнася до чакането - ако върнеш 3-та или 4-та тема на чакащите ще намериш коментари по този въпрос. Аз лично познавам 2 семейства, чакали 4 години и едно семейство, чакало почти 3 години за дете с бг произход. Съжалявам, ако това е новост за тебе. Мога да споделя наблюдението си от дома (3-7 г), където осинових моето дете - от около 55-60 деца имаше само едно с бг произход, но то не подлежеше на осиновяване, а на реинтеграция в биологичното си семейство. Всички останали видимо бяха с ромски произход. Е, говорим за дом с по-големи деца, за които осиновяването е по-трудно. Вероятно обаче и по другите домове положението е сходно. Не искам да коментирам и факта, че бг произхода нищо не ти гарантира, защото ако единия родител е писал бг, а другия е неизвестен, детето го водят със смесен произход, както и дете с изявени ромски черти може да се води с бг произход, защото така се е обявила майката. Нямам представа какво точно е записано в доклада ти, но не е лошо да провериш дали няма неточности по формулировката на произхода и затова да ви бавят - има много такива случаи, даже и тука във форума.

На тебе и на всички останали желая успешна Нова Година!

p.s.
Mademoiselle Chocolate, не те изпитват, спокойно  Simple Smile Не съм виждала доклада, но от разговор с психолог знам, че дават мнение относно емоционалната ти и психическа пригодност да осиновиш дете. Това мнение разбира се го дават в резултат на наблюденията си по време на курса - участие, мнения, отговори на въпроси ( важни въпроси са мотивите за осиновяване и убедеността, че трябва детето да знае  за осиновяването си след определена възраст!!!!) и т. н Там, където има предварителни срещи с психолог е ясно - за 4 срещи със сигурност могат да ти направят добър психо портрет  hahaha Спокойно, в 99,9% от случаите докладът е положителен и вероятно написаното е еднакво за всички .... Аз лично смятам, че трябва да има цедка, защото има не малко кандидат-осиновители с много сбъркани мотиви за осиновяване. И в моя курс имаше една такава, за съжаление. Аз лично не бих й поверила и куче  ooooh!

# 644
Аз не пиша глупости. Отговорна съм за написаното. Както и други би следвало - за обидите.  Нищо подобно не се случва на курсовете, аз психолог не съм видяла. В София може и иначе да е.
За Бг произход никой не е казвал, че се чака 2-3-4 години. Дори и из темите на бг.мама.
Здравей Перуника, позволих си да прочета малко от предишните ти постове!  Като те чета все едно съм аз преди 3 години! Пиша докато малката ми прекрасна и обичана от цялата ми рода дъщеричка спи до мен! Пожелавам ти през Новата година да успееш да постигнеш всички свои желания! Чета постовете тук защото много искам да имам още едно детенце и сега се замислям , колко много ценни години съм изгубила в лутане и работа. Помисли и ти за това и ако имаш семейната подкрепа действай настойчиво за осиновяването!

Общи условия

Активация на акаунт